NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Wednesday, November 30, 2011

ESP: Panduan memilih protein-Yakin anda telah memilih sumber protein terbaik?


Huuu sejuk2 hujan ni perut pon mule ah lapar..mata pun mengantuk..tapi tangan ni rasa nak menaip sket lah..walaupun info yang sedikit harapnya bermanfaat buat semua..Seperti yang Adaa dah kongsikan sebelum ni Energyzing Soy Protein dan diriku~~Kenapa saya dan anda memerlukan protein TERBAIK ni mmg dah jelas (hopefully) kenapa badan kita amat memerlukan sumber protein.. 
Protein ni makanan sel lah pendek kata, tanpa makanan yang berkualiti, takkan wujud sel yang baik kan..penting sgt ke sel yang baik ni? cer tgk ni


cantik x? hehe

Allah ciptakan kita dari cell, menjadi tissue dan seterusnya..kalo asal2 makanan untuk sel pon dh tak sihat, mcm mana badan nak jadi sihat ye tak? memang btol, banyak sumber protein diluar sana mcm daging, telur, tapi tahukah kita zat2 dan nutrien dalam makanan tersebut kebanyakannya musnah ketika proses penyimpanan, memasak pada suhu tinggi dan sebagainya?


Sekarang ni Adaa nk share lah mcm mana kita nak pastikan cell kita mendapat makanan yang terbaik..dengan lambakan makanan pelbagai jenama dipasaran ni mmg susah kita nak pilih kan, tambah2 kalo xde ilmu..main cekup yg mana berkenan je lah..hehe..lagi senang, ambil yang instant aje semua kan..agak2 kalo yg instant2 ni berkualiti tak proteinnya? ''Lu pikirlah sendiri'' heheh bak kata Nabil. Sebab itulah digalakkan mengambil makanan tambahan PROTEIN


Again, nak highlight kenapa pentingnya protein?


  • Membina dan memperbaiki sel-sel tisu badan, hormon, dan enzim. .
  • Stres, kehamilan, pertumbuhan, dan perawatan meningkatkan keperluan protin berkualiti
  • Rambut, kuku dan kulit hampir merupakan protin pada keseluruhannya. Protin berkualiti mempertingkatkan pertumbuhan dan kesihatannya.
  • Kita diberitahu untuk mengurangkan lemak dalam diet kita. Banyak sumber protin
    biasa kita (daging, susu, keju) mengandungi banyak lemak. Makanan tambahan
    protin
    boleh menggantikan protin tanpa lemak. 
  • la merupakan kunci bagi respons imun yang betul menentang kejangkitan.
Bagaimana hendak memilih makanan tambahan protein yang berkualiti?


  1. Lemak yang rendah, lebih kurang satu gram dalam campuran adalah dianggap baik. 
  2. la harus mengandungi karbohidrat bagi kegunaan aksi "simpanan protin". 
  3. Kesemua asid amino perlu juga harus hadir. 
  4. Kadar eff isiensi protin (PER) harus sekurang-kurangnya 2.5 (menunjukkan kualiti). 
  5. la tidak harus mengandungi bahan awet, pewarna tiruan, pemanis, atau perisa.
Pilihan Adaa, tentulah ESP..kenapa?


  1. ''Protein lengkap'' -bermaksud ianya mengandungi 9 asid amino yg tak dapat dibuat dalam badan. Ia mengandungi nilai biologi yang tertinggi bagi tubuh kerana ia boleh diguna dengan paling berkesan
  2. Bahan terbaik-Soya (berbanding protein dlm daging, kandungan proteinnya hanya 22% yang lain lemak jee
  3. Tanpa kolesterol
  4. Lemak min (1gm shj)
  5. Instant- kadar penghadaman tinggi dan dapat diserap terus kedalam darah (BEST!)
  6. Tiada perasa tiruan,pemanis, pewarna, pengawet
  7. Tanpa laktosa
  8. Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gm karbohidrat untuk tenaga
  9. Versitile- boleh dicampur dlm pelbagai air, ikut selera anda asalkan jgn dalam air panas, kopi dan teh
Mungkin anda juga berminat




Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

Ovarian cyst: from 5.73cm to 1.4cm with GLA SHAKLEE!

Masih ingat semalam entry Adaa tajuk Ovarian cyst: Beware ladies!  Lepas Adaa tulis entry tuh teringat pula member biz yang mengalami ovarian cyst..tak sangka kan..Dilla disahkan ade cyst dalam ovarinya lepas bersalin, nk check up lepas bersalinlah kirenya, tapi discover pulak perkara lain which is cyst ni lah..huhu cuak nye lah..tapi Alhamdulillah, with GLA dan berkat doa, cyst yg asalnya berukuran 5.73 cm dan pun mengecut ke 1.4cm..tak jadi bedah !


Itulah kata2 Pn Dilla..Jika ingin baca full story about Pn Dilla dan cyst boleh gi kat blog nye Cyst tak jadi dibedah selepas makan Shaklee 

kenapa Pn Dilla pilih GLA?
GLA (asid linolenik gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin - bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yangg normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.

Kelebihan GLA COmplex
  • Menggalakkan kesihatan semasa kitaran Haid
  • Menyokong sistem imun
  • Setiap kapsul Shaklee GLA Complex mengandungi asid-asid lemak utama daripada campuran minyak bunga matahari dan vitamin E, serta Shaklee Guard, iaitu sistem antioksidan semulajadi Shaklee yang eksklusif untuk memastikan keberkesanan penuh dan kesegarannya
  • Vitamin E membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriiti sel

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

Tuesday, November 29, 2011

Ovarian cyst: Beware ladies!

Beberapa hari yg lepas Adaa dpt tahu ada kwn lama disahkan ada ovarian cyst..well i know what cyst is but tak pernah tahu ttg ovarian cyst so..gali2 ttg ovarian cyst n this is what i found..lemah semangat den tgk gambar ni huhu:


huhuhu ngeri weh..nk tahu apa dia ovarian cyst?

alamhamil.com

Ovarian Cysts adalah nama yang diberikan kepada cyst atau poket yang berisi lendir/air yang terjadi di dalam atau dipermukaan ovari. Ia adalah kejadian yang kerap berlaku dan kebanyakkannya wanita tidak menyedari yang mereka mengalaminya ia jarang memberikan simtom atau gejala.

Walaubagaimanapun, kehadiran ovarian cyst mungkin menunjukkan sistem peranakkan yang bermasalah dan berkaitan dengan masalah ketidak-suburan anda.

Cyst sebenarnya berkait-rapat dengan proses reproduksi wanita. Follicular cysts adalah cyst-cyst yang mengandungi telur daan apabila ia matang, ia akan pecah untuk melepaskan telur untuk persenyawaan. Kadang-kadang, cyst-cyst lain juga boleh tumbuh di dalam ovari dan cyst inilah yang selalu memberi masalah.


Jenis-Jenis Cyst

Terdapat beberapa jenis ovarian cyst yang kerap dialami oleh wanita. Kebanyakan tidak memberikan kesan serius dan hilang dengan sendiri, tetapi ada juga cyst in boleh tumbuh dan menjadi besar dan menyebabkan ketidakselesaan. Kadang-kadang cyst boleh menyebabkan anda sukar hamil.

Follicular Cyst: Ia terbentuk dari folikel yang tidak pecah dan gagal mengeluarkan telur. Folikel ini kemudiannya akan menjadi cyst. Ia adalah cyst yang paling kerap terjadi dan jarang memberikan masalah atau komplikasi.

Corpus Luteum: Corpus luteum cysts boleh terjadi selepas folikel pecah dan mengeluarkan telur. Selepas folikel pecah, lendir dan cecair terperangkap didalam folikel yang pecah tadi menyebabkan cyst terbentuk. Cyst ini selalunya akan hilang dengan sendirinya tetapi ia boleh menjadi besar dan memberikan komplikasi seperti pendarahan , pecah (burst) atau ‘twist’ dan ini akan menyebabkan kesakitan.

Endometriomas: Endometriomas adalah cyst yang terbentuk pada mereka yang mengalami endometriosis. Ia terbentuk apabila tisu endometriosis melekat pada ovari dan darah yang terkumpul setiap bulan akan membentuk cyst pada ovari. Ia boleh menyebabkan sakit semasa seks dan haid.

Cystademas: Cystademas adalah cyst yang terbentuk dari sel pada permukaan ovari yang tumbuh dengan sendirinya. Cyst ini selalunya dipenuhi dengan cecair mukus dan boleh menjadi sangat besar.

Dermoid Cysts: Dermoid cysts juga terjadi dari sel ovari yang boleh membentuk gigi, rambut dan tisu-tisu lain. Ia agak jarang berlaku tetapi boleh menjadi besar dan menyebabkan kesakitan sekiranya ‘twisted”.
Polycystic Ovaries: Terjadi apabila folikel yang sepatutnya melepas telur, gagal menjadi matang dan bertukar menjadi cyst. Kemudian, lebih banyak cyst-cyst ini akan terbentuk dan memenuhi ovari.

Siapakan yang berisiko untuk mendapat cyst ini?

Ovarian cysts sebenarnya agak kerap terjadi . kebanyakkan wanita mungkin sekurang-kurangnya akan mendapat satu cyst sepanjang hidupnya. Kebanyakkanya adalah cyst biasa dan tidak complicated.

Walaubagaimanapun, sekiranya cyst ini terjadi pada wanita berusia 50-70 tahun, ia lebih cenderung kepada kanser dan lebih merbahaya.

Sharing is caring~~~

Adakah ANDA memerlukan Supplement? sila check ye~

Adaa pasti, tak ramai diantara kita mengamalkan pengambilan supplement btol tak? yelah, badan sehat je, makan selera, kulit cantik, rambut lebat, hehe mcm takda masalah pon kan, buat ape nak ambil supplement ye tak..haaa salah tu ye kawan2..supplement ni bukan dah sakit baru amik ye..yg tuh ubat namanya..yg ini untuk memelihara badan kita agar sentiasa cergas, sihat..cukup zat..


Siapa yang perlukan supplement ni? 
Ni adaa senaraikan check listnye, so silelah check diri sendiri ok?

  • Adakah anda merokok?
  • Adakah anda kerap berdiet?
  • Adakah anda sedang hamil atau menyusukan bayi?
  • Adakah anda mengidapi tekanan darah tinggi?
  • Adakah anda berbadan kecil, kurus, atau sudah berhenti haid?
  • Adakah anda mengelakkan susu, keju, dan tairu?
  • Adakah anda kerap makan daging merah berlemak makanan penuh lemak?
  • Adakah anda diserangi selsema beberapa kali setahun?
  • Adakah anda terdedah pada kimia merbahaya?
  • Adakah anda banyak makan makanan ieruk atau awet (seperti bakon, hotdog,salami, atau smoke fish)?
  • Adakah anda mengalami sindrom pra-haid?
  • Adakah anda jarang bergiat di luar rumah?
  • Adakah anda bernafaskan udara tercemar?
  • Adakah makanan pasaraya anda mengandungi sisa-sisa kimia toksik atau bahan penambah? . 
  • Adakah anda mengalami stres mental dan kegelisahan? 
  • Adakah anda sering mengambil minuman beralkohol? . 
  • Adakah anda sedang menerima perubatan - dipreskripsi atau jualan kaunter? 
  • Pernahkah anda dimasuk ke dalam hospital kebelakangan ini? . 
  • Adakah anda kemurungan? 
  • Adakah anda mengalami penyakit kronik? - 
  • Adakah anda makan kerana rasa dan kemudahan dan bukannya kerana pemakanan? 
  • Mahukah anda merasa lebih sihat?
Jika anda jawab YA pada salah satu soalan diatas, bermakna anda MEMERLUKAN supplement. 

Kenapa pulak, makanan yang mkn hari2 tuh tak cukup ke? 


Tahukah anda pemprosesan makanan boleh membawa kesan yang serius kepada
nilai zat makanan yang anda pilihkan untuktiga sarapan seimbang setiap hari? Setiap
kali makanan disediakan, kehilangan nutrien berlaku. Umpamanya:
  1. Tuaian awal -sehingga 25%+
  2. Pengangkutan-sehingga 25%+
  3. Penyimpan-sehingga 50%+
  4. Masakan- sehingga 50%+
  5. Pembekuan-sehingga 83%+
  6. Pemprosesan melampau-sehingga 100%+
  7. Penghalusan-sehingaa 100%+
  8. Pempasteuran-sehingga 50%+
sumber: ADAKAH SAYA PERLUKAN MAKANAN TAMBAHAN by Dr. BRUCE B. MILLER

Jadi, fikir-fikirkanlah..tak perlu untuk makan bnyk2..buat permulaan, boleh mulakan dengan Vitalea hanya sebiji sehari dan rasakan perbezaannya :) 

product info: shaklee.com.my

Multivitamin & Multimineral

Multi yang Hebat

Makanan tambahan yang seimbang dan paling komprehensif di dalam sains Shaklee yang mampu dimiliki.  Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.

Penggunaan harian, Vita Lea boleh:

  • Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh
  • Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas

Nak tahu apa yang sesuai untuk anda? PM Adaa ok?
Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

Sunday, November 27, 2011

Ingin mencuba Vitamin semulajadi? Jom cari disini!

Malam yang sejuk2 ni, sementara anak tgh lena bolehlah update blog sekejap, tapi takleh tulis panjang2..mata hampir tertutup sudaahh hehe..Sejak kebelakangan ini Alhamdulillah kesedaran ttg kepentingan menjaga kesihatan dan mengamalkan supplement terutama yang semulajadi dan selamat makin tinggi..tapi masih ada yang tercari2 jenama yang sesuai untuk diri sendiri kan..Adaa tau, sbb Adaa pon gtu juga dulu..hihi so, ni Adaa nk share flyer dari  Iffah ni and thanx to Su for the idea of posting it..

Apabila anda memilih Shaklee, yakinlah dengan tiga perkara – ia sentiasa SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI.


Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

Friday, November 25, 2011

Testimoni: What can Vitamin E n GLA do to ur skin in just two weeks..jom baca apa kata cik pharmacist ni

Salam Jumaat semua..uih hari ni baru jumpe matahari di Kijal ni..uijan memanjang aje 2 3 hari ni kan..ok , hari ni tak nk tulis panjang2..(Adam dh masuk bawah katil kebosanan, have to entertain him hehe) So, Adaa just nak share testimoni customer kak Alin ni..seorang pharmacist yang baru try GLA n Vitamin E in just two weeks..(boleh read full story here)


Adaa sendiri pon dah mengamalkan pengambilan Vitamin E n Gla ni, and u know what, mmg hepi lah..dulu akak Adaa selalu ckp dahi adaa ade ruam lampin heheh sbb asik naik jerawat kecik penuh satu dahi..penah jumpa pakar dulu..tapi sekali je..then tak gi dah..lepas makan ESP+Vitamin E+GLA ni, Alhamdulillah, muka x naik jerawat dah yeay!



Tentang Vitamin E, bukan Adaa je guna, Adam pon same, heheh asik luke sana sini, sapu je Vitamin E, walla! kejap je baik..Last 2 days, Adam terhantuk di bucu Bath tab (kat awana kijal, bukan kat umah ye..) pecah bibirnya..teruk smp bengkak naik bonjol kat bibir..menangis2 lah dia..(gambar x dpt diupload maklum le..hp x canggih..kabel xde) Adaa sapu lah vitamin E..nasib baik bawak..lepas tuh esoknye..husband tgk ''eh dah baik ke bibir ..haah lah..'' ''Adaa buh vitamin E je'' sambil sengih ''bagus vitamin e ni heheh'' Nak tau lagi satu kisah adam yg hampir patah idung dan luka teruk, dengan vitamin E, kejap je dah elok..Vitamin E: Adam, luka dan vitamin E~~

Bulan ni ade promo, so grab it fast guys, lepas ni xde dh harga2 yg runtuh mcm ni..wanna know more? pm adaa ye..cepat!

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

Thursday, November 24, 2011

Testimoni: Jerawat Kronik hilang dalam 3 bulan! Beware of Anti-Acne cream, switch to a better n safe option!

Tadi dalam riuh rendah tangisan anak yang kebosanan, sempat lak Adaa mengintai satu blog ni..it's about bahaya nya anti-acne cream..Cakap tentang jerawat ni mmg dah menjadi perkara wajib lagi2 untuk orang perempuan..uih, naik sebijik riuh sekampung..kalau diikutkan di pasaran mmg bnyk sgt cream utk jerawat, bukan takleh gune ye, tapi make sure its safe..because, sometimes manufacturer tak educate kita tentang penggunaan yang betul smp mudaratkan kita..ini yang dipetik dari blog Aula (thanx to her)



"Not all manufacturers of acne products with chemicals tell that in order to avoid side effects, such acne creams or acne pills can only be used for 2 - 3 weeks. Oral antibiotics should be used as a temporary measure in order to reduce the inflammation caused by acne bacteria. Prolonged use of antibiotics and steroids supress the immune system of our skin. Weak immune system may lead to development of such skin disorders as rosacea and demodex.

In addition to anti pimpe gels, lotions for zits, ointments and acne pills, the chemical industry offers variety of cleansing lotions containing alkali, alcohol and even acids. The cleansers with theses chemical substances are not safe and should not be used by acne patients. The alcohol and other chemical ingredients most often over dry the skin provoking the sebum glands to produce more sebum oil. Excessive production of sebum oil is one of the reason which causes acne. You should always wash acne prone skin with natural cleansers and lotions. "
gitulah..selama ni rasanya ramai antara kita tak tahu yg produk2 anti-acne ni leh guna 2-3 minggu je, if teruskan akan bahayakan sistem imun kita dan menyebabkan kita dapat penyakit lain yg lagi bahaya lak..huhu sbb tu kalau nk guna kene tau ye risikonye.. sbb tu seboleh-bolehnya carilah yang natural dan selamat..lagi berkesan tau, tak caya? moh2 tgk ni..
credit to Aula again
Ha..Thanx to yana (adik aula) for the picture..nampak tak perbezaan tuh? Apa yang Yana ambil ni? Inilah hasilnya Yana mengamalkan pengambilan vitamin E selama 3 bulan..kulit kita ni ada cycle nye ye kwn2, bukan ari ni pakai esok dh cantik..no no..it doesn't work that way..so have to be patient..see..kan ketara tu...yang paling penting, it's SAFE, NATURAL, EFFECTIVE!
Selain Vit E yana juga amalkan Vitamin C+Mealshake (protin perasa vanila yang sgt best) dan alfalfa untuk kulit yang lebih mulus hehe

Jom tengok kenapa Yana ambil vitamin2 ni?
VITAMIN-C : Ia mengandungi collegen yang membantu mengukuhkan sel kulit. Juga bertindak sebagai kuasa penyembuh.


ALFALFA: Merupakan sumber mikronutrient paling kaya- membuat sistem badan berjalan lebih lancar dan membantu melawaskan usus, mengurangkan sembab, kelesuan dan masalah pencernaan.

Jadi? Pilihan anda?
Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

MEALSHAKE: membantu membaikpulih luka atau kudis dimana ia mengandungi vitamin B-complex, zat besi dan copper untuk membantu membentuk sel darah merah yang sihat dan memberi perubahan positif pada  complexion kulit.

Wednesday, November 23, 2011

Energyzing Soy Protein dan diriku~~Kenapa saya dan anda memerlukan protein TERBAIK ni

Hari ni sesi nak berkongsi pengalaman sikit..hehe dengan anak yg tido dipangkuan, naik lenguh kaki dan pinggang, tapi nk share punye psl, redah jelah..menaip pon dh macam robot nih..hehe Hari ni Adaa nak share best selling product Shaklee iaitu Energyzing Soy Protein aka ESP.
Adaa ingat lagi tahun 2010 waktu mula2 pregnantkan Eilman, Adaa tanye ape yg sesuai untuk adaa consume pada kak cery (lebiu kak heheh) dan dia syorkan Adaa amek set A+ESP. Masa tuh tertanye jugaklah kenapa kan..satu sebab yg buat Adaa beli masa tuh ialah untuk perkembangan Eilman..As we know, protein ni sangat2 penting untuk pembentukan sel yg sihat..Tahukah anda sebahagian besar diri kita ni asalnye diperbuat dari protein?

Diperbuat dari protein:
  • Tulang
  • Kulit
  • Rambut
  • Otot
  • Organ-organ
  • Plasma

Terbentuk dari protein:
  • Antibodi
  • Enzim
  • Hormon
Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-

1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of Minerals & Vitamins 100%

Pendek kata without protein, sel2 kita akan lemah, so kita pon lemah lah sbb stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum.

Dalam entry adaa yg terdahulu Kepentingan Protein: Adakah anda memerlukannya? Anda ada simptom berikut? Adaa ade state siapa yang perlukan protein ni? Basically semua kita ni perlukannya...

Untuk customer2 Adaa, Adaa AMAT2sarankan add on ESP ni setiap kali anda beli vitamin sbb ESP ni mcm IBU segala2 lah..mmg best, Adaa smp sekarang amalkan ESP ni, dah lah sedap..tambahan lagi, jika anda ambil ESP ni, penyerapan vitamin dan nutrien lain akan lebih baik dan optimum since sel2 kita sel berkualiti gitu hihi. Anda akan rasa beza jika ambil vitamin tanpa ESP dan dgn ESP..btol..

Mmg dalam makanan pon ade sumber protein tapi kita kene ingat,  protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.

Sebab tulah adaa sarankan cuba ESP ni..zaman sekarang, susah nak cari makanan yang berkhasiat, dan harus kita ingat, badan kita memerlukan protein yang berkualiti bagi menghasilkan sel yang kuat..Anda akan rasakan perubahannya..PERCAYAlah kerana ianya BENAR hehe

Apa yang bestnya PROTEIN SHAKLEE ni?

  • ''Protein lengkap'' -bermaksud ianya mengandungi 9 asid amino yg tak dapat dibuat dalam badan. Ia mengandungi nilai biologi yang tertinggi bagi tubuh kerana ia boleh diguna dengan paling berkesan
  • Bahan terbaik-Soya (berbanding protein dlm daging, kandungan proteinnya hanya 22% yang lain lemak jee
  • Tanpa kolesterol
  • Lemak min (1gm shj)
  • Instant- kadar penghadaman tinggi dan dapat diserap terus kedalam darah (BEST!)
  • Tiada perasa tiruan,pemanis, pewarna, pengawet
  • Tanpa laktosa
  • Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gm karbohidrat untuk tenaga
  • Versitile- boleh dicampur dlm pelbagai air, ikut selera anda asalkan jgn dalam air panas, kopi dan teh
Untuk lebih info tentang ESP dan kepentingannya bagi tubuh anda..tgu post Adaa nnt yeee

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

Monday, November 21, 2011

Vitamin E = vitamin SUPER? superman, super vit!

SUPERVIT..herm menarik jugak tu kan..hihi kenapa super lak ni? mestilah..vitamin E ni banyak sangat kepentingannya, awet muda cr vitamin E, luka cari vitamin E, parut cari vitamin E, stretch mark cari vitamin E, kesuburan cari vitamin E, salur darah tersumbat cari vitamin E, kejang, vitamin E jugak..mcm2 lah..letih jadi vitamin E ni hehe

 
SUPERVIT!
Hari taknak cite pasal khasiat vitamin E dh tapi nak cerita kenapa vitamin E ni jadi SUPERVIT. Vitamin E ni mempunyai satu ciri yang sangat penting iaitu sebagai ANTIOKSIDAN di mana ia membantu mencegah kerosakan sel daripada ancaman RADIKAL BEBAS. Bahaya sangat ke free radical ni? 90% masalah atau penyakit berpunca dari free radical ni, so agak2 bahaya tak? Of course..

Cuba kite tgk check list ni, agak2 ade tak pada kita, kalau ade, inilah angkara FREE RADICAL:

  1. Salur darah jadi keras
  2. Cancer & Leukemia
  3. Strokes
  4. Serangan Jantung
  5. Diabetes
  6. Muka berkedut, freckles
  7. Rheumatoid arthritis
  8. Penyakit kulit
  9. Hepatitis
  10. Katarak
  11. Sunburn

Dari mana pula punca radikal bebas ni?


  • Asap kilang
  • Bahan kimia-racun serangga, ubat2
  • Pemakanan-process food(berlambak2 sekarang), bahan pengawet, pewarna
  • Merokok
  • Sinaran radiasi
  • STRESS
Tengoklah betapa berbahayanya free radical ni pada manusia..sebab tuh lah penting VITAMIN E ni..nama pon SUPER..

Kenapa Adaa suka Vitamin E shaklee ni?

  • Ianya ASLI dan bukan sintetik
  • Lebih serasi dan aktif secara biologi berbanding sintetik
  • Tiada kesan sampingan (lebih Vitamin A boleh berisiko menjadi toksik)
  • Lengkap dengan selenium- membantu Vitamin E berfungsi dengan lebih baik
  • Membekalkan 400 IU setiap kapsul  anggaran seperti 24 sudu makan mayones (banyak tuuu)
Sekiranya anda memerlukan SUPERVIT untuk sel anda, tak semestinya kena ambil Vitamin E kapsul, boleh juga melalui diet harian anda, boleh makan kekacang, minyak sayuran, mayones tetapi mungkin sukar untuk pastikan cukup pengambilan kita dengan keperluan seharian..lagi satu, cuba bayangkan mkn 24 sudu mayones..uih jenuh tuh..kenyang makan mayones jelah, habis mcm mana dengan zat lain ye tak. Sebab tu lah wujudnya Vitamin E shaklee ni..mudah dan berkesan dok gitu?

Fikir-fikirkan..pilih yang terbaik untuk diri anda dan mulakan dari sekarang sebab ade offer! Hehehe

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

Friday, November 18, 2011

Vitamin E: Tips untuk kekal cantik dan sihat.

Hari ni Adaa nk share sikit tips yang berkaitan dengan vitamin E ni..mmg bnyk khasiat vit E ni kalau tak takde lah semua pencuci muka, product kecantikan nak bubuh vitamin E ni  kan..susah ke nk dapatkan vitamin E ni? taklah susah..hari2 kita mkn rasanya sbb vitamin E ni ada dalam minyak sayuran, sayuran berdaun hijau gelap, kacang, biji-bijian , dan semua bijirin. Vitamin E juga boleh didapati daripada beras perang, makanan daripada jagung,  telur, rumpai laut, hati yang dikeringkan, susu, oat, daging organ , kacang soya, ubi kentang, selada air, dan gandum. 



Apa kaitan vitamin E dengan kecantikan dan kesihatan ni? banyak kaitan nye..tapi untuk hari ni Adaa share 4 dulu ye..

1. Menyembuhkan luka.

Vitamin E dapat meredakan dan menyembuhkan luka bakar atau luka potong kecil.
Caranya mudah, lubangi satu kapsul suplemen vitamin E dengan jarum. Kemudian pencet kapsul tersebut agar cairannya keluar dan oleskan pada luka.
2. Anti penuaan (anti aging).

Vitamin E sangat baik digunakan sebagai agen anti penuaan. Vitamin E membuat kulit terlihat sehat dan lentur.
Anda dapat menambahkan suplemen vitamin E pada pelembab atau membeli pelembab yang sudah mengandung vitamin E.
Vitamin E juga dapat mengurangi garis-garis halus dan keriput pada wajah.

3. Mengurangi kram akibat menstruasi.

Vitamin E dapat digunakan untuk meredakan kram pada saat menstruasi. Ambil kapsul suplemen vitamin E 1-2 kali setiap hari sekitar dua minggu sebelum siklus menstruasi.

4. Mencegah kulit terbakar matahari.
Vitamin E dapat berfungsi untuk mencegah terbakarnya kulit akibat paparan sinar matahari.

cukuplah 4 ni dulu kan..(takleh nk tulis panjng2, anak kaco hehe)

Sekiranya kita dapat memastikan diet harian kita mengandungi vitamin E yang cukup, maka takde masalah kan..tapi zaman kesibukan dan kegilaan kerja ni, rasanya makan pon tak sempat, apatah lagi nak cari yang berkhasiat, lengkap dengan zat dan nutrien yang diperlukan..jadi bagi Adaa, Adaa amalkan Vitamin E Shaklee..


 Apa bezanya vitamin E shaklee dengan yang lain dipasaran? Bezanya, Vitamin E Shaklee dilengkapi dengan selenium, original lagi. 

One softgel capsule provides:
  • 400 IU of naturally sourced vitamin E
  • 10 mcg of selenium to complement the activity of vitamin E
Ramai orang kata vitamin E ni mahal..mahal ke? Labur duit sikit tapi berganda2 berbaloinye dik nun oiii..Jika anda mahukan harga ISTIMEWA bulan ini, pm Adaa ok? Harga terbaik untuk anda..sesiapa yang kata mahal tuh, ha ni ade discount, apa lagi..nk tunggu lain masa mmg susah dah..rebut cepat!

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan.

Say NO to Vitamin Sintetik: Why?

Hari tuh Adaa ade tulis entry tentang perbezaan vitamin natural vs sintetik dan hari ni nak share pulak tentang kenapa kite kene elakkan mengambil vitamin sintetik..(takleh tulis panjang2, anak2 memerlukan ibu mereka heheh)

(credit to Kak N)

Mengapa semulajadi/natural?

  1. Enzim tidak alami perubahan melampau dalam pemprosesan oleh haba yang tinggi dan pelarut kimia yang keras.
  2. Tidak menggunakan pengisi dan pengikat yang keras yang menghalang penyerapan nutrien.
  3. Penyediaan bahan mentah dari sumber semujadi yang berkualiti.
  4. Imbangan semulajadi dikekalkan sebaik mungkin.
  5. Semulajadi adalah bio-kedapatan dan disimpan dalam tisu badan lebih lama berbanding sintetik..
  6. Semulajadi lebih mudah ditukarkan oleh badan bagi menjalankan kepelbagaian fungsinya.
Mengapa elakkan sintetik?

  1. Tidak digunakan sepenuhnya oleh tubuh-struktur enzim tubuh kita adalah untuk semulajadi bukannya makmal.
  2. Percubaan untuk memadankan (match) enzim tubuh badan kita dengan vitamin sintetik ialah seumpama memadankan tangan kanan kita dengan sarung tangan kiri.
  3. Semulajadi lebih aktif dari segi biologi berbanding sintetik-42% lebih berkesan dari sentetik.
Bagaimana mengenal SEMULAJADI atau SINTETIK?

  1. Melalui pembacaan label - huruf "I" bagi tiruan dan "d" bagi semulajadi.
  2. Melalui perkataan "ko-faktor" seperti "bioflavinoids" atau "biogradable",
  3. Melalui kehadiran pek "silika gel" dalam bekas- menandakan ianya sintetik.(jadi pastikan botol2 vitamin yg anda beli tiada silika gel)
  4. Rujuk Shaklee Food Supplement -A consumer Reports by Editors of Research Institute of Preventive Health Care

 Shaklee? Sudah pasti natural, tanpa pewarna, bahan pengawet, perasa dan bagi yang sudah mendapatkan Vitamin Shaklee anda pasti tahu yang tiada silika gel dlm botol tersebut kan :) Jadi pilihlah yang terbaik !

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan.

Shaklee: Choose it coz it's safe, natural, proven~~ since 1956!

I'm sure non of us wanna eat something that harmful to our body..semua nak yang baik2 je kan, takmau yang beri long term effect or short term effect..tapi masalahnye tak tahu nak pilih? Here r some info for u:


SENTIASA SELAMAT
Ahli-ahli saintis Shaklee telah membuat kajian di pelusuk dunia bagi mencari sumber ramuan asli semulajadi. Kemudian kami menjalankan lebih 350 kajian ke atas setiap ramuan baru kami, terutamanya bahan logam, racun serangga dan bermacam-macam bahan pencemaran yang lain. Dan kami meneruskan kajian ke atas lebih 80,000 ujian berkualiti setiap tahun bagi menjamin ketulenan dan perlindungan bagi setiap satu produk. Secara keseluruhannya, semua produk Shaklee tidak mempunyai parabens, triklosan, phthalates, natrium lauril sulfat (SLS), natrium lauryl eter sulfat (SLES), 1,4 dioksana, atau propilena glikol. Tidak terdapat bahan-bahan yang diharamkan, tiada pewarna, tidak sebarang jenis lemak dan tidak mengandungi pemanis tiruan atau perisa
SENTIASA BERKESAN
  • Lebih daripada $250 juta dilaburkan di dalam kajian, pembangunan produk dan ujikaji
  • Terdapat lebih daripada 100 bahan rujukan saintifik, 90 daripadanya dicetak di dalam jurnal bagi rujukan pihak ketiga
  • 7 daripada 25 Pengembara Handal di dalam buku Time Life of All Time telah diperkasa oleh Shaklee
  • Produk Shaklee telah memperkasa Pengembara bertaraf Elit Dunia, Will Steger dalam 4
    Ekpedisi Artik Antarabangsa
  • 54 pingat emas Olimpik dimenangi oleh para atlit yang diperkasa oleh Shaklee
  • Shaklee juga memperkasa atlit termasuk kumpulan peluncur ais, acara pentatelon Eli Bremer, Darin Shapiro, peluncur air Michelle Simpson, perenang Carly Piper, pemain GolfLPGA Reilley Rankin dan pemain softball Jessica Mendoza yang mana mereka mengambil produk Shaklee secara harian untuk prestasi yang optimum.
SENTIASA MESRA ALAM -
  • Kami merupakan syarikat pertama di dunia yang diiktiraf sebagai Climate Neutral™ di mana kami telah meneutralkan pengeluaran karbon tanpa menjejaskan alam sekitar.
  • Shaklee telah menanam hampir 800,000 pokok bagi kempen A Million Trees. A Million DreamsTM dengan kerjasama pemegang The Green Belt Movement yang diasaskan pada tahun 2004 dan pemenang Nobel Peace Laureate Dr. Wangari Maathai
  • Pada tahun lepas sahaja, Shaklee telah berjaya:
    • Mengitar semula lebih 1,000,000 pauns kertas kadbod
    • Menghapuskan 10,200,000 pauns sampah pembungkusan
    • Menghapuskan 23,000,000 pauns gas rumah hijau
  • Shaklee merupakan penerima anugerah alam sekitar yang berprestij bagi anugerah-anugerah berikut:
    • 2008: Anugerah Stevie bagi Program Tanggungjawab Korporat Terhadap Alam Sekitar Terbaik
    • 2007: Anugerah Rekabentuk Organisasi Hijau Global Amerika
    • 2003: Anugerah Kecemerlangan Alam Sekitar Kebangsaan daripada Persatuan Alam Sekitar Professional Kebangsaan
    • 2002: Anugerah Agensi Melindungi Alam Sekitar bagi Perlindungan Climate
    • 2001: Anugerah Kepimpinan Gabenor Ekonomi dan Alam Sekitar- Sijil Penghargaan
      daripada Agensi Perlindungan Alam Sekitar California

taken from mamafaiz.com

Make the right choice!

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan.

Thursday, November 17, 2011

Perbezaan vitamin SINTETIK dan NATURAL~~

Masa tahun lepas (somewhere in 2010) bila Dr Aishah (nama sebenar hehe) suruh Adaa cari vitamin untuk consume becoz i was very2 weak mcm sayur layu..so fikiran ni dah mula lah kan fikir apa yang elok..bukan tau pun jenis2 vitamin ni..nak tanye Doctor, dia pon tak tahu nak suggest ape sbb Vitamin ni dah mcm cendawan lepas hujan bak kata orang..berlambak2..dan yg merunsingkan, keberkesanannya..berkesan ke tak ke..kang beli mahal2 tak elok pon..cari punya cari..jumpe pulak nama Shaklee ni..ha..google2 mcm elok aje Shaklee ni..ape lg, beli sajelah...

berlambak dipasaran

Apa yang mengejutkan Adaa..inilah kali pertama Vitamin yang memberi kesan pada Adaa..Frankly speaking (ini bukan tujuan promosi ye..ikhlas nak cite) Adaa ni, bagilah segala jamu, ubat homeopati, ubat ke ape ke..amatlah payah nak lut dengan badan ni..makan jamu especially, orang lain makan jamu yg sama, panas nye bukan main, adaa sikit pon tak rasa..sebab tu jugaklah bile pregnant anak kedua, mmg x pandang jamu langsung, berpantang guna Shaklee je sampai lah sekarang..


Satu keunikan yang ketara pasal Shaklee ni sebab ia natural..badan kita ni ciptaan Sang Pencipta..elok kejadiannya, maka bahan yang elok jugak lah yang sesuai kan..kalo computer, bg software tak ori, lama2 problem jugak..so that makes me think..kita ni sebaik2 kejadian, jadi badan kita juga perlukan makanan yang baik2..yang natural, yang fitrah, bukan yang dicipta manusia ..contoh nye badan perlukan vitamin C, Allah dh cipta makanan yang mengandungi Vitamin C terbaik seperti orange, sayuran, jadi kita perlu mkn sumber yang mengandungi the real vit c, bukan vitamin C dari manipulasi bahan kimia..(berat lak topic ni)..atas sbb tulah mungkin badan Adaa serasi dengan Shaklee hehe


Oklah, enuf said, jom tgk beza Vitamin Natural dan Sintetik

credit to mommylyna

  1. Penghasilan
-Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.

-Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. COntohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

2.Keserasian dgn badan

 Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.

Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.

3. Harga

Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.
Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.

4.Kesan kepada tubuh badan

Vitamin natural mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik. 

5. Kesan jangka panjang

Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingankerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).

Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.

Pendek kata, perbandingan antara vitamin natural dengan vitamin sintetik adalah umpama bunga hidup dengan bunga plastik. Bunga plastik itu memang lebih mudah, murah, dan tahan lama. Tapi keunggulan bunga hidup tidak dapat ditandingi, walau macamana ‘nampak asli’ bunga plastik tersebut. Perbandingan yang lain ialah objek sebenar dengan imej dalam cermin. Walaupun kelihatan sama, tp imej dalam cermin tetap bukan objek sebenar.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

jadi Pilih yang terbaik buat diri Anda :)

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...