NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Saturday, December 31, 2011

Shaklee difference: Kenapa Shaklee BERKESAN~

Kalau nak diceritakan ttg Shaklee ni mmg tak habis hhehe Memandangkan 2  3 hari ni Adaa berkongsi tentang vitamin Natural vs Sintetik, so kali ni nak tambah sikit jelah kenapa Adaa suke Shaklee..Tadi terjumpa satu entry menarik..just nak share..take a look:

credit

Take a look for yourself at these pictures of vitamins called chromatograms.. You will see synthetic vitamins and Shaklee whole food based vitamins that have been created from organic food base and then manufactured at a low heat to maintain the enzymes. Enzymes are the life force that make chemical reactions happen. Have you ever cooked a potato and then planted it and it grew? Of course not. Then why do we expect dead vitamins to help us get healthier? The answer is you can not.

Lines of force and fluted edges found in the pattern of the natural substances are due to enzymes and enzyme activity. The more lines of force the more natural the substance. The important thing to remember is not only is it important where the material came from for the end product but just as important is how the material is processed. You cannot create a product full of enzymes if you take high heat and destroy the enzymes. Just like you cannot take a potato and boil it and then plant it and expect it to grow.

Lets take a look at the first picture. One is a natural C and a synthetic Vitamin C and Natural Orange Juice and a synthetic orange juice that you commonly see in the grocery store.


Now let take a look at Shaklee Vitamins that have been processed with low heat to maintain the enzymes
Is it any wonder that when people consistently use Shaklee nutritional products they get results?

Rumusan:

Based on the pictures, kita dpt lihat Natural vitamin C dengan Shaklee product tuh similar kan? Ini sbb, enzymes nya masih dikekalkan berbeza dgn sintetik, enzymes yg diperlukan utk memastikan vitamin yang kita mkn tuh bertindak balas dengan tubuh kita dh musnah ketika diproses..jadi, mcm mana nak berkesan ye tak?

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan.

Baca Label: Panduan memilih vitamin NATURAL~


Semalam dalam entry Sintetik vs natural: Makanan Suplemen boleh memudaratkan? Adaa ade sebut tentang bahaya Supplement yang SINTETIK ye ..Memandangkan kat kedai tuh berlambak-lambak supplement smp konpius nak pilih yang mana, ini Adaa letakkan panduan sikit..

 
Bagaimana mengenal SEMULAJADI atau SINTETIK?

  1. Melalui pembacaan label - huruf "I" bagi tiruan dan "d" bagi semulajadi.
  2. Melalui perkataan "ko-faktor" seperti "bioflavinoids" atau "biogradable",
  3. Melalui kehadiran pek "silika gel" dalam bekas- menandakan ianya sintetik.(jadi pastikan botol2 vitamin yg anda beli tiada silika gel)
  4. Rujuk Shaklee Food Supplement -A consumer Reports by Editors of Research Institute of Preventive Health Care
Lagi?

source: http://www.nutriteam.com/natural.htm 

Item: If source Given Is: It Is:
Vitamin A Fish Oils
Lemon Grass
Acetate
Palmitate
If source not given
Natural
Co-Natural
Synthetic
Synthetic
Synthetic
Vitamin B-Complex Brewers Yeast
If source not given
Natural
Synthetic
Vitamin B1 (Thiamine) Yeast
Thiamine Mononitrate
Thiamine Hydrochloride
Natural
Synthetic
Synthetic
Vitamin B2 (Riboflavin) Yeast
Riboflavin
Natural
Synthetic
Pantothenic Acid Yeast, Rice Bran or Liver
Calcium D-Pantothenate
Natural
Synthetic
Vitamin B6 (Pyridoxine) Yeast
Pyridoxine Hydrochloride
Natural
Synthetic
Vitamin B12 Liver
Micro-organism fermentation
Cobalamin Concentrate
Natural
Co-Natural
Co-Natural



Folic Acid Yeast or Liver
Pteroylglutamic Acid
Natural
Synthetic
Inositol Soy Beans
Reduced from Corn
Natural
Co-Natural
Choline Soy Beans
Choline Chloride
Choline Bitartrate
Natural
Synthetic
Synthetic
Biotin Liver
d-Biotin
Natural
Synthetic
Niacin Yeast
Niacinamide
Niacin
Natural
Co-Natural
Synthetic
Vitamin C (Ascorbic Acid) Citrus, Rose Hips, Acerola Berries
Ascorbic Acid
If source not given
Natural
Synthetic
Synthetic
Vitamin D Fish Oils
Irradiated Ergosteral (Yeast)
Calciferol
Natural
Synthetic
Synthetic
Vitamin E Veg Oil, Wheat Germ Oil, or Mixed Tocopherols
d-alpha tocopherol
* dl-alpha tocopherol
Natural
Natural
Synthetic
Vitamin F Essential Fatty Acids Natural
Vitamin K Alfalfa
Menadione
Natural
Synthetic
* The "dl" form of any supplement is synthetic.

Sekilas info: 

MY CHOICE!

The Shaklee difference of “products that work” has driven it to become the number one natural nutrition company in the US.
The essence of the Shaklee uniqueness is summarized in three major points: Shaklee’s philosophy of nature based solutions, the purity and potency of the products and the performance that is proven both by clinical studies and in users' life enhancements every day.

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

Friday, December 30, 2011

Sintetik vs natural: Makanan Suplemen boleh memudaratkan?

Sbelum bercerita panjang,...


Bagi pengguna supplement sure anda terbaca kan artikel ni di utusan malaysia 28 Dec 2011 hari tuh..Terpandang je artikel ni, hati pon berderau gundah gulana..maka hebohlah masing2 ketakutan..pengguna Shaklee pon tertanya-tanya..jgn panic..relax2 dulu...

Bagi yang belum mengetahui atau terlepas pandang, Adaa nk bgtahu lah kan, dengan gaya hidup manusia yang semakin tak tentu ni, sebok memanjang, telah memberi dan membuka peluang yang sgt besar bagi pengeluar supplement sbb sudah pasti, mereka yg sibuk dengan life2 masing2 tak sempat nak pastikan badan mendapat nutrisi yang mencukupi, jadi, alternatif nye, adalah dengan pengambilan supplement. Bagus tuh, tapi apa yg kita tak tahu, market kita sekarang dilambakkan dengan supplement sintetik kebanyakannya, dan masyarakat kita pula ramai yang belum tahu bagaimana untuk memilih supplement yang sesuai..

Adalah penting untuk kita tahu apa yang kita makan..kalo amek yg sintetik mmg berbahaya ..

extract from here

According to Dr. Zoltan P. Rona, M.D., "Although most healthy people will have no obvious side effects from ingesting small amounts of toxins found in cheap vitamins, the long term consequences of continuous, daily intakes are potentially dangerous." Dr. Rona says that allergic reactions include fatigue, memory loss, depression and insomnia.

And yet, according to the Organic Health Association,
over 95% of vitamins manufactured contain synthetic ingredients!

Kenapa Adaa kata sintetik ni berbahaya?  Meh nak tunjuk sket:

 
extract from here
 
Synthetic Vitamins Versus Food Grown Vitamins
From Dr. Robert J. Thiel, Ph.D., N.M.D., The Truth About Vitamins in Supplements, American Naturopathic Medical Association Monitor, June 2003, vol. 7 No. 2#
Vitamin
Food Nutrient*
‘Natural’ Vitamin Analogue & Some Process Chemicals
Vitamin A/Beta carotene
Carrots
Methanol, benzene, petroleum esters; acetylene; refined oils
Vitamin B-1
Nutritional yeast, rice bran
Coal tar derivatives, hydrochloric acid; acetonitrole with ammonia
Vitamin B-2
Nutritional yeast, rice bran
Synthetically produced with 2N acetic acid
Vitamin B-3
Nutritional yeast, rice bran
Coal tar derivatives, 3-cyanopyridine; ammonia and acid
Vitamin B-5
Nutritional yeast, rice bran
Condensing isobutyraldehyde with formaldehyde
Vitamin B-6
Nutritional yeast, rice bran
Petroleum ester & hydrochloric acid with formaldehyde
Vitamin B-8
Rice
Phytin hydrolyzed with calcium hydroxide and sulfuric acid
Vitamin B-9
Broccoli, rice bran
Processed with petroleum derivatives and acids; acetylene
Vitamin B-12
Nutritional yeast
Cobalamins reacted with cyanide
Vitamin ‘B-x’
PABA Nutritional yeast
Coal tar oxidized with nitric acid (from ammonia)
Choline
Nutritional yeast, rice bran
Ethylene and ammonia with HCL or tartaric acid
Vitamin C
Acerola cherries, citrus fruits
Hydrogenated sugar processed with acetone
Vitamin D
Nutritional yeast
Irradiated animal fat/cattle brains or solvently extracted
Vitamin E
Rice, vegetable oils
Trimethylhydroquinone with isophytol; refined oils
Vitamin H
Nutritional yeast, rice bran
Biosynthetically produced
Vitamin K
Cabbage
Coal tar derivative; produced with p-allelic-nickel
  Synthetic vitamins were originally developed because they cost less.   Most synthetic, petroleum-derived, supplements will call their products ‘vegetarian not because they are from plants, but because they are not from animals.   Also beware; they will use the words “Food Based” another trick.   It means they added a green product to the synthetics such as algae.
Yang belah kanan sekali tuh sintetik..cuba lihat kandungannya..sbb itulah Vitamin berunsur sintetik ni kalo diambil dalam jangka masa panjang, boleh memudaratkan..memang lagi murah, tapi ada risikonye..Jadi kene buat pilihan yang tepat.
Jadi, bukanlah semua supplement memudaratkan, anda cuma perlu bijak memilih..pastikan yang NATURAL ye..
 *Next entry: bagaimana nak memilih vitamin pulak :)
Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

Thursday, December 29, 2011

Ketahui 9 kemungkinan punca susu merudum~~

 Dec promo: vivix pm for info

My choice!


Sejak akhir2 ni makin ramai yang bertanya tentang penyusuan..kebanyakannya bertanya tentang susu yang semakin sikit, ada juga yang tak tanya apa2 terus nak beli milk booster hehe Ingat ye , Shaklee tak membanyakkan susu ibu, tetapi Shaklee membantu menyediakan ibu supaya berada dalam keadaan sihat, positif, dan bertenaga, jadi lebih banyak susu yang berkhasiat dpt dihasilkan sesuai dengan demand yang tinggi..


Bila tubuh ibu berada dalam keadaan sihat, jiwa pon tenang, tak stress, barulah susu tak segan nak keluar..tapi ingat, disamping badan sihat, minum air putih banyak2..pump/direct feed juga kena kerap..sebab kalo takda demand, supply pon akan kurang.  Tapi kalo semua pon dah buat, susu  tetap merudum, macam mana pulak tu? Ok, maybe ini boleh membantu:


These things can cause or contribute to a low milk supply:
  • Supplementing. Nursing is a supply & demand process. Milk is produced as your baby nurses, and the amount that she nurses lets your body know how much milk is required. Every bottle (of formula, juice or water) that your baby gets means that your body gets the signal to produce that much less milk. 
  •  
  • Nipple confusion. A bottle requires a different type of sucking than nursing, and it is easier for your baby to extract milk from a bottle. As a result, giving a bottle can either cause your baby to have problems sucking properly at the breast, or can result in baby preferring the constant faster flow of the bottle. 
  •  
  • Pacifiers. Pacifiers can cause nipple confusion. They can also significantly reduce the amount of time your baby spends at the breast, which may cause your milk supply to drop. 

  • Nipple shields can lead to nipple confusion. They can also reduce the stimulation to your nipple or interfere with milk transfer, which can interfere with the supply-demand cycle. 
  •  
  • Scheduled feedings interfere with the supply & demand cycle of milk production and can lead to a reduced supply, sometimes several months later rather than immediately. Nurse your baby whenever she is hungry. 
  •  
  • Sleepy baby. For the first few weeks, some babies are very sleepy and only demand to nurse infrequently and for short periods. Until baby wakes up and begins to demand regular nursing, nurse baby at least every two hours during the day and at least every 4 hours at night to establish your milk supply. 

  • Cutting short the length of nursings. Stopping a feeding before your baby ends the feeding herself can interfere with the supply-demand cycle. Also, your milk increases in fat content later into a feeding, which helps baby gain weight and last longer between feedings. 
  •  
  • Offering only one breast per feeding. This is fine if your milk supply is well-established and your baby is gaining weight well. If you're trying to increase your milk supply, let baby finish the first side, then offer the second side. 
  •  
  • Health or anatomical problems with baby can prevent baby from removing milk adequately from the breast, thus decreasing milk supply. 
Dah discover anda ade problem yang mana? So, boleh lah cari jalan ye =)
Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

2011 SPECIAL: GIVEAWAY FROM MYINSPIRATION!!

Sempena tahun 2011 yang hampir melabuhkan tirai dan kemunculan 2012, MyInspiration dengan sukacitanya ingin memberikan hadiah buat semua. Jom join ramai2! Kali ini hadiah disponsored oleh Adam's Little Closet (mekasih ) . 3 pemenang bertuah akan mendapat hadiah dr Adam's Little Closet

Caranya mudah jeee:

SYARAT UTAMA: Go to blog MyInspiration dan 'follow blog' SERTA klik 'like' facebook page (belah kanan  blog tu ye) bagi yang dah buat tuh sile proceed yeee

Bagi pengguna Facebook

1. Silalah add Adaa as fren ye, just klik FB saya Noor Syuhada dan 'add as friend'
2. Then klik button 'share' gbr di atas dan tulis "I WANT MY GIFT FROM MYINSPIRATION" (picture ni Adaa upload di status FB Adaa...klik here)
3.Siap!!

Untuk bloggers pulak.

1. Upload gbr giveaway ni di personal blog anda dgn tajuk entry "GIVEAWAY FROM MYINSPIRATION'' dan letakkan link entry ni pada gmbr tersebut
3. Tinggalkan komen di entry ini (x kisahlah nk komen ke nk bersajak pantun ke), dan address blog anda untuk kami lawati.(saje bertandang hehe)

itu jeee :P

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

Special entry: 2011 melabuhkan tirai~~

Kali ni tiada specific info yang nk Adaa kongsikan..cuma piece of my thought je..asik cite bende serius je..kali ni nk luah perasaan lah pulak hehe

Adaa mula berkongsi ttg Shaklee padaa July 2011 kiranya dh hampir 6 bulan kan..sepanjang tempoh tuh bnyk yg Adaa belajar..info tentang kesihatan, pemakanan, tak kurang juga ragam manusia..Apa pun semua tuh menceriakan hidup Adaa..Thanx to all my loyal customer sbb percayakan Adaa dan kalo ada sebarang teguran boleh bgtahu ye..i need to improve, tapi kalo takde komen, ok lah tuh hehe kalo malu, nnt Adaa sediakan kotak cadangan heheheh


Bila dah sampai hujung2 tahun ni, mulalah terkenang balik apa yg dah Adaa buat sepanjang tahun ni or apa yg dh  berlaku..well, tahun ni a lot had happened. Bermula dengan kehadiran hero kedua 2 minggu selepas kehilangan umi tersayang, dah tentu kurang menceriakan..(4 bulan sebelum Umi pergi, satu2nya adik mengadap Ilahi terlebih dulu) tapi bila terpandang muka anak, hilang sekejap kesedihan kehilangan Umi..tapi bila memikirkan Umi tak sempat melihat Eilman, herm..buat Adaa sedih balik..

Sebenarnya smp sekarang, saat ni, Adaa still rasa Umi dekat dgn Adaa..bagi semangat mcm selalu..rupanya bukan senang nak membesarkan anak, jadi isteri, ibu..sian Umi dulu nk besarkan kitorang semua..bnyk yg Adaa dah belajar sejak Umi takda..Setiap kali stress, dah biasa telefon Umi, bila Umi dh takde, Adaa pernah dial no hp Umi walaupun tahu talian takkan bersambung..how i miss her..

Kenangan di Sekolah Tun Fatimah
Masa ni Umi masih sihat.zaman gemuk hehe  few years after, Umi start kena renal failure..Umi jadi kurus, lagi kecil dari anak2 nye..tapi tetap vouge :) Luv u Umi..tak pernah sekali pun air mata ni tak menitis setiap kali teringatkan Umi..

Ok, Lepas tuh start ber Shaklee..thanx to all..kesunyian sedikit terubat tapi bukn sebab Adaa mkn Shaklee, Shaklee bukan ubat pon hehe, tp sbb ramai yang sudi jadi kwn di alam maya ni..kebanyakannya Adaa tak kenal pon, tapi bercerita mcm dah bertahun kenal..InsyaAllah, harapnya tahun 2012 ni lebih ramai yang sudi jadi kwn Adaa =) Bukan setakat customer tapi kenalan yang boleh share cerita kan?

Semoga 2012 menjanjikan perkara2 yang lebih baik..ameenn



Wednesday, December 28, 2011

Top 10 makanan detox: Jom detox secara semulajadi!

Zaman sekarang ni, susah nak cari makanan yang sihat..dulu2 semua organic, nk mkn, petik aje kan..tapi sekarang, makanan lebih mengandungi bahan kimia, kebanyakannya processed food..Orang Malaysia ni pulak, makan bukan sikit, suka mkn bnyk kan..so badan pun bekerja keras lah nak process makanan2 tuh, nak menapis dan menyingkirkan racun2 dari makanan tuh, dari tubuh kita agar tidak diserap oleh tubuh..kalo tidak, badan mulalah di sapa dek penyakit..

Banyak cara boleh kita lakukan untuk detox ni..mcm Adaa..Adaa suke ambil Fiber Unflavored, tapi boleh juga detox dengan mengkonsumsi makanan yang betul..Ini TOP 10 makanan untuk detox:

source:  http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/foods-that-detox-the-body/


Detox Foods Apple

1. Fruits

Fruits are extremely high in liquid-content, helping the body wash out toxins. They are also very easy to digest and are high in antioxidants, nutrients, fiber and many important vitamins like vitamin C.

2. Green Foods

Detox Foods Spinach
When you are ready to detox your body, fill your refrigerator with blue green algae, barley, wheatgrass, kale, spinach, spirulina, alfalfa, chard, arugula or other organic leafy greens. These plants will help give a chlorophyll-boost to your digestive tract.
Chlorophyll rids the body of harmful environmental toxins from smog, heavy metals, herbicides, cleaning products and pesticides. They also aid the liver in detoxification.


3. Lemons, Oranges & Limes

Detox Foods Lemon
These citrus-wonders aid the body in flushing out toxins, as well as jump-start the digestive tract with enzymatic processes. They also aid the liver in its cleansing processes. To increase detoxification, start each morning with a warm glass of lemon water.
Remember, vitamin C is one of the best detox vitamins around, as it transforms toxins into digestible material. Eat vitamin c foods often to help get more of these benefits.

Detox Foods Garlic

4. Garlic

This pungent little bulb is one of the best detox foods out there. It helps stimulate the liver into producing important detoxification enzymes that will help filter out toxic residues in the digestive system. We recommend adding sliced or cooked garlic to any dish, as this will help aid any detox diet.

Broccoli

5. Broccoli Sprouts

Extremely high in antioxidants, broccoli sprouts can help stimulate the detoxification enzymes in the digestive tract like none-other. The sprouts are actually more effective than the fully-grown vegetable, despite the picture on the right



Green Tea Detox

6. Green Tea

Packed full of antioxidants, green tea not only washes toxins out of the system through its liquid content, but also contains a special type of antioxidant called catechins, known to increase liver function.

7. Mung Beans

Mung Beans
The mighty mung bean has been used by Ayurvedic doctors for thousands of years. It is incredibly easy to digest, and absorbs toxic residue on the sides of the intestinal walls.


8. Raw Vegetables

Detox Foods
Best for juicing detox regimens or eaten raw: Onions, carrots, artichoke, asparagus, broccoli, cabbage, kale, brussel sprouts, cauliflower, garlic, beet, turmeric, and oregano. The combination of these foods will help your liver purge toxins during the cleansing process. These are high in naturally occurring sulphur and glutathione. Sulphur helps the liver detoxify harmful chemicals.
 

9. Seeds & Nuts

Walnuts
Incorporate more of the easily digestible seeds and nuts into your diet. This include flaxseed, pumpkin seeds, almonds, walnuts, hemp seeds, sesame seeds, chia seeds, Siberian cedar nuts and sunflower seeds. While detoxing, avoid nut butters.



Avocados

10. Omega-3 Oils

Use hemp, avocado, olive oils or flax seed oil while detoxing. This will help lubricate the intestinal walls, allowing the toxins to be absorbed by the oil, and eliminated by the body.


So, bolehlah masukkan list2 makanan ni dlm diet anda!

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

Fiber: Ketahui waktu badan anda melakukan detox!

Bismillahirrahmanirrahim..(ada kwn mengingatkan spy bermula dgn bismillah =) )

Siang tadi ada kenalan yang bertanyakan tentang detox, so nih Adaa nak share sikitlah info ttg detox ni..Bagi yang belum tahu, badan kita ni sentiasa melakukan proses detoxification ye..waktu bile? jom tgk


credit

Jadual tubuh membuang racun:

1. jam 21.00 – 23.00 malam hari adalah waktu pembuangan zat-zat yang tidak berguna/beracun (detoxin) di bagian sistem antibodi (kelenjar getah bening). Selama durasi waktu ini, kita harus dalam suasana tenang atau mendengarkan musik. Jangan sibuk bekerja di waktu-waktu ini.

2. jam 23.00 – 01.00 dinihari terjadi proses detoxin dibagian hati

3. jam 01.00 – 03.00 dinihari proses detoxin dibagian empedu, juga berlangsung dalam kondisi tidur.

4. jam 03.00 – 05.00 dini hari terjadi detoxin dibagian paru-paru, sebab itu akan terjadi batuk selama durasi waktu ini. karena proses pembersihan (detoxin) telah mencapai saluran pernafasan, maka takperlu minum obat batuk agar tidak merintangi proses pembuangan kotoran.

5. pagi pukul 05.00 – 07.00 detoxin dibagian usus besar, harus buang air, jangan ditahan-tahan.

6. pukul 07.00 – 09.00 pagi : waktu penyerapan gizi makanan bagi usus kecil, jadi harus makan pagi/ sarapan.

Bagi orang yang sakit sebaiknya makan lebih pagi yaitu sebelum pukul 06.30makan pagi sebelum pukul 07.30 sangat baik untuk kesehatan


Ha..boleh faham kan..tuh bahasa nusantara tu..hehe yg penting infonya berguna..kiranya badan kita ni secara alaminya melakukan detoxifikasi time malam..

Rutin Adaa sebelum tido ialah minum fiber+ESP..utk membantu proses detox..so tetiap pagi mmg lawas dan selesa..kalo tak..seminggu brape kali je..dari kecik dah ade masalah ni, sbb tuh dulu, muka kusam, jerawat bnyk..sbb detox tak lancar, hasilnya, toksin terkumpul dlm badan dan menyebabkan mcm2 penyakit..bila bertemu Shaklee ni, things started to change..bdan mula bertenaga, yg penting pembuangan lancar! hehe InsyaAllah, will continue smp badan betul2 clean yelah..bertoksin berpuluh tahun, takkan leh clean dalam sehari dua ye tak..n my choice?

Detox ni bknlah semata2 kene guna detox patch ke, ape ke, secara semula jadi pon boleh..nnt kite share ye!

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

Tuesday, December 27, 2011

Shaklee: Makan Vitamin tapi tidak berkesan?? Ketahui sebabnya


Setiap hari, ada je order untuk mendapatkan Shaklee, Alhamdulillah makin ramai yang aware dengan pengambilan supplement, kebaikannya untuk kesihatan diri. Tahniah utk yang consistent dengan pengambilan vitamin, Adaa yakin anda dpt rasa kan 'Umpphhh' nye kan heheh

Bagi yang beli vitamin, tak kisahlah Shaklee atau brand lain, beli sekali je, pastu xnk dah sbb tak berkesan katanya..dah lah mahal..ha..ye ke tak berkesan? Jom tgk checklist ni, kot2 cara pengambilan kita tuh salah..

credit: Anakku wira

1. Pengambilan air kosong dipandang remeh.
Ramai yang ada masalah untuk amalkan minum air masak kosong dan lebih suka yang bewarna dan berperisa. Air yang manis boleh meningkatkan kepekatan darah serta menyebabkan kegemukan.
Kita disarankan mengamalkan banyak minum air masak apabila mengamalkan pengambilan vitamin supaya penyerapan vitamin oleh tubuh berlaku dengan lebih baik.



2. Elakkan makan vitamin secara banyak sekaligus pada satu masa.

Apabila kita makan semua vitamin secara sekaligus, ini meningkatkan kepekatan darah kita hanya pada masa-masa tertentu. Ramai yang suka amalkan ini apabila waktu hendak  tidur sedangkan pada masa selepas itu kita akan kurang minum air. Maka cuba agih-agihkan pengambilan vitamin anda mengikut kesesuaian dan keperluan anda agar kepekatan darah tidak meningkat secara mendadak pada satu satu masa. Ini juga membantu agar buah pinggang tidak terlalu dibebani pada satu satu masa tertentu sahaja.



3. Elakkan pengambilan vitamin bersama ubat.

Sekiranya anda dalam pemantauan doktor atas masalah kesihatan, elakkan mengambil ubat secara serentak dengan pengambilan vitamin kerana ini hanya akan menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik. Cuba sediakan jadual, sekiranya selepas makan pagi anda mengambil ubat doktor maka anda boleh amalkan vitamin pada waktu tengahari atau malam. Namun sekiranya anda perlu makan ubat secara berturutan, pagi dan petang, maka amalkan vitamin selepas 1-2 jam selepas pengambilan ubat doktor.


4. Kurangkan pengambilan kafien dalam diet harian
.
Tahukah anda pengambilan kafien boleh merosakkan vitamin yang sedia ada dalam badan? Maka pengambilan minum yang berkafien yang tinggi secara berterusan boleh membazirkan vitamin yang kita amalkan selama ini. Maka kita tidak akan mendapat kesan seperti yang diharapkan sama sekali disebabkan vitamin rosak disebabkan pengambilan kafien secara berterusan.



5. Pantang larang makan vitamin.

Tahukah anda pengambilan multivitamin yang lengkap dengan zat besi tidak boleh diambil bersama air susu? Ini kerana ia akan mengganggu penyerapan zat besi itu sendiri. Tahukah anda vitamin E tidak boleh diambil bersama alfalfa kerana alfalfa boleh mengganggu penyerapan vitamin E oleh tubuh badan manusia. Ada beberapa lagi yang perlu kita ketahui seperti pengambilan Alfalfa tidak disarankan untuk ibu mengandung kerana boleh mengakibatkan risiko keguguran di awal kehamilan.
 

Adalah amat penting ye untuk berdisiplin dan consistent dalam pengambilan vitamin..juga, pastikan cara kita betul. sbb tuh bila membeli vitamin, pastikan anda dpt jadual mkn dr pengedar ye..Untuk customer Adaa, kalo Adaa termiss, sila minta ye..bila dh bg, kene disiplin tau..bukan apa, nnt diri sendiri yg rugi, dok gitu? 


Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

My Story: Gestational diabetes & Fiber Unflavored

Beberapa hari ni x dpt nk update blog..berkampung kat umah MIL, pastu bz dgn family, so hari ni br dpt jenguk blog..Adaa just nk share ttg Gestational Diabetes (GD) dan my feveret fiber, of course Fiber Unflavored from Shaklee.

Mula2, jom tgk sikit apa itu GD?

Gestational diabetes (or gestational diabetes mellitus, GDM) is a condition in which women without previously diagnosed diabetes exhibit high blood glucose levels during pregnancy (especially during third trimester of pregnancy). It is widely accepted as a disease only in the United States, there is some question whether the condition is natural during pregnancy . Gestational diabetes is caused when the body of a pregnant woman does not secrete excess insulin required during pregnancy leading to increased blood sugar levels.
read more 

Itu definition yang diberi oleh encik Wikipedia ye..Masa pregnant anak first, Adam, lagi 2 minggu nk deliver baru tahu ade GD so nothing much can be done..kawal makan jelah kejap heheh..then masa anak kedua, Eilman, pon kene jugak huhu tapi kali ni awal2 lagi doktor dh suruh kawal sbb takut baby besar.. so, mula lah beli glucometer sbb check sendiri je, nk gi ulang alik ke spital payah..

my gadget
Bila tahu kene GD, cepat2 adaa cari apa yg boleh membantu mengawal paras gula, n i found this! love it till now =)

Inilah peneman since pregnant sampai sekarang..Eilman dah nk masuk 10 months dh..Ok, untuk the first 2 weeks, doktor suh kawal diet, check paras gula , record sbb nnt dia nk tgk..mmg start dari situ, duk keje menggoogle ajelah..psl diet yg sesuai..paras gula yg normal dan mcm2 lagilah..so inilah hasilnye..


 Untuk wanita mengandung, reading ketika fasting is 3.7-5.6 mmol/L dan 2 hours after meal kene below 7.8 mmol/L so..boleh tgk lah kan betapa jayanya bacaan ku hehehe


Ini pulak contoh menu yang Adaa mkn dalam sehari..Shaklee with diet yang sehat dan terkawal..Lepas tunjuk kat doktor dia kata, takyah minum2 air gula ke ape dah..sbb dia kata dah pandai jaga diri heheh so lepas beberapa ketika, disiplin pon kurang lah kan..mau nye tak..9 bulan kot..huhu..so, Shaklee tetap mantain consume tapi bab mkn2 mmg terbabas hehehe ABC lah (sgt mencanak naik gula lepas mkn ni)..lemak2 semua bedal hehe yelah selera org mengandung, tau2 jelah kan..

Tapi, walaupun mkn kdg2 terbabas, Fiber tetap x tinggal..bukan bnyk pon, sesudu kecil sehari je, Adaa campur dgn ESP, mmg selera..hehe dan hasilnya


 Tetap lulus, siap tanda 'right' kat bwh tuh tau..heheh sbb tulah Adaa mmg suka Fiber ni..Alhamdulillah bnyk membantu..Eilman lahir pon tak besar sgt,,3.24kg je.. oklah kan..Sampai sekarang adaa tetap setia with Fiber sbb bantu Adaa elak sembelit, buasir (ha ni nnt kite story mory ye), kawal kolesterol.. keep me healthy ..

So, my that is my choice..how about you?

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

Thursday, December 22, 2011

Pregnancy set: Testimoni Pn. Nafiza, Hb tak rendah dah~~

December promo: VIVIX, it's worth it! PM for special price.

Sedang membelek2 fb di malam hari tetibe terlihat satu post dari nama yg dikenali..hehe yang juga meletakkan namaku ..Akak, u make my nite :)

Kak fiza ni mmg Adaa dh kenal before dia preg anak ke3 ni..masa dia contact Adaa, dia letih2 je dah lah pregnant, anak hero dua orang lasak pulak tuh..mau tak letih kan? ..yelah, bile hb rendah, badan pon letih, mcm nak pitam je kan..but Alhamdulillah..Akak dah ok :) Hope akak sehat sampai bile2 hehe.

Apa yang kak fiza ambil? 

OsteMatrix(calcium magnesium)

Ibu yang mengandung memerlukan 1000mg-1300mg sehari. Ostematrix ini mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Kiranya 3 in 1 la..Setiap 1 biji OsteMatrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya..vitmain D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.

B Compleks Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya 'spina bifida'. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.


Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat di samping Vitamin C meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh. 1 biji vitamin C bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari? Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.


Vita-Lea adalah multivitamin jadi ibu tidak perlu mengambil obimin lagi. Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung
Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

Breastfeeding: Teknik Power Pumping~

December promo: VIVIX, it's worth it! PM for special price.
Uih, lama lak tak update blog, gomene! hihi Hari ni Adaa nk share tentang power pumping. Ramai customer Adaa yang breastfeeding anak, tetapi bekerja. Jadi nak taknak kenelah pump kan untuk kumpul stock Ebm. Kadangkala tuh datang lak masa2 susu merudum , jadi apa yg anda boleh buat? Boleh cuba TEKNIK POWER PUMPING. Macam mana tuh? Jom sesame blaja:



credit:

Power pumping is useful as one of the methods if you’re trying to build up your stocks and stimulate your breasts to produce more milk (if you’re having problem with low milk supply).
*Power pumping = hyperstimulation


Apa itu Power Pumping?

 

Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara x langsung meningkatkan bekalan susu ibu.

Siapa yang perlukan Power Pumping?

 

1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat - teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu
2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan

3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu - akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.


Macam mana nak buat Power Pumping?

 


Untuk Single pump - pam kanan dulu 10 minit, kendian pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya, bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam.
 


Untuk Double Pump - Pam kedua2 belah serentak selama 10 minit, rehat/ stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam. Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok2 nya waktu mlm ke subuh, sbb hormon susu sgt tinggi waktu ni.

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?  


Kalian jgn igt sekali buat terus susu jadi banyak yer. Power pumping perlukan masa sekurang2nya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau 'pam angin' semata2, teruskan misi sehingga dpt hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyallah dipermudahkan olehNYA...amin.

Tercari2 set breastfeeding? Ini pilihan Adaa 
 

pilihan anda? boleh klik di sini utk tahu set yang bersesuaian dengan anda

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

Monday, December 19, 2011

Multivitamin terbaik: Panduan untuk memilih~

December promo: VIVIX, it's worth it! PM for special price. 

 
Hari ni Adaa nak cite psl multivitamin..Adaa rasa dlm bnyk vitamin, multivitamin lah yg org selalu cari..even kalo gi farmasi ke, jumpa doctor ke, yg disarankan ambil ialah multivitamin..kire yg plg basic utk mantain healthy lah..tapi Adaa rasa tak ramai diantara kita yg tahu cara memilih multivitamin yang betul..kite ni selalu dgr org recommend je ye tak..doktor ckp A, kite pon tanpa fikir panjang terus beli multivitamin A. Tak salah, tapi kan ke lebih elok kalo kita ade ilmu, so, boleh membeli dan consume dengan lebih yakin ye tak?

Apa ciri2 yang multivitamin terbaik?

sumber: FIVE BASIC by DR. BRUCE B. MILLER
 click pic for better view


Dr. Bruce B.Miller telah melakukan kajian ke atas 360 products multivitamin dan hasilnya, beliau telah  menggariskan 5 panduan untuk memilih multivitamin yang terbaik:

1. Pastikan kesemua 19 nutrients dengan kepastian US RDA (UNITED STATE RECOMMENDED DAILY ALLOWANCE) tersenarai pada label.

Badan memerlukan 12 jenis vitamin dan 7 mineral. Memandangkan objektif kita beli multivitamin ni untuk memenuhi keperluan diet kita yang mungkin tidak mencukupi melalui makanan kita, jadi pastikan kesemua 19 nutrient ini ada..jika tidak, tak tercapailah objektif untuk meningkatkan kesihatan.


2. Pastikan kesemua 8 vitamin B dibekalkan dalam jumlah bersamaan dengan sekurang-kurangnya 100% RDA. Proportion of one vitamin B to another should not vary by more than 500%.

Sesetengah vitamin B lebih mahal dari yang lain, jadi kadangkala, sesetengah pengeluar akan load up a multivitamin dengan yang murah dan meninggalkan yang mahal. Contohnya, biotin (vitamib B mahal) ada 3% dan thiamine (vitamin b murah) 300%  dlm satu multivitamin..kan tak balance tuu


3. Biotin dan folic acid are both supplied at 100% of the US RDA.

Kedua-dua ini vitamin mahal. Jadi kalau ada salah satu yang ditinggalkan atau pun dua-dua ada tapi sikit sgt2 amount nya..maksudnya, kurang effective lah..mmg akan jadi murah, tapi tak memenuhi keperluan badan..so, no point jugakkan?


4. Check the copper to zinc balance, ideally, these two minerals should be present in a one to one ratio based on RDA.

Jadi kalo baca label tuh, make sure 100% copper n 100% zinc ade. Kalo kurang sikit pon, pastikan zinc lebih daripada copper and not the other way round .

5. Make sure the multivitamin supplies adequate amount of calcium and magnesium.

Ini selalu kita perasan, kandungan nye tak cukup. They are bulky mineral, jadi hard  and expensive to compound into a tablet. Jadi kebanyakan company mengambil jalan meninggalkan salah satu utk jimat cost..

Nampak kan? Penulis buat kajian secara general..mcm yang Adaa bgtahu tadi, kajian dilakukan atas 360 product dan akhirnya penulis ini bersetuju dengan satu brand yang menepati kriteria..

Kalo tak caya boleh check sendiri ye..Jadi, bg Adaa, memang bertepatan sgtlah harga dengan kualiti yang dibekalkan kalo tak takkan product Shaklee kekal hampir 55 tahun kan?

 more info :
Vitalea: ketahui kepentingannya dan testimoni mereka yang dah mencuba

 BUATLAH PILIHAN YANG TEPAT!

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

"Giveaway dari MamaFaiz.COm''


Jom sesame join! Klik banner for info ye..best ni, free jerr


Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

Friday, December 16, 2011

Anti Aging Supplement: Why VIVIX?

December promo: VIVIX, it's worth it! PM for special price. 
 


Dipasaran sekarang memang berlambak product yang cuba untuk membuatkan kita kembali muda (eh sy belum tua lg hehe). Kalau kosmetik, takyah cakap lah..tiap2 hari iklan kat tv kan..tak kurang juga yang ingin mengambil jalan singkat dengan menyuntik kolagen, botox..(bahaya tuu).


Dari segi liquid supplement pun banyak juga yang dah muncul..ada yang murah, ada yang mahal..tak kisahlah tu kan, janji work for u..tapi betul ke berkesan untuk anda? Berbaloi ke dgn duit yang anda keluarkan? Kali ni Adaa nak share kajian yang telah dilakukan ke atas beberapa anti aging supplement dan lihatlah hasilnya:


klik pic for better view

Now, kenapa Adaa kata VIVIX is the best?

  • VIVIX mengandungi resveratrol extract and it has natural resveratrol content of  98%.
  • Resveratrol in vivix has higher potency and higher purity than other resveratrol supplement in market.
  • Dilengkapi dengan gabungan Anggur Muscadine yang juga dikenali sebagai 'Super Grape' - increase the impact on the 4 key mechanisms of cellular aging. 
  • Sebotol VIVIX membekalkan jumlah resveratrol yang sama dalam 3000 gelas red wine dan 10 kali ganda lebih berkuasa berbanding dengan mekanisme utama resveratrol tunggal.
It's ur call =)
more about vivix: here

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...