NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Saturday, March 31, 2012

ESP/Cinch: Jom buat Energy Drink!



Memandangkan sekarang ni semakin ramai yang meminati ESP, jadi kali ni Adaa nak share satu resepi yang boleh dibuat dengan menggunakan ESP, supaya lebih selera gitu..Kadang2 boring jugak kan asik2 bancuh ngan air kosong aje..simple aje resepinya..a very gud drink to start ur day sbb boleh bagi tenaga, sbb tuh namanya pon Super Energizer Smoothie :)


Resepi ni sebenarnya dari Dr. Oz, tapi Adaa ubah2 sikit lah ye



Super Energizer Smoothie 



Ingredients

Makes one serving
1/2 cup cold water
2 scoops of chocolate whey protein powder (ganti dengan ESP atau Cinch)
1 tsp granulated coffee (tak perlu sbb nnt penyerapan protein kurang efficient, boleh ganti dengan serbuk koko)
3-4 frozen strawberries
5 ice cubes


Directions
Pour water into blender and begin mixing on lowest speed. Add 2 scoops of whey protein powder(ESP or Cinch) and blend for 10 seconds.

Gradually add ice cubes, frozen fruit, coco powder and then blend on high speed for 1 minute, until ingredients are completely mixed. Serve cold!



Senang je kan? Selamat Mencuba!

Friday, March 30, 2012

ESP:Sejauh mana pentingnya pengambilan protein dan kenapa?



Antara supplement yang mula2 Adaa kenal waktu tahun 2010 dulu ialah ESP. Waktu tu mula pregnant kan Eilman..Adaa pasti setiap ibu mahu yang terbaik buat ank masing2..memang lah bila dah besar ni rs nk gigit2 je sbb nakal kan, tapi biasalah, budak2..hehe apa pun decision yang Adaa buat ketika pregnantkan Eilman dulu mmg sikit pon tak menyesal. Rasa berbaloi melabur untuk kesihatan anak..Protein ni bukan saje penting ketika hamil ye, malah setiap masa..kenapa?



PENTINGKAH PROTEIN?


Secara ringkasnya, protein adalah bahan paling asas utk all living cells and organ-building block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Ha percaya tak? Yelah, kalau dah struktur asas badan ialah sel, dan sel tu pulak lemah, mcm mana badan nak sihat ye tak? 

Contohnya: Untuk membina KLCC, foundation nya perlulah sangat kukuh, jika foundationnya lemah, silap2 KLCC boleh retak, or worst runtuh! huhu  Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter. Tahap kebergantungan badan kita terhadap protein sangat tinggi kerana protein adalah 'makanan' sel. Boleh bayang kan tak kalo kita tak mkn, nk buat kerja pon tak larat kan? Begitu juga dengan sel, jika takde protein, fungsi sel akan terjejas..sbb tulah, luka lmbt elok, kulit kusam, badan lemah, kendur sana sini..



Setiap hari, sejumlah sel kita akan mati untuk digantikan dengan yang baru..ini kerana sel pon ade kitarannya hidup ye, kebanyakannya 90 hari, sbb tu rambut kita gugur, kulit kita menggelupas. Tisu2 yang rosak seperti bekas parut, rambut2 yang gugur, kuku, memerlukan protein untuk pembentukan semula sebagai sel yang baru dan sihat.

So clear kan? Protein ni makanan sel supaya sel baru yang terhasil sihat dan kuat hehe Atas sebab inilah, setiap customer MyInspiration, Adaa sangat2 cadangkan pengambilan protein bersama vitamin2 yang anda nak beli tuh sebabnya?

Bayangkan sebuah kereta yang dah 'season' hehe atau kata mudahnya kereta dah tua, enjin pon dah outdated, dah lama..agak2 kalo bagi minyak yang mahal dan berkualiti, kereta tuh boleh berubah jadi laju/baru tak? Maybe just improve sikit lah, enjin kurang meragam ke, pergerakan smooth sikit ke..


Daripada duk beli minyak mahal-mahal, tapi performance kereta cuma improve sikit2 je, kan ke lebih elok ganti je dengan kereta baru hehe Baru berbaloi beli minyak mahal kan? 

Macam tu lah juga badan kita. Jika sel kita tak sihat, pengambilan vitamin yang lain mungkin hanya akan memberi kesan yang sedikit. Bukan tak memberi kesan langsung ye, tapi, tidak optimum. Jika mahukan penyerapan vitamin dan zat berlaku dengan lebih effective, pastikan sel2 kita terdiri dari sel yang sihat dan berkualiti :) Caranya, dengan pengambilan protein yg BERKUALITI.

Pilihan Adaa dah tentu ESP. Kenapa?


SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN

Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

PROTEIN SOYA SHAKLEE IALAH NON-GMO SOY!

Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.

Kelebihan ESP ini ialah;
    • membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan, dari sel akan terbentuk organ. Dari organ terhasilnya sistem. Ia penting kepada pembentukan janin dan juga membantu untuk menambahkan susu.
    • menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk sihatkan jantung
    • setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
    • kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
    • indeks glisemik yang rendah  untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah



Jadi, jika inginkan badan yang sihat, mulakan dengan protein! :) Boleh Pm Adaa jika berminat.

* No wonder ESP mcm goreng pisang panas!! Adaa tak pernah keputusan stok ESP dirumah :) Memang berbaloi. 


I'm a Shaklee Independent Distributor

Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::


Thursday, March 29, 2012

Anda ada simptom ini? Mungkin anda kekurangan nutrisi. Please check!

'' Kulit saya kusam'', ''rambut saya gugur bnyk lah, sampai nak botak rasanya'', ''kulit saya kering , tumit pon dah pecah2, kenapa ye?''


Ha pernah tak anda mengalami situasi yang sama? Adaa pernah ditanya soalan2 sebegini..bila tanda2 sebegini mula muncul, maknanya badan kita nak bagi tahu kita yang kita ni kekurangan certain2 nutrition..supaya kita dpt top up ruang2 kosong tu..Penting bagi kita untuk tahu simptom2 dan aware bila ia terjadi supaya kita tahu vitamin apa yang perlu di top up, tak gitu? Sama juga dengan ubat, kalau sakit kepala, tentu ubatnya ubat sakit kepala dan bukan ubat untuk sakit seluruh badan kan. Kalau rambut gugur, takkan nak ambil vitamin A-Z huhu pengsan lah .
Cracked heel?
Setiap vitamin deficiency akan menunjukkan simptom yang berbeza, jom check kot2 simptom tu ada pada kita:


credit



Signs of Deficiencies

·         For example, did you know that when you have inadequate stomach acid, likely from taking long-term antacids, your fingernails can develop ridges in them?

·         Hair loss can be due to inadequate folic acid, B vitamins and essential fatty acid intake. It can also be due to vitamin A toxicity. (Pengambilan vitamin A dalam bentu pro-vitamin A adalah lebih selamat untuk mengelakkan toksin terkumpul dlm badan- Shaklee Carotomax.)

·         Chronic dandruff is a pesky problem, caused by too many skin cells from your scalp drying and flaking off.  Consider increasing your essential fatty acid intake or use selenium supplements.


·         Acne is a problem mostly for young people, but it can also be due to deficiencies in zinc, EFAs, and eating too many trans fats.

·         A sore tongue means you could be deficient in B12, folate, zinc, or iron. B12 supplementation requires a visit to your doctor. Folate, zinc, and iron can be improved through diet and nutritional supplements.

·         Let’s take a look at your fingernails. How do those cuticles look? If they’re inflamed, you could be suffering from a zinc deficiency. Start chewing on those pumpkin seeds. If your nails are spooning you may be deficient in iron; up your intake of red meat, or cook in cast iron cookware, especially with tomato products. People who regularly cook with cast iron are rarely deficient in iron. Hangnails are a normal problem, but if you have a more compelling issue, increase your zinc intake. (yup zinc is the best!)

·         Dry skin can either mean you’re chronically dehydrated, or it means that you need to increase your essential fatty acid intake, vitamin A, and vitamin E intake. Potassium and vitamin D need to be added too.

·         Small red bumps on the back of your arms can be due to vitamin A and E deficiencies, zinc, and essential fatty acids.

Tanda-tanda ini semua sangat mudah dilihat, jadi lebih senang utk anda check kan? Jika masih belum tahu apa Vitamin yang tepat untuk anda, Adaa sedia untuk membantu, InsyaAllah.


Vitamin dan nutrisi ni bukan semestinya kena ambil supplement ye, dari makanan pon boleh, contohnya zat besi dari bayam, vitamin A dari carrot etc. Tapi jika anda seorang yang bz, tak sempat monitor pon diet anda, then u have to consider to start consuming supplement :)
*Check2 diri anda! 


I'm a Shaklee Independent Distributor
Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::


Wednesday, March 28, 2012

Testimoni weight lost: ''Perut kempis, hati berbunga2,Credit to Shaklee!!''

Bulan ni tah kenapa ramai pulak yang cari set utk weight management. I'm sure more and more started to like Shaklee sbb natural dan selamat kan? Memang tak dinafikan kalau guna product utk kurus yang lain akan lebih cepat lose weight, cuma dari segi kesihatan mungkin kurang elok. Walau apa pun product yang kita guna, pastikan ianya natural, selamat dan berkesan. Sebarang product yang tidak natural (synthetic/organic) boleh memudarat kan tubuh kita dalam jangka masa yang panjang nanti. Jadi, jangan lah pula sbb nak cantik, sanggup cuba apa saja ye.. :)


Ok, kali ni sbenarnya nak share testimoni seorang pelanggan MyInspiration, ini salah satunya nye lah, cik Za Fair ni punyelah peramah, kenal kat alam maya pon mcm dah lama kenal, padahal baru awal bulan March ni dia kenal Adaa..baru a couple of weeks try untuk turunkan berat badan dan ini feedbacknye

*click pic for better view

Ha..punyelah suke ati dia tu heheh siap dah tanye mcm mane nak jd member pulak..Bagi yang dh cuba mmg akan rasa best nya Shaklee ni, but make sure kene istiqamah ye, also drink a lot of water..Air ni dah kerapkali Adaa tuliskan kepentingannya dalam penurunan berat badan..kalau makan lah vitamin ape pun, tapi tak minum air, jgn lah pula expect nak nmpk kesan ye.


Satu lagi, jika kita ni dah 20 tahun dengan berat dan lelemak yang bnyk, jgn lah expect mkn vitamin je, terus nk kurus..semua product dipasaran even pil2 kurus pun, bukan nye magic ye..so bare in mind yg proses menurunkan berat badan ni mengambil masa..bnyk mana masa yang diperlukan, terpulang pada disiplin masing2..Kalo consistent dengan pengambilan air dan supplement tapi tiap2 hari makan fast food..haa..mcm mana tuh?

Jika anda diluar sana nak jadi mcm Za Fair, tapi tak tahu apa yang perlu diambil, yang sesuai dengan budget, boleh PM adaa ok?


I'm a Shaklee Independent Distributor
Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Jeragat? Jerawat? Parut? Ketahui Vitamin untuk kulit anda~

Masa zaman2 remaja dulu rasanya tak sah kalau tak naik jerawat..bila dah bersalin, berparut pulak..bila usia dah  up sikit jeragat lagi huhu..Kulit ni bukan satu isu yang remeh terutamanya bagi wanita, biasalah bab2 kecantikan ni wanita memang lebih sensitif berbanding lelaki. Bagi yang masih 'single and available' lagi lah risau kan bila kulit bermasalah. Kadang2 penggunaan bahan2 kosmetik kurang membantu , kalau ade pon effectnye sekejap aje..




Pernah dengar, 'Kecantikan Sebenar Datang dari Dalam'? Apa yang kita makan, itu yang akan memberi kesan pada kesihatan, kecantikan kulit kita. Sebab tuh penting pengambilan vitamin dalam diet harian. Kali ni Adaa nk share tentang Vitamin yang boleh membantu kulit mulus, di cedok dari blog Hafsah (thanx!)


original source: Utusan Online



Kajian American Journal of Clinical Nutrition terbitan Julai 2007 menunjukkan kaitan antara makanan yang rendah dengan indeks glisemik dan pembaikan masalah jerawat. Kajian mendapati dalam tempoh 12 minggu, jerawat berjaya dikurangkan dengan lebih baik di kalangan kumpulan peserta yang mengambil makanan dengan kandungan glisemik gula yang rendah berbanding kumpulan yang mengambil makanan yang tinggi dengan karbohidrat. (sebab itu lah ESP sangat laris kerana protein rendah dengan indeks glisemik dan sgt penting utk pembentukan sel yang sihat)

Secara umumnya, selain makanan berkarbohidrat ringkas yang tinggi, pengambilan makanan tinggi lemak tepu, makanan berminyak dan bergoreng, bergula akan memberi impak yang lebih ketara kepada masalah jerawat.

Minum air secukupnya sangat penting. Air yang bersih boleh membantu kulit menjadi remaja. Air penting untuk melembapkan sel-sel selain memudahkan penyingkiran toksin dan dalam masa yang sama menyenangkan kemasukan nutrien. Apabila tubuh dihidrat dengan sempurna, perpeluhan berlaku dengan lebih efisien yang membantu kulit kekal bersih dan cerah.


Dari segi vitamin, vitamin anti oksida membantu meneutralkan radikal bebas yang merosak serta mengurangkan kerosakan sel. Antara vitamin anti oksida yang memberi manfaat kepada kesihatan kulit termasuklah vitamin A, C dan Vitamin E.

Vitamin A diperlukan untuk pembinaan dan pengekalan sel-sel kulit. Nutrien ini membantu menentang kekeringan kulit, kulit berkuping dan penebalan lapisan luar kulit

Vitamin C diperlukan dan membantu dalam pembentukan tisu-tisu penghubung, kolagen dan pemeliharaannya. 

Vitamin E boleh memperlahankan penuaan tisu. Untuk kesihatan kulit terutamanya kulit bermasalah, mineral zink diperlukan untuk membantu fungsi normal kelenjar sebum kulit dan penyembuhan jerawat.

Oleh itu, pengambilan gabungan anti oksida seperti beta-karoten (pro-vitamin A), C, E, mineral zink dan selenium yang mencukupi akan membantu mencegah kerosakan sel-sel kulit akibat radikal.( our vitamin E is natural and complete with selenium which help vitamin E to work at optimum level) 

Asid-asid lemak yang mencukupi penting untuk mengekalkan kecantikan dan keremajaan kulit. Ini merangkumi asid lemak omega-3 dan omega-6. Asid-asid lemak perlu ini diperlukan untuk menguat dan meningkatkan kebendaliran membran sel kulit. Membran sel merupakan pelindung kulit, mengeluarkan toksin dan memberi lembapan serta nutrien. Ia juga meningkatkan pengaliran darah dengan mencairkan darah dan memperbaiki keanjalan sel darah merah supaya lebih banyak oksigen yang membantu menyubur dan melembap yang penting untuk keremajaan kulit.(here we have Omega Guard )


Kajian mendapati pengambilan Gamma linolenic acid (GLA) daripada minyak Evening Primrose secara berterusan membantu masalah jerawat, ekzema atopik, sindrom pra-haid (PMS), psoriasis dan kesihatan kulit. Mereka yang sering dibelenggu masalah ini lazimnya mempunyai paras GLA yang lebih rendah daripada normal. Ujian menunjukkan pengambilan minyak evening primrose yang kaya dengan GLA boleh memperbaiki kelicinan kulit, lembapan serta memperbaiki masalah dermatitis.( GLA Shaklee lengkap dengan pure Vitamin E and natural too )

Jika anda inginkan kulit yang bebas masalah, boleh lah mengamalkan makanan tinggi dengan vitamin2 A, C, E, Zinc, GLA, protein. tapi bukan senang kan? 

Vitamin A pula, jika diambil berlebihan boleh memudaratkan, tetapi jika diambil dalam bentu pro-vitamin A, ianya selamat kerana badan akan mengeluarkan pro-vitamin A yang tidak diserap dan digunakan oleh badan kita. ( and here we have Carotomax)


Jadi, jika inginkan kulit yang radiant, glowing, fair and flawless eat right, and take the right vitamins

I'm a Shaklee Independent Distributor
Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::


Tuesday, March 27, 2012

Eczema: Vitamin apa yang sesuai?

Eczema ni bukan lagi perkara baru bagi kita. Rasanya ramai juga ibu2 yang bertanyakan tentang eczema ni..ade yg kena pada baby, tak kurang juga yang si ibu atau bapa yang kena. Eczema ni sebenarnya ada yang disebabkan genetik ada juga yang disebabkan diet, atau faktor luaran seperti udara yang kotor, air yang tercemar, cuaca yang berubah2 secara extreme , sabun yang tak sesuai dan banyak lagi.






Bila berblogwalking tadi terjumpa info yang menarik tentang eczema sbb ringkas dan mudah faham, so,jom belajar sikit tentang eczema ni ye


credit: here



Eczema is a term for several different types of skin swelling. Eczema is also called dermatitis. It is not dangerous, but most types cause red, swollen and itchy skin. Factors that can cause eczema include other diseases, irritating substances, allergies and your genetic makeup. Eczema is not contagious.




The most common type of eczema is atopic dermatitis. It is an allergic condition that causes skin inflammation as well as scaling, flaking, thickening, crusting and itchiness of the skin tissue

Eczema is a chronic disease. You can prevent some types of eczema by avoiding irritants, stress, and the things you are allergic to. (for more info abt eczema just click the link :D )




This chart shows the different level of severity. Tak semua eczema tu teruk, ada yang biasa2 je, tapi tetap perlu dikawal ye, dah teruk susah nnt. Eczema takkan dapat pulih 100% sbb so far belum jumpa cure lagi, but it can be controlled and treated. So don't worry :) Memang terdapat pelbagai cara untuk mengawal eczema dari menjadi teruk dan merebak, ada yang guna cream, ubat anti gatal, antibiotic dan sebagainya. 


Tapi entry kali ni Adaa nak focus on vitamin ye, tapi ini bukan satu2nya cara merawat cuma boleh membantu melegakan dan mengurangkan simptom eczema..




Sebelum ni, bagi sesiapa yang mengalami sebarang masalah kulit memang Adaa syorkan Skin Care Set aka Set D ni. Cuma bezanya kali ni Adaa nak bgtahu bagaimana set ini boleh membantu merawat Eczema.


Credit





All B-vitamins are necessary for healthy skin and circulation. B-vitamins work as a team; thus, they should be taken together in a B-complex formula. Dr. James Balch, author of "Prescription for Nutritional Healing," recommends for dermatitis a B-complex formula and additional supplementation with vitamins B3, B6 and B12. Vitamin B3, or niacin, supports the health of the skin and nerves; symptoms of vitamin B3 deficiency include dry, rough and thick skin. Vitamin B6 promotes the formation of red blood cells and healthy skin. A deficiency in this vitamin may cause symptoms like oily facial skin, acne and flaky, inflamed skin. Vitamin B12 is involved in cellular synthesis and longevity.
(sebab tuh Adaa suke B-complex Shaklee coz not all vit b supplement include all the 8 B)


Vitamin C has anti-inflammatory properties and helps stabilize cellular membranes. Thus, it can aid in skin healing. Vitamin C also plays a major role in the production of collagen, which is a key component of the skin. This nutrient also has anti-histamine properties, helping to reduce the itchiness associated with eczema. Dr. Balch recommends supplementing vitamin C in combination with bioflavonoids, which are plant chemicals that work in synergy with vitamin C.
(Vitamin C shaklee does have bioflavonoids :D )


Vitamin E is a fat-soluble vitamin with antioxidant properties. It helps relieve skin itching and dryness, which are common symptoms of eczema. In a study published in the April 2010 issue of "Pediatric Allergy and Immunology," Dr. Masayuki Okuda and colleagues evaluated the link between vitamins E and A and eczema. The study involved almost 400 children. Researchers found that children who had the highest levels of tocopherols, which are vitamin E compounds, had 67 percent lower risk of developing eczema compared with children who had lower levels of vitamin E in the blood. Although the study could not fully explain the connection between vitamin E intake and eczema, Dr. Masayuki Okuda suggests that the benefits of this vitamin may derive from its antioxidant and immune-boosting properties.

That's how all those 3 vitamins work for eczema. *Dengan pengambilan yang consistent, mungkin eczema bukan lagi satu masalah :)



I'm a Shaklee Independent Distributor
Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: *These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::





Monday, March 26, 2012

Weight Loss: Minum air sejuk boleh kurus?



Bila sebut air ni..mmg liat btol nk minum bnyk2, pelik btol kenapa lah susah sangat nak minum air ni, sebab xde rasa kot..colour pon takda, tak menarik kan..tapi tahukah anda, BESAR faedahnye minum air putih ni? especially utk yang nak lose weight..sila lah baca :)


1.  Water Lowers the Amount of Fat Stored in your body
Your kidneys get very lazy on the job when you don't drink enough water and as a result of you not drinking water, your kidneys give most of its unfinished work to your liver.
One of your liver's functions is to help your body burn stored fat for energy and it can't perform that job fully if it has to do the kidney's job also.
By not drinking water you put your liver on double duty, decreasing its fat burning potential and causing you to store more fat. If you drink enough water your kidneys will stop being lazy, do its job of excreting waste products from your body, and…
Your liver can focus 100% on burning stored fat for energy so…
The more water you drink = The less fat you'll store in your body &…
The less water you drink = the more fat you'll store in your body.

2.  Water Suppresses Appetite
No more Overeating…!
Water creates that feeling of fullness to help suppress your appetite.
Just taking one glass of water before a meal is a good way to keep you from overeating at a particular meal.
Preventing overeating, which is one of the main causes of weight gain, will not only help you maintain your current bodyweight but also help you lose weight

3. Water has Zer0 Calories
If you substitute all your sodas, fruit juice, teas, coffee, and beer for a glass of water you could lose a good amount of weight depending on how much of these different beverages you drink.
For example a 20oz Pepsi contains 250 calories and if you drink 2 bottles a day that's 500 calories.
If you were to replace those 2 bottles of Pepsi with 2 bottles of water you would be cutting 500 calories a day form your daily diet.
Since a pound of fat contains 3500 calories…
You would lose a pound every week if you simply replaced those 2 bottles of soda with 2 bottles of water.

4. Drink Ice Cold Water to Burn extra Calories
Studies show that drinking ice cold water actually helps you burn calories. Why?
Fat calories are burned to bring the temperature of the cold water to the same as your normal body temperature, which is 98.6F. Your body has to burn at least 15 calories for every 16oz glass of ice cold water you drink to bring that ice water to body temperature.
If you drank (7) 16oz glasses of ice cold water each day, you would burn over 100 calories a day, or lose more than 10 lbs. a year doing nothing! The more water the better.


Wah..menyesal rasa liat nak minum air selama ni huhu bukan nye mahal pon air kan? This is a very gud and cheapest way to lose weight, isn't it? So, jom minum airrrr!!




Kalau sebotol air dah berapa ringgit, nak minum 3 4 L air sehari, lebih senang kalau ada water pitcher kan? Masuk aje air dalam pitcher ni, n ready to drink, dont worry, the carbon filter will do the job, clean ur water..nasty contaminant including lead up to 99% . Sangat senang..Water pitcher ni boleh menapis 5000 x 8 oz air..itu baru satu penapis, ini ade 3 4 penapis ha..lama tu..jimat! For special price, pm me ok.


*Drink more water and be healthy!



I'm a Shaklee Independent Distributor
Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Saturday, March 24, 2012

Weight loss: Bila waktu sesuai untuk minuman protein anda?




Memandangkan bulan ni Adaa dihujani pertanyaan tentang weight Management Set, so kali ni nak cerita a bit more on weight loss lah ye. 


Macam dalam entry Adaa Weight management:DETOX+PROTEIN+LECITHIN=LOSE WEIGHT :) adaa ade mention the right equation for loosing weight  which is Detoks (Fiber/herblax/Alfalfa) + Protein (Cinch Shake or Energizing Soy Protin (ESP) +Lecitin/Omega 


So, salah satu elemen yang perlu ade adalah protein..tapi tak semua dari kita tahu waktu yang betul untuk minum Protein Drink ni..kalau salah minum, mungkin tak dapatlah menurunkan berat bdan secara effective. Contohnya menggantikan meal dengan hanya minum protein drink, itu tak betul ye..nanti badan akan lebih lapar dan akhirnya kita akan mkn dengan bnyk waktu meal yang seterusnya..I'm sure all of us want the best result but first we have to know the right way to do it.


Jadi, bila waktu yang sesuai untuk ambil minuman protein ni? (sile baca slow2 hehe)


credit 






You can optimize the benefits of taking whey protein if you know when to drink protein shakes. The best way to supplement with protein shakes for weight loss is by having them in between meals. Your metabolism is at its highest when you are eating meals every few hours. It is also recommended that people who are trying to lose weight should have 5-6 small meals each day.
If you have bought a protein shake which is low in carbohydrates, one shake could be approximately 150 – 200 calories. This is a great way of having a low calorie snack which will help keep your metabolism high throughout the day, and let you burn away your fat.

Protein shakes can also be an emergency meal for people who have busy schedules. Rather than missing the meal completely, you can very quickly prepare a protein shake as an emergency meal replacement.
You can use this same idea when traveling. You may find yourself having irregular meals while traveling and you can use protein shakes to fill in the void.

You could also add the protein shake into your oatmeal. This makes a very nutritious breakfast that has high quality protein as well as high quality carbohydrates. Many people suffer from abdominal bloating after eating oatmeal. Adding protein can help prevent this.
A lot of people who are on strict diets will find themselves hungry at bedtime. This can be quite a torture. A protein shake can be taken at bedtime to suppress the huger pangs. The amino acids in the protein shake may even help you get better sleep and help the release of fat burning growth hormones.

Protein shakes can be useful to those who do their exercises in the morning. This applies especially to weight training. Weight training is one of the most effective exercises for men and women if they are serious about sustainable weight loss. Having a protein shake before you start weight training can help avoid muscle catabolism which can happen when you exercise the first thing in the morning on an empty stomach. This is where your body breaks down muscles instead of fat to feed your energy requirements during the exercise.
As you can see, knowing when to drink protein shakes can definitely help in getting the most out of your weight loss efforts.


Kesimpulannya:
  1. Take in between meals contohnya antara breakfast n lunch or in between lunch n dinner
  2. As an emergency meal replacement. Selagi boleh, jangan skip meal ye, ni kalau dah tak sempat benar, ambil lah segelas..elakkan perut dari 'starving mode'. Bila dah masuk mode tuh, nnt next meal kita akan over eating  pulak.
  3. At bedtime. Kalau dinner pukul 7, tidur pulak pukul 12, mmg rasa lapar..jadi sebelum tidur tuh bolehlah ambil segelas minuman protein.
  4. Sebelum memulakan senaman di waktu pagi 
So, dah tau ni, sile ikut ye heheh baru dapat turunkan berat badan secara efektif :)

I'm a Shaklee Independent Distributor
Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...