NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Friday, October 7, 2011

Vitalea: Anemia semasa hamil, risiko dan pencegahan~

Anemia? apa tu? Anemia ni berlaku bila jumlah sel darah merah kurang dari biasa. Waktu hamil, kebanyakan daripada ibu2 akan mengalami paras hemoglobin Hb yang rendah..situasi biasa yang berlaku kan..Adaa dulu pon sama tapi taklah sampai ke tahap membimbangkan..Bahaya ke kalau hb rendah ni? apa risiko kepada ibu, bayi, kehamilan atau saat melahirkan? 


Mula2 jom tgk apa yang menyebabkan Hb boleh jadi rendah..

Extract and edited from here 

PENYEBAB

Kebanyakkan anemia yang berlaku semasa mengandung adalah berkaitan dengan kekurangan ferum dan juga asid folik. Dalam kebanyakan kes, perkara-perkara berikut boleh menyebabkan masalah anemia :

• Kurang pengambilan ferum dan asid folik di dalam diet harian
 
• Mengalami kehilangan darah yang berpunca dari pendarahan gastrousus, buasir, ataupun darah haid yang terlalu banyak.
 
• Proses pencernaan mungkin mengalami sedikit perubahan semasa hamil di mana ini akan menyebabkan berlakunya anemia
 
• walaupun jumlah pengambilan ferum dan juga asid folik mencukupi. Ini kerana sebahagian daripada ferum dan juga asid folik itu diagihkan kepada janin dalam kandungan.

TANDA-TANDA ANEMIA

Gejala yang paling biasa berlaku adalah :
 
• Merasa letih, lemah anggota dan sering pengsan.
• Kelihatan pucat
• Kesukaran bernafas/sesak nafas.
 
Gejala berikut juga boleh berlaku :
 
• Loya
• Mengalami debaran (palpitasi) - dengupan jantung yang cepat
Sakit kepala dan pening
• Kerengsaan dan juga keradangan pada lidah
• Mudah lupa

KESAN KEKURANGAN HEMOGLOBIN

Anemia kekurangan ferum yang ringan tidak mendatangkan masalah terutamanya kepada bayi. Masalah yang serius hanya akan berlaku apabila keadaan anemia tersebut menjadi lebih teruk. 

• Kajian menunjukkan bahawa keadaan anemia yang teruk boleh mengaruh kelahiran pramatang, mengurangkan bekalan oksigen kepada bayi dan juga menyebabkan tumbesaran bayi terbantut.
 
high blood pressure
• Ia boleh meningkatkan tekanan darah tinggi atau praeklampsia di kalangan ibu. Praeklampsia merupakan satu keadaan di mana tekanan darah meningkat semasa mengandung dan boleh mendatangkan komplikasi yang buruk kepada ibu dan juga janin sekiranya tidak dirawat.
 
• Lebih mudah untuk mendapat jangkitan semasa mengandung dan selepas bersalin.

ANTARA CARA PENCEGAHAN
No to Coffee

• Kebanyakkan ibu mengandung biasanya diberikan ferum tambahan bagi mengelak dari berlakunya masalah kurang darah.

• Makan makanan yang kaya dengan ferum seperti hati, sayur bayam dan juga buah-buahan kering untuk menambahkan paras ferum dalam darah.
 
• Makan makanan yang mengandungi asid folik seperti wheat germ, kekacang, mentega kacang, cendawan dan juga hati.
 
 • Banyak memakan makanan yang kaya dengan vitamin C seperti buah-buahan, ulam, sayur-sayuran dan juga jus oren. Ia akan meningkatkan kadar penyerapan ferum.
 
• Pastikan anda mengambil vitamin dan juga zat mineral tambahan terutamanya asid folik.
 
Elakkan meminum kopi atau teh pada waktu makan dan ketika mengambil vitamin tambahan.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Itu cara2 dari segi diet harian kita, kalau dari segi farmakologi, biasanya kita akan diberi pil acid folic dan ferum(zat besi) lah..Shaklee pula mempunyai Vitalea (multivitamin with iron), antara product terawal yang dihasilkan dan mempunyai kebaikan dan impak yang sangat tinggi kepada pengguna..disebabkan hemoglobin terdiri dari protein dan zat besi(iron), jadi amat digalakkan ambil protein juga ya ..dan kami ada protein yang paling best dan terbaik Energyzing Soy Protein (ESP)..
Vitalea

ESP

Dalam entry sebelum ni Adaa ade kongsi pengalaman Pn Iena setelah mengambil SET A yang terdiri daripada Vitalea, Bcomplex (with folic acid) dan vitamin C..read here Pn.Iena berjaya meningkatkan bacaan Hb dari 5 ke 10.3..sgt puas hati..Doc pun gembira dengan kenaikan mendadak ni :)

Jika anda ada simptom yang Adaa tulis tadi, mungkin anda patut mencuba SET A(optimum set ) kami ..
Untuk setiap pembelian fullpack, anda akan dapat harga istimewa dari Adaa (untuk 4-6bln), penjimatan yang sangat berbaloi, tapi sekiranya anda ada kekangan, boleh cuba Euphoria Trial Pack kami untuk kegunaan selama sebulan..cubalah, pasti jatuh cinta!

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...