NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Monday, October 31, 2011

Feminine set: Keputihan? JANGAN ambil remeh!!

Masalah keputihan ni bukan perkara asing bagi wanita..Adaa rasa almost 90% of us pernah mengalaminya kan? Lendir keputihan ni ada mcm2 jenis, ada yang normal, ada juga yang dijangkiti kuman..mcm mana nk tau normal ke tidak? 

extract from here

Sifat lendir yang normal
Pada kebiasaannya sifat dan rupa lendir atau keputihan itu adalah jernih , cair tanpa berbau dan tidak diiringi rasa gatal.

Keputihan sebagai tanda penyakit
Pengeluaran lendir atau keputihan boleh menandakan sejenis penyakit pada faraj dan sistem peranakan. Di dalam keadaan sedemikian, pada kebiasaannya lendirnya bersifat putih pekat, kelihatan seperti nanah, seringkali berbau busuk serta diiringi rasa gatal-gatal pada sekeliling faraj. Adakalanya warna lendir itu berwarna kemerahan atau coklat kerana bercampur darah. Ini adalah tanda yang perlu diawasi kerana ada kemungkinan besar ada sejenis jangkitan kuman berlaku.

Walaupun keputihan itu perkara biasa, tapi jgn pula kita amik endah tak endah ..sebelum terjadi apa2, lebih baik kita merawatnya kan..Adaa sendiri waktu mengandungkan Eilman, terkene jangkitan yang tak tahu mana puncanya..doktor kata, org pregnant mmg normal terkena jangkitan sbb perubahan hormon yang membuatkan pengeluaran lendir pada waktu itu berlebihan..tapi terus terang Adaa cakap..masa kene tuh risau sgt kot2 effect pada bayi dan tahap ketidakselesaan tuh tak yah cakaplah..Tuhan ajelah yang tahu..menangis nangis huhuhu. 
Ini Adaa nak share info ttg keputihan so ladies, plz read ya..IMPORTANT!

credit to kak Yati

Adakah anda mengalami masalah berikut :
  • Kegatalan pada kemaluan?
  • Selalu keluar cecair yang berwarna putih dan kekuningan disertai dengan bau?
  • Ketidakselesaan apabila “bersama” suami?
  • Terpaksa memakai ‘panty-liner’ tiap-tiap hari?

Jangan Anggap Remeh

Ramai wanita menganggap keputihan itu adalah gejala yang normal dan akan sembuh dengan sendirinya. Tetapi saya silap! Keputihan adalah lebih jauh daripada itu...
Tahukah anda bahawa keputihan terjadi disebabkan antara 2 sebab ini. Iaitu jangkitan bakteria seperti Bacteria Vaginosis ataupun kulat seperti Trichomoniasis dan Candida Albican.

Gambar Diatas Menunjukkan Contoh Faraj yang dijangkiti kulat

Jika rawatan kulat ini tidak dirawat, maka kesannya akan menjadi bertambah teruk. Kulat ini mampu merebak keseluruh tubuh anda dan seterusnya jangkitan ini boleh menyerang organ-organ penting dalam badan anda.
Jangkitan bakteria atau kulat ini juga mampu merebak ke pasangan kita. Hasilnya organ seksual lelaki juga akan mengalami kegatalan, kemerahan, kesakitan dan juga kulit melecet.

Rajah diatas menunjukan bagaimana bakteria dan kulat merebak kedalam saluran faraj.
 
Vitamin Shaklee dapat membantu?

Apa kata yang dah cuba Shaklee Feminine Set?

apa kata Dilla?
___
1) Senjak mama mengamalkan alfalfa, masalah keputihan mmg kurang. Ini kerana..terus terang mama cerita..baba sangat2 memuji selepas mama mengamalkannya. Hubungan kami juga menjadi lebih mesra. Bila baba dah puji, mama seronoklah..heheeee. Mama terasa diri mama begitu bersih, lagi satu nak solat pun senang..tidak perlu risau!

2) Mama mengalami masalah sembelit dari sekolah lagi. Mama masih ingat, arwah opah Qaireen selalu cakap macam ni kalau mama dalam toilet "Dilla ko ni berak tahi batu ke?" tapi itulah kenyataannya. Bayangkan senjak dari dulu mama "terseksa" setiap kali nak membuang. Kadang2 tu sampai berdarah! Seminggu tak lebih dari 3 kali membuang. Tapi sekarang Alahmdulillah seminggu 4 ke 6 kali membuang, dan yang paling penting tiada lagi darah yang keluar.

3) Mama juga salah seorang yang mempunyai penyakit eczema. Mama mmg tidak boleh duduk di tempat2 yang kotor, ada rumput, berhabuk, berpasir dan banyak lagi. Malah cadar tilam mama pun, mama akan ganti setiap minggu. Tapi sekarang, Alhamdulillah..seronok sangat bila mama join SGM, sebab waktu SGM kami duduk di tikar yang dibentang atas rumput. Masalah bintik2 dan gatal2 mmg tiada.
________________________________________________________

Apa ada dlm feminine set ni? cuma Alfalfa dan Vitamin E 
 
 
Apa Khasiat Alfalfa?

Khasiat daun alfalfa, selain membanyakkan susu ibu:
  1. Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
  2. Melegakan sakit sendi dan belakang.
  3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
  4. Memberi sensasi ‘rasa sejuk’ (alfalfa Shaklee mengandungi minyak Peppermint)
  5. Memberi kelegaan semasa haid.
  6. Merawat arthitis
  7. Bagus untuk elergi dan ekzema
  8. Merawat asma
  9. Mencuci usus bagi membuang toksik
  10. mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkita dalam buah pinggang
  11. Meneutralkan asid dalam badan
  12. Merawat masalah keputihan pada wanita
  13. Membesar dan menegangkan payudara
  14. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
  15. Memulihkan urat selepas bersalin
  16. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
  17. Meningkatkan stamina seorang suami
  18. Melegakan sembelit (tapi kalau kurang minum air boleh jadi sembelit tau!)
  19. Dan banyak lagi untuk disenaraikan…
AMARAN : Alfalfa TIDAK BOLEH diambil oleh pesakit SLE

Lepas Adaa amik alfalfa huih mmg ilang terus keputihan, bukan kurang tau, ilang..best2..so, jom cuba!

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini.


Sunday, October 30, 2011

Lemak berlebihan? Out of shape? Kolesterol tinggi? Jangan biarkan..HAPUSKAN!



Pagi ni gi breakfast, rata2 makanan nya sama je kat kedai2..roti canai, nasik lemak, teh tarik, kopi, mcm2 lagi lah..ini mmg dah jadi kebiasaan kita di Malaysia kan..tak sah kalo tak pekena makanan2 mcm ni hehe dalam tak sedar sebenarnya kita meletakkan diri kita di keadaan yang agak berbahaya..nape? sebab inilah penyumbang kepada obesiti, kolesterol, diabetes n darah tinggi..kalau kita gagal mengawal makanan kita smp dua tiga keping roti canai sekali mkn, haa...cuba2lah check up ye..Adaa ckp ni bukan apa, sbb Adaa sendiri pon makan makanan2 mcm ni..jadi apa yang Adaa buat? Adaa pastikan makan tuh beringat-ingat jugak..dan yang penting, Adaa amalkan supplement..yang jadi favourite Adaa is LECITHIN n FIBER..

dalam entry Adaa yang lepas Weight management: DETOX+PROTEIN+LECITHIN=LOSE WEIGHT :) ada disebut tentang 3 perkara asas utk weight management, n also for shape up..the equation is simple: Detoks (Fiber/herblax) + Protin (Cinch Shake or Energizing Soy Protin (ESP) + Lecitin = shape up/weight management .



Sujujurnya sejak Adaa mula berkecimpung dalam dunia Shaklee ni, most of my customer adalah dari golongan yang ingin shape up dan ingin slim down. Sebab tulah even sampai sekarang, yang hot adalah LECITHIN+FIBER+CINCH kalau dikalangan ibu menyusu ESP lah. so brg2 ni mmg standby jelah sbb mmg mcm goreng pisang panas hehehe

As for me, Adaa mmg suka n amalkan fiber+lecithin+esp. mmg puas hati..penghadaman pon lancar je hehe but if ada budget constrain, at least cuba Lecithin, x mahal pon sebotol tp hasilnya sgt best! mesti tak nyesal punye..berbaloi..mcm kata kak N

''Bagi mereka yang prihatin dan sentiasa memastikan membuat pemeriksaan doktor pasti akan pastikan pengambilan langkah berjaga-jaga sebelum penyakit datang mengundang. Adakala tanpa kita sedari, pemakanankita hari ini adalah penyumbang utama penyakit yang kita dapat di masa akan datang.Sebagai contoh minuman manis, makanan yang tinggi gula , makanan bergoreng, makanan kaya lemak antara penyumbang kepada penyakit kencing manis, kolestrol, darah tinggi dan sakit jantungOleh kerana faktor inilah, kami sekeluarga menyediakan bahagian duit bulanan untuk membeli supplement. Terutama untuk mengawal tekanan darah, gula dan kolestrol. Antara vitamin termurah yang saya yakin mampu dimiliki oleh ramai orang ialah Lecithin Shaklee. Jika dibandingkan dengan harga dan kuantiti yang ditawarkan, ianya sangat berbaloi dengan hasil yang diperolehi. Kini mak saya sendiri beserta beberapa orang adik beradik saya sangat menyukai Lecithin. Antara kesan yang diperolehi ialah, senang dan lawas ke tandas dan mengatasi masalah sembelit, mendapat bentuk badan yang menawan, bagi adik saya yang menyusukan anaknya mendapati dengan pengambilan Lecithin anaknya tidak mengalami masalah sembelit lagi. Alhamdulillah.''Jadi jika anda sayangi diri anda, mulalah dari sekarang, jagalah pemakanan dan anda boleh mulakan dengan mendapatkan hanya sebotol Lecithin, cuba je dulu, tak mahal pon, tak puas hati tak mengapa, tapi saya berani jamin anda akan suka. hehe Untuk ibu2 menyusu mcm Adaa, Lecithin ni bukan sahaja membantu bakar lemak, especially tang perut tu (baby fat) but also elakkan dari kene clog duct (huhu sakitnye Tuhan aje yang tahu) so, bonus lah kan..Bagi yang ingin mengetahui apa lagi kegunaan Lecithin? klik LECITHIN: 13 perkara yang anda perlu tahu~~ Jom dapatkan harga istimewa dr Adaa!
Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. 

Thursday, October 27, 2011

Gestational Diabetes: Inginkan bayi yang sihat? Jaga kandungan anda~SAYANGI anak anda~

Hari ni rasa sangat2 letih, letih mengamuk, letih menangis, letih mengemas..huhu tadi Adaa baru balik dari Tesco, kemas2 barang2 kat dapur, bila keluar je..Ya Allah, abes susu Adam tabur atas lantai, siap bedakkan adik dia dgn susu lactogen tu ..then same2 isap2 jari ratah susu..rambut, muka abes semua putih..Jiwa ni serta merta nak nanges..mmg nanges pon sbb sedih tgk umah bersepah, susu abes dalam tin tu..anak2 comot..bnyk keje lagi belum siap..huhu sudahnya, menangis sorang2 sambil sental bilik air..tetibe Adam datang, 'Lam, lammm' nak salam ibu, sbb setiap kali buat salah, abahnye ajar supaya salam, say sorry n hug..huhu menangis lagi ibu..


Apa kene mengene cerita ni dengan tajuk? Takde pon, saje nak meluah..hehe Adaa cuma teringat betapa susahnya seorang ibu mengandung, melahirkan, membesarkan anak supaya jadi insan yang berguna..teringat Umi yang tabah membesarkan kami adik beradik..huhu mcm kes Adaa tadi, x patut Adaa nak marah sbb budak2 nak membesar mcm tulah..explore mcm2..teringat dlu, masa mengandungkan Adam, jaga dari kecik smp besar, betapa sayangnya ibu kat Adam..tapi skang x sabar pulak ibu ni..huhu moralnya, sayangi anak anda dari sebesar zarah hingga akhir hayat.Erm, syahdu mlm2 ni..asyik teringat Umi yang dah tiada..

anak2 ibu yang comot
Ok, enuf abt that, nk share psl Gestational Diabetes pulak..dlu masa pregnant, dua2 kali kene GD, tapi Alhamdulillah, dua2 heroku selamat dilahirkan secara normal, sihat, cergas, tembam..selagi jaga diet, ambil makanan yang berkhasiat InsyaAllah selamat semuanya..masa pregnant dulu Adaa susah sket nak kawal diet tapi tetap amalkan minum Fiber Unflavored dan hasilnya, gumbire! hehe read here

kegemaranku!
Apa bahayanya kalau terkena Gestational Diabetes dan siapa yang berisiko untuk mendapatnya? 


Ramai wanita mengalami kencing manis semasa hamil. Ia adalah keadaan dimana badan kita tidak berupaya untuk memproses gula dalam badan, menyebabkan badan tidak dapat makanan yang secukupnya. Sekiranya kencing manis tidak dirawat, ia boleh menjadi serius dan membahayakan bayi dalam kandungan. Sekiranya tidak dapat dikawal dengan baik, bayi mungkin menjadi terlalu besar dalam rahim meyebabkan kesukaran untuk melahirkan dan boleh menjurus kepada pembedahan ceasarean.
Wanita yang mempunyai risiko selalu diuji samada mereka mengalami kencing manis atau tidak selalunya pada kandungan 28 minggu. Pada masa ini uri mengeluarkan hormo dengan banyaknya dan menyebabkan gula kebal kepada insulin.

Risiko-Risiko

Beberapa faktor yang boleh menjurus kepada kencing manis semasa mengandung. Anda akan mempunyai risiko yang tinggi sekiranya:
  1. Anda pernah mengalami kencing manis semasa kandungan terdahulu.
  2. Berlebihan berat badan
  3. Wanita yang lebih berusia
  4. Wanita yang mempunyai penyakit darah tinggi
  5. Wanita yang pernah menlahirkan bayi 4 kg keatas
  6. Wanita yang mempunyai ayah dan ibu yang mengidap kencing manis

Bagaimana Ia Dirawat?

Anda perlu mengawal tahap gula dalam darah. Ini dilakukan dengan mengamalkan diet yang optimal. Kurangkan pengambilan karbohidrat sementara makan makanan yang mengandungi banyak vitamin dan zat galian, seperti sayur-sayuran dan bijirin. Amalkan senaman setiap hari.
Sekiranya gula masih tidak dapat dikawal, doktor mingkin menyarankan pengunaan insulin. 97-98% wanita yang menalami kencing manis semasa mengandung akan kembali normal selepas bersalin. Walaubagaimana, segelintir dari mereka mempunyai risiko untuk mengalamikecing manis semasa lebih berusia. Sekiranya anda mampu untuk mengawalkan kencig manis ini semasa hamil, peluang untuk mendapat anak yang sihat adalah tinggi. 
-----------------------------------------------------------------------------------------
Jadi, ibu yang menghidap GD jangan sedih atau risau ye, usaha semampunya dan InsyaAllah, anda akan mendapat anak yang sihat..Cara saya? DIET&SHAKLEE!!

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini.

Wednesday, October 26, 2011

GLA: nak kulit cantik berseri? cubee sajeee confirm suke~

Malam ni takmo tulis panjang2..yang pasti, Adaa nk share ttg GLA ni, Adaa dah cuba, wpon br sebulan tapi Alhamdulillah sesuai dengan diri ku..dulu kulit Adaa selalu naik jerawat kecik2 tuh, bak kata kakak ku 'adik naik ruam lampin kat dahi' hehe..tapi bile dh besar2 ni dah kurang, cume pantang cuaca panas ke, 'red flag' ke maka akan naik lah, but since consume Shaklee ni especially Vitamin E n GLA ni, Adaa pon x ingat bila last naik jerawat..kakak ku pun kata muka Adaa dah xde teruk mcm dulu..heheh i likee..tak caya? cuba dulu baru tau...

Apa yang bestnye GLA ni? GLA ni consist of pure Vitamin E, suitable for both man n woman, stable kan hormon..so sesuailah untuk orang yang selalu naik jerawat, Premenstrual Syndrome, darah tinggi, kencing manis..apa lagi kelebihan GLA? 
  credit to kak cery

Apakah kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex ni
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf
_________________________________________________
JADI PATUT CUBA GLA ATAU TIDAK?... Hmm.. Mari baca apa kata zuera ..

sesape yg kat sini xpernah try GLA patut try ekkk....sbbnya kulit rs smooth n skin better much better.....sy dh try result dia sgt okies......tq Cery MamaFaiz...:)
20 hours ago · · ·
  • Raihan's Shaklee likes this.
    • Azrin Mohd yeke?tak penah try lg...hehehe...nak beli jugak lah...
      20 hours ago ·

    • Hadhatina Mkb setuju dgn Zuera, hadha dulu sblm pregnant ni, GLA Complex adalah antara vitamin wajib. Pertama - utk regulate balik kitaran period yg tak betul lepas bersalin. Kedua - utk hilangkan kesan berminyak yg merimaskan pd kulit wajah (dgn gabungan vit c, b complex dan ESP). Mmg puas hati!
      19 hours ago · · 2 people
--------------------------------------------------------------------------------------
 
Jika anda berminat, boleh cuba Euphoria Skin Care Set kami (Vitamin E+ Vitamin C+ B-complex) dan add on GLA..cubalah, anda pasti teruja dengan keberkesanannya!
*PLZ click 'LIKE' button and u'll get lots privileges from MY INSPIRATION

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini.

Tuesday, October 25, 2011

Eu-Four Pack: Berbaloi~~ ibu ayah anak cucu semua boleh consume

INTRODUCING: EU-FOUR PACK

Sejak2 Eu-Four pack dilancarkan, amboi, laris tau..mcm pisang goreng nyum nyum terima kasih kepada pembeli2 sekalian..Apa dia Eu-Four pack ni? Nilah set terbaru dari group kami Euphoria..consist of Vitalea+Bcomplex+Vitamin C+Ostematrix. Set ni bukan sahaja sesuai untuk ibu menyusu, ibu hamil, ayah, anak, adik , kakak abang semua pon boleh consume..Berbaloi kan? Beli satu set, seisi keluarga boleh guna.Bagi ibu2 yang menyusukan anak, set ini sedikit berbeza dengan set B yang biasa diambil sblm ni, bezanya, Set ini tiada alfalfa dan diganti oleh Ostematrix kerana ada ibu yang yang tak serasi dengan Alfalfa, tapi jika anda tiada masalah dengan Alfalfa, boleh teruskan mcm biasa ye, cuma add Ostematrix sahaja sbb ibu2 menyusu perlukan tambahan 1000mg kalsium setiap hari. So, mmg sesuai benarlah ambil Ostematrix ni Siapa lagi yang sesuai dengan Eu-Four pack ni? dan nak tau best ke tak set terbaru ni jom tgk apa kata mereka yang dah mencuba

kredit to kak N

Eu-Four Pack sesuai untuk :
  1.  ibu yang mengandung
  2. ibu yang menyusukan anak mereka
  3. ibu yang sering stress dan keletihan
  4. suami yang sering keletihan dan sukar mendapat tidur yang berkualiti
  5. sesuai ibu mak dan ayah kita.
  6. mereka yang ada masalah sakit pinggang, tumit kaki pecah dan sukar bangun tidur.

Apa kata mereka tentang Ostematrix?








  



--------------------------------------------------------------------------
Itu baru sikit tu..nk copy semua tak dapat lah ye kang penuh satu blog hehe..bagi mereka yang mahukan yang terbaik buat diri sendiri dan keluarga, jom dapatkan cepat! Promosi till end of Oct 2011


*PLZ click 'LIKE' button and u'll get lots privileges from MYINSPIRATION

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini.

Monday, October 24, 2011

Nutriferon: 'Ubat' demam, sakit tekak~~

Salam semua..hari ni panas betul..penah tak rasa panas sgt sampai nak nanges heheh betul..kdg2 rs sgt panas yang tak tertahan sampaikan minum air berbotol2 pun rasa tak berkesan huhuhu rasa mcm nak tempah jakuzi je hehe

bestnyee
Musim panas mcm ni mmg senang terkena demam lah, sakit tekak lah..huhu kalo yg ade tonsil tuh lg lah, dahlah tonsil bengkak, demam, nk telan air pon seksa..time2 mcm ni mulelah mencari ubat ye tak? Ape kata kali ni tukar pulak, test nutriferon mcm Kak N,  jom baca



Hari Jumaat jam 2pagi, tiba-tiba saya terasa anak tekak saya bengkak dan sangat susah nak telan air liur. Badan pula dah mula menggigil dan tanda awal demam nak datang. Saya bangun dan cuba memakan sedikit biskut dengan air panas untuk alas perut sebelum saya nak makan apa-apa vitamin.

Dalam otak ni, dah tergambar Nutriferon ...selepas alas perut terus aje makan Nutriferon sepeket. Esoknya, Jumaat pagi tu selepas makan pagi, saya amik lagi sepeket Nutriferon. Sebab terasa tekak ni masih lagi bengkak. Selepas lunch saya telan lagi sepeket dan malam sebelum tidur lagi sepeket.

Sabtu jam 3 pagi saya terbangun sebab terasa dahaga, selepas minum alhamdulillah semua lendir keluar dengan banyaknya dan bengkak yang terasa di anak tekak makin surut. Pagi Sabtu saya masih amalkan yang sama macam rutin Jumaat, setiap lepas meal saya telan Nutriferon.

Alhamdulillah hari ni makin beransur baik. Lega sangat. Nasib Nutriferon sentiasa ada dalam rumah. Dengan izin ALLAH lega dah rasa sakit dekat tekak ni.

Sejak dengan Shaklee, saya rawat diri saya dengan vitamin. Pada saya tiada istilah terlebih vitamin bila sakit. Masih ingat dengan seorang doktor yang mendapat kanser, beliau sendiri rawat dirinya dengan vitamin berpuluh2 biji sehari. Beliau juga turut pesan amalkan minum air kelapa muda at least seminggu sekali untuk nuetralkan darah. Mungkin ada setengah orang suka makan ubat doktor, kerana kesannya cepat tetapi tanpa disedari ubat itu boleh mengganggu fungsi buah pinggang dalam jangka panjang.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
So, decide what best for u..u know urself better than anyone else kan..offer bulan ni masih ada untuk Nutriferon..nk tau? pm adaa cepat!




Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini.

WHI-Benarkah susu ibu boleh tercemar?

Memandangkan Adaa ni fulltime house manager aka housewife, maka mmg slalu jugaklah ngadap tengok Wanita Hari Ini..tapi tang keluar isu best ni x tertengok lak..so thanx to Rahsia Vitamin.com kerana sudi share tentang isu ni di blog ye..leh kite sesame kaut ilmu ni ..So, betul kah susu ibu boleh tercemar? sile baca ..


Topik yang dibincangkan dalam rancangan Wanita Hari Ini pada 20 Julai 2011..Panel jemputan yang hadir tadi ialah:
  • Dr. Norashikin Muhd Fuad - Pakar O&G Hospital Sungai Buloh
  • Pn. Kamariah bt Mohd Alwi - Lactation Consultant
  • Dynaz Mokhtar - Selebriti terkenal yang sangat2 menyokong penyusuan susuibu
Satu topik perbincangan yang penuh informasi terutamanya bagi ibu-ibu baru/bakal-bakal ibu sebagai persediaan mental dan fizikal untuk berjaya dalam penyusuan susuibu. Saya cuba kongsikan beberapa soalan yang dibincangkan dalam topik WHI tadi. 


Antara soalan yang dikemukakan....

Adakah susu ibu boleh tercemar?
Susu ibu kalau tercemar pun sangat minima. Ini kerana susu ibu adalah susu HIDUP, manakala susu formula adalah susu mati. Di dalam
susu ibu ada antiviral, antifungal dan antibakteria yang akan melawan viral, bakteria dan fungal dari luar. Even susu ibu kalau dibiarkan berada di dalam suhu bilik tidak bertutup pun, boleh bertahan lama, sekurang2nya 8 jam...berbanding dengan susu formula.

Apakah ubat-ubat yang boleh menyebabkan susu tercemar?
Dr. Norashikin menyatakan bahawa ubatan dalam kemoterapi sahaja boleh memberi kesan kepada susu ibu. Ubatan lain tidak memberi kesan kepada susu ibu. Ini kerana setiap apa yang dimakan oleh ibu akan ditapis terlebih dahulu sebelum disalurkan kepada bayi melalui susu ibu. So, kalau demam, selesema, takde masalah untuk ambil ubat-ubatan.


Payudara adalah steril
Pn Kamariah menjelaskan bahawa payudara adalah tempat paling steril. Disebabkan itu semua ibu digalakkan untuk menyusu secara terus dari payudara setiap kali bersama bayi. Ini kerana, dalam susu ibu ada unsur hidup yang berperanan sebagai 'askar-askar'. Sekiranya bayi disusukan terus dari payudara, maka 'askar-askar' tersebut akan terus masuk ke dalam tubuh bayi dan akan melindungi bayi dari sebarang jangkitan dari luar.


Ini berbeza apabila susu ibu diperah untuk disimpan. Askar2 tersebut perlu bertugas melindungi susuibu yang diperah itu dari sebarang bakteria dari luar.

Susu ibu basi?
Susu ibu tidak akan basi. Susu ibu tidak akan bertukar jadi keju (kata puan Kamariah lagi).
Susu ibu hanya akan tercemar jika semasa memerah ibu tidak mencuci tangan dengan sempurna dan bekas yang digunakan adalah tercemar. Maka, tercemarlah susu tersebut.

Susu ibu pelbagai rasa.
Susu ibu mempunyai rasa yang berbeza-beza.
Ia tidak dapat ditiru oleh mana-mana syarikat susu formula seluruh dunia. Rasa susu ibu akan mengikut menu ibu pada hari tersebut. Kalau ibu makan durian, baby pun akan merasa susu durian.. kalau ibu makan petai, susu pun akan berperisa petai. >_<

Sebenarnya itulah uniknya susu ibu kerana bayi yang menyusu susu ibu telah didedahkan dengan pelbagai rasa (dari susu ibu) sebelum diperkenalkan dengan solid food. Maka bayi yang menyusu selalunya tidak memilih makan. Ini adalah kerana sejak dari baby lagi anak-anak yang menyusu ini telah diperkenalkan dengan pelbagai perisa.

Kenyataan ini turut disokong oleh Dynaz kerana anaknya Khyra, tidak memilih makanan.
Dia makan apa yang orang lain makan.
Susu ibu boleh bertukar warna?
Betul! Ikut apa yang ibu makan. Kalau hari tu ibu banyak makan sayur hijau. warna susu pun berwarna kehijauan gitu.

Nak kuruskan badan..BF secara exclusive jer!
Pengakuan dari Dynaz. Setiap kali kawan dia tanya macam mana dia boleh kuruskan badan dengan cepat. Jawapan dia hanya satu. Breastfeeding!!


Dan suka sangat dengar Dynaz bercerita tentang dunia BF dia, macam mana Khayra appreciate susunya, bonding yang diceritakan sangat jujur. Seperti yang kita selalu dengar..anak yang BF ni bonding dengan ibu sangat-sangat kuat!!! Yang ni saya sangat setuju!!! Sebab kedua-dua anak saya, pantang ibu hilang di mata...masing-masing terus mencari..."ibu...where are u..." :)

Majikan perlu bagi sokongan
Sebelum menutup tirai Dr. Norashikin menyeru kepada semua majikan agar menyokong penyusuan susu ibu. Ini kerana ia boleh meningkatkan mutu kerja pekerja kerana kurang mengambil cuti disebabkan anak jarang sakit. Selain itu beliau juga menyeru agar para majikan boleh menyediakan tempat khas dan juga 2nd hand fridge untuk pekerja yang menyusukan anak.

Selain daripada itu Dynaz juga ada bercerita tentang cara-cara untuk handle EBM.. Dia menggunakan cooler bag dan icepack yang tahan sehingga 16jam. Dan dia juga menyatakan sebagai seorang selebriti dia rasa amat bertanggungjawab untuk sebarkan maklumat tentang BF. Dia juga berharap agar BF akan menjadi satu trend kepada ibu-ibu. Bila dah jadi trend, semua orang akan memilih untuk BF. Anda bagaimana??



Sekiranya kita dikurniakan kesihatan yang baik dan susu yang mencukupi oleh Allah, laksanakanlah tanggungjawab kita sebagai ibu dengan menyusukan anak-anak selama mungkin. Anak-anak adalah anugerah dari Allah yang tidak ternilai. Oleh itu, berikanlah yang TERBAIK untuk mereka. Saat menyusukan anak merupakan saat terindah yang pasti tak mungkin dapat dilupakan oleh sesiapa yang bergelar ibu.


*sumber : Hana Seman (Kaunselor Laktasi) versi RahsiaVitamin.Com

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini.

Saturday, October 22, 2011

Apabila Alfalfa bukan milk booster terbaik..alternatif?? cubalah Ostematrix!

Sejak adaa kenal Shaklee ni setahun lebih yg lalu mmg Adaa tau Set Penyusuan mmg plg glemer sbbnye ada Alfalfa sebagai milk booster, dan terbukti mmg berkesan. Tapi ada juga yang tak serasi dengan badan, contohnya ada ibu2 yang sembelit lepas ambil alfalfa, anak cirit birit..walaupun begitu, kes2 seperti ini hanyalah isu terpencil sahaja..lain org lain kesesuaiannya kan..jadi ada tak alternatif bg ibu2 yang masih nak meneruskan bf disamping terus memberikan zat terbaik untuk anak? Adaaaaaa..jgn risau ye, walaupun tak sesuai dgn alfalfa, anda masih boleh beri yang terbaik untuk anak anda..Macam mana tu? bertukarlah kepada kalsium =) . Sebab apa kalsium pulak ni? Jom intai jenguk sket...

credit to kak N

Mengapa alfalfa dikatakan milk booster sebenarnya?

Ini kerana alfalfa mengandungi sumber protien dan kalsium serta galian lain yang diperlukan oleh tubuh si ibu untuk menghasilkan susuibu. Namun kandungan protien dan kalsium yang terdapat di dalam alfalfa adalah pada takat minima sedangkan ibu yang menyusu memerlukan protien dan kalsium yang lebih memandangkan ia diperlukan oleh tubuh ibu sendiri untuk membina darah dan memastikan ketumpatan tulang disamping keperluan penghasilan susuibu demi perkembangan dan pembesaran anak yang dikandung ataupun disusukan.

Namun tidak dinafikan, pengambilan Alfalfa adalah tidak digalakkan untuk diteruskan oleh ibu menyusu sekiranya ia memberi mudarat pada bayi terutama apabila mendapati bayi cirit birit serta ibu mempunyai masalah tidak lawas membuang air besar. Maka option lain bagi ibu yang tidak mengambil alfalfa adalah pengambilan kalsium yang mencukupi disamping pemakanan  harian diet yang kaya dengan protien.

Tahukah anda?

Protien

Tahukah anda komposisi utama dalam susuibu adalah protien diikuti oleh kalsium serta vitamin dan zat galian yang lain? semasa menyusu keperluan protien meningkat. Jika anda kurang mengambil makanan daripada jenis protien, ini akan menjejaskan penghasilan susuibu. Protien tambahan boleh didapati dari susu, produk tenusu, telur, daging, ikan, ayam , kacang dan bijiran serta kekacang. Bagi yang mahu mengambil supplement, pastikan anda mengambil protien yang ditulis sebagai non GMO soy kerana struktur genetik soya tidak diubah dan ianya selamat untuk jangka panjang.(for me, Adaa amalkan pengambilan Energyzing Soy Protein ESP dari Shaklee..mmg sedap, susu untuk Eilman pon jadi creamy :) )



Kalsium

Ramai yang memendang remeh tentang pengambilan kalsium. Kalsium hakikatnya bukan sahaja penting ketika hamil malah sangat diperlukan ketika menyusukan bayi. Hal ini kerana pada 3 bulan yang pertama, bayi bergantung sepenuhnya pada susuibu. Kalsium diperlukan untuk menghasilkan susu. Oleh yang demikian, tambahan 1000mg kalsium diperlukan. Jadi sangat digalakkan jika si ibu meminum sekurang-kurangnya 500ml  susu [ kaedah paling senang sukat] atau apa-apa produk tenusu bagi memenuhi keperluan kalsium. sekiranya anda mengambil supplement kalsium, pastikan ianya mengandungi magnesium serta vitamin D agar penyerapan yang baik berlaku dalam badan. Kalsium tablet yang tidak mengandungi kandungan magnesium mahupun vitamin D boleh memberi risiko batu karang di dalam buah pinggang.
Cubalah Ostematrix Shaklee! anda akan rasa perbezaannya!!!! (mmg best! Adaa mmg amalkan 4 biji sbelum tido supaya susu waktu malam lebih meriah..kenyang Eilman, tido pon lebih lena, ibu pon sama heheh)



Vitamin
Disamping itu, ibu yang menyusu memerlukan penjagaan makanan yang seimbang yang mana pengambilan vitamin dan garam mineral lain turut perlu dititikberatkan sebagai contoh vitamin A [ biasa terdapat dalam beta carotene], zat besi, folik asid, vitamin C , B complex demi memastikan keseimbangan kesihatan si ibu, susuibu yang dihasilkan dan ia turut membantu dalam penghasilan susuibu.(betul2..mmg terasa kelainannya bila terskip upss! hehe mmg terasa lemah  dan cepat letih..)




Air.
Elemen ini sangat penting dalam diet ibu yang menyusukan anaknya. Badan memerlukan cecair yang secukupnya. Oleh kerana itu ibu menyusu perlu minum air secukupnya. Minumlah berkadaran agar tidak menjejaskan tugas harian. Kita mempunyai 24 jam sehari...maka minumlah dengan istiqamah. Air sangat penting untuk penyerapan vitamin oleh tubuh.




-----------------------------------------------------------------------------------------
Jadi, bagi ibu2 yang sebelum ni mengalami masalah setelah ambil alfalfa, anda bolehlah bertukar kepada kalsium. cuba dulu Ostematrix ye, mmg tak menyesal..well i'm not :)

Ada lagiiiiii!!

Bermula 24 haribulan, Euphoria menyediakan pack menyusu yang baru iaitu ''Eu-Four Pack ''(wah glemer tau nama heheh bersesuaian dengan 4 vitamin penting yang diperlukan tubuh) yang mengandungi : Multivitamin, B kompleks, Vitamin C serta Kalsium [ Ostematrix].
 
Harga untuk set ini ialah RM296* . Untuk promo pelancaran, ada tawaran istimewa.

Silalah hubungi Adaa tau..cepat2!


Apa yang menarik dengan  Eu-Four Pack ini?

Ia boleh dimakan oleh suami isteri malah ibu dan ayah kita juga! Selamat dan sesuai diambil oleh ibu menyusu dan ibu yang mengandung. Ia sangat baik untuk keperluan tubuh ibu dan pembesaran anak yang dikandung mahupun yang disusukan. Ia juga sesuai untuk ibu atau wanita yang mempunyai masalah tumit kaki berbisa, sejuk2 badan, mereka yang sering keletihan dan sukar bangun tidur.

* Harga runcit WM.
 
Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini.

Thursday, October 20, 2011

Set hamil: takut baby besar sbb mkn vitamin? siapa kata??

'Tak naklah mkn vitamin, nnt baby besar, susah beranak'' itulah antara ayat2 yang selalu Adaa dengar..betul ke baby akan besar kalo mkn vitamin? abes kenapa doktor bagi vitamin bnyk2? Mahal tau kerajaan bagi hehe Adaa masa mengandung 2 kali, x pernah elak2 mkn vitamin ni sbb tahu kepentingannya untuk diri sendiri dan baby.. yang mungkin menyebabkan baby besar jika ibu mengalami kencing manis..haa tuh pasal kene jaga diet waktu mengandung, elak kandungan gula dalam darah drpd tinggi melebihi tahap normal..bahaya untuk diri sendiri dan baby


Perlu ke ambil vitamin masa mengandung? PERLU  ye kawan2..sbb ape? 

1. Masa mengandung si ibu perlu khasiat yang lebih dari biasa untuk diri sendiri dan janin yang dikandung. Perlu mkn makanan seimbang seperti buah-buahan, sayuran, bijiran wholegrain, kekacang. Yang rapu2 tuh elakkan lah, tak elok untuk tumbesaran janin..

2. Sukar dapat zat yang cukup walaupun dah amalkan pemakanan seimbang kerana faktor alahan dan muntah2 ketika mengandung.. jadi mengambil vitamin tambahan adalah disarankan.

3. Asid folik amat penting kepada tumbesaran saraf bayi semasa 3 bulan pertama kerana kekurangan vitamin ini ada dikaitkan dengan kecacatan saraf bayi (neural tube defect). Dengan memakan asid folik diperingkat awal hamil, boleh mengurangkan risiko ini.

4. Zat besi juga merupakan galian yang penting kerana semasa mengandung, badan kita akan membuat lebih sel-sel darah untuk mempastikan oksigen yang cukup untuk bayi, tetapi zat besi juga penting untuk pembinaan sel darah merah bayi kita.

Inilah sbbnye perlu mkn vitamin..jgn malas2, ngelat2..kene rajin ye ibu2 br anak comel gebu hihi..Dalam set ibu hamil kami memuatkan (aiseh, mcm album lagu tau hehe) Vitalea(multivitamin)+bcomplex+vitamin c+omega guard dan Ostematrix.. apa tujuan ambil semua ni? jom jenguk intai sket..
mekasih Mommy Lina

Vitamin A

  • Mengelakkan rabun malam
  • Membina sel otak
  • Mengelakkan kelesuan
*Umum mengetahui bahawa Vitamin A boleh menjadi toksik jika diambil berlebihan. Oleh itu vitamin A diambil dalam bentuk multivitamin, dan jika perlu hanya ambil dalam bentuk pro-vitamin A.

Produk Shaklee untuk vitamin A : Vitalea
Produk Shaklee untuk pro-vitamin A : Carotomax

Vitamin B Complex

B Complex sepatutnya mengandungi kesemua 8 jenis vitamin B termasuklah asid folik. Namun biasanya kita selalu dengar tentang asid folik sahaja. Apakah kepentingan vitamin-vitamin B yang lain?

Vitamin B1 (thiamine)
  • membina jaringan fungsi saraf, otot dan otak.
  • menukarkan glukosa dan protein dalam makanan kepada tenaga
  • mengelakkan diabetes
Vitamin B2 (riboflavin)
  • menjaga kekuatan myelin iaitu saraf yang menyambungkan maklumat
  • menguatkan fungsi otak
Vitamin B3 (niasin)
  • memberi tenaga, mengelakkan kelesuan
  • mengurangkan perasaan stress dan tertekan
  • memberi ketenangan
Vitamin B5 (pathotenic acid)
  • mengelakkan kekejangan otot
Vitamin B6 (pyriodoxine)
  • membantu mengelakkan komplikasi semasa hamil seperti kelahiran pramatang dan pre-eklampsia
  • memberi tenaga
  • menghilangkan rasa lesu
Vitamin B9 (folic acid)
  • penting dalam sintesis DNA dan pembahagian sel di awal kehamilan
  • mengurangkan risiko spina bifida pada bayi
  • menjaga fungsi saraf
  • mengelakkan kurang darah
Vitamin B12 (cyanocobalamin)
  • mencegah anemia
  • menjaga kesihatan kulit
  • mencegah kelesuan
Produk Shaklee yang mengandungi vitamin B : B Complex

Vitamin C

  • Membantu menyerap zat besi
  • Membantu dalam sintesis protein
  • Mencegah komplikasi semasa hamil seperti kelahiran yang kurang berat badan, anemia, etc.
  • Mencegah selesema
Produk Shaklee untuk vitamin C : Vita-C 500mg Sustained Released

Vitamin D

  • penting dalam penyerapan kalsium
  • mengelakkan penyakit reput tulang kepada ibu dan anak yang dikandung
  • mengelakkan kekejangan otot
Produk Shaklee dengan vitamin D : Ostematrix – Calcium, Magnesium & Vitamin D

Vitamin E

  • Menjaga saraf dan otot
  • Mengelakkan keguguran
  • Sebagai antioksidan
Produk Shaklee untuk vitamin E : Vita-E Complex

Vitamin K

  • penting untuk pembekuan darah
  • mengurangkan risiso pendarahan
Produk Shaklee untuk vitamin K : Vitalea

Jadi jika mau yg terbaik buat sikecil anda, pastikan jgn skip mkn vitamin ye..tak semestinya kene mkn  Shaklee..jika mampu, silakan..jika kurang, memadai dengan yang diberi oleh doctor anda..Tapi sekiranya mampu, dan inginkan yang terbaik, Adaa sarankan Set Hamil ni kerana terbaeeekkk!!:

set ibu hamil

OsteMatrix(calcium magnesium) - 4 biji sehari

Ibu yang mengandung memerlukan 1000mg-1300mg sehari. Ostematrix ini mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Kiranya 3 in 1 la..Setiap 1 biji OsteMatrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya..vitmain D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.
Vitamin B Compleks - 1 biji sehari

B Compleks Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya 'spina bifida'. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

Vitamin C - 1 biji sehari
Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat di samping Vitamin C meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh. 1 biji vitamin C bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari? Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.

Vita-Lea Iron Formula -1 biji sehari

Vita-Lea adalah multivitamin jadi ibu tidak perlu mengambil obimin lagi. Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...