NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Saturday, October 22, 2011

Apabila Alfalfa bukan milk booster terbaik..alternatif?? cubalah Ostematrix!

Sejak adaa kenal Shaklee ni setahun lebih yg lalu mmg Adaa tau Set Penyusuan mmg plg glemer sbbnye ada Alfalfa sebagai milk booster, dan terbukti mmg berkesan. Tapi ada juga yang tak serasi dengan badan, contohnya ada ibu2 yang sembelit lepas ambil alfalfa, anak cirit birit..walaupun begitu, kes2 seperti ini hanyalah isu terpencil sahaja..lain org lain kesesuaiannya kan..jadi ada tak alternatif bg ibu2 yang masih nak meneruskan bf disamping terus memberikan zat terbaik untuk anak? Adaaaaaa..jgn risau ye, walaupun tak sesuai dgn alfalfa, anda masih boleh beri yang terbaik untuk anak anda..Macam mana tu? bertukarlah kepada kalsium =) . Sebab apa kalsium pulak ni? Jom intai jenguk sket...

credit to kak N

Mengapa alfalfa dikatakan milk booster sebenarnya?

Ini kerana alfalfa mengandungi sumber protien dan kalsium serta galian lain yang diperlukan oleh tubuh si ibu untuk menghasilkan susuibu. Namun kandungan protien dan kalsium yang terdapat di dalam alfalfa adalah pada takat minima sedangkan ibu yang menyusu memerlukan protien dan kalsium yang lebih memandangkan ia diperlukan oleh tubuh ibu sendiri untuk membina darah dan memastikan ketumpatan tulang disamping keperluan penghasilan susuibu demi perkembangan dan pembesaran anak yang dikandung ataupun disusukan.

Namun tidak dinafikan, pengambilan Alfalfa adalah tidak digalakkan untuk diteruskan oleh ibu menyusu sekiranya ia memberi mudarat pada bayi terutama apabila mendapati bayi cirit birit serta ibu mempunyai masalah tidak lawas membuang air besar. Maka option lain bagi ibu yang tidak mengambil alfalfa adalah pengambilan kalsium yang mencukupi disamping pemakanan  harian diet yang kaya dengan protien.

Tahukah anda?

Protien

Tahukah anda komposisi utama dalam susuibu adalah protien diikuti oleh kalsium serta vitamin dan zat galian yang lain? semasa menyusu keperluan protien meningkat. Jika anda kurang mengambil makanan daripada jenis protien, ini akan menjejaskan penghasilan susuibu. Protien tambahan boleh didapati dari susu, produk tenusu, telur, daging, ikan, ayam , kacang dan bijiran serta kekacang. Bagi yang mahu mengambil supplement, pastikan anda mengambil protien yang ditulis sebagai non GMO soy kerana struktur genetik soya tidak diubah dan ianya selamat untuk jangka panjang.(for me, Adaa amalkan pengambilan Energyzing Soy Protein ESP dari Shaklee..mmg sedap, susu untuk Eilman pon jadi creamy :) )



Kalsium

Ramai yang memendang remeh tentang pengambilan kalsium. Kalsium hakikatnya bukan sahaja penting ketika hamil malah sangat diperlukan ketika menyusukan bayi. Hal ini kerana pada 3 bulan yang pertama, bayi bergantung sepenuhnya pada susuibu. Kalsium diperlukan untuk menghasilkan susu. Oleh yang demikian, tambahan 1000mg kalsium diperlukan. Jadi sangat digalakkan jika si ibu meminum sekurang-kurangnya 500ml  susu [ kaedah paling senang sukat] atau apa-apa produk tenusu bagi memenuhi keperluan kalsium. sekiranya anda mengambil supplement kalsium, pastikan ianya mengandungi magnesium serta vitamin D agar penyerapan yang baik berlaku dalam badan. Kalsium tablet yang tidak mengandungi kandungan magnesium mahupun vitamin D boleh memberi risiko batu karang di dalam buah pinggang.
Cubalah Ostematrix Shaklee! anda akan rasa perbezaannya!!!! (mmg best! Adaa mmg amalkan 4 biji sbelum tido supaya susu waktu malam lebih meriah..kenyang Eilman, tido pon lebih lena, ibu pon sama heheh)



Vitamin
Disamping itu, ibu yang menyusu memerlukan penjagaan makanan yang seimbang yang mana pengambilan vitamin dan garam mineral lain turut perlu dititikberatkan sebagai contoh vitamin A [ biasa terdapat dalam beta carotene], zat besi, folik asid, vitamin C , B complex demi memastikan keseimbangan kesihatan si ibu, susuibu yang dihasilkan dan ia turut membantu dalam penghasilan susuibu.(betul2..mmg terasa kelainannya bila terskip upss! hehe mmg terasa lemah  dan cepat letih..)




Air.
Elemen ini sangat penting dalam diet ibu yang menyusukan anaknya. Badan memerlukan cecair yang secukupnya. Oleh kerana itu ibu menyusu perlu minum air secukupnya. Minumlah berkadaran agar tidak menjejaskan tugas harian. Kita mempunyai 24 jam sehari...maka minumlah dengan istiqamah. Air sangat penting untuk penyerapan vitamin oleh tubuh.




-----------------------------------------------------------------------------------------
Jadi, bagi ibu2 yang sebelum ni mengalami masalah setelah ambil alfalfa, anda bolehlah bertukar kepada kalsium. cuba dulu Ostematrix ye, mmg tak menyesal..well i'm not :)

Ada lagiiiiii!!

Bermula 24 haribulan, Euphoria menyediakan pack menyusu yang baru iaitu ''Eu-Four Pack ''(wah glemer tau nama heheh bersesuaian dengan 4 vitamin penting yang diperlukan tubuh) yang mengandungi : Multivitamin, B kompleks, Vitamin C serta Kalsium [ Ostematrix].
 
Harga untuk set ini ialah RM296* . Untuk promo pelancaran, ada tawaran istimewa.

Silalah hubungi Adaa tau..cepat2!


Apa yang menarik dengan  Eu-Four Pack ini?

Ia boleh dimakan oleh suami isteri malah ibu dan ayah kita juga! Selamat dan sesuai diambil oleh ibu menyusu dan ibu yang mengandung. Ia sangat baik untuk keperluan tubuh ibu dan pembesaran anak yang dikandung mahupun yang disusukan. Ia juga sesuai untuk ibu atau wanita yang mempunyai masalah tumit kaki berbisa, sejuk2 badan, mereka yang sering keletihan dan sukar bangun tidur.

* Harga runcit WM.
 
Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...