NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Wednesday, February 29, 2012

Weight management: 500 pounds?? Please Love urself~~


Baru tadi selesai tgk Extreme Makeover: Weight lost edition di TLC Astro channel 707. Masa di Belfast dulu, Extreme Makeover ni mmg my feveret show..tak kisah lah yg make over body ke, Home Make over ke..bukan ape, rasa seronok bila tgk orang yang dihina sbb rupa, akhirnya dpt jadi seorang yang lawa hehe tapi yang bestnye rancangan US ni, make over nye diberikan betul2 pada yang layak..kire mmg btol2 extreme lah..contohnya mcm Home Extreme Makeover..takdelah dibuatnye rumah banglo untuk sembarangan orang, sebaliknya dibuat utk family yang ade anak kurang upaya ke..sakit ke, ditimpa musibah ke..gitulah..Dulu kalo tgk, x sah kalo tak nangis hehehe terharu~~ maunye tak, dpt umah mcm mahligai tuuu huhuhu selalu gak seloroh ngan my Housemate, Kak Jiha, 'Adaa, ape kata kita apply nk? Awk buat2 ah jd disable ke..'' hehe dah le duk sewa umah orang, ade hati nak apply suh org dtg buat makeober..tuh ayat2 bile dah tension study le tuh hehe

My feveret

So skang ade pulak kat Astro tapi Weight Lost Edition..orang yang terpilih tadi age 45, berat 498 pounds..huhu sangat berat..dan dia diberi tempoh setahun untuk lose half of his body weight..bukan senang ye..Bila tgk keadaan Dana (nama dia Dana, tapi lelaki) tadi, terpk jugaklah kan, kenapalah sanggup membiarkan diri sampai mcm tu sekali..rupanya dia adalah mangsa sexual abuse..so utk melupakan trauma tuh, peneman nya hanyalah makanan..so food here, there, everywhere.. but still..500 pounds? That;s quite a number..How can u do that to urself huhu

Great Job Dana

Yang macam Dana tuh dah tentu2 nmpk tak sihatnya..tapi mcm mana pulak dengan kita yang nampak cantik, kurus, mulus ni..Adakah kita sihat? Dulu Adaa tak sedar dan tak berapa kisah tentang kesihatan diri..cuma tau nk kurus..mulelah ambil pil itu ini, jamu..tapi semuanya tak menjadi pon malah membazir sbb badan tak kurus, duit melayang..

Bila Adaa mula bertemu Shaklee ni, mmg bukan sbb nk kurus, tapi masa tu pregnant dan badan sangat lemah, advisable by doc to take supplement, so consume lah Shaklee kan..Secara tak langsung kenal sekali lah supplement ttg breastfeed, confinement, etc..Bila digali2 ilmu tentang supplement ni Adaa baru sedar yang kita boleh dapat berat yang ideal  PLUS kesihatan yang baik thru supplement..jadi, persoalannya sekarang, jika diberi pilihan, maukah anda kurus dengan cepat tapi bukan dengan cara yang sihat, atau kurus dengan perlahan (slow n steady) tapi sihat? (Jawab dlm hati pon boleh)

Kebanyakan customer MyInspiration ni adalah dari golongan yang nk lose weight. dan bagi Adaa, anda telah membuat keputusan yang bagus dengan memilih untuk menggunakan supplement instead of diet pills..Bagi adaa, utamakan kesihatan dulu barulah diet pon menjadi. Bila body sihat, system berjalan lancar, badan pon secara tak langsung akan lose weight dgn sendirinya..kan ke bagus tu? Apa2 pon, kuncinya, pilih yang terbaik dan Sabar serta disiplin ye..contohnye..anda ambil Omega untuk minda yang bagus,,tapi pada masa yang sama, anda dpt benefit lain mcm membakar lemak, tingkatkan metabolisme badan, blood circulation lancar dan bnyk lagi..

Love ur self..Well, i'm trying..let's live a better life :)

Trying to lose weight? Jom sihat cara Shaklee!





I'm a Shaklee Independent Distributor
Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Monday, February 27, 2012

ESP: Soy Protein terlaris..tahu kenapa?

Rasanya dah kerap kali kita dengar tentang kebaikan protein kan..dan kepada pembaca blog MyInspiration ni mesti dah selalu lihat/baca Adaa mention ttg ESP..pernah baca Ketahui 16 Rahsia ESP SHAKLEE? Di sana ade jawapan kenapa ESP ni sangat laris..ini bukan Adaa pandai2 reka cerita ye..tak caye gi tepon Shaklee heheh.


Soya sebenarnya sangat banyak kebaikan, tapi jarang kita ketahui kan..jadi, hari ni Adaa nak bagitahu lah ni :) 


source: here 

  • Mengurangkan risiko penyakit koronari jantung melalui pengawalan paras kolesterol dalam badan oleh peptid soya 7s dan 11s di mana tindakannya seperti ubat “statins” tetapi tanpa kesan sampingan ubat.

  • Isoflavin soya dipercayai dapat mempertingkatkan kesihatan payudara serta mencegah penyakit barah payudara dan rahim, memperkuatkan tulang lalu mencegah osteoporosis dengan mekanisme mengurangkan kehilangan kalsium dalam tulang, mengatasi masalah simptom mati-haid.

  • Lesitin soya dapat mempercepatkan peredaran darah, menyahtoksin bahan buangan dalam sel-sel, mengemusi lemak dalam makanan, mempertingkatkan fungsi ginjal, jantung dan hati serta mampu mengawet penuaan dan mencegah pigmentasi kulit.
  •     
  • Kandungan asid amino perlu, asid lemak omega-3, asid folik, zat besi dan kalsium sesuai bagi semua wanita sebagai makanan tambahan protein utama untuk mencegah anemia dan mengurangkan masalah kesihatan. Selain itu, proses penuaan dapat diperlahankan.

  • Gula kompleks dan “oligosaccaride” dalam kacang soya memperbaiki masalah sembelit dan juga sebagai makanan utama probiotik di dalam usus besar demi kesihatan kolon serta mencegah kita daripada barah kolon.



Ini pula khasiat soya buat WANITA



 
Khasiat protein kacang soya dapat disamakan dengan dua kali protein daging, empat kali telur, empat kali gandum, lima atau enam kali roti dan dua belas kali susu. Hasil kajian juga mendapati protein kacang soya bukan sahaja tinggi, tetapi baik dari segi kualitinya. Kacang soya dapat membantu keperluan wanita, di antaranya adalah, kacang soya membantu perkembangan otak, mempertingkatkan kadar metabolisme badan seterusnya serat yang terkandung di dalamnya membantu mengawal berat badan. Ia juga baik untuk mencegah gejala ‘hot flashes’ sebelum menapous dan membantu mencegah kanser serta anemia.

(Erny Hernani Hashim (2005),   Khasiat kacang soya untuk wanita. Majalah Rapi, edisi 1 Disember 2005, bilangan 33)


Rata2 customer yang mengambil ESP ni mmg berpuas hati..mcm yang disebutkan diatas, soya dapat memberi tenaga..kalo yang nak diet, tapi menyusukan anak, pon ambil ESP sbb dapat memberi rasa kenyang , yang nak kulit cantik, pon amalkan soya ni, ibu hamil pon sama..

Harus kita tau ye, soya ni adalah protein..protein adalah makanan sel, penting untuk sel yang sihat..kenapa Adaa ambil ESP waktu pregnant smp sekarang? sbb masa pregnant, sel2 bayi kita masih dalam proses pembinaan..jika dari awal sel yang sihat terbentuk, insyaAllah, kulit bayi pon tak bnyk masalah, yang penting, pertumbuhan sihat dan sempurna. 

Sama juga bagi yang nak kan kulit yang mulus..sel kita melalui kitaran setiap 90 hari..sel2 yang mati akan digantikan dengan yang baru, tapi kalau sel yang baru pon kurang zat, itu yang muka pon kusam, berjerawat, parut susah hilang..tapi, jika kita ambil protein yang berkualiti, sel pon dpt makanan yang berkualiti, hasilnya, kulit pon lawa..tapi WAJIB kita ingat, nak sihat, cantik bukan sehari dua, ye, sekurang2nye 3 bulan, dgn pengambilan yg konsisten, air yg mencukupi (every 25kg weight needs 1L) . Ada org kesannya cepat, ade yg berbulan2, ade yg bertahun..kena sabar lah ye..kalau body kita selama ni bertoksin 30 tahun, jgnlah expect to get gud result in a day or two..bnyk kerja nk buat tuh hihi nk detox body lg..br penyerapan zat lebih optimum..

Adaa mmg dah pilih yang terbaik..how abt u?



*more about ESP here

u might wanna see : 

I'm a Shaklee Independent Distributor
Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::


Mandi malam boleh memudaratkan? Betul ke??

Dulu masa kecik2 (smp sekarang pon) selalu dengar mandi malam x elok nnt kene paru2 berair..tapi selama ni tak pernah pulak tanya2 orang ke, gali2 sendiri ke tentang kebenarannya..kalau difikirkan logik, mcm logik jugaklah kan sbb mandi malam sejukkkk hehehe tapi sebenarnya betul ke memudarat kan?


extract from: here


Dr Anies Tan, seorang doktor perubatan di hospital swasta menjelaskan bahawa kajian menunjukkan yang mandi bukan sahaja boleh membersihkan badan dari kotoran tetapi juga boleh menghilangkan stres.

Katanya mandi memainkan peranan penting dalam mempertingkat sistem imun badan selain mengelak berlakunya penyakit kulit seperti ekzema dan masalah kesihatan lain.

"Kebanyakan penyakit kronik antaranya diabetis, hipertensi, kegagalan buah pinggang dan masalah kardiovaskular muncul daripada kegagalan sistem dalam badan, cara pemakanan dan gaya hidup kita. Tiada bukti yang mengatakan mandi pada waktu malam boleh mendatangkan penyakit-penyakit ini," kata beliau.

Memang benar, penyakit2 kronik di negara kita ni berpunca dari amalan gaya hidup dan pemakanan yang tidak sihat..seperti yang sering Adaa ingatkan, punca penyakit adalah dari perut. Jadi, pemakanan sangat penting. Adaa menulis ni bukanlah sbb Adaa mmg sihat dan perfect dari segi pemakanan dan gaya hidup, tapi setiap dari kita haruslah mempunyai keinginan untuk memperbaiki diri..starts from now. Do something and change for better life ye tak?


Jadi, tak betullah ye mandi malam ni memudaratkan? TAK. in fact bagus lagi hehe sbb ape?

Kata Dr Tan, negara ini mempunyai iklim tropika di mana cuacanya adalah panas dan lembab dan oleh itu mandi malam tidak mendatangkan kemudaratan.

"Lainlah kalau anda menghidapi pneumonia dan tinggal di negara yang mempunyai iklim musim sejuk. Mandi malam adalah baik kerana ia membersihkan badan daripada bakteria dan virus.

"Amalan mandi adalah penting bagi gaya hidup sihat. Di hospital juga, mana-mana pesakit yang boleh berjalan dan boleh mandi, memang kami galakkan mandi".

Kata beliau, kegagalan mandi yang secukupnya boleh mendatangkan penyakit kulit dan juga bau badan.

"Bakteria boleh bertindak pada peluh dan ini membangkitkan bau badan," katanya sambil menambah bahawa kesegaran mandi membuatkan badan lebih sihat, selain membersihkan bakteria dari permukaan kulit.

"Pembersihan kulit berlaku bila kita mandi. Lebih baik lagi jika kita menggunakan sabun anti bakteria," katanya dan menerangkan prinsip yang sama pada amalan membasuh tangan.

"Ia satu amalan kebersihan yang baik bila kita kerap basuh tangan terutama sebelum makan, sama juga bila kita mandi walaupun pada waktu malam," kata beliau.


Rupanya bagus mandi malam ni hehe dengan Iklim kita yang sangat panas sekarang ni, tgh malam pon berpeluh2 kan? kiranya bagus lah kita bersihkan diri..


"Setelah bekerja sehari suntuk, otak dan badan anda perlukan rehat. Mandi pada malam hari (sebelum tidur) boleh membantu mengembalikan ketahanan fizikal dan emosi.

"Terdapat banyak salah faham tentang isu mandi di waktu malam kerana ramai orang berpendapat ia lebih banyak mudarat daripada kebaikan termasuk mendatangkan penyakit," katanya.

Jadi, adakah mandi malam sememangnya satu amalan tidak sihat?

Kata Hassan: "Sudah tentu tidak. Ia bukan memudaratkan bagi orang yang sihat".

Menurut Hassan, mandi menggunakan air hangat akan membuka liang roma dan membersihkan badan dengan mengeluarkan toksin dan memberikan kesan yang segar kepada seseorang itu.

"Mandi juga membuatkan anda dapat tidur dengan lena dan membantu mengurangkan insomnia (susah untuk tidur)," tambah beliau.

Menurut pengamal homeopati itu lagi, mandi adalah satu amalan semula jadi bagi memberi regangan kepada minda dan badan.

Seseorang itu bukan hanya dapat tidur lena tetapi juga tidur dengan lebih lama jika beliau mandi sebelum tidur.


Jadi lepas ni, jangan lah takut2 lagi nak mandi..rela ni, badan busuk pon xpelah, tido je heheh. Jangan gtu ye, silalah mandi supaya kesihatan lebih terjaga dan tido lebih lena :) Apa yang lebih perlu dirisaukan adalah tentang pemakanan seharian anda ..pastikan amalkan pemakanan yang sihat :D

*Mandi dengan basic H lagi best, badan terasa lebih sejuk dan gatal2 pon takde!




Sharing is Caring~~

Sunday, February 26, 2012

Khas untuk Umi: Umi I love u~~

26 February 2011..tarikh keramat yang takkan Adaa lupa sampai bila2..Hari ni genap setahun Umi pergi..Dulu selalu terfikir, mcm manalah hidup bila takde Umi..Abah mmg dah pergi dulu beberapa tahun sebelum Umi..Bagi Adaa Umi lah segala-galanya..

Hari Umi meninggal, hospital telefon pagi2 subuh, katanya keadaan umi kritikal..Adaa n kakak pergi ke hospital dan masa sampai..nurse cuma bgtahu, 'Anak Fadzilah ye, maaf ye, dia dah takde'..terus laju air mata yang ada cuma jasad Umi terbaring atas katil sudah pun di ikat seperti sudah dikafan kan..Adaa dgn kakak menangis mcm tak percaya sbb malam td baru je gelak2 dengan Umi, seloroh tentang gigi Umi yang dah tak tersusun..

Lebih menyedihkan Adaa masa tuh bila mengenangkan Eilman lahir 2 minggu selepas Umi pergi..Umi tak sempat pon melihat Eilman..Umi datang dari Kelantan, sanggup menapak sampai ke tingkat 5 (tanpa lif) wpon sangat lemah sbb penyakit buah pinggang..katanya nak tgk adik (my nickname kat umah)..siapa sangka..2 3 hari lepas tu Umi pergi buat selamanya di Hospital Serdang..Dan lebih menyedihkan, Adik yang bongsu baru sahaja meninggal 3 october 2010 ..Bila adik Ayu pergi, Umi pon pergi..sunyi betul rasanya...

Berpantang di rumah mertua, dengan Umi baru meninggal, Mak pulak terlalu baik..lagilah buat Adaa nanges..terharu dgn layanan Mak..smp sekarang, melihat kemesraan ipar duai dgn Mak , buat Adaa asik teringatkan Umi..terkenang waktu kami adik beradik bergurau dgn Umi..Umi mmg org yg ceria..sekarang tumpang kasih Mak je lahh...

Masa mandikan jenazah, Adaa insist utk tolong wpon sedara2 tak bg sbb masa tuh tgh sarat..tapi Adaa nak jugak tatap wajah Umi..dari saat Umi takde, sampailah setahun..Adaa selalu sgt mimpikan Umi sbb terlalu rindu agaknya..

Kenangan di STF

Masa kenduri arwah, ramai kwn Umi yang dtg, tak perlulah Adaa nyatakan betapa peramahnya Umi ni smp kwn2 dia ramai sgt..Umi ni niat dia sentiasa nk tolong orang, dia berniaga kedai runcit pon bukan sbb nakkan untung tapi nak tolong orang..dia suka bila orang gembira..sbb dia takmau orang jadi mcm dia..hidup susah..kdg2 Adaa pon pelik sbb stranger pon dia tolong mcm dh kenal lama..Dalam ramai2 kwn Umi yang dtg, ade sorang kwn yg dah lama x jumpa..bila dia tengok Adaa, dia kata 'Adik ni sebijik muka Umi..suara pon sama' herm..masa tu lagi lah sedih, pandang cermin pon teringat Umi..

Hidup kami sekeluarga dulu bukannya senang..Umi ni lah satu2nya orang yang adaa kenal sbg ibu yg sgt tabah..hidup Umi x kenal erti senang..walaupun sakit, nazak, fikiran dia tetap utamakan anak2..dia sedih mcm mana pun, nmpk je anak2 terus sembunyikan..Bila adaa sendiri bergelar ibu, rasanya Adaa x dpt buat mcm mana Umi buat dulu..sekarang Adaa rasa, mcm mana nk besarkan anak, nak cari duit, nak beri segala-gala pada anak..

Adaa tak malu nk mengaku..malam2, Adaa masih menangis sbb bayangan Umi dimandikan, perbualan dgn Umi mlm sblm Umi pergi, Adaa x dpt lupa..tak sedar pon dah dekat setahun rupanya..rasa mcm baru sgt2..Tanyalah husband Adaa..setiap hari, Adaa mesti ade sebut psl umi..mkn bendi goreng teringat Umi, terpandang CRV, teringat kereta idaman Umi..pendek kata, toleh lah kanan, kiri atas bawah depan belakang, pasti ade yang mengingatkan Adaa tentang Umi..Kalo ade masaalah, Umilah yg Adaa cari..dan wpon Umi dh pergi, Adaa pernah dial nombor Umi wpon tahu takde org akn jawab..mcm tulah rindunya Adaa pd Umi..

Umi pergi terlalu awal..adik tak sempat pon balas jasa Umi, senangkan hidup Umi..Hanya doa yang mampu adik titipkan buat Umi...


Adik rindu Umi..............

Friday, February 24, 2012

Diet & Weight lost: 10 Mitos dan Fakta yang anda perlu tahu~

Kerap kali kita dengar, kalo nak kurus xleh mkn nasik lah, ade yang skip makan, berlapar smp perut pedih2..semua tuh boleh buat anda lose weight tapi kejap je, nnt naik balik..itu bukan cara diet yang sebenar. Masih ingat entry Adaa yang ni: Rahsia keGAGALan DIET? kejap kurus kejap gemuk balik hermmmm~~ Adaa ade sentuh sikit mcm mana sepatutnye diet yang berkesan..ade tuh mkn tidak, minum tidak..mmg akan kurang berat badan tapi bukan lemak yang hilang, air dalam badan yang hilang..sudah nya sampai pitam2..huhu


Hari ni nk highlight sikit tentang mitos pasal diet. Dalam sedar tak sedar sbenarnye, inilah yang kita faham selama ni, sbb tuh diet asik fail je heheh so jom tgk fakta sebenar disebalik mitos tentang diet (eceh bunyi mcm 999 tau hehe)


source: here



Myth 1

Myth

Low-fat or no-fat diets are good for you.
PhotoDisc - top diet myths
A low-fat diet can help weight loss, but don't cut out fat altogether.

Fact

Leading dietician Lyndel Costain says: 'People tend to think they need a low-fat diet to lose weight, but you should still have a third of your calories coming from fat.'
The body needs fat for energy, tissue repair and to transport vitamins A, D, E and K around the body.
Lyndel Costain adds: 'As a guideline, women need 70g of fat a day (95g for men) with 30g as the minimum (40g for men).
'There's no need to follow a fat-free diet. Cutting down on saturated fats and eating unsaturated fats, found in things like olive oil and avocados, will help.'

Myth 2

Myth

Crash dieting or fasting makes you lose weight.

Fact

This may be true in the short term, but ultimately it can hinder weight loss.
Claire MacEvilly, a nutritionist at the MRC Human Nutrition Research Centre in Cambridge, explains: 'Losing weight over the long term burns off fat. Crash dieting or fasting not only removes fat but also lean muscle and tissue.'
The loss of lean muscle causes a fall in your basal metabolic rate - the amount of calories your body needs on a daily basis.
This means your body will need fewer calories than it did previously, making weight gain more likely once you stop dieting.
It's also why exercise is recommended in any weight-loss plan to build muscle and maintain your metabolic rate.
Claire MacEvilly adds: 'Fasting can also make you feel dizzy or weak so it's much better to try long-term weight loss.'

Myth 3

Myth

Food eaten late at night is more fattening.

Fact

Many diets tell you not to eat after a certain time in the evening. They say the body will store more fat because it is not burned off with any activity.
A study at the Dunn Nutrition Centre in Cambridge suggests otherwise.
Volunteers were placed in a whole body calorimeter, which measures calories burned and stored.
They were fed with a large lunch and small evening meal for one test period, then a small lunch and large evening meal during a second test period.
The results revealed the large meal eaten late at night did not make the body store more fat.
It's not when you eat that's important, but the total amount you consume in a 24-hour period.
Lyndel Costain adds: 'It is true that people who skip meals during the day, then eat loads in the evening are more likely to be overweight than those who eat regularly throughout the day.
'This may be because eating regular meals helps people regulate their appetite and overall food intake.'

Myth 4

Myth

A slow metabolism prevents weight loss.

Fact

This is a common myth among dieters who are struggling to lose weight.
Studies have shown that resting metabolism - the number of calories used by the body at rest - increases as people become fatter.
In other words, the larger you are, the more calories you need to keep your body going and the higher your metabolism.
Clare Grace, research dietitian at the Queen Mary University of London, says: 'Weight gain occurs when the number of calories eaten is greater than the number used up by the body.
'Unfortunately, people are becoming increasingly sedentary, burning off less and less calories, and it seems likely this is a crucial factor in the increasing numbers struggling to control their weight.'

Myth 5

Myth

Fattening foods equal rapid weight gain.

Fact

Believe it or not, true weight gain is a slow process. You need to eat an extra 3500 calories to gain one pound of body fat (and vice versa for losing it).
Lyndel Costain explains: 'If the scales say you've gained a few pounds after a meal out, it's largely due to fluid, which will resolve itself - as long as you don't get fed up, and keep overeating!
'A lot of people feel guilty and think they've blown their diet if they eat rich foods. But, how can a 50g chocolate bar make you instantly put on pounds?
'For long-term weight control, balance high-fat foods with healthy food and activity.'

Myth 6

Myth

Low-fat milk has less calcium than full-fat milk.

Fact

Skimmed and semi-skimmed milk actually have more calcium, says dietician Alison Sullivan, because the calcium is in the watery part, not the creamy part.
She says: 'If you're trying to lose weight and cut fat from your diet, skimmed milk is your best bet because it is lower in fat and has 10mg more calcium per 200ml milk than full fat.
'Semi-skimmed is best for maintaining a healthy lifestyle if you're not dieting.
'Full-fat milk is best for children and adults who are underweight.'

Myth 7

Myth

Low-fat foods help you lose weight.

Fact

'Low-fat' or 'fat-free' doesn't necessarily mean low calorie or calorie-free, warns Lyndel Costain.
Check the calorie content of foods, especially cakes, biscuits, crisps, ice creams and ready meals.
Extra sugars and thickeners are often added to boost flavour and texture, so calorie content may be only a bit less, or similar to standard products.
Foods labelled low-fat should contain no more than 3g fat per 100g.
'Watching the quantity is important,' adds nutritionist Alison Sullivan. 'People tend to have half-fat spread but then use twice as much.
'And things like fruit pastilles may be low in fat, but are high in sugar which turns to fat.
'With low fat foods, look to see where else the calories might come from.'

Myth 8

Myth

Cholesterol is bad for you.

Fact

Cholesterol is a fatty substance that is made mostly by the liver.
It can be bad for us, because it forms deposits that line and clog our arteries. Clogged arteries contribute to heart disease.
But we all need some blood cholesterol because it's used to build cells and make vital hormones - and there's good and bad cholesterol.
Lyndel Costain explains: 'Saturated fats found in food like meat, cheese, cream, butter and processed pastries tend to raise low density lipoprotein (LDL) cholesterol, known as 'bad' cholesterol, which delivers cholesterol to the arteries.
'High density lipoprotein (HDL), or 'good' cholesterol, transports cholesterol away from the arteries, back to the liver.'
So choose unsaturated fats such as vegetable oils, nuts and seeds.

Myth 9

Banana myth

Many people believe bananas are fattening.
Bananas are low in fat and are packed with potassium.
There is only 0.5g fat and 95 calories in a banana.

Myth

Vegetarians can't build muscle.

Fact

Vegetarians can be as muscular as meat eaters by getting their protein from vegetable sources such as cheese, nuts, pulses and grains.
Claire MacEvilly says: 'You need protein to build muscle, but too much can lead to long-term side effects.
'The body can only store a certain amount of protein, so too much can damage the kidney.
'The Department of Health recommends that 50 per cent of energy should come from carbohydrates, 35 per cent from fat and the remaining 15 per cent from protein.'

Myth 10

Myth

You always gain weight when you stop smoking.

Fact

Some people gain weight when they stop smoking, some lose weight and some stay the same.
While nicotine does increase the body's metabolism, its effect is small. It's far healthier to be an overweight non-smoker than not bother giving up because you think you'll put on weight.
Alison Sullivan says: 'Where people tend to fall down is when they replace a cigarette with comfort food.
'Chewing sugar-free gum or snacking on vegetable strips kept in the fridge is a good idea because you can have these instead of reaching for the biscuit tin.
'And something like a satsuma keeps your hands occupied until the craving goes away.'

So, sekarang dah tau ke myth ke fact? Nak lose weight cara Shaklee? Pm Adaa ok?


I'm a Shaklee Independent Distributor
Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::


Wednesday, February 22, 2012

Get Clean Water Pitcher : Susah minum air kosong? Cuba guna ni..air kosong pon jadi sedap~~

Setiap kali Customer beli supplement Adaa akan ingatkan tentang pengambilan air kosong/air putih/air jarang hehe ingat ye, setiap 25kg berat anda memerlukan 1L air. Tapi ada ramai yang takmo minum sbb tak biasa. Macam adaa n kakak, mmg liat minum air suam ni, kdg2 sehari satu botol mineral kecik pon tak abes..tp lepas amek Shaklee ni kene lah rajin2 minum air. Kerap kencing tuh biasa laa. Untuk naikkan semangat minum air suam ni, Adaa beli Shaklee Best Water Filter..




Mmg senang..kecik aje..kiut miut besar tin susu anak lah lebih kurang..n portable..cuma sambung kat kepala paip je..gune bateri lak tuh..mmg simple..lepas dah ade filter ni, rajin le minum air..Tapi sayangnya rasanya Shaklee dah x jual dah Best Water ni.. Tapi, ade lagi satu yang lebih senang utk digunakan..kire semangat sket lah nk minum air masak kan..kalo x malas nk masak air..dan bak kata Pn.Syuhada (nama kita sama lah) guna Water Pitcher ni air lagi sedap..jom baca sket





Ok, ini adalah set sebenar yang akan diperolehi dari Starter Pack.  Nak beli secara asing pun boleh... Tapi beli Set ni lagi murah... Next time tinggal beli filter jer selepas filter yang dibekalkan dalam set ini habis diguna pakai.  Satu filter ni boleh digunakan untuk menuras sebanyak 303 liter air atau dalam masa 4 bulan, mana yang terdahulu.

Hari semalam dah mula pasang dan guna pitcher ni.  Mula-mula rasa was2 nak minum airnya... yer la tak perlu dimasak, tentu tak terbayang macam mana rasanya menelan air paip... Mesti loya... kemudian gagahkan hati untuk minum... Sekali teguk, dalam hati berbisik 'Eh, sedap la..." kemudian teguk lagi dan lagi... Sampai tinggal setengah jag... hahaha... Memang sedap airnya... Malah lebih sedap dari air paip yang telah dimasak...

Kemudian malam tu, hubby balik, siangnya dia kerja.  Dia minum air dari pitcher tu dan dia cakap, "sedaplah air ni syg..." saya pun jawab, "a'ah sedap... lagi sedap dari air masak kan abg".... dia angguk2 sambil minum....


Amboi, kemain sedap minum air tuh kan hehe mmg btol, beli starter pack lagi murah..dan harga nya mmg berpatutan..Betol ke best Water Pitcher ni? Kenapa? 

Source: Shaklee

Get Clean® Water Pitcher
 
MEMPERKENALKAN GET CLEAN®  WATER

Get Clean® Water merupakan sistem penurasan air multipaten baru yang menghasilkan air yang lebih sihat. Berbanding dengan jag air yang lain, Get Clean® Water menggunakan sebatang blok karbon padu untuk membersihkan air anda serta mengurangkan bahan-bahan cemar yang sukar disingkirkan termasuklah kandungan plumbum sehingga 99%.

Get Clean® Water merupakan sistem penuras jag air pertama yang menggunakan blok-karbon yang boleh diisi semula. Jadi, kuranglah botol plastik yang perlu dibuang. Ia juga berupaya menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan.

Air yang lebih bersih dan sihat ataupun bumi yang lebih bersih dah sihat?

Sudah tentu kita boleh menikmati semuanya!


Menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!

• Disahkan dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain. disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat!

• Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!

• Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.
Sistem Penuras Jag Air berblok- Karbon Isian Semula yang pertama

Pilihan Bijak!


• Hanya beberapa sen bagi seliter air

• Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak

• Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik 
• Ringan dan mudah dibawa

• Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak


KEISTIMEWAAN SHAKLEE


SELAMAT:
 “Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain

Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

PILIHAN BIJAK: Menjimatkan Kos

Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.

HANDAL: Lebih banyak air bersih pada setiap masa

Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen)
daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.

MESRA ALAM: 
Memelihara alam sekitar

Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar.

Jadi, buatlah perubahan hari ni, n bagi yang malas minum air, ini mungkin salah satu alternatif untuk anda lebih rajin 

* Adaa letak awal2 3.5L air atas meja, budget smp malam mesti  abes kan USAHA! hehee

I'm a Shaklee Independent Distributor
Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Tuesday, February 21, 2012

Omega 3 and BELLY FAT: Want to burn away ur belly fat?


''Belly Fat poisons the liver, which directly affects your bad cholesterol levels, causing it to go up.  It also affects insulin production, contributing to type 2 diabetes.  Belly fat also chokes the kidneys, causing high blood pressure'' here

Dalam entry Adaa yng lepas Omega can help to LOSE WEIGHT? YES! Adaa dh share kan mcm mana Omega 3 fatty acid boleh membantu kita lost weight. Adaa sendiri test ambil sebiji after breakfast dan 2 biji lepas lunch..got to say, mmg sementara smp lunch tuh, tak terasa lapar mcm biasa. Sama jugak dr lunch ke dinner..Adaa n anak2 lunch dlm kul 12pm, dinner around 7, slalu tuh mulut tak berhenti mengunyah hehe. Frankly, Adaa ni mmg kuat makan..maklum lah, dapur sejengkal je..tulis sebaris, gi dapur sat, lepas tuh duk kat computer ni 10 minit dh fikir ni ape lg ade kat dapur..hihi Alhamdulillah, lepas amek omega ni terkawal lah..tapi perlu diingatkan ye, bagi mendpt result yg di ingin kan, air dan serat mmg kene cukup..sangat penting ye sbb tanpa air, perkumuhan akan lebih sukar..silap2 boleh sembelit.

Kali ni Adaa nak go more specific to belly fat.  Tahukah anda yang belly fat ni bukan shj nmpk tak cantik malah berbahaya.




Kebanyakan daipada kita ni mesti ada masalah ni kan..tak kisah lah lelaki ke perempuan ke..Kalo perempuan, lepas bersalin mmg tak sah kalo takda lemak2 ni huhu tapi tak kurang juga yang dah kurus tapi perut tetap buncit..ramai kan? Orang lelaki pon ramai hehe Kadang2 tuh punyalah duk diet, tapi badan je kurus, perut tetap berlemak..Kenapa ye?



“I can usually tell if someone is stressed out or not just by looking at their belly size.”

- Dr. Mehmet Oz in First for Women




Kenapa Dr.Mehmet keluar kenyataan mcm tuh? Sebab, bila kita stress, banyak cortisol akan dikeluarkan dan menyebabkan lebih bnyk belly fat..


''..whenever we are stressed, our bodies think we need food, even when we don’t.  And as we eat that double cheeseburger, our body is storing every ounce of fat in it for the famine that it thinks is approaching, or the marathon it thinks we need to run to escape that saber tooth that no longer exists.  The body does this with the help of a naturally occurring steroid produced by the body called cortisol''. more here


Jadi apa yang boleh bantu singkirkan belly fat ni? dan bagaimana?



A new study discovers that Omega -3 fatty acids keep a lid on cortisol levels and more than triple the body's fat-burning ability. Dr. Oz hosted a discovery health series on a group of London cab drivers. He discovered that after a 15- minute ride in the cab, the cab drivers heart rate was racing and their cortisol levels were to the roof. Dr. Oz recommended that the Cab drivers eat four weekly servings of fish rich in Omega -3s such as:
  • Salmon
  • Sardines
  • Haddock
  • Mackerel

At the conclusion of the 12-week study, there was a 22% reduction in their cortisol levels! here



Omega 3 Fatty Acids burn away belly fat by reducing stress. Fish oil has long been recommended as a natural way of treating depression symptoms because of its omega 3 content.  In addition, it prevents the body from producing too much insulin, which causes fat storage, and burns away fat that’s already present in the body.here

 Getting more omega 3 into your diet if by eating more fish or taking supplements will raise your level of testosterone and increase your ability to loose fat.

Jika kita rasa boleh mengamalkan pemakanan yang tinggi dengan omega, teruskan..tak perlu mengambil supplement..tetapi jika tak sempat, tak mampu nak masak tiap2 hari Adaa cadangkan pengambilan omega 3 . InsyaAllah, x rugi punya :) Bagi Adaa, bagi yang nk lost weight, ini pilihan yang bagus sbb nak lost weight pon boleh, nak attack belly fat pon boleh..

I'm a Shaklee Independent Distributor
Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...