NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Friday, September 30, 2011

Shaklee vitamin mahal?? No laaahhhh

Mula2 dulu Adaa langsung x terfikir nak cuba apa2 supplement..mmg x berminat lah, bak kata org skang malas nak amek pot haaa hehe tapi bila kesihatan merudum..hape pon tak mampu nak buat..rumah pon tak mampu nak urus padahal bukan besar sgt apartment kami dulu..letak kepala je tido letak je tido..hermm mcm mana tuh? sampailah Doktor Aishah (nama sebenar hehe) nasihatkan Adaa makan supplement, barulah nak  mencari..dan bertemulah dengan Shaklee..mula2 mmg rasa mahal tapi demi nak sihat, try aje lah..hehe set yang Adaa ambil memula dulu SET A+ESP+FIBER..sekarang TRIPPLE M+FIBER+GLA+VIT E+LECITHIN untuk Adam pulak MEALSHAKE yang yummy! LOve, loVE Them aLL!


Bila dah cuba, wang yang mulanya 'terbang' tadi tu rasa berbaloi sbb rasa bertenaga, dapat layan anak seharian kat umah, walaupun pregnant mampu menapak dan memanjat rumah di tingkat 5 tuh dengan jaya nye..kdg2 siap bawak barang2 yang banyk (sbb husband kene dukung Adam yang berat 15-16kg masa tu)..masak, kemas rumah, Alhamdulillah dah mampu..walaupun pada mulanya ambil vitamin untuk lebih bertenaga tapi kesan lain pulak yang Adaa dpt, n for sure positive one lah..contohnye..Gestational Diabetes terkawal, bersalin kali ni jauh lebih bertenaga dari yg first (x memerlukan sebarang ubatan) , luka cepat baik, dan yang paling best kali ni dengan bantuan Shaklee (dan izin Allah juaa) Adaa berjaya bf Eilman..Syukur sgt2...x ternilai rasanya..Adam dulu setitis pun tak merasa..hukhuk tapi Ibu loves u both!

Anak-anak Ibu

Jadi, walaupun mulanya rasa mahal..tapi InsyaAllah mampu..beli trial pack pon boleh for 30days..
Ni Adaa nk share satu testi dari customer Genkimomma yang kata awalnya rasa mahal tapi dengan benefit yang dia dapat..dia berpuas hati..jom baca!
--------------------------------------------------------------------------------------------
Sue merupakan salah seorang customer baru GenkiMomma, dan juga pertama kali mencuba produk Shaklee. Beliau sememangnya mengutamakan kesihatan, dan sebelum ini juga pengamal suplemen tegar yang dibeli dari farmasi biasa.

Masih ingat lagi, 1 Ramadhan yang lepas saya terima SMS darinya yang ingin mencuba suplemen Shaklee dengan tujuan untuk menambah tenaga, mencantikkan kulit, mengelakkan rambut gugur dan membuang sedikit lemak di badan.

Jadi suplemen yang beliau ambil buat permulaan ialah B-Complex, Vita-C, Zinc & Fiber unflavored. Dan, jom ikuti apa kata Sue selepas seminggu mengambilnya...

"Saya rasa baru tak sampai seminggu ambik vit tu semua. Tapi perasan badan tak letih, ngantuk, hubungan suami isteri ++ baik. Tak sangka... tapi rasa perubahan!"
 
Alhamdulillah, seriously saya juga tumpang happy!!!

Inilah kelebihan mengambil suplemen, terutama suplemen Shaklee. Asalnya kita mungkin mengambil suplemen untuk tujuan A-B-C, namun, tanpa kita sedari, kita turut menikmati khasiat X-Y-Z yang pastinya sangat-sangat berbaloi dengan RM yang telah anda belanjakan! Suami pun bertambah sayang... opppsss!

Owh, saya tahu, ramai yang menyangka vitamin Shaklee nie mahal, kan? Tak kurang juga yang menggelarkan Shaklee sebagai vitamin mewah. Sebenarnya, tidaklah mahal manapun jika nak dibandingkan dengan harga kesihatan anda. 

"Bagus vits ni sume kak. Berbaloi2 dengan harga.
Saya ingatkan Shaklee ni mahal. Heh"
jadi..bagi sesiapa yang nak mendapatkan vitamin Shaklee, tak kisahlah pek percubaan atau fullpack, pm Adaa utk harga promosi ye  Promosi SET A dan SET B masih on! Cuba dulu baru tau :) 017-9329859/adaanoor@ymail.com

Thursday, September 29, 2011

Buat Jemaah Haji dan Umrah: Shaklee untuk anda~~

Salam..sebagai persediaan buat bakal2 haji dan umrah bulan ni, Adaa nak kongsikan bekalan Shaklee yang boleh dibawa..maklum saja lah, cuaca kat sana panas kan berbanding di Malaysia..kesihatan pun mungkin terjejas so kene ready!

Supplement yang kami cadangkan :

Pada asasnya, kami mencadangkan vitalea@multivitamin, b-complex, vitamin c, ostematrix dan performance drink. Bagi ibu bapa atau anda yang mempunyai penyakit kencing manis, sembelit, kolestrol tinggi atau darah tinggi, kami galakkan untuk membawa Shaklee Fiber Unflavored sebagai bekalan anda.

Harga yang ditawarkan:

Pakej Asas Haji & Umrah
(1)   Set A ( Vitalea, B-complex, Vitamin C)
(2)   Performance Drink
(3)   Ostematrix

Set Percubaan 30 hari = RM200 ( S/ Msia)  -> Untuk seorang sahaja
Set Penuh = RM313 ( S/Msia ) -> Boleh dikongsi di antara ibu dan bapa anda

Pakej Advance Haji & Umrah ( Pesakit Kencing Manis@Diabetes, Darah Tinggi, Kolestrol)
(1)   Set A ( Vitalea, B-complex, Vitamin C)
(2)   Performance Drink
(3)   OsteMatrix
(4)   Fiber Unflavored Plan

Set Percubaan 30 hari = RM335 ( S/ Msia) – Untuk seorang sahaja
Set penuh = RM448 ( S/ Msia) -> Boleh dikongsi di antara ayah dan ibu anda

Walaubagaimanapun, ingin saya ingatkan bahawa supplements ini hanyalah usaha kita untuk memastikan kesihatan optimum sepanjang menunaikan ibadah di Tanah Suci. Namun, nikmat kesihatan (dan sakit) itu datangnya dari Yang Maha Esa, dan kepada-Nya lah kita bertawakkal. Insya Allah.

Memandangkan kami ada offer fullpack SET A hingga 5 oct ni, jadi, bolehlah dapatkan dengan harga yang lebih rendah..tahan untuk 4-6 bulan lagi..sesiapa yang berminat bolehlah hubungi adaa ye 017-9329859/adaanoor@ymail.com

Buat Jemaah Haji dan Umrah: Supplement apa yang sesuai..

Pagi tadi sempat tgk MHI sambil2 duk nyapu sampah..rupenye jemaah haji dah ade pun yang berlepas semalam..ramai betul..dianggarkan lebih 30 ribu lebih yang pergi setiap tahun..itu quota untuk Malaysia lah..Bagi yang ada sedara mara atau ibu bapa yang bakal menunaikan Haji atau Umrah tahun ni boleh kot try2 bekalkan mereka dengan supplement untuk kekal bertenaga..jom tgk apa yang sesuai!

Antara produk yang ibu sarankan untuk jemaah umrah haji ialah beberapa pemakanan yang utama iaitu:
 
1. Performance Drink- untuk mencegah masalah pengdehidratan sepanjang berada di sana terutama waktu panas terik. Ianya juga baik demi memastikan jemaah umrah haji ini sentiasa bertenaga sepanjang menunaikan ibadah.
 
 
2. B Complex- Ianya bertindak sebagai penjana tenaga (melalui tindakbalas glukos) disamping memberi ketenangan kepada tubuh .Memandangkan ibadah umrah haji ini memerlukan kita banyak berjaga demi menunaikan ibadah dengan lebih sempurna , adakala ia menuntut seseorang itu lebih banyak berjaga dari tidur maka B complex banyak membantu tubuh agar tetap bertenaga walau kita kekurangan waktu tidur yang sepatutnya.
 
3. Vitamin C- sangat penting untuk imun tubuh kita. Bertindak sebagai antioksidan dan sangat penting dalam melawan penyakit.
 
4. Kalsium @ Ostematrix- Sesungguhnya ibadah umrah dan haji memerlukan kudrat yang banyak maka keperluan kalsium juga tidak boleh dipandang remeh. Ianya sangat penting agar kaki kita tidak mudah merasa kebas atau bahasa lain terasa seperti sesemut atau lebih teruk boleh terjadi ialah kekejangan kaki akibat terlalu lama berdiri atau banyak berjalan.
 
5. Fiber unflavoured - sangat digalakkan diambil oleh mereka yang mengidap penyakit kencing manis dan darah tinggi. Ianya baik untuk memastikan tubuh kita tidak mengandungi lebihan gula atau kolesterol yang boleh memudaratkan tubuh sepanjang mengerjakan ibadah haji dan umrah. Ianya berfungsi untuk menyerap dan membuang segala lebihan gula dan kolesterol dalam darah.


Ini pula testi dari kak cery:
 
terus terang sy ckp..nak mengerjakan umrah/haji ni mmg perlu kekuatan fizikal...malah org travel agent tu pun pesan suh bwk pesan bekalan2 ubat2..sbb dia kata kat sana farmasi tak sama dgn sini dan ubat kat sana mmg  lain skit...dan mak mertua sy pesan suh bwk ubat ..ubat sakit perut,sakit gigi,sakit mata,sakit kepala...segala sakit...ahaks...saya pun menurut perintah..tu pun p last minute gi watson..beli segala2 yg skit2 tu panadol,vicks,olchiit teack aun..bla bla... 
 
tapi honestly sy tak pakai pun tu sume..hehehe. dan saya bawak supplemen faveret saya.. PERFORMANCE DRINK & NUTRIFERON..dan bcomplex,vit C, ostematriz,zinc..sume is dalam 1 trial pek.(bekalan 2 minggu utk myself and my hubby)..sampai2 sana..mmg weather tak sama dgn sini..panasss terikkk...angin mcm wap panas kering...huhu...dan mmg perlu tenaga kekuatan fizikal...nak berjalan dari hotel ke masjid,,mengerjakan umrah...masa tidur kene kurangkan..kene lebih kat masjid... so makanan tambahan mmg perlu...ada gak geng2  yg terus mkn panadol bile sakit kepala.panadol?..oh no...saya takmahu rosakkan badan saya.... 
 
mcm saya..pagi dan petang mmg bancuh air zam2 dgn performance drink tu..bestt..jus oren pembekal tenaga..kalo dak mmg exhausted saya..bile minum tu..alhamdulillah...energy level maintain..malam pas magrib pun takla tersengguk2 mengaji...pastu kalao saya  rasa mcm flu or hidung berair tanda2 nak demam... sy telan nutriferon(yg ni bina antibodi), omega zinc vit C...mmgla bukan terus segar..sbb ni bukan panadol..tp 1-2 hari ..alhamdulillah back to normal... kire takdela sy terlantar sakit ke ape ke..Alhamdulillah sangat2...segar untuk 2 minggu..dan balik umrah takde cuti2 rileks lagi..takde sakit2 selsema or demam..esoknye terus masuk keje..siap settlekan biz lagi..rumah lagi....barulah jadi superwoman..ahaks..tp ape2 pun alhamdulillah.....supplemen ni ikhtiar dan cara saya menjaga kesihatan kurniaan Ilahi..
 
 jadi sape2 ade yg nak pergi haji /umrah or ade ahli keluarga or kwn2 yg nak ke sana...sediakan bekalan vitamin yg sesuai.. 
 
bole beli trial pek utk suplemen haji dan umrah..so sesiapa yang nk cuba, pm aje adaa n adaa boleh buatkan..no worries..adaanoor@ymail.com/017-9329859

Wednesday, September 28, 2011

Vitamin E: Adam, luka dan vitamin E~~

Salam..abt 2 weeks ago Adam anakku yng sulung mengalami accident..hampir2 patah hidungnye..Al-kisah Adam ni kalo dah ngantuk, balancing mmg out lah..meaning jalan mmg terhuyung hayang punya..kat ruang tamu ni mmg Adaa letak comforter selai supaya dia n adiknye Eilman leh berguling2, tido2..sebelah tu pulak ada coffee table tersandar tepi dinding..mmg dah berzaman letak kat situ..tak pernah tersepak ke ape ke..bile dah ngantuk, tak pasal2 kaki tersadung toto tuh and DUMM! muka terhentak di sisi meja...hasilnya..

Sejurus selepas accident

Darah mmg banyak..hati ni dah berdebar2 tgk..keluar dari lubang hidung jugak..tu yang suspect patah..dah lah hari Ahad, semua klinik tutup..dah malam pon..yang ade swasta ajelah kat bndr baru bangi ni..cepat2 kami kejarkan Adam ke An-Nur Specialist Hospital

Hosptal Pakar An-Nur
Risau dihati ni takde sape tahu huhu..cepat2 gi kat bahagian kecemasan..dan sementara nak tgu x-ray (oncall) dia bersihkan dulu darah2 tu..

Marah tau amek gambar hehe
Setelah di xray, doc suspect patah, n nak refer to ENT Specialist..tp xde pulak..dah kene refer gi Hospital Serdang pulak..tunggu punye tunggu punye tunggu..doc panggil, check sket2..n kata tak patah..dia bagi gauze je..n takde ubat ape2 pon..so..Ibunye ni terpklah nak letak Vitamin E..so amek sebijik, pecahkan dan sapu pada luka..

Day 2
Ini esoknye..lebam mula nmpk..sian sgt..mcm kene belasah..luka sgt dalam tp doc tak jahit pon..dia bgtahu je luka ni dalam..which mmg nmpk sgt severe huhuhu

day 3
Luka dah mula kering dan yang kat tgh2 batang hidung tu dah mula gelupas pon..

Day 4
Heheh marah tu org amek gambar dia..kuping2 dah mula tercabut..

Day 5
yang kat tgh dah clear, luka tepi yg sgt dalam pun dah nipis dan healing...

Same day
  See how fast it healed..alhamdulillah..mmg membantu vitamin E ni..

Bagi ibu2..Adaa rekemen sangat Vitamin E ni buh dalam hand beg tuh..senang..sebotol ade 120biji..kalo mkn sebiji sehari boleh tahan 4 bulan tuuu sambil dpt kulit lawa, smbl berjaga2 kot2 ade emergency mcm kes Adam ni..berbaloi2..bnyk kebaikan vit E ni refer here

Jadi, sesiapa yang berminat, silelah contact ye adaanoor@ymail.com/017-9329859 Adaa bg harga special ni..hehe cepat2!

Tuesday, September 27, 2011

Doc's advice:'' U better amik supplement dari ubat yang i bagi ni..''

Last time dalam UBAT sebagai MAKANAN atau MAKANAN(suplement) sebagai UBAT?? Adaa ada share tentang keburukan menjadikan ubat sebagai makanan kita..Bagi Adaa, walaupun baru setahun mengamalkan Shaklee, tapi Adaa berpuas hati dengan kebaikan yang Adaa dapat..dan atas sebab tulah Adaa nak sgt share dengan semua khasiat dan kelebihan Shaklee ni..namun ianya bukan sama sekali paksaan buat anda untuk sama2 mencuba, cuma jika anda nak tahu keberkesanannya, anda cubalah sendiri..mana tahu suatu masa nanti anda tercari2 supplement, ingat2lah Adaa dan Shaklee ye..hehe

Bagi yang belum sakit, amalkan gaya hidup sihat ye, lebih baik jika nak ambil supplement utk kesihatan menyeluruh, tapi bagi yg sakit, tak salah untuk mengambil supplement sebagai usaha memperbaiki kesihatan anda..masih belum terlambat tau..jom baca ni

Adaa suke ayat ''u better amik suppelement dari ubat yang i bagi ni sbb ubat ni ada drugs, so lama2 bnyk drugs dlm badan u n eventually will effect ur kidney pulak'' ..mmg btol..bila kita ambil bnyk sgt drug, kidney akan terbeban dan eventually malfunction..


Teringat arwah umi, kidney failurenya berpunca dari darah tinggi..sejak tahun 80-an umi mengambil ubat darah tinggi yang sangat2 bnyk..sampaikan kami adik beradik pernah buat lawak ''bnyk nye ubat, nnt kene buh dalam beg tarik ni'' mcm tulah punye banyak ubat umi..Jadi, sama2lah kita jaga kesihatan, ambil pengajaran ye..Sekiranya anda masih sihat, boleh juga start ambil supplement sbb kita ni bukan tiap2 hari dapat meal yang lengkap dengan semua nutrisi yang diperlukan badan kan..ada yang tak sempat pun pergi makan dek kerana kerja..jadi mulakanlah hari ni..tak perlu ambil bnyk, multivitamin sebiji sehari pun dah cukup..percayalah, ia pernah buat saya yang lembik macam sayur dulu kepada keadaan yang sangat baik, bertenaga..tak mahal..sebiji vitalea baru 60sen..harga kesihatan yang anda dapat lebih tinggi dari tu kan hehe
Jadi, buatlah pilihan yang bijak ok!

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini

SHAKLEE: Alternatif merawat anak selsema, demam dan batuk

Musim2 panas ni anak2 selalu sangat batuk, selsema, demam..bukan anak2 je, ibu bapa nye skali pon sama hehe..tapi nk gi klinik rasa malas sbb takdalah teruk sangat..lagi pun tak elok bagi ubat bnyk2 kat anak2 ni..dalam entry adaa sblm ni Say NO to drugs: Ubat batuk, selesema tak sesuai untuk kanak2 bawah 2 tahun dah diterangkan kenapa..
Sebenarnya, agak susah bagi doktor untuk mencadangkan ubat yang sesuai untuk kanak-kanak yang mengalami batuk dan selsema. Antara sebabnya:

1. Sekiranya jangkitan yang disebabkan virus, antibiotik tidak sesuai kerana antibiotik dicipta untuk membunuh bakteria. Antiviral pula memang dicipta untuk membunuh virus tapi ada kesan sampingan yang merbahaya. Jadi, ia tidak diluluskan sebagai ubat untuk merawat gejala selsema batuk ini.

2. Nasal spray pun tidak sepatutnya diberikan kepada kanak-kanak.

3. Ubat batuk pula sebenarnya tidak sesuai untuk kanak-kanak especially yang berumur 2 tahun ke bawah. Sememangnya ada kajian menunjukkan ia gagal menyembuhkan batuk kanak-kanak.

So, kali ni Adaa nk share bagaimana nak merawat anak-anak yang demam, selsema dan batuk secara natural dan dengan shaklee~~

Secara Natural:

1- Bagi kanak-kanak yang tidak lagi menyusu, banyakkan meminum air suam.

 
2- Apabila mandikan anak, mandikannya dengan air suam.   

3- Banyakkan menghidu udara lembap atau udara berwap. Caranya ialah, pasangkan air shower panas di dalam bilik air, pastikan pintu bilik air sentiasa tertutup dan anda akan dapati seluruh bilik air akan berwap dan lembap. Dukung anak anda untuk beberapa minit bagi membolehkan si anak menghirup udara berwap itu tadi. Jika tiada shower, air panas yang dimasak di dapur, masukkan dalam baldi di bilik air juga pasti menjadikan bilik air berwap.  

4- Tepuk belakang anak 11 kali di belakang dan di hadapan. Tepuk secara perlahan-lahan dengan membuat lohong seperti gambar ini: Ini bagi melonggarkan kahak dan supaya ia jatuh dan keluar melalui najis ataupun muntah. Saya rasa lega kalau anak saya muntah kerana kahaknya pasti keluar juga.

Ini pula tips oleh ibu addinnasa:
  • Jika anak demam...pastikan anak itu dimandikan 3 kali sehari supaya panasnya keluar. Memang betul pun masa ibu jadi cikgu Sains dulu ada topik kenapa air panas dalam cawan teh akan sejuk dalam beberapa minit? Ini kerana haba panas akan bergerak keluar mencari kawasan sejuk.... samalah dengan suhu badan yang panas tadi.
  •  
  • Bila selsema ...tetap mandikan 3 kali sehari...supaya bila selepas mandi, lendir itu akan mudah keluar. Namun sayangnya ramai ibu2 hari ini ingat jika selsema anak sejuk maka jangan mandikan. Apabila ini berlaku.... anak mudah berkahak sehingga sesak nafas. Ibu cuba praktikkan setiap kali Nasa ada selsema, alhamdulillah maksimum pun 3 hari.
  •  
  • Batuk....tetap mandikan 3 kali supaya panasnya keluar....dan bila tidur malam, sapukan minyak telon atau minyak burung unta dibelakang badan anak dalam jam antara 1-3 pagi, insyaALLAH kahaknya cepat beransur baik. Jika minyak terlalu panas, campurkan sedikit dengan minyak kelapa atau minyak zaitun sebelum di urut pada badan anak. 
  •  
  • Waktu mandi yang sesuai untuk anak ialah jam 8 pagi, selepas zohor dan sebelum jam 7 malam. Jika terpaksa mandikan selepas jam 7 malam, mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya chest tidak mudah sejuk dan diserang selsema.
  •  
  • Biasakan selepas mandi, sapukan minyak panas pada ubun2 anak, belakang telinga, tapak tanga, dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki. Ini membantu melancarkan peredaran darah anak juga secara tidak langsung.
  •  
Kalau orang dulu, demam, batuk dan selsema tak bagi mandi....jadi panas tu akan terperap dalam badan dan lama-kelamaan boleh menyumbang kepada keadaan yang lebih teruk. Zaman dah berubah, bidan pun belajar sains dan teknologi :) Even doktor turut pesan, jika anak demam ...pasangkan aircond di rumah jika ada supaya suhu sejuk dan rumah tidak berkuap .... 
Bagi ibu yang menyusukan anak dengan susuibu, menjadi satu kelebihan dengan kerap menyusukan anak semasa anak dalam fasa tidak sihat supaya anak menjadi lebih bertenaga dan antibodi yang dibekalkan mampu melawan penyakit dengan cepat. .
sumber: Anakkuwira.com

Dengan Shaklee:

1. Jika selalu selesema, boleh cuba berikan Mealshake pada anak berusia 2 tahun ke atas..tak perlu hari2 pon..3-4 kali seminggu dah memadai..campur je dlm susu, satu sudu kecil..sedap sbb Mealshake ni perasa vanila dan sgt wangi..didatangkan dalam bentuk serbuk, lengkap dengan kandungan multivitamin dan protein..jadi senang lah nak bagi :). Ini testimoni dari salah seorang customer Shaklee yang mengambil Mealshake untuk anaknya..credit to Tuty

Puan Zana :
Beliau memang berpuas hati sebab anaknya yang sulung selalu akan selesema di pagi hari dan sejak mengambil Meal Shakes, selesemanya hilang dan paling seronok kerana antibodi anaknya semakin meningkat. Sepupunya kena demam campak tapi Puan Zana gembira kerana anaknya tidak dijangkiti. Beliau bercadang untuk membeli lagi selepas stok habis.

2.Untuk bayi/ anak2 yang masih breastfeed, susu ibu adalah penawar terbaik dengan syarat ibunya mengambil makanan yang bersesuaian dan berkhasiat lah..contohnya, jika anak demam/selsema/batuk, ibu boleh ambil 2 biji vitamin C dan dipatahkan dua (satu tablet mengandungi 500mg Vitamin C, setiap 100mg akan dibebaskan setiap 1 jam..tapi bila sakit, badan memerlukan lebih vitamin C, jadi patahkan agar 500mg tersebut boleh diserap sekaligus dengan cepat untuk pertahanan badan dari penyakit)

3.Bagi anak2 yang demam, boleh menggunakan basic H..tuam anak2 guna air campuran basic H. kenapa? Sbb Basic H ni dapat serap haba 3 kali ganda berbanding air biasa. Saya nak share satu testimoni.
Alhamdulilah, Ness dgn Aiman sehat. Lepas swimming haritu Aiman terus naik panas dan selesema. Tapi Ness gunakan tip-tip yg akak gitau hari tu, mandikan 3 kali dgn Basic H, pastu bangun malam untuk gosok belakang, and then spray Basic H kat kepala utk kurangkan panas. Alhamdulilah, 2 hari buat Aiman dah kembali sehat.

Amazed jugak kak sebab selalunya kalau dia selesema berlarutan, paksa ambik nasal drops dan ubat selesema, tapi kali ni tak perlu. Pastu ness share lah dgn kawan-kawan yg lain, tapi mcm, ye lah, tengok bnyk keje,kena mandikan, kena bangun malam tu yg tak appealing.
credit to mommylina
 Adaa dah berikan cara2nya, terpulang pada anda ye nak pilih yang mana. Sama2 kita pilih yang terbaik!

Berminat untuk mencuba vitamin shaklee? Mengalami kekangan kewangan? Jangan bimbang, hubungi Adaa ye untuk dapatkan best price 017-9329859/adaanoor@ymail.com

Monday, September 26, 2011

Say NO to drugs: Ubat batuk, selesema tidak sesuai budak bawah 2 tahun

Dalam entry Adaa sebelum ni  UBAT sebagai MAKANAN atau MAKANAN(suplement) sebagai UBAT?? Adaa ade highlight tentang keburukan terlalu bergantung pada ubat..kali ni nak sentuh tentang beri ubat pada kanak-kanak atau bayi pulak..kalo kita gi klinik sekali pon, mmg ada Doktor yang cakap tak elok beri ubat pada baby/kanak-kanak..sbb ubatan ni mengandungi drugs..tentunya x sesuai untuk kanak2 yang masih terlalu muda..system pon tgh fresh lagi..Jom baca article ni.


(Sumber: http://www.malaysiakini.com/news/108137 )
Kebanyakan ubat batuk dan selesema tidak sesuai digunakan bagi kanak-kanak berumur bawah dua tahun, demikian penemuan terbaru Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) Kementerian Kesihatan.

Susulan itu, Bernama melaporkan, PBKD memutuskan untuk mengehadkan penggunaan produk untuk merawat batuk dan selesema bagi kanak-kanak, kata Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi, Eisah A Rahman.

Amaran keselamatan seperti "Tidak sesuai digunakan di kalangan kanak-kanak yang berumur di bawah dua tahun" dan "Digunakan dengan berhati-hati dan mengikut nasihat doktor/ahli farmasi bagi kanak-kanak yang berumur di antara 2 hingga 6 tahun" wajib dinyatakan dengan jelas pada label dan sisipan bungkusan produk berkaitan, katanya dalam satu kenyataan.

Produk-produk terlibat adalah sediaan cecair melalui mulut yang mengandungi antihistamin (seperti Brompheniramine, Chlorpheniramine, Clemastine, Dexbropheniramine, Diphenhydramine, Pheniramine, Promethazine dan Triprolidine), antitusif (seperti Dextromethorphan dan Diphenhydramine) dan dekongestan (seperti Ephedrine, Phenylephrine dan Pseudoephedrine) yang digunakan untuk rawatan batuk dan selesema.

Eisah dipetik berkata produk sedia ada di pasaran berkemungkinan tidak mempunyai kenyataan amaran pada label produk mereka.

Tambah pegawai kanan kementerian itu, apabila memberi ubat batuk dan selesema kepada kanak-kanak yang berumur lebih daripada dua tahun, ibu bapa dan pengguna perlu mengikut aturan pemakanan yang dijelaskan.

Pengambilan ubat batuk dan selesema boleh membahayakan jika diberi melebihi dos yang disarankan, memberi terlalu kerap atau mengambil lebih satu jenis ubat yang mengandungi bahan aktif sama.

"Kebanyakan kandungan dalam persediaan ubat batuk dan selesema mengandungi campuran beberapa bahan ubat dan pemberian lebih daripada satu jenis ubat boleh menyebabkan dos yang berlebihan sekiranya tidak berhati-bati," Eisah dipetik berkata semalam.
Tambahnya lagi, demam biasa tidak memerlukan rawatan perubatan yang khusus, kerana kebiasaannya batuk dan selesema yang dialami kanak-kanak boleh sembuh dengan sendirinya.

"Selesema daripada jangkitan virus boleh ditangani dengan rehat, pengambilan air yang mencukupi dan mementingkan keselesaan pesakit," katanya seperti dilaporkan.

Bagaimanapun, kata Eisah, jika simptom berlarutan dan semakin teruk atau tidak menunjukkan tanda-tanda pulih atau disertai dengan demam, mukus pekat dan kahak, pengguna perlu mendapatkan nasihat doktor.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sebaiknya, jika simptom tu tak berat, janganlah bagi ubat pada anak2 kita..bukan tak sayang..sbb sayang lah ni tak mau bg ubat bnyk2..jgnlah sikit2 bg ubat, sikit2 bg ubat..sian dia..ada cara lain yang boleh kita lakukan untuk kesihatan anak2 kita..nnt Adaa share dlm entry ALTERNATIF UNTUK MERAWAT ANAK DEMAM, SELSEMA BATUK

Sayangi anak-anak anda~~ :)

UBAT sebagai MAKANAN atau MAKANAN(suplement) sebagai UBAT??

Salam..pernah tak kita bertanya pada diri tentang soalan diatas tu..kadang2 tanpa sedar kita terlalu bergantung pada ubat-ubatan kan..Adaa sendiri kadang2 bila kemas2 umah, terkejut tgk betapa bnyknye ubat2 yang amik kat klinik, pastu x abes pon consume..hihi sebenarnya Adaa tak suka terlalu bergantung pada ubat kecuali mmg dah xde cara lain lah..kalo setakat selsema, batuk, pening2..tahan jelah..minum air suam ke, air asam jawa ke..bukan ape, takut side effect dihari tua nnt .. Bila dah kenal Shaklee ni Adaa berharap dengan  consume secara konsisten dan teratur, akan kurangkan risiko utk dpt penyakit..well PRECAUTION IS BETTER THAN CURE right?

Mmg kita tak digalakkan ambil terlalu bnyk ubat sbb nnt boleh sbbkan kerosakan pada buah pinggang..yelah, kerja tapis menapis bahan2 kimia ni semua kan kerja buah pinggang, bila dah malfunction, yang lain pon turut terjejas..our body work as a system, if one part fails, the other will get effected too, don't they?
PROTECT UR KIDNEY, SAVE UR HEART

Ok, ni Adaa nk share ttg akibat terlalu bnyk amek PANADOL..yes, familiar kan..jom baca:


“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita . Ia merosakkan organ hati . Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun . Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.
  
Alternative Treatment ( Tips )

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak .


Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Panadol adalah sejenis “pain killer”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.
Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan.. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam mulut anda.
Sumber :- omaQ.org

Saya sejak berusia 18 tahun sering mengalami migrain dan bekalan seperti paracetamol, ponstan memang sentiasa ada. Memang betul semakin lama saya perlukan dos yang lebih tinggi sampai satu tahap saya terpaksa ambil ubat untuk hentikan migrain serta dibekalkan sejenis ubat yang berharga RM4 sebiji.

Petua untuk demam di atas memang sangat berkesan. Saya memang mengamalkannya sejak mengetahui petua ini 3-4 tahun dahulu. Minuman isotonik yang saya ambil dahulu adalah 1** Pl*s..Memang mujarab..

Semenjak mengenali Shaklee, saya telah berjumpa dengan minuman isotonik tanpa gas dan kurang gula. iaitu PERFORMANCE DRINK...Tentunya lebih elok daripada jenama di atas..Bagi Ibu menyusu, gunakanlah petua ini sebelum anda bertindak mengambil panadol. Sayangi bayi anda.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jadi, pilihlah yang terbaik buat anda dan keluarga..jika nak tahu lebih bnyk ttg Performance Drink klik here
Saya mmg suke Performance Drink ni sbb masa puasa, tak rasa dahaga sgt wpon menyusukan anak..boleh bertahan sampai berbuka..percayalah, nyusukan ank ni sgt2 dahaga..tu yang best minum PD ni..it rehydrate faster than water :)

Bagi yang ingin order atau bertanye, boleh hubungi adaa at 017-9329859/adaanoor@ymail.com ye..Special price for u together with mystery free gift.. :)

Saturday, September 24, 2011

INFO: Say NO ye utk bagi air pd bayi bawah 6 bulan

Smalam Adaa terbaca tentang bagi air pada bayi sebelum usia 6 bulan..Lazimnye, mak2 kita dulu selalu je suruh bagi kalo baby sedu ke, kene kuning ke or even cuaca panas..atau pon nmpk mcm x cukup susu top up ngan air suam..even Adaa sendiri pon dulu buat pada Adam..huhu bile baca info di blog Tuty thanx to her, sedih lak rasa..mujur Adam membesar sehat je hehe tak sangka pemberian air pada bayi bwh 6 bulan boleh menghakis usus bayi berkenaan.Hukhuk


Ini antara kesan2 lain akibat pemberian air pada bayi bawah 6 bulan:


Sumber dari :
  1. Buku "Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Berkerjaya" oleh Kumpulan Sokongan Susu Ibu Wilayah Persekutuan Putrajaya & Kuala Lumpur
  2. Yoursupermom 
MERENCATKAN

Amalan memberikan air kpd bayi boleh merencatkan tumbesaran dan akal, mengancam nyawa dan menyebabkan sawan tarik. Tumbesaran bayi akan terencat jika selalu diberi air kerana perutnya yg masih kecil dan belum matang sepatutnya diisi dengan susu ibu yg penuh khasiat dan nutrisi penting utk tumbesaran bayi seawal 6-bulan yg pertama.*Air masak tidak mengandungi ape2 khasiat. Ia adalah semata-mata air KOSONG*

PENCEMARAN

Air boleh menjadi pembawa kuman kerana pencemaran boleh berlaku pada pelbagai peringkat samada dari sumber air itu sendiri atau dari bekas yg digunakan untuk mengisi air. Ini akan mendedahkan bayi kpd cirit-birit.*Susu ibu diberi kpd bayi secara direct dari breast dan tidak ada possibility ianya dicemari DAN susu ibu yg diperah mempunyai anti-bacterial properties dan bakteria tidak akan mudah membiak di dalam susu ibu. CONFIRM selamat untuk bayi!*


MENGHAKIS

Air akan menghakis salutan pelindung penyakit yg terhasil daripada susu ibu dan ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai jangkitan.*Susu ibu build ups protection in baby's stomach. That's why bayi yg menyusu badan mempunyai imuniti yg kuat*

JAUNDIS/DEMAM KUNING

Bayi jaundis yg diberikan air masak yg banyak boleh merencatkan AKAL bayi tersebut. Untuk bayi yg berusia 5-minggu ke bawah, jika diberikan air masak yg banyak akan menyebabkan kandungan garam di dalam badannya cair. Apabila kandungan garam di dalam badan cair, suhu badan akan menjadi rendah dan ini akan mengakibatkan bayi kembung atau sawan tarik.*Ramai yg bagi petua kat saya semasa preggy dulu, kalau nak avoid anak kena jaundis, bagi baby minum air masak banyak2. Teori ini adalah SALAH sama sekali. Ubat jaundis ada DUA shj --> SUSU IBU & PHOTOTHERAPY! Susukan bayi sekerap mungkin supaya bayi dapat menyingkirkan bilirubin dari tubuhnya melalui najis*  
Bagi bakal2 ibu harap take note ye..sama2 kita share, sharing is caring :)



Friday, September 23, 2011

FIBER: Bukan sembelit je ye, untuk cirit birit pon boleh~~

Salam..bila hari raya mcm2 kita mkn..kdg2 dalam sehari tuh x tahu berapa jenis makanan yang masuk, tau2 je sakit perut..mulalah mencari ubat huhuhu. Kali ni tak payah dah, sbb dah ada yang boleh membantu :) Jeng jeng jeng
Product info:
 
Menyokong Kesihatan Jantung dan Fungsi Usus yang sihat
Serbuk serat semulajadi yang tidak berperisa sangat kaya dengan Vitamin C dan sesuai dibancuh dengan jus buah-buahan, susu dan minuman yang lain.
  • Setiap hidangan mengandungi 4 g serat larut air
  • Memperbaiki kesihatan jantung*
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 
Bagaimana Fiber ni boleh membantu melegakan cirit birit? Jom baca kisah tuty ni

 
credit to Tuty
 
Pada bulan ramadhan yang lalu, saya alami cirit-birit yang teruk tapi suami saya tidak pula. Bila saya periksa makanan berbuka pada hari sebelumnya, saya perasan ikan bakar tu saya seorang sahaja yang makan. Saya memang beli sahaja lauk berbuka kerana kesuntukan masa. Esok harinya saya berpuasa seperti biasa dan daripada pagi saya asyik bertandang ke tandas. Menjelang lepas asar saya memang sudah lembik tapi saya teruskan berpuasa. Dalam fikiran cuma bila berbuka, saya akan terus ambil fiber. Selalunya orang yang ada masalah sembelit yang akan ambil fiber bagi memudahkan proses pelawasan.
Alhamdulillah, cirit-birit saya terus pulih lepas saya ambil fiber. Zaman dahulu kala, saya akan ambil pil pocai..ala, herba cina tu tapi lepas saya dengar satu fakta ni, jadi was-was untuk ambil.
Kebetulan semasa pulang ke kampung untuk beraya, sepupu saya pun kena cirit birit lepas berbuka puasa. Kes ikan bakar juga. Kasihan juga la sebab asyik keluar masuk tandas. Ibunya berikan pil pocai tu dan dia masih ke tandas lepas tu. Saya terus suruh bancuh susu dan letak 1 sudu teh fiber. Wallau, terus pulih dan sepupu saya pun dok cakap kat orang yang dia dah tak sakit perut lepas ambil fiber tu.
Kenapa fiber adalah penawar untuk cirit birit?
Saya mencari kaitan fiber dengan cirit birit serta sembelit. Ini penjelasan yang saya rasa cukup jelas menerangkan.

"Fiber is a stool regulator, a stool normalizer," says Paul McNeely, MD, a gastroenterologist at the Ochsner Health System in New Orleans. "Fiber knows exactly how to fix constipation or diarrhea."
Like a sponge, fiber works by soaking up water, he explains. Fiber also adds bulk to the stool.
"If you have hard constipation stools, fiber pulls water out of the colon to make stools more normal, softer, give them more bulk," says McNeely. "When stools are bulkier, the colon wall can more efficiently push against them when it contracts -- so elimination is smoother."
When there's too much water in the stool, you've got diarrhea. Fiber can help loose stool. "Fiber can't work miracles," McNeely says, "but if you have a loose stool, a lot of excess liquid in the stool, the fiber in your colon will absorb and firm up the stool -- which helps diarrhea."
Baca di sini untuk keterangan lanjut 
Menarikkan fakta mengenai fiber ni..Anda tidak perlu risau jika terlebih mengambil fiber kerana lebihan akan dibuang melalui pembuangan najis.
AWAS!!
Jika anda mula mengambil fiber di dalam pemakanan, pastikan ambil dalam kuantiti yang sedikit supaya badan dapat sesuaikan diri. Kuantiti fiber yang banyak secara mengejut akan menyebabkan masalah gas berlebihan

Selalunya Adaa cadangkan ambil satu sudu kecil je sehari cmpr dalam jus ke..sedap..tapi jgn biar lama2 nnt jd mcm jeli hihihi

bagi yg berminat, boleh order je, harga retail rm168 tapi jika nak special price from me, just reach me at 017-9329859/adaanoor@ymail.com

Performance Drink: The Best choice for Athlete and Cyclist

Dalam entry Adaa yang lepas Khas buat cyclist diluar sana, sporty person n ibu2 menyusu.. jeng jeng jeng :) Adaa ade share tentang kelebihan performance drink ni, bagaimana ia boleh membantu membekalkan tenaga dan mengelakkan daripada dehydration. Kali ni Adaa nak tambah sket lagi tentang kelebihan Performance Drink from Shaklee

Sedikit product info:

Penghidratan lebih cepat berbanding air (Oren)
Bekerja atau bersukan menyebabkan kekurangan nutrisi penting dalam tubuh.  Shaklee Performance merupakan pilihan paling ideal yang berupaya menghidrat lebih cepat berbanding air dan mebekalkan tenaga untuk kegiatan harian anda. 
  • OptiCarb® pilihan eksklusif untuk tenaga yang berpanjangan.
  • Membekalkan bendalir dan elektrolit yang penting untuk membantu mencegah penyahidratan.*
  • Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga, otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar.  
Ini pula kelebihan Performance Drink from Shaklee:

Effective hydration and more energy
Cyclists rode stationary bicycles at 70% VO2 max for two to three hours. Shaklee Performance, other carbohydrate-electrolyte prototypes, and water were given to the athletes at the rate of one liter per hour. Shaklee Performance maintained blood glucose levels significantly higher than water throughout the test period, while maintaining plasma volume equal to that of water. Shaklee Performance also maintained a higher plasma osmolality than water, helping balance thirst with fluid needs and supporting the osmotic drive to drink. It was also the best-tolerated of all the carbohydrate-electrolyte prototypes.

Maximizing endurance

Shaklee Performance helped maintain athletes* blood glucose levels for muscle energy and fluid levels for proper hydration. After more than three hours of vigorous cycling in the laboratory, during which time the cyclists consumed either Shaklee Performance or water, the speed was turned up even higher. At this sprint pace, Shaklee Performance drinkers endured for 33 minutes, while the water-only group lasted just 2 minutes.**

*. Wong LG, Jensen CD, Whittam JH. The effects of sodium carbohydrate (Na:Carb) ratios in rehydration beverages (RB) on plasma glucose (PG), osmolality (PO), volume (PV), and subject tolerance (ST). FASEB J 1990;4:A381 (abstr).
**. Yaspelkis III BB, Patterson JG, Anderla PA, Ding Z, Ivy JL. Carbohydrate supplementation spares muscle glycogen during variable intensity exercise. J Appl Physiol 1993;75:1477-85


ha, ini maknanya, performance drink ni almost 16 times better than just water..Sebab tulah ianya menjadi pilihan para athlete..ianya membantu anda rehydrate FASTER than water!


More reasons why u should get one:
For years the world’s top performers have relied on Shaklee products for their winning edge. Find out how Shaklee nutritional products power epic victories.
Endurance and Energy

If you want to win, it helps to have an edge. That’s why endurance and energy are critical for any competitor. Maintaining blood glucose levels helps sustain energy. In addition, getting the right amount of protein and carbohydrates before and after your workout provides essential fuel to your muscles. The longer you workout, the more protein and carbohydrates you need. Without these important elements, it is difficult to finish a workout, get the full benefit of your regimen, and maintain the necessary glycogen level for the next day’s workout. Of course, it is difficult to replenish these nutrients during intense exercise, making your pre-workout snack crucial to your success.

Hydration

Some professional athletes may sweat away 5-8 POUNDS a game or event. But even if you don’t sweat that much, it only takes losing 2% of body weight to cause fatigue and weaken performance. When you perspire, you’re not only losing fluids, you’re losing precious electrolytes to stay hydrated and carbohydrates to maintain blood glucose levels (which helps sustain energy).


You also deplete your body of sodium when you sweat. Sodium is a nutrient vital to the nerves that lead to muscle movement. In a 1996 case study, a professional tennis player lost up to 3 quarts of sweat per hour in a match, resulting in excruciating cramps. It was found that the player lost more sodium from sweating while playing for a few hours than he consumed the entire day.1
To help avoid early fatigue, weakness, muscle cramps, lightheadedness, and nausea, the body must stay hydrated to replenish these nutrients.

Performance Drink ni bukan shj sesuai untuk athlete, tapi untuk sesiapa sahaja..tambah2 musim2 panas ni..badan cepat kehilangan air dan rasa sgt dehydrated kan. Adaa dah cuba, waktu bulan puasa dengan menyusukan baby, percayalah sgt2 dahaga..tapi Alhamdulillah with PD, ramadhan lepas tak rasa dahaga sgt wpon menyusukan ank, menguruskan rumah..mmg  best! Performance drink mmg jadi hidangan wajib kami satu family. sedap pon sedap, masam2 sket..ala2 air glukos tuuu :)

Untuk dapatkan PD pada harga istimewa, hubungi Adaa ye at 017-9329859/adaanoor@ymail.com
Adaa akan sertakan sekali aturan penyediaan minuman yang best ni :)

Thursday, September 22, 2011

Weight management: DETOX+PROTEIN+LECITHIN=LOSE WEIGHT :)

Salam hari Khamis (boleh ke?) hehe Hari ni Adaa nak share pasal kurus mengurus, menyingkirkan lemak..disebabkan most of my customer tercari-cari product untuk slim, ha..inilah Adaa nak bgtahu apa yang anda perlukan, dengan cara yang betul, InsyaAllah, bukan sahaja boleh slim, malah sihat! Untuk Adaa sendiri, Adaa consume Fiber+Lecithin+ESP together with SET B sbb menyusukan anak..but for those yang tak nyusukan anak..inilah yang sesuai untuk anda..


Basically utk diet.. Anda perlu

Detoks (Fiber/herblax) + Protin (Cinch Shake or Energizing Soy Protin (ESP) + Lecitin

  1. Kenapa protin? Protein sangat perlu untuk membantu meningkatkan metabolisme tubuh, meningkatkan perkembangan otot, menjaga nafsu makan dan menjaga otot bebas lemak. Kajian menunjukkan protein dapat membakar kalori sampai sebanyak 35%.
  2. Kenapa kene detoks?Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih. baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum. :)... tahukah anda... kunci asas untuk kurus adalah detox dulu yaaa..)
  3. Kenapa perlu Lecitin?: ..berfungsi untuk memecahkan lemak2 ...Lecitin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh bdn..

Utk detoks, anda boleh pilih samada nak Fiber atau Herblax.. ikut budget naa.. Antara fiber dan herblax..fiber lebih optimum resultnya :.

.Fiber akan memanjangkan tempoh makanan dalam perut dan memberikan rasa kenyang sepenuhnya. Ia berupaya menyerap lebihan air dan lemak dalam badan.Disamping tu kalau anda makan fiber ni, kerja2 ‘melabur’ akan jadi mudah, usus dicuci sepenuhnya jadi akan elakkan perut buncit.selain berfungsi untuk melancarkan penghadaman..
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Bab yang 'melabur' tuh mmg btol..bagi wanita yang baru deliver selalunya mengalami masalah sembelit dan pengambilan fiber+lecithin mmg sangat2 membantu..

Bagi yang berminat untuk hidup dengan sihat dan cantik (heheh) boleh hubungi Adaa untuk mengetahui product mana yang terbaik buat anda bersesuaian budget anda..017-9329859/adaanoor@ymail.com

Wednesday, September 21, 2011

Basic H: more reasons for u to get ONE!

Salam semua..hari ni nak cite lagi kegunaan basic H ni..ramai dah cuba n they were very excited about it..Adaa dah cuba jugak (hehe bangge) mandikan anak, rendam gelang..hehe suke2..Yang paling best dah lah serbaguna, sangat selamat, tak bertoksik, biodegradable juga..so gunakan tanpa was2..hehe

ni nak share apa yang Kak N buat dgn basic H:


________________________________
Ini yang kak N kongsikan apa yg beliau buat dgn Basic H tu..

1. Saya guna untuk cuci sayur dan buah2an sebelum masak dan beri anak saya makan.

2. Saya guna untuk cuci luka atau melecur dan ianya buat luka /lecur cepat kering.

3. Saya guna untuk membersihkan meja makan rumah dan rak dapur supaya semut tak memenuhi ruang tersebut.

4. Saya guna untuk pastikan sinki saya tak tersumbat.

5. Saya guna untuk mop lantai dalam keadaan nak cepat.

6. Saya guna air basuhan untuk siram pokok yang hidupnya segan mati tak mahu supaya ia segar semula.

7. Saya gunakan basic H buat tuam kepala anak saya bila mereka demam.

8. Saya mandikan anak saya dengan basic H bila mereka kena gatal2 atau gigitan serangga.

9. Saya letakkan basic H dalam toilet utama serta dapur agar mudah capai bila diperlukan.

10. Saya gunakan Basic H untuk keluarkan gula2 getah yang melekat pada baju atau pakaian anak2 dengan senang sekali.

11. saya gunakan Basic H untuk lap cermin rumah supaya lebih bersih dan bersinar.

12. Basic H bagus digunakan untuk mencuci botol susu anak serta lampai pakai semula [ cloth diaper] dengan lebih bersih.

Haa.. tu baru 12... Kalau nak diikutkan ada 1000 kegunaan.. so apa kata anda explore lagi 988 kegunaan yang anda boleh cuba
 
nak tau apa lagi istimewanya Basic H ni dan cara menggunakannya, klik here
 
Untuk dapatkan Basic H pada harga istimewa, sila hubungi Adaa ye 017-9329859/ adaanoor@ymail.com 

Tuesday, September 20, 2011

Lecithin (Vitamin): Ambil sebelum atau selepas makan? sebelum ke selepas???

Jika kita lihat dipasaran sekarang ni, memang banyak supplement atau ubat2 untuk meningkatkan kesihatan..ada diantara kita berjaya menjadi sihat dengan supplement tersebut, x kurang juga yang gagal dan kecewa..dan yang paling penting, ada pula pihak yang setelah gagal mendapat kesan yang diinginkan, mula memburuk-burukkan supplement terbabit. Jangan gitu..Nanti orang lain pun terpercaya sama.. Pernah tak kita terfikir, mungkin kita yang tidak berdisiplin? atau mungkin kita tak tahu cara makan yang betul..Adaa sendiri mulenya dulu mmg x disiplin (mengaku nih) jadi, kesan pun tak optimum lah, but once Adaa btol2 ikut aturan makan, Alhamdulillah mula menampakkan kesan..


Lagi satu, penting untuk kita tahu apa yang kita ambil/makan..jangan ikut2 je..penting tau kenal product dulu baru yakin nak guna..dan InsyaAllah, Adaa akan cuba update/share sebanyak mungkin info tentang product2 Shaklee ni supaya kita sama2 dapat manfaat dan tahu apa yang kita makan. Kali ni Adaa nak share psl Lecithin..memandangkan ramai yang order Lecithin ni, Adaa nak sharelah cara makan atau timing yang betul..terima kasih sangat2 kat Kak N sbb pengalaman kak N, kami yang kemudian ni mendapat manfaatnya hehe toche toche

credit

Selama hampir 10 tahun ibu kenali Shaklee maka selama itu la juga ibu amalkan Lecithin sebelum makan. Zaman belajar kat U dulu tiada masalah sebab dari kolej nak ke Fakulti pun dah 15-20 minit jalan kaki....memang sangat membantu la untuk pembakaran lemak....hehehe. Memang slim. Selepas habis belajar, jogging sekali sekala. Banyak exercise dalam shopping complex....jalan satu Mid Valley pun belum tentu berpeluh sebab aircond kuat. Masa menyusu anak paling best!!!! Makan la apa pun semuanya ditukarkan menjadi susu. Best, memang badan maintain slim.

Tapi lepas tak menyusu....badan mula sedikit comel....huwaaaa. Maka ibu pun pastikan makan Lecithin dengan sangat konsisten. Bayangkan bila nak jalan petang ngan abah, ibu akan makan Lecithin sebelum keluar rumah....kononnya nak block nafsu makan. Tapi ibu notice sebaliknya terjadi. Lepas setengah jam, perut mula memulas bukan nak ke tandas tapi isyarat perut perlu di isi. Ish ni tak boleh jadi. Nanti jika berterusan ianya tanda tak bagus. Sebab ibu perlu kawal selera makan bukan menambah selera.

Namun berkat terbaca surat khabar Mingguan Malaysia ada sesuatu yang menarik perhatian ibu seterusnya menjana idea dalam kepala ini untuk mengatasi masalah diet yang ibu  sedang lalui. Dalam artikel kesihatan tersebut menceritakan keperluan enzim dalam tubuh badan manusia. Paling menarik, ada pengetahuan baru yang ibu temui....pengambilan vitamin sebelum makan akan meningkatkan enzim metabolik. Berulang-ulang kali ibu baca untuk memahami statement tersebut....

 No wonder la ibu cepat lapar....sebab glukos yang sedia ada dalam badan sangat cepat ditukarkan kepada tenaga maka penyebabnya perut cepat lapar sebab badan perlukan lebih bahan untuk dibakar menjadi tenaga.  


Oh TIDAK!!!!!!!!!!!!!!!! Maka selama ini ibu dah silap sebab makan  Lecithin sebelum makan. Bagi ibu yang menyusu memang tiada masalah makan sebelum makan sebab pembakaran lemak akan sentiasa berlaku atas keperluan badan untuk menghasilkan susuibu secara berterusan. Namun bagi ibu yang tidak menyusu badan ditambah kurang exercise adalah sangat bagus makan selepas makan.

Hmm patutlah ibu rasa macam tiada efek je makan Lecithin sebagai fungsi nak slim. Cuma kebaikan yang ketara adalah sangat senang dan lawas bila ke tandas. Sejak dari itu ibu menukar cara makan Lecithin. Makan selepas makan. Bagi orang yang baru mengenali Lecithin ibu cadangkan makan 3 selepas lunch dan 3 selepas dinner. Pastikan air diambil dengan banyak supaya penyingkiran toksin dapat dilakukan dengan lancar dan sangat baik.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Kalau anda perasan, pada setiap trial pack kami mmg dinyatakan makan vitamin2 tersebut SELEPAS makan..dan bagi yang beli fullpack pun mmg Adaa ade sertakan skali kan  cara makan..ha tgk elok2..hehe jadi, make sure ambil pada masa yang betul ye..



Nak tahu kelebihan Lecithin? Sini ye
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...