NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Thursday, July 28, 2011

Lagi berita gembira tentang Tripple M~~ meriah susu :)

Dekat2 nk puasa ni makin meriahlah permintaan Tripple M ni, maklumlah semua nk ready untuk bulan puasa, nak make sure anak2 dapat bekalan susu yang secukupnnya. Di bawah ni saya nak share lagi testimonial mereka2 yang telah pun mencuba pakej Tripple M. credit to iffa: here and here
_____________________________________
TESTIMONI 1
 
Iffa just nk inform baru dua tiga hari sy amik Shaklee Trial Pack Set B sy sgt seronok sesi mengepam susu skrng ni sbb hasilnya sgt besttt =) thx iffa n Shaklee
 
about an hour ago · · · See Friendship

  • You like this.
    • Iffa Anuar Alhamdulillah..sukenya Iffa..
      57 minutes ago ·
    • Iffa Anuar nnt blela share experience dgn iffa lebih lanjutnya..
      56 minutes ago ·
    • Diana Nur insyaAllah...sy lg sukaaaa =)
      50 minutes ago ·


Lepas, tu Iffa dan diana ber private message untuk mengetahui perkembangan Diana lebih lanjut. Ini antara intipati perbualan kami.. Buat pengetahuan semua, Diana dah cuba Tips Exclusive tau!


Alhamdulillah, Lumayan!

Cik B sampai bengkak

TESTIMONI 2:
 
Baru-baru ini, ketika follow up customer Iffa yang merupakan ex-lecturer Iffa di Uni dulu... Iffa share kan tips exclusive ni. Alhamdulillah, lepas try. beliau PM Iffa di facebook dengan feedback yang buat Iffa tersenyum.
"anyway, yup dh try... and it does increase, for me, fm just 9 - 10 oz masa kat opis, now I can get 12 oz or more fm pumping session kat opis..... kat rumah lebih suka direct.... mlm2 pun kalau pump lepas bg bb direct, dptla extra 3-4 oz fm the whole nite...."
_________________________
Apa ada dalam super dooper booster.. Pakej Triple M ni?
Pakej tripple M mengandungi vitamin dalam set B, Kalsium@ Ostematix dan ESP (Energizing Soy Protien).
Masih belum jelas tentang kelebihan dan kepentingan setiap suplemen yg ada dalam Pakej Triple M ni..jemput baca..credit to kak N:

SET B:
Vitalea@ Multivitamin dengan formula zat besi : sangat perlu demi memastikan tubuh badan menerima semua zat dan vitamin yang penting dan perlu dalam menjami kesejahteraan secara am.

B complex : lengkap dengan 8 kumpulan B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil..dan wajah berseri..inlah rahsianya ..B for Beauty

Vitamin C : sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan...dan kulit lebih cantikkk

Alfalfa : raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSUIBU. 

Kalsium@ Ostematrix?

Dalam susuibu, antara komposisi vitamin yang tinggi ialah kalsium. Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh. Bagi ibu2 yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susuibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu.

Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.Sebab itu pengambilan sumber kalsium tidak boleh dipandang ringan sama sekali.Jika perasan ada sesetengah ibu yang apabila melalui menstrual (period) susunya akan merundum...ini disebabkan kekurangan kalsium yang kritikal di saat badan mengeluarkan darah kotor yang perlu disingkir.. for more click here
Apa kebaikan ESP @ Energizing Soy Protien?

Komposis vitamin utama dalam susuibu ialah protien. Protien adalah makanan sel. Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel hanya perlukan protien iaitu khasiat dari makanan yang diambil. Protien berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan.

Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protien. Selain itu protien dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.Protien sangat sensitif. Ianya wujud pada suhu badan kita dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi. Apabila kita memasak sumber protien seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protien yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri. more info..here
Jadi, macam mana? Tepuk dada tanye selera.. bagi yang mengalami kekangan budget, jangan risau, kami ada menyediakan pek percubaan untuk anda dengan harga istimewa..cuma hubungi saya je ye..jangan segan2


Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. 

600 oz dalam sebulan walaupun baby premature? Nak tau Rahsianya?

Bak kata pepatah org putih a picture can tell 1000 stories (heheh btol ke?) Terkasima tak tengok gambar ni? kagum kan? nak tahu cerita dan rahsia disebaliknya, jom baca: credit to Iffa

Rezeki buat anakku, Mohammad Syafiq bin Junaidi & inspirasi buat semua.. 600 oz jumlahnya sejak 17 jun 2011 - 14 julai 2011.. Selamat mengepam..
Rezeki buat anakku, Mohammad Syafiq bin Junaidi & inspirasi buat semua.. 600 oz jumlahnya sejak 17 jun 2011 - 14 julai 2011.. Selamat mengepam..
-Nur Suzana Laily-
Alhamdulillah, pertama sekali tahniah pada Adik Nur kerana telah berjaya mengumpulkan 600 OZ stock susu dalam masa sebulan! Syukur..Walaupun baby lahir pra-matang, tetapi Nur sangat tabah mengharunginya.. dan Iffah pasti Nur inginkan yang TERBAIK buat anak-anaknya. Apekah rahsia Adik Nur?Nur telah mula mengambil Shaklee seawal dari pregnant lagi. Merupakan antara ibu yang terawal mendapatkan Shaklee dari Iffah.. Sudah semestinya Nur seorang yang sangat konsisten dalam mengikuti jadual pemakanan yang diberikan… TIPS EXCLUSIVE di print dan ditampal, kata Nur ketika Iffa berikannya dulu. Mari kita lihat apa lagi usaha Nur, yang belum anda lakukan untuk dapatkan hasil 600 Oz dalam sebulan:
  1. Nur menyusu sambil mengepam.. pastu,mlm bgn pukul 3am & 6am utk perah susu sebelum nyusukan baby lg.. kalau x,baby kuat tersedak.. kira,nur pam sehari 30oz..separuh utk stok,separuh utk ank yg 2nd & 3rd minum.. (Punyela meriah susu sampai dapat berkongsi kebaikan dengan anak-anak Nur!!)
  2. Utk supplement kesihatan nur mkn shaklee.. utk susu,nur minum air byk, susu anmum,kerapkn penyusuan & kerapkn mengepam.. tu jer..(Yes, Itu Sahaja..mudah bukan?)
  3. Makanan pn kene seimbang..tp, nur mmg kuat mkn.. kalau mkn keju,roti,lg byk blh dpt..sbb karbohidrat & protein dia lbh lg..(Jadi ibu-ibu, janganlah risau gemuk sebab, ibu-ibu yang BF exclusive rahim lebih cepat kecut dan lebih cepat pinggul mengecil!)
______________________
Bestnye kan, siap boleh bagi anak2 yang lain skali susu tuh..saya dulu mmg niat nk bg anak yang sulung skali tp rezeki saya mungkin x sebanyak Nur, jd tak kesampaian hasrat tuh hehe..Tapi kalau anda nak tau anda boleh ke tak jadi mcm Nur, apa kata cuba copy apa yang Nur buat ..x susah kan. Anyway, apa2 pun perlu ingat 3 perkara ni, again credit to iffa:
  1. Supply Vs Demand - Lebih kerap kita melakukan pengosongan susu, lebih banyak signal demand di hasilkan..lebih banyak susu akan diproduce. INI WAJIB DIPATUHI.
  2. Pemakanan Seimbang – Makan jangan di sekat-sekat, tetapi janganlah sampai melaupau pula kan.. ambil megikut piramid makanan dan memenuhi keperluan seorang ibu yang breastfeed. Pengambilan Suplemen SHAKLEE, membantu memperbaiki kesihatan ibu dari dalam. Tubuh yang sihat, pasti membantu melancarkan penghasilan susu. AIR – Perlu minum banyak, tiada alasan dalam pantang tidak boleh minum banyak air!
  3. Doa, Doa dan Doa… Pintu Rezeki dipegang Allah SWT.. dan jangan lupa ISTIQAMAH..
Mudah bukan.. Hanya 3 PERKARA UTAMA.. Jika anda follow..InsyaAllah akan dapat hasil yang sama seperti Nur.
_________________________________________________________
Stok ebm anda masih belum mencukupi? Nak cuba milk booster dari Shaklee aka Tripple M beserta Tips Eksklusif? Hubungi saya untuk harga istimewa!!
 
 
Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. 

Wednesday, July 27, 2011

Performance drink with ESP keep u energetic during Ramadhan~~

Ramadhan dah mula intai2 dah, dan sudah pasti ada diantara kita yang mula risau bagaimana untuk kekal bertenaga, kurang haus. Bagi ibu2 yang menyusukan anak, ESP dan PD adalah common product untuk maintain milk production InsyaAllah disamping jaga kesihatan dan keluarga..kalo tak macam mana nak jadi supermak kan..dan bagi yang mempunyai gaya  hidup aktif, mahu kekal bertenaga? Apa kata try ni:


Ingin dapatkan harga yang istimewa? Cepat contact saya! 017-9329859 or adaanoor@ymail.com

Moga Ramadhan anda penuh ceria :)

Tuesday, July 26, 2011

Vitamin Shaklee: Makjun Ajaib penggalak susu?

Dulu masa mula2 kenal shaklee, soalan yang sama bermain dalam fikiran saya. beli shaklee dengan harapan miracle could happen, nk susu bnyk2. ye ke boleh? Jom baca jawapan dari mommy Lina


Set breastfeeding shaklee yang glamour di kalangan ibu2 menyusu

.credit to Mommy Lyna tentang tajuk entry kali ini..

Satu malam saya menerima panggilan daripada Lisa, seorang ibu yang mengalami masalah kekurangan susu. Beliau sudah mengambil beberapa milk booster, namun tiada kesan. Malah Lisa terpaksa memberikan anaknya susu formula. Walau bagaimanapun smart baby milik Lisa hanya mahu susu ibu sahaja, dan memuntahkan kembali susu formula yang diberi.
Oleh itu Lisa mahu mencuba set Breastfeeding Shaklee, kerana ia bukan sahaja mengandungi milk booster (alfalfa) malah juga vitamin dan mineral lain yang diperlukan oleh seorang ibu menyusu. Malah saya berpesan kepada beliau supaya kerap diadakan stimulasi dengan mengepam secara kerap.Selepas sehari, saya menghantar SMS kepada Lisa, untuk bertanya khabarnya.
testimonial shaklee

Gembira rasanya mendengar jawapan dari Lisa. Semoga Lisa dapat kembali menyusukan anaknya sepenuhnya tanpa memikirkan masalah tidak cukup susu lagi.
Walau bagaimanapun, set breastfeeding Shaklee bukan makjun ajaib yang boleh mengembalikan susu sesiapa sahaja. Ia merupakah supplement atau pelengkap bagi membantu usaha mengembalikan susu yang dibuat oleh ibu itu sendiri, iaitu:
  1. Mengepam dengan kerap, sekurang-kurangnya 3 jam sekali.
  2. Menyusui bayi dengan kerap, mengikut kehendak,menawarkan susu badan kpd bayi.
  3. Minum air yang banyak (apabila mengambil set ini kerana ia adalah vitamin dan mineral yang concentrated, memerlukan air yang banyak untuk melancarkan proses penyerapan dan sebagainya) iaitu sekurang-kurangnya 3L sehari.
  4. Banyak berdoa dan berhajat kepada Allah SWT..(for muslim).
Seorang ibu yang mahu mencuba set breastfeeding Shaklee haruslah melengkapkan pengetahuan tentang penyusuan dan teknik pengambilan supplement semulajadi terlebih dahulu, bagi mengelakkan rasa kecewa apabila tidak ada kesan, atau keadaan makin buruk.Dapatkan konsultansi percuma daripada pengedar Shaklee sekiranya anda mengalami masalah selepas mengambil set ini.

Apa2 pun, kita cuma mampu usaha, segala rezeki dtg dari Allah..jadi marilah sama2 kita panjatkan doa agar ada rezeki untuk anak kita..

Monday, July 25, 2011

Risau susu kurang di bulan puasa? Kenapa Set B Shaklee (tambah susu) & Performance Drink

Pejam celik-pejam celik dah nk masuk bulan Ramadhan dah..lg 2 minggu kot lebih kurang. Dan ramai ibu2... yang menyusukan bayi buat kali pertama...khuatir pengeluaran susu berkurangan malah, mungkin tiada susu yang dapat dikeluarkan kerana menjalani ibadah puasa….. Sebenarnya tak perlu gusar kerana penghasilan susu akan tetap sama…cuma dua tiga hari pertama berpuasa...normal lah badan nak adapt dgn situasi berpuasa...jadi apa ibu2 ibu perlu buat?
  • Perlu mengepam susu dengan lebih kerap berbanding bulan biasa ~ susukan bayi dengan kerap dan bagi ibu yang bekerjaya atau pun yang berjauhan dengan bayi pula, jangan lupa untuk mengepam susu pada setiap dua/ tiga jam sekali … 
  • Tidak seharusnya mengelakkan atau mengambil mudah amalan bersahur kerana ia adalah bekalan tenaga dan air untuk tubuh ibu sepanjang hari…..~Seseorang ibu seharusnya meminum air yang mencukupi selepas berbuka sehingga waktu Imsak. Sekiranya tidak bersahur dan kekurangan air, tubuh ibu akan mengalami dehidrasi yang boleh menjadi penyebab kepada kurangnya penghasilan susu..
  • JANGAN GIVE UP ATAU jangan STRESS ~penghasilan susu boleh merosot bukan disebabkan ibadah berpuasa, sebaliknya kerana stres yang dialami oleh ibu sehingga menghalang refleks ejeksi susu atau let down. Oleh itu, ibu perlu bertenang dan menjalani rutin harian seperti biasa..(kene kuat minda juga ni...fikir positif)
Mari baca apa yang saya baca di blog fara ni (dipetik dari kosmo)

"Badan kita ini unik kerana dalam proses penyusuan sebenarnya faktor dan konsep 'permintaan dan penawaran' adalah amat penting "."Semasa proses penyusuan, hormon-hormon seperti prolaktin dan oksitosin akan terlibat. Prolaktin adalah hormon yang menghasilkan susu dan oksitosin pula merupakan hormon yang merembeskan keluar susu ibu.

Namun begitu, terdapat satu lagi faktor yang berkait rapat dengan konsep permintaan dan penawaran tadi. Hormon yang dimaksudkan ialah Feedback Inhibitor Of Lactation (FIL) yang juga merupakan sejenis protein yang terdapat dalam susu yang berkumpul dalam payu dara ibu,FIL memberi tindak balas secara negatif kepada proses penghasilan susu.

Apa yang dimaksudkan dengan tindak balas negatif tersebut?FIL akan mula berkumpul dalam payu dara apabila kurangnya rangsangan dan payu dara tidak dikosongkan dengan betul (hanya sedikit susu yang dikeluarkan daripada payu dara). Tidak kiralah sama ada kekurangan rangsangan itu daripada kurangnya hisapan oleh bayi atau pun kurangnya aktiviti mengepam keluar susu sewaktu bayi tidak bersama ibu.

Tahap FIL yang tinggi ini akan mula memberikan isyarat agar penghasilan susu perlu dikurangkan kerana kurangnya permintaan."Ia akan menjadi sebaliknya pula jika payu dara sering dikosongkan. Peratusan FIL dalam payu dara akan menjadi rendah dan seterusnya menghantar isyarat supaya lebih banyak susu perlu dihasilkan oleh ibu.

Dan sebab yang demikianlah saya amat menggalakkan pengambilan Trial Pack Set B dan juga Performance Drink.
set B

Performance Drink

Kenapa Performance Drink? Ianya minuman berglukos yang mengandungi formula opticarb iaitu membantu badan kita cergas sepanjang hari walau berpuasa, memastikan kandungan gula dalam darah dan bendalir dalam badan adalah seimbang. Ia membantu si ibu tidak dahaga sepanjang seharian berpuasa.

Dan Trial Pack set B tambah susu - lengkap dengan segala nutrient dan zat yang badan perlukan seperti B complex (mengurangkan stress,memberi tenaga), Vitalea (12 vit dan 7 garam mineral), Vita C (antibodi) dan juga Alfalfa (sebagai milk booster)

All the best...saya mendoakan yang terbaik buat semua ibu2 di luar sana..

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. 

Nak langsing? jangan skip sarapan!

Tengok je tajuk tuh saya dah tau dah apsal saya tak langsing hehe pengajaran nih, buat saya sendiri dan anda juga. Jom tengok kepentingan sarapan:

1) Sumber tenaga

Menurut pakar pemakanan, sarapan pagi adalah sumber tenaga utama untuk memulakan hari yang sihat. Kajian pakar menunjukkan, remaja yang bersarapan setiap hari mempunyai kehidupan yang berkualiti dan daya tumpuan yang lebih baik( btol2, sarapan berat pon takpe sbb akan digunakan untuk aktiviti harian, mcm org kelantan, pagi2 dah makan nasik hehe)

2) Vitamin untuk badan
 
Remaja tidak seharusnya menikmati sarapan pagi tanpa mengambil kira kandungannya. Adalah disarankan supaya remaja mengambil sarapan yang kaya dengan karbohidrat untuk membekalkan tenaga, protein dan juga sayur-sayuran. Antaranya, roti, susu dan telur
- untuk mereka yg always on the go dan menjalani lifestyle yg super-busy dan hectic, boleh mencuba salah satu produk dalam Tripple Gem set ni. Sarapan yang ringkas namun padat dengan khasiat, jadi kawan-kawan tetap rasa sihat dan bertenaga walau makan secara ringkas.

3) Rangsang fungsi otak

Sarapan yang mengandungi karbohidrat pada waktu pagi boleh merangsang paras glukos dan mikro nutrien

4) Kekal langsing

Kajian yang dijalankan Food Facts Asia dengan kerjasama empat universiti di Asia ke atas remaja berusia antara 10 hingga 12 tahun yang mengamalkan sarapan mendapati mereka jauh lebih langsing dan kurang berdepan masalah berat badan berlebihan. Ini kerana mereka mengamalkan pemakanan yang teratur dan ikut peraturan.siapa yang tak ambil sarapan akan makan dua kali ganda daripada biasa masa lunch. namun demikian, sarapan yang lengkap sempurna akan memungkinkan kita skip lunch meal tanpa rasa lapar, atau cuma perlukan sandwich bun yang penuh dengan khasiat untuk alas perut waktu lunch.

5) Masa Berkualiti

Ada ketikanya, remaja sukar mencari waktu yang berkualiti untuk diluangkan bersama keluarga namun dengan amalan sarapan pagi bersama, ibu bapa dan anak-anak boleh mewujudkan suasana harmoni dan masa kualiti yang berkesan.

*credit to adhatine2.blogspotcom

dan supplemen terbaik untuk sarapan adalah.... tripple Gem..sesuai untuk seisi keluarga..bukan je fokus kat ibu menyusu.....

apa tripple gem tuh?

Ni Dia...

Kebaikan set ini :-
  • Bertenaga sepanjang hari
  • Membantu dan meningkatkan tahap kepekaan dan penumpuan
  • Memelihara kesihatan secara menyeluruh

kalau berminat, boleh contact saya ye, tak perlu beli 3 sekaligus untuk details, boleh email/sms saya ye

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini.  

Manfaat besar susu: Ostematrix Shaklee ~~

Petang smalam saja lah ajak husband ambil2 angin petang, last2 ke Giant perginye hehe. Sambil jalan2 tepi booth Anlene, abang tuh cakaplah, ada pemeriksaan tulang percuma, cuma seminit je (guna mesin auto je utk check ketumpatan tulang). Apa lagi saya ngan husband pun trylah..Nervous jugaklah sbb tak pernah check tulang hehe.

Check punye check result pun keluar..jeng jeng jeng..tahap kesihatan tulang saya hanyalah di paras 'sederhana baik' sahaja..mm mula lah cik husband berlagak sebab tulang dia 'baik' tp still dinasihatkan ambil susu untuk tingkatkan lagi kesihatan tulang..kenapa kene minum susu..sbbnya? susu ada kalsium, kalsium baik untuk tulang..apa lagi kebaikan susu? jom tinjau..

Dipetik dari MyMetro:

Manfaat besar susu
Oleh Rosmaliana Aida Mohd Adnan
rosmaliana@hmetro.com.my



SUSU adalah sejenis makanan yang kaya dengan nutrien dan dipenuhi sumber vitamin serta mineral baik seperti vitamin A, kumpulan vitamin B (riboflavin, niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 ), magnesium, fosforus, zink dan kalsium.

Tahukah anda daripada hidangan makanan yang diambil setiap hari, tiada satu pun menyamai kepentingan dan kebaikan yang boleh diperoleh daripada segelas susu selain turut digunakan secara meluas di seluruh dunia.

Dianggarkan bermula tahun 9000 sebelum Masihi lagi, manusia mula meminum susu bagi menjaga kesihatan tubuh badan. Malah, susu juga adalah sumber nutrisi utama yang perlu diberikan kepada anak pada peringkat awal perkembangan tumbesaran mereka dan ia harus diamalkan sepanjang usia.

Manfaat ini boleh diperoleh secara terus dengan meminum susu ataupun mengambil produk tenusu seperti keju, mentega susu, dadih, minyak sapi, aiskrim dan pelbagai lagi.

Walaupun sedar kebaikan susu tetapi masih ramai wanita yang cuba mengelaknya atas pelbagai alasan termasuk tidak boleh menerima rasa semula jadi susu dan masalah tidak toleran dengan gula susu yang menyebabkan mereka cirit-birit setiap kali mengambil minuman berkhasiat ini.
Sumber kalsium yang ada di dalamnya juga membantu mencegah tubuh daripada mengalami penyakit kronik berbahaya.

Ada beberapa sebab lain mengapa kita perlu minum susu atau mengambil produk tenusu iaitu: - Mencegah masalah osteoporosis atau tulang rapuh. Individu dewasa memerlukan 1,000 hingga 1,200 miligram kalsium sehari dan minum susu yang diperkaya dengan mineral ini cara paling mudah untuk mendapat bekalan kalsium harian.

Oleh kerana tulang sentiasa mengalami proses kemerosotan dan pembinaan semula, isu terlewat menjaga kesihatan tulang tidak timbul. Susu boleh diambil pada semua peringkat umur sama ada kanak-kanak, remaja, dewasa atau orang tua.

Kita akan mengalami osteoporosis (tulang rapuh) jika terus membiarkan tulang merosot, sedangkan perkara ini boleh dicegah dengan mengambil makanan kaya kalsium seperti susu dan produk tenusu, mengamalkan pemakanan seimbang dan kerap bersenam.

- Selain kalsium, susu dan produk tenusu juga kaya dengan protein. Satu pek dadih rendah lemak contohnya mampu membekalkan satu pertiga daripada keperluan kalsium harian anda dan hampir 17 peratus protein.
- Vitamin D - Kebanyakan susu diperkaya dengan vitamin D. Vitamin D penting untuk membolehkan tulang menyerap kalsium, malangnya ia sering dipinggirkan. Badan kita boleh menghasilkan vitamin D jika mendapat cukup cahaya matahari (terutama pada waktu pagi).

Cara paling mudah ialah minum susu rendah lemak yang diperkaya dengan vitamin D. Ada kajian mendapati vitamin D juga boleh mengurangkan risiko beberapa penyakit seperti kanser dan tekanan darah tinggi.

- Tingkatkan ketumpatan tulang - Kajian di Finland ke atas gadis remaja berusia antara 10 hingga 12 tahun mendapati mereka yang mengambil makanan kaya kalsium (seperti keju) mempunyai ketumpatan tulang lebih tinggi berbanding kumpulan yang tidak mengambil keju.

- Tekanan darah - Kajian ke atas 5,000 orang dewasa di Sepanyol mendapati mereka yang mengambil produk tenusu rendah lemak (susu skim dan susu rendah lemak) dalam masa dua tahun kurang berisiko (54 peratus) mengalami tekanan darah tinggi.

Penyelidik berpendapat perkara ini ada kaitan dengan protein dalam susu rendah lemak (kasein dan whey) yang dikatakan mempunyai tindakan lebih kurang sama dengan ubat merendahkan tekanan darah.

- Sindrom metabolik - Berdasarkan data diperoleh daripada 827 responden (lelaki dan wanita), penyelidik Iran merumuskan individu yang mengambil produk tenusu rendah lemak mempunyai ukuran pinggang lebih kecil dan kurang risiko alami sindrom metabolik - iaitu sindrom yang mendekatkan kita dengan penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan kencing manis.

Kita disaran mendapatkan keperluan kalsium harian secukupnya (antara 800 hingga 1,000 miligram) di samping nutrien penting lain seperti protein, zink, magnesium dan vitamin D yang diperlukan untuk mengekalkan tulang yang kuat dan sihat.

Bagi sesiapa yang suka minum susu mungkin tidak mengalami masalah tapi macam saya ni yang liat nak minum susu, alternatif lain ialah melalui pemakanan. Tapi berapa ramai di antara kita yang berjaya mendapatkan 1000mg kalsium sehari? Saya makan jugak tempe, cheese tapi takdalah tiap2 hari..hehe jadi pilihan saya? tentulah Ostematrix Shaklee..selain membantu 'up' kan kesihatan tulang, Ostematrix ni saya ambil untuk bantu saya dalam production susu untuk Eilman..

Some info abt Ostematrix ( from shaklee2u website)
Comprehensive, Clinically Proven and Easy to Swallow
Clinically proven Shaklee OsteMatrix provides a unique matrix of critical nutrients that go beyond calcium to build and maintain strong bones and teeth. Consumption of just two caplets of OsteMatrix resulted in statistically significant increase in blood calcium levels as measured over a 12-hour period.
Functions of OsteMatrix: -
  1. Help retain normal blood pressure
  2. Assist in muscle contraction and nerve transmission.
  3. Help reduce PMS symptoms such as bloating, cramps, water retention, irritability and moodiness
4 biji Ostematrix memenuhi keperluan kalsium harian (1000mg) kerana setiap tablet Ostematrix mengandungi 250mg nutrien yang diperlukan. Ostematrix SHAKLEE bukan aje kalsium, malah mengandungi magnesium, Vitamin D, zinc dan banyak lagi. Yuk try yuk! bagi yang berminat bolehlah contact saya ye.

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini.  

Sunday, July 24, 2011

Khas buat cyclist diluar sana, sporty person n ibu2 menyusu.. jeng jeng jeng :)


Apa itu Performance Drink(PD)

1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.

2. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.

3. Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.

4. Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.

5. Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia boleh tolong cegah dehydration tu.

Namun, ia tidak terhad kepada ibu menyusu dan mengandung aje tau .. seisi keluarga sangat digalakkan untuk mengamalkannya

Itu dia.. Terbaikkk Dari Ladanggg.... hehe..


PD yang enak

Ni kata suami Pn Lia,beliau seorang pelumba basikal... credit to kak cery

"..Abang rasa best betullar berkayuh dengan minum Performance Drink ni..before this kalo berkayuh Abang memang rasa sakit kaki setiap kali balik rumah..Lia perasankan..?tapi sekarang ni dah ok dah..sejak minum PD ni..dulukan Lia bekalkan air suam biasa untuk Abang bila setiap kali Abang nak mengayuh..different sangat minum air suam tu dengan PD ni..bila minum PD, tekak tak rasa kering walaupun berkayuh lama dan jauh..pastu Abang siap bg kawan2 rasa PD ni..derang kata ape tau..air ni rasa lain..lebih kurang macam air garam yg doktor bg tu kalo kita kena cirit birit..TAPI..ni laaaaaggiiiii sedappp..! PD memang best lahh..! Dah tak sakit kaki dan tak penat cam dulu lagii..."

Dan ini pula kata Puan Lia,ibu Irfan..

.. since last week saya menggantikan puasa..jadinya ada masa-masa tu saya tak sempat bersahur al-maklumlah..puasa sorang-sorang kan..jadinya, saya pun sempat bancuh PD satu gelas dan terus minum..wah..! rasa nyaman dan segar..terus terbukak mata..rasa PD ni ala-ala oren tang tu tapi laaaagggiiii sedappp.. betul tak tipunya lahh..pastu saya berpuasa macam biasa..yang saya perasan, kalau saya berpuasa,bile dah mask tengahari, mesti melepek..tak larat..mulalar rasa haus tu datang..tapi kalini AlhamduLILLAH..masih bertenaga dan tak rasa haus langsung..boleh buat keja cam biasa seperti saya tak berpuasa lak..hehe..memang PD terbaiklahh..!
_____________________________________
Thanks Lia for the sharing.... Now u know bestt kan suplemen ni.. Enjoy yaaa.. Sharing is caring..
So, ape lagi dptkan cepat2, pastu bancuh dalam botol air tuh, letak kat basikal. sambil cycling sambil sluuurrpp!

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...