NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Thursday, January 26, 2012

Gout: Ketahui simptom & rawatan & peranan supplement~~

Sejak kebelakangan ni kerap jugaklah Adaa come across this word, dan Adaa secara jujurnya tak berapa familiar dengan penyakit ni sbb dlm family tak pernah pulak dengar my family member kene gout ni..except one time, lepas Umi ambil ubat darah tinggi/buah pinggang, effect dr ubat tuh, Umi kene gout pulak..tapi masa tuh just tau bengkak je lah..So, Adaa terpanggil utk gali sikit psl gout ni and share with my readers..sambil2 kite check diri kita, dpt gak ilmu kan..


Gout ni sebenarnya penyakit yang melibatkan sendi (bengkak sendi) yang disebabkan oleh 'Uric Crystal'. 'Uric Crystal' nilah yang merosakkan tisu2 disendi..itu yang sakit tuh..Gout terjadi apabila sistem badan kita gagal untuk menyingkirkan asid urik dalam tempoh tertentu.

Symptom: credit

Gambaran klasik tentang gout ialah sakit yang melampau serta mengejut, bengkak, kemerahan, dan kehangatan, serta kekakuan pada sendi. Pesakit mungkin juga mengalami demam gred rendah, dan biasanya menghadapi dua sumber kesakitan. Hablur-hablur dalam sendi mengakibatkan sakit keterlaluan ketika kawasan yang terjejas digerak. Keradangan tisu-tisu di sekeliling sendi juga mengakibatkan kulit menjadi bengkak dan sakit, walaupun hanya disentuh dengan lembut; umpamanya, meletakkan selimut pada kawasan yang terjejas.Gout biasanya menyerang ibu jari kaki (lebih kurang 75% daripada semua serangan pertama). Bagaimanapun, penyakit itu juga boleh menjejaskan sendi-sendi yang lain, seperti mata kaki, tumit, kekura kaki, lutut, pergelangan tangan, siku, jari, dan tulang belakang. Dalam sesetengah kes, gout boleh terjadi pada sendi jari-jari kaki yang tidak dapat bergerak, disebabkan kecederaan dahulu yang mengakibatkan peredaran darah yang buruk.
from http://www.gouty.net


Rawatan:

Mengikut pendapat Doktor, Gout tiada ubat. Kalau kita pergi jumpa doktor, doktor akan bagi ubat untuk mengawal kesakitan tersebut sahaja atau pun ubat untuk masalah sampingan yang wujud akibat daripada ubat utk mengawal gout tadi contohnya:
  • Non Steroid Anti Inflammation- untuk mengatasi masalah bengkak sendi
  • Drug- kawal asid urik
Jadi macam mana nak rawat? Ubat akan sebabkan kesan sampingan..jadi? kene kawal diet anda sebab Gout adalah berpunca dari pemakanan. Pesakit gout perlu elakkan makanan yang tinggi kandungan  Purine. 

So ini senarainya: credit
 

Makanan yang paling tinggi kandungan purine:
  • Sweetbreads (makanan yg dibuat dr pankreas – organ dalam haiwan)
  • Anchovies (ikan bilis)
  • Sardines, canned (sardine dlm tin)
  • Liver (hati)
  • Kidneys (ginjal)
  • Heart (jantung)
  • Meat extracts, broths , bouillion - (bubur daging)
  • Gravies ( kuah daging/ayam)
  • Scallops (kapis, kekapis (gapis) - kerang
  • Herring – sejenis ikan
  • Smelts - sejenis ikan belut
  • Roe – telur ikan
  • Yeast – ragi

Makan yang tinggi purine:

  • Beef Perch
  • Calf tongue Pike
  • Chicken soup Rabbit -
  • Cod fish Mutton
  • Duck Shellfish
  • Goose Trout
  • Halibut Turkey
  • Lentils Veal
  • Liver sausage

Makanan yg kandungan purine sederhana tinggi:

  • Asparagus
  • Navy beans
  • Bluefish
  • Oatmeal (Makanan dr oat)
  • Cauliflower (Bunga kobis)
  • Oysters - tiram
  • Chicken (Ayam)
  • Peas
  • Crab Salmon
  • Eel Shad -
  • Finnan Haddie Spinach (Bayam)
  • Ham Tuna fish
  • Kidney beans White fish
  • Lima beans
  • Lobster – udang kara
  • Mushrooms – (Cendawan)

Makan yang mengandungi sedikit purine:

  • Beverages, carbonated(Minuman berkabonat); chocolate (cokolat);
  • Cocoa (koko); fruit juices (jus buah-buahan); postum
  • Breads (roti), white bread and crackers,
  • Cornbread (roti jagung)
  • Cereals and cereal products; corn (Bijirin dan produk bijirin, jagung)
  • macaroni, noodles (mi), rice (nasi), tapioca (ubi kayu),
  • refined wheat (tepung gandum bertapis)
  • Cheese of all kinds (semua jenis keju)
  • Eggs (Telur)
  • Fats (use only amounts allowed) – Lemak (Guna hanya had yg dibenarkan saja)
  • Fruits of all kinds (Semua jenis buah-buahan)
  • Gelatin
  • Milk in all forms (Susu dlm semua bentuk)
  • Nuts of all kinds (Semua jenis kacang)
  • Pies except mincemeat (Pai kecuali yg dibuat dr kima)
  • Shad roe (Telur ikan pias)
  • Sugar and sweets (Gula dan manisan)
  • Vegetables of all kinds except those mentioned above (Semua jenis kecuali yg telah disebut di atas)
  • Vegetable and milk soups (Sup sayuran)
  • Vitamin concentrates (Pekatan vitamin)

Tambahan maklumat:

Senarai makanan yang kaya dengan purine:

  1. Organ meats such as liver (limpa), kidney (ginjal), heart (jantung), brain (otak), etc. 
  2. Selected fish and shellfish ie. ikan bilis, sardines, mackerel (including selar, tenggiri & kembong), herring, salmon, fish roe (telur ikan), cockles (kerang) and mussels (siput sudu/kupang) – jenis siput-siputan
  3. Meat (daging) & yeast extracts such as Bovril, Marmite, Vegemite, essence of chicken, brewer's and baker's yeast (yeast = ragi)
  4. Meat soups & stock cubes especially Bak Kut Teh (Sup dan stok daging)
  5. Game meat ie. Venison (binatang buruan spt. rusa dll, black chicken, pigeon, goose, etc. 
  6. Beans & lentils such as tofu, soya bean, bean fillings, etc.(kekacang spt. dal(parpu) dan lain-lain.
  7. Selected vegetables ie. Spinach (bayam), rhubarb (rubarb), asparagus, cauliflower (bunga kobis), mushrooms (cendawan) & peas (kacang pea)
  8. Strawberry, strawberry jam, durian, tomato & tomato products 
 
huhuhu panjangnya list dia..
 
Apa pula kaitan dgn supplement?

Peranan supplement:

Dalam kes ni, supplement bertindak untuk reverse the cause (refer the cause here)


Recommended supplement:

Fiber Unflavored- Untuk menyerap uric acid
Omega Guard- mengurangkan radang sendi
Vitamin E- sebagai antioksidan membantu buah pinggang menapis uric acid

Jadi, sementara boleh kawal ni, kawallah. buat medical check-up n make sure ur in gud health condition ya. Adaa pon nak wat medical check up gak ah..huhuhu

I'm a Shaklee Independent Distributor Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::
 

Wednesday, January 25, 2012

Substitution milk untuk bayi BAWAH SETAHUN, freshmilk vs formula milk

Pernah dengar tak tentang susu gantian? Setiap baby yang lahir ke dunia ni, Adaa yakin pasti ibunya nak bagi susu yang terbaik kan. Tapi ada sesetengah kes, si ibu tak dpt nak memberikan susu ibu walaupun bermacam usaha telah dilakukan..huhu bagi yang susu nya meriah tu Alhamdulillah kan, murah rezeki anak kecil tuh, tapi bagi yang kurang susu atau bermasalah ni mcm mana pulak? Takkan taknak bg susu kan? Sian baby..jadi apa pilihan yang kita ade? Susu formula? Susu kambing? Susu segar? 
Ada sesetengah ibu yang sgt anti pada formula milk. Kalo Adaa, sah2 lah tak anti sbb Adam (my first hero) mmg tak dpt merasa langsung susu ibu dan dari kecik2 lagi dah diberi formula milk. Tapi bukan dengan sengaja ye, mmg susu takde due to certain reasons. But realizing the greatness of breastmilk, of course lah kita berazam nk susukan anak seterusnya tanpa FM kan..so bagi Adaa..selagi boleh usaha, Adaa buat..tapi kalo dah tak termampu, Adaa bg jugak formula milk..Jangan lah pula sbb pro-bf smp anti-fm dan lebih sanggup top up susu anak dengan milo/air glucose dan sebagainya..be logical, give the best for ur baby. Lagi satu don't be mean to those who gives substitution milk for their baby ok.

Anyway, bagi ibu yang mengalami pengalaman yang sama mcm Adaa, dah tentu nak tahu susu apa yang sesuai untuk baby yg bawah setahun ni?



INFANT FORMULAS

Infant formula is a modern artificial substitute for human breast milk. Formulas are designed for infant consumption, and are usually based on either cow milk or soy milk. Use of infant formula has been decreasing in industrial countries for over forty years as a result of antenatal education, increased understanding of the risks of infant formula, and social activism. Most major medical and health organizations strongly advocate breastfeeding over the use of infant formula.

Besides breast milk, infant formula is the only other infant milk which the medical community considers nutritionally acceptable for infants under the age of one year. Cow’s milk is not recommended because of its high protein and electrolyte (salt) content which may put a strain on an infant’s immature kidneys. Evaporated milk, although perhaps easier to digest due to the processing of the protein, is still nutritionally inadequate.

how about freshmilk? 




One of the main reasons you should wait until after baby is 1 year old to introduce milk as a formula/breast milk replacement is that milk/dairy hinders the absorption of iron in the body. Milk is also much harder for baby to digest than breast milk or infant formula.

Milk by itself
does not contain all the nutrients of breast milk or formula and should never be used as a substitute until after 1 year of age. The cooking of the food that contains the milk will aid in breaking down the milk proteins so that many babies who are 8 months+ are able to have baked goods that contain milk.

As noted on our solid food chart for the 4-6 month old baby, we indicate that dairy should not replace breast milk or formula until a baby is 12 months of age. There is a possibility of serious health risks should breast milk and/or formula be replaced with cow milk, particularly at the 4-6 month age range.

These risks include Iron Deficient Anemia. Cow milk hinders the absorption of Iron and can cause anemia. Iron is crucial for baby's healthy development. Besides the risk of iron deficient anemia, if your baby drinks cow milk to replace breast milk and/or formula, baby will not receive enough Vitamin E or enough EFAs (essential fatty acids). These nutrients are also crucial to healthy growth and development.

Your baby would also receive levels of protein and sodium that would be too high for baby's fragile system to handle. Cow milk protein is very difficult for an infant to digest and absorb. While formula may be cow milk based, the proteins are "pre-digested" and cultured in a way that make baby's tummy better able to tolerate them. Believe it or not, the levels of sodium (and potassium) in cow milk are very high. Too much sodium might cause an infant's kidneys to fail and as we know, high levels of sodium can lead to high blood pressure.

These are a few of the reasons why the AAP and other pediatric authorities do not want babies to drink milk as a replacement until 12 months of age. As you know, breast milk is the most perfect food for infants and babies could survive on breast milk alone for the first 12 months. Formula, while not nature's perfect food like breast milk, has been created with the crucial and essential nutrients that an infant needs to grow healthy and maintain a proper nutritional status. Whole cow milk does not provide for the good health and growth of babies.


Kesimpulannya jika dah btol2 tak dpt nk susukan anak bawah 1 tahun, silalah bg formula and not freshmilk or yogurt or cheese ye..Usahalah selagi terdaya untuk beri yang terbaik, tapi jgn pula terlalu 'down' jika gagal..mana tau next baby Allah murahkan rezeki dengan susu ibu yang melimpah ruah :)


Sharing is Caring~

Tuesday, January 24, 2012

Part 1 Gout: Ketahui Penyebabnya~

Semakin hari semakin ramai pula yang bertanyakan tentang penyakit Gout ni..dulu ingatkan hanya lelaki je yang selalu kena rupanya penyakit tidak memilih jantina ye. Kita sentiasa kene monitor tahap kesihatan diri kita. Hari ni nak share sikitlah how it happens and the causes so that kita aware dan dpt elak dari menghidap Gout ni..





How it happens:


  • Badan kita terdiri dari unit2 asas yang dikenali sebagai sel. Setiap kali sel ini pecah, nucleus sel akan turut pecah atau mati dan mengeluarkan hampasnya dalam bentuk ''nucleic acid''
  • ''Nucleic acid'' ini kemudiannya akan menjadi ''uric acid'' yang perlu dikumuhkan melalui urea (air kencing)
  • Proses ini akan berlaku secara semulajadi tanpa sebarang masalah sekiranya sel2 mengandungi cukup zat galian dan vitamin. Sebaliknya, jika berkurangan, uric acid tidak dpt diubah kepada urea dan terus mengalir didlm darah kita
  • Didalam darah, Uric acid akan bercampur dengan ''sodium'' dan menghasilkan ''uric crystal''
  • ''Uric crystal'' inilah yang akan tersendat disendi dan mencetuskan alahan yang membuatkan sendi2 itu bengkak.
  •  



So disini kita dapat lihat, puncanya daripada uric acid yang tak dpt dikumuhkan disebabkan kekurangan zat galian dan vitamin dalam tubuh kita. jadi kena kawallah Tahap uric acid ni..Nak kawal, kena tahu dulu keadaan yang bagaimana yang menyumbang kepada pertambahan uric acid kan?

Causes:


  • Stress- uric acid bertambah 18 kali ganda kerana sewaktu stress, terlalu bnyk enzim, vitamin, zat serta bahan2 minyak dalam kumpulan gamma lenolineic dan alpha lenolineic acid digunakan
  • Kegemukan
  • Pemakanan- makanan yang tinggi kandungan PURINE akan meninggalkan uric acid as waste product
  • Penggunaan dadah/ubat- risiko kerosakan buah pinggang dan menggangu proses menapis uric acid dalam darah.
  • Kekurangan Vitamin B5- yang berfungsi menukarkan uric acid kepada urea
  • Kekurangan Vitamin E- membantu menghindarkan pemecahan nucleus
  • Protein- protein yang tidak lengkap (kekurangan acid amino tertentu) akan menyebabkan bahan glycerine yang terdapat didlmnya mudah ditukarkan kpd uric acid
  • Kidney Failure- tak dapat menapis uric acid
  • Minuman Arak
  • Punca ''PSYCHOSOMATIC'' iaitu
  1. Psikologikal
  2. Emosional
  3. Memendam kemarahan (Faktor2 ini menyebabkan protein musnah)


Faktor2 inilah yang perlu dikawal ye..dari segi pemakanan, emosi, semuanya penting.

Faktor penyebab dah Adaa bagitahu, persoalannya sekarang, bolehkan ia dirawat dan apa simptom2 nya? Makan apa yang tinggi Purine? Bagaimana pula peranan supplement dalam hal ni? (Remember: kekurangan zat galian dan vitamin mengganggu proses uric acid ditukarkan kepada urea untuk dikumuhkan dari badan)

Adaa akan discuss dalam next entry :)


I'm a Shaklee Independent Distributor Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Monday, January 23, 2012

Testimoni: Allergy & jerawat makin hilang,Hb kembali normal, masalah bangun pagi tiada lagi~Pengakuan Pn.Rozainah

CNY ni semua duk pakat balik kampung, bestnye lah kan..time2 mcm ni, teringat waktu duduk di Damansara dulu, duduk tingkat 5, berangkut lah hai 2 3 kali nk memunggah barang bwk balik kg..hehe time pregnant memang melepek lah..untung ade suami rajin heheh 

Hari ni bukan nak cite tentang CNY, bukan jugak psl rumah 5 tingkat hehe tapi nk share kata2 seorang ibu hamil selepas ambil Shaklee..bila pregnant ni mcm2 lah timbul kan, dgn letihnya, gatal2, allergy sana sini huhuhu mmg menyeksakan tp itulah indahnya pregnancy..Pn. Rozainah ni pun tak terlepas dari semua tuh, tambah2 lagi ini kehamilan ke-4..huhu lg letih kan..Jom baca feedback Pn.Rozainah yang merupakan customer Kak Cery

credit: Kak Cery

Ini dia Pn Rozainah, kenalan Pn Hana yg juga customer alam maya.... seorang ibu hamil, hamil anak ke empat.. yg pada mulanya was2 utk mencuba Shaklee.... tapi mari kita baca emel panjang lebar dari beliau..pengakuan selepas 3bulan menggunakan Shaklee..
_______________________________________________________________
.ok la back to our citer, actually saya baru masuk bulan ke 3 gunakan produk shaklee ni....skang kan tgh pregnant so dalam bulan ke 5 saya mengandung baru consume vitamin ni.. Sebelum tu mmg makan ubat yg doktor spital bagi tu ajek, tp mcm tak bape jalan sebab ni pun saya dah masuk anak ke 4...yang 3 atas semua dah sekolah, so penat tu mmg lebih sket laa. ok la, tak mau celoteh panjang cuma nak share antara apa perubahan yang saya lalui lepas consume vitamin shaklee ni.

Masa saya pregnant ni, mmg allergic habis, kat badan naik ruam, gatal2 kat leher, teruk jugak especially kalo berpeluh mmg menggaru jek laa...merah2 abih, sapu ubat pun tak jalan even makan vitamin C yg spital provide pun tak jalan, tp lepas makan shaklee ni sikit2 ilang now dah takde langsung, even kalo peluh2 pun mmg takde gatal, satu lagi saya ni ada resdung, kalau dulu kat belakang badan mmg ada gatal2 tp Alhamdulillah skang syukur sangat..gatal2 dah takde even parut pun makin lama makin pudar....part yang saya suka nak share ialah bila saya dapat rasakan perubahan pada kulit ni sendiri..kalo dulu kulit saya kering, especially kat muka ni..selalu mengelupas pastu bila pegang mmg rasa kasar, now dah tak lagi, pegang rasa moist jek then parut jerawat pun slowly ilang...jerawat pun Alhamdulillah dah jarang nak tumbuh....satu lagi, senang betul nak buang air besar, kalo dulu biasa 3 ari sekali, now tiap2 pagi toilet dah melambai2..heheheh

Masa pregnant ni hb saya selalu rendah, bila check up kat klinik nurse kat situ siap sound kalo darah ni rendah lagi kene gi jumpa doc kerap...bising gak dia...padahal saya dah banyak makan sayur hijau, siap survey lagi makanan apa leh tambahkan darah, tanya org kat FB tu lagi...lepas makan2 pun sama gak camtu...frust betul, bukan apa takut effect kat baby and diri sndri gak kan, tp Alhamdulillah lepas makan benda ni dalam 2 bulan pegi check up , nurse kata dah ok sangat,.....syukurnya.....thanks to shaklee
Makan vitamin ni jugak buat saya lebih bertenaga...maklumla yg ni ngandung anak ke 4..yang sebelum ni seme dah besar2..so agak penat uruskan kerja2 umah ditambah kerja lagi, jadi adanya B-complex ni rasa badan tu sedap sket laaa...dah boleh ke sana ke sini dgn aktifnya.....kdg2 bila duduk jek tak buat kerja rasa tak sedap ati plak...ter'aktif' dgn sendirinya...huhuhuh

Ostematrix ni plak mmg makan setiap malam kan, yg saya paling suka and terpukau bila SENANG BANGUN PAGI...seriously...saya ni jenis kalau penat selalu susah bangun pagi atau tido lewat, tp bila makan ostematrix ni dalam kol 5.30 pagi mesti dah bangun, pastu mata terkebil2 dah tak leh tido, apa lagi terus bangun and prepare utk sarapan, kemas umah...ni pulak anak2 dah sekolah mmg cantek sangat la tuh....suka sangat tau..kalo dulu selalu kene perli ngan suami asik bangun lambat jek, skang dia dah ok....hehehehe...satu lagi kan, saya ni jenis selalu tulang kat kaki ada bunyi kalo bangun dari duduk atau gerakkan kaki tu tp Alhamdulillah sejak makan oste nih, dah takde bunyi2 tu lagi, agak terkejut gak laaa....bunyi tu plak tak agak2..kuat gak, malu kadang bila org dengar..skang Alhamdulillah, syukur sangat...
ESP baru beli so belum nampak lagi perubahannya tapi rasanya mmg sedap laaa..ditambah ngan milo suam..huhuhuh.....nanti bila dah ada apa2 perubahan saya bagitau ek. Ok la, apapun so far shaklee terbaeekkk laaa....thx pada Hana and kak Cery especially website akak tuh...info kat sana mmg banyak betul, tak terabih lagi saya baca....huhuhu....thx again.....
_______________________________________

I've been there dan jujur sy katakan mmg Shaklee bnyk membantu Adaa sampailah sekarang :) Untuk pertanyaan, silalah contact Adaa ye


I'm a Shaklee Independent Distributor Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Sunday, January 22, 2012

Shaklee Total Wellness Connection Program: Get ur free gift now!


Memandangkan ramai yang berminat dengan pill box dari shaklee, maka sini Adaa make it clear lah how to get that cute n very useful pill box..There is a promotion offered by Shaklee called Total Wellness Connection Program which offer 3 free gifts:

~Total Wellness Connection Non Woven Bag
~Total Wellness Connection Booklet
~Shaklee Pill Box 

ehsan from mamafaiz.com

These free gift will be given to u if u purchase:

~Any 2 sets of Total Wellness Connection from Group A & B OR
~1 Set Total Wellness Connection from Group C

Apa ada dlm Group A, B & C ni?

click pic for better view (abaikan gmbr tumbler tuh ye..heheh)

Jadi, sesiapa yang berminat dan ingin bertanya, silalah hubungi Adaa ok? 

I'm a Shaklee Independent Distributor Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Friday, January 20, 2012

Resepi untuk Jantung Yang Sihat: Circulation Smoothies~~


Sempena Chinese New Year ni, bukan org2 cina je yang sibuk bercuti, orang melayu pon bukan main lagi cuti balik kampung, yang berkenduri bukan main banyak..uih itu yang best tuh, balik kampung, gi rumah orang kawen, makan sedap..tapi beringat2 lah ye time mkn tuh, kalo tak dpt kawal, takpe, lepas mkn tuh terus telan Lecithin heheheh Masih ingat entry Adaa SILENT KILLER: Watch ur cholesterol level! Apa vitamin yang anda perlu ada~  kalo belum baca sila lah jenguk2 ye,,peringatan supaya kekal sihat..


Malam ni x dpt nk menulis panjang, just nk share satu resepi mudah untuk kesihatan jantung. Sambil2 cuti, sambil2 shopping barang dapur, leh ah cari bahan2 ni ye, x bnyk pun..jom jenguk2 sikit

extract from here



Circulation Smoothie
Get your blood pumping with this easy smoothie recipe. It’s chockfull of ingredients with antioxidants that boost blood flow and can help to keep your arteries clear.

Ingredients:  
1/2 cup pomegranate juice
1/2 banana
5 strawberries
1/2 cup yogurt

Directions:
Put all ingredients in a blender, and blend until desired consistency is reached. Enjoy!

Ini untuk one serving je, kalo sekeluarga nak minum, silelah double/triple  the recipe ye.

I'm a Shaklee Independent Distributor Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Thursday, January 19, 2012

Testimoni: Anda menceriakan hari saya! Lalala~~

Bosan lah asyik tulis benda serius je..hari ni nak wat entry santai..hehehe Time rasa tak berapa hepi, bila dpt je sms atau post kat fb rasa hepi balik :) Bila perkara yang kita kongsi membantu org lain, mestilah rasa hepi..Mcm pagi td tetibe dpt sms dari kwn masa di STF dulu..thanx Sue, u make my day hihi

''Nak tanya Vitamin C dgn b complex brapa harga dan tahan brapa lama? btw, ramai yang puji kulit su cantik. rahsianya shaklee nye vitamin e complex''

Sue ni mmg lawa orgnye, bertambah lawa lah dgn vitamin E tu hehe

Ini pula kenalan di alam cyber Yusazlina ni baru lepas bersalin ceaser, jadi dia mintak pendapat Adaa lah product ape yang sesuai:



Alhamdulillah, Yusazlina berpuas hati..hari ni cari untuk anaknye pulak yang kurang selera makan..
Yang ni pulak, kawan jugak hehe bila pregnant, Hb asyik rendah aje..jom baca apa kata kak Fiza lepas consume Eu-Four Pack


Ini bulan lepas dia tulis, 2 hari lepas tengah malam ni, dpt sms, agaknye baru lepas check siang tuh..hehe 

''Salam, saje nk gtahu sbb bertambah happy bila Hb naik lagi walaupun kdg2 lupa and salah cara makan smp nurse tuh tanya mcm2 psl Shaklee, Terbaiikkk...''


Adaa bace pun tersenyum je..hehe harapnya kebaikan yang Adaa rasa semua org pun boleh rasa, janji, buat pilihan yang tepat, dan plg penting, DISIPLIN ye..kalo mkn tanpa ilmu dan disiplin, belilah supplement ape pun, x berkesan punye hehe




Harapnya lebih ramai yang nk kongsi the best feeling ngan Adaa lepas ni :) Anda semua menceriakan hari2 saya!

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
 
Sila hubungi Adaa untuk sebarang pertanyaan:
adaanoor@ymail.com
017-9329859

11 tips Tingkatkan Penghasilan susu ibu



Smalam cerita pasal penyusuan, ari ni penyusuan lagi..heheh bukan apa..ilmu perlu digali, tak tahu kene blaja kan2..so hari ni nak share 11 tips untuk meningkatkan penghasilan susu ibu..Walau apa pon tipsnye, Adaa nak ingatkan, basic mesti kene tau iaitu SUPPLY vs DEMAND makin bnyk demand, makin tinggi supplynye..so basic tuh kene ingat ye..jom tgk tips2 lain plak

1. Kerapkan Menyusu / Mengepam

  • Susukan bayi sekurang-kurangnya setiap 3 jam pada siang hari. Jika bayi tidur lebih daripada 3 jam, kejutkan dia untuk menyusu. Pada waktu malam pula, kejutkan bayi untuk menyusu tambahan terutamanya jika dia tidur lebih daripada 4-5 jam.  
  • Perah setiap 3 jam. Jika bayi mahu menyusu ketika memerah, berhenti. Susukan dia dan kemudian sambung semula sesi pemerhan susu. 
  • Percaya kepada konsep bekalan dan permintaan. Semakin kerap kosongkan payudara semakin banyak susu dihasilkan.
  • Kerapkan sesi pemerahan sekitar jam 12 tengah malam hingga 6 pagi. Ini kerana hormon prolaktin banyak dihasilkan ketika ini. 
2. Jangan Tunggu Payudara Penuh 
  • Ada sesetengah wanita suka menjadikan payudara penuh sebagai petunjuk bahawa bayinya perlu disusukan. Itu salah!
  • Yakinlah bahawa payudara sentiasa mengandungi susu dan apabila bayi disusukan, ia akan bekerja keras untuk menghasilkan lebih banyak susu. 
  • Kajian menunjukkan bahawa tahap lemak dalam susu adalah lebih tinggi apabila tempoh antara satu penyusuan dengan yang lain adalah singkat. Ini bereti, jika anda menyusukan bayi beberapa minit selepas selesai menyusukan bayi (ketika anda beranggapan payudara "kosong"), dia akan memperoleh susu tinggi kandungan lemak yang dapat membantunya menambah berat badan.
3. Minum banyak Air 
Pastikan anda minum banyak air sepanjang tempoh penyusuan mahupun pemerahan susu. Anda digalakkan minum 3.1 liter air iaitu kira-kira 13 cawan setiap hari.

4.  Fikir Bayi Fikir Susu 
  • Ketika menyusu, belailah bayi. Amalan ini dikenali sebagai grooming. Langkah ini tanpa disedari merangsang penghasilan susu. Antara lain, di antara waktu penyusuan dan sejurus sebelum sesi penyusuan bayangkan bayi sedang menyusu di payudara anda. Cara ini, akan merangsang payudara untuk mengeluarkan lebih banyak susu.
  • Masa nak mengepam lihat ler gambar anak sambil berselawat & berzikir Ya Mattin...
5. Berdisiplin
 
Berdisplin ketika memerah susu. Jangan sesekali "ponteng" sesi pemerahan. Bila Hujung minggu jangan ponteng mengepam... masa hujung minggu la masa yang boleh untuk buat stok. Bagaimana? Guna tip no#6 dan no#7.

6. Tandem Pumping

Latih diri untuk menyusu dan perah susu serentak menggunakan pam payudara elektrik.

7. Teknik Marmet


Jadikan teknik Marmet sebagai amalan wajib kerana ia terbukti boleh menghasilkan lebih banyak susu. Dengan hanya menggunakan pam, cuma 60 - 70% susu boleh dikumpul tetapi dengan teknik Marmet selepas menggunakan pam, ia dapat mengoptimumkan pengumpulan susu anda sehingga 100%. So lepas pump jangan terus cuci corong. Buat perahan guna tangan. Sangat membantu. Kalo dengan menggunakan pump dpr 3.5oz sebelah payudara, buat marmet bleh tambah jadi 4-4.5oz. Walaupun nampk sikit, tapi ada beza tuh... Ni based on pengalaman mommaMia yer...
 
8. Menyusu / mengepam Lebih Lama 


 
  • Jangan hadkan masa setiap kali menyusukan bayi di sebelah payudara mahupun mengepam. Biarkan dia menyusu sebelah bahagian sehingga puas sebelum menawarkannya menyusu di bahagian payudara yang lain. Ini akan memberinya peluang untuk mendapatkan susu berlemak tinggi (hindmilk). Jika anda terlalu cepat menawarkan payudara sebelah lagi, dia hanya mendapat foremilk, di mana hanya perutnya sahaja yang penuh tetapi tidak memberi kalori mencukupi untuk tumbesarannya. 
  • Seeloknya jika anda mengepam, amik masa dlm 15-20 minit untuk sebelah payudara. Pastikan payudara benar-benar kosong selepas menyusukan bayi / selepas memerah bagi merangsang otak meghasilkan susu seterusnya. Ia dapat dipastikan dengan hanya titisan susu yang keluar.
  • Mengepam lebih lama juga bleh buat letdown 2-3x tau!! Tak percaya buat. Konsisten + disiplin + istiqamah
9. Penyusuan Malam 
Amalan menyusukan bayi di waktu malam sangat bagus kerana ia merangsang peningkatan susu. Ini kerana di waktu malam, anda berdua lebih relaks lalu membolehkan bayi menyusu lebih lama dan kerap. Penyusuan malam turut merangsang hormon prolaktin yang memainkan peranannya menghasilkan lebih banyak susu.

10. Urutan 
Teknik urutan payudara yang betul akan membantu susu mengalir dengan lancar. Apatah lagi sewaktu anda mengalami bengkak susu ataupun sakit puting. Untuk itu, anda perlu menuam payudara dengan tuala yang telah direndam di dalam air suam. Anda boleh pelajari teknik mengurut menerusi www.breastfeeding.com.
 
11. Pengambilan suplemen  
dibolehkan tetapi pastikan ia daripada bahan alami yang tidak menyebabkan bayi mengalami kembung perut. Antaranya...
ESP! 

Tahukah anda "Keperluan protien sangat perlu diutamakan kerana protien diperlukan untuk pertumbuhan dan pembesaran. Protien merupakan nutrien utama dalam pengeluaran susuibu maka keperluan protien oleh seorang ibu turut meningkat selain  keperluan vitamin dan mineral turut meningkat antara 25 hingga 50% sementara sesetengah vitamin seperti asid folik dan zat besi meningkat sehingga 100 hingga 300 peratus. "


Pengambilan ESP @ Energizing Soy Protein sememangnya diketahui mempercepatkan penghasilan susu badan, dengan syarat, anda mematuhi konsep asas penyusuan susu ibu iaitu ‘supply and demand’
credit to MommaMia
ESP mmg faveret Adaa hehe mmg best..Sepanjang Adaa menyusukan Eilman, Adaa ambil set Tripple M which include ESP ni lah..selain daripada ESP Tipple M mengandungi Vitalea, Bcomplex, Vitamin C, Alfalfa, Ostematrix. Ramai yg teruja, x caya? Sila lahhhh tgk ye here and here
 
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
 
Sila hubungi Adaa untuk sebarang pertanyaan:
adaanoor@ymail.com
017-9329859

Tuesday, January 17, 2012

Penyusuan susu ibu:7 Fakta & Mitos yang perlu anda ketahui

Orang kita ni memang banyak pantang larang, kdg2 ada yang betul, ada yang tidak..main ikut2 je kan..tentang penyusuan ni mcm2 kita dengar, itu tak boleh, ini mesti buat..Ada yang kata susu ibu ni bergantung pada size payudara lah, pastu susu belah kanan 'nasi' lah, belah kiri air lah..mcm2 kan..Hari ni Adaa nk share 7 je dulu..


7 Fakta dan Mitos penyusuan Ibu

Menyusui akan mengakibatkan payudara kendurFakta: Salah! Payudara membesar disebabkan kantung-kantung ketika menyusui, otot-otot dalam payudara berkontraksi untuk mengeluarkan  ASI dari payudara sehingga kantung-kantung kosong dan kembali ke ukuran semula. Bila menyusukan secara berkala, maka volume ASI maksimal dalam payudara perlahan-lahan akan berkurang lalu payudara akan menyesuaikan ke ukuran idealnya.

Payudara berukuran kecil, tidak banyak menghasilkan banyak susuFakta: Ukuran payudara dibezakan oleh jumlah lemak dalam payudara. Makin banyak lemaknya, makin besar ukurannya. Namun, kemampuan payudara untuk memproduksi ASI tetap sama. Volume ASI dalam payudara ditentukan oleh jumlah yang dihisap. Makin sering bayi mengisap efektif, makin cepat ASI diproduksi dan payudara makin cepat terisi optimal.

Kolostrum/ASI pertama adalah susu basiFakta: Tidak benar! Kolostrum adalah cairan dengan nilai gizi sangat tinggi, serta mengandung zat-zat kekebalan yang sangat berguna melindungi bayi dari berbagai kuman yang membahayakan pada hari-hari pertama bayi lahir.

Ibu melahirkan cesar tidak dapat memberikan ASI pertamanyaFakta: Justru segera setelah bayi lahir, kolostrum dapat dan harus segera diberikan karena kandungan gizinya berkurang setiap hari sampai akhirnya transisi menjadi ASI matang. Perubahan dari kolostrum menjadi ASI transisi lalu ASI matang diawali dengan lepasnya plasenta/ari-ari dari rahim ibu. Jadi ibu melahirkan cesar tetap dapat memberikan ASI pertamanya.

ASI bisa berubah rasa dan warnaFakta: Benar, rasa ASI dapat berubah-ubah sesuai dengan makanan Ibu, sedangkan warna cenderung kecil perubahannya. Perubahan rasa ASI ini menguntungkan dalam hal memperkenalkan aneka makanan keluarga pada bayi. Jadi ketika bayi mulai mengenal makanan padat, ia tidak akan asing lagi terhadap rasa-rasa tersebut.

Payudara kanan mengandung makanan dan yang kiri minumanFakta: Bukan payudara kiri dan kanan yang memiliki perbedaan kandungan menyerupai makanan dan minuman, melainkan “waktu” ASI yang keluar dari payudara. ASI yang keluar pertama dari payudara (ASI awal) akan lebih jernih seperti air kelapa karena tinggi kandungan protein dan air. Sedangkan ASI yang keluar belakangan dari payudara (ASI akhir) tinggi kandungan lemak dan karbohidratnya.( inilah hindmilk n foremilk)

Ibu menyusui yang sedang sakit aman jika mengonsumsi obatFakta: Ada beberapa faktor yang menentukan keberadaan obat dalam ASI, misalnya ukuran molekul, kemampuan berikatan dengan lemak atau protein, waktu paruh obat - waktu yang dibutuhkan sehingga setengah dari obat dibuang dari tubuh - dan sebagainya. “Sisa” obat yang masih bisa ditemukan dalam ASI pun harus melalui proses pencernaan dalam usus bayi untuk bisa berada dalam sirkulasi bayi. Sehingga, mayoritas jenis obat bebas dapat dikonsumsi ibu yang menyusui.( kesimpulannya, boleh mkn ubat walaupun menyusukan bayi..kalau antibiotik pula pastikan ambil yang selamat utk bf dan tak effect susu ibu)


extracted n edited from here

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
 
Sila hubungi Adaa untuk sebarang pertanyaan:
adaanoor@ymail.com
017-9329859

Shaklee: Benarkah berkualiti?

Tengah duk godek2 desktop ni tadi jumpa info yang rasanya menarik untuk dikongsikan..Shaklee ni dah lama bertapak, hampir 55 tahun dah..bagi yang pernah menggunakannya dah tentu dapat menilai kan sejauh mana keberkesanannya..ni nak share sejarah shaklee sket:



Shaklee Corporation merupakan sebuah syarikat nutrisi semulajadi No. 1 di Amerika Syarikat dan menjadi sejarah kebanggaan selama lebih 50 tahun sebagai peneraju dalam sejarah kesihatan dan isu-isu alam sekitar. Dr Forrest C SHAKLEE memulakan syarikat dengan komitmen terhadap produk bagi meningkatkan kesihatan tanpa mencemarkan alam sekitar dengan mengasaskan syarikatnya pada 1956. Kategori produk syarikatnya terdiri daripada suplemen, produk pembersihan rumah, udara dan air penuras serta produk kecantikan dan penjagaan kulit yang menggabungkan keaslian dan sains yang terbaik.

Selama lebih 50 tahun, Shaklee telah menjadi pembekal terunggul dari segi mutu produk, nutrisi dan produk penjagaan peribadi yang tulen, produk keperluan rumah yang mesra alam dan sistem rawatan air serta udara yang terkini. Jenama Shaklee sinonim dengan kualiti yang tinggi dan kemujaraban, mewakili satu daripada jenama terkenal dalam pemakanan tambahan dan industri-industri jualan langsung. Pelanggan dan pengedar setia telah memberi sokongan padu terhadap syarikat selama lebih 50 tahun lepas. Dengan satu portfolio produk yang kukuh, di samping lebih 48 paten dan bakal paten di seluruh dunia, Shaklee beroperasi di Kanada, Jepun, Malaysia, Mexico, China dan Amerika Syarikat dan mempunyai lebih 700,000 orang ahli di seluruh dunia. Produk Shaklee mencerminkan komitmen syarikat bagi kualiti tertinggi, perkhidmatan dan kepuasan pelanggan, disokong oleh satu jaminan iaitu Jaminan 100% Shaklee. 

Ha tu diaaa bnyk lagi sejarahnya, tapi kite cite lain kali ye..Kali ni Adaa nak tunjukkan ranking Shaklee dlm industri supplement ni..mmg Shaklee claim productnya berkualiti which i totally agree with that, but nk jugak tahu dimana kedudukannya kan. Research yg adaa nk tunjukkan ni melibatkan 100 companies dan tak semua ada di Malaysia. Jom tgk Shaklee diranking ke berapa:

Original source: here

 How effective are the Shaklee multivitamins?

The table below provides a summary of the Effectiveness Scores of some of the more popular vitamin supplement brands available on the market, including the Shaklee vitamins.
Any vitamin supplement with a score that exceeds 8.0 is considered to be "excellent". Unfortunately a quick glance at the table below reveals that the great majority of multivitamin products available on the market do not meet that threshold. 

Using a multivitamin product with a score of 8.0 or above is strongly advised.


Effectiveness scores and ranking of the most popular vitamin supplements (including Shaklee)
 

Company Product Effectiveness Rank
21st Century One Daily Maximum 0.7 94
4Life BioVitamins Type III 4.5 55
Absolute Nutrition Dieters' Multi's 2.7 77
Action Labs Essential Nutrients 0.5 100
Advanced Physician's Products Maximum MultiVitamin/Mineral without Iron 5.8 34
amni Added Protection III 7.0 17
Atkins Basic #3 4.7 51
Avon VitAdvance Complete Multivitamin 1.2 88
Bronson Laboratories Performance Edge 4.5 56
Centrum Silver 4.6 54
Colgan Institute Formula MCS 6.4 26
Country Life Maxine 4.4 58
DaVinci Laboratories Spectra 6.8 21
Doctor's Nutrition Mega Vites 6.8 20
Douglas Laboratories Ultra Preventive X 9.4 2
Dr. Julian Whitaker's Forward Multi-Nutrient 7.6 14
EAS Multi-Blend 6.3 29
EcoNugenics Longevity Rhythms Gold 5.8 35
Equate One Daily 0.6 99
Essentials by Megafood Essentials for Life 5.2 43
Flora MultiCaps 1.2 89
FoodScience of Vermont Superior Care 6.6 24
Freeda Vitamins Ultra Freeda Iron-Free 2.7 79
FreeLife Reverse! 8.6 6
Garry Null's Supreme Health Formula 4.8 49
Geritol Complete 0.4 101
GNC GNC Mega Men Sport 6.9 19
Good Neighbor Pharmacy Balanced Care Complete Multi 0.6 97
Great Earth TNT - Total Nutrition Tablet 5.0 47
Greens+ Multi+ 3.9 63
Herbalife Formula 2 Multivitamin Complex 5.3 40
Jamieson Super Vita-Vim 3.7 67
Jarrow Multi E-Z Powder 5.0 46
Jean Carper's Stop Aging Now! 6.0 32
KAL Multiple Energy 5.2 42
Karuna Maxxum 4 7.9 10
Kirkland Signature (Costco) Daily Multi 1.9 84
Kroger Advanced Formula Complete 0.6 98
Life Brand Optimum 0.6 96
Life Extension Foundation Life Extension Mix 8.2 8
Lifestyles Lifecycles 1.6 86
Mannatech PhytoMatrix 6.2 30
Matol Matolife 4.1 62
Melaleuca Vitality Pak 5.3 39
Metagenics Multigenics Intensive Care 7.2 15
Michael's Naturopathic Programs Pedia Vites 3.8 64
Mountain Naturals of Vermont Superior Care 7.1 16
Natrol My Favorite Multiple Original 3.8 65
Natural Factors MultiStart 5.9 33
Nature Made Multi Complete 4.3 59
Nature's Blend Vitaminix Ultimate 5.6 37
Nature's Bounty Green Source Vegetarian Formula 4.1 61
Nature's Plus Uitra One 2.0 83
Nature's Sunshine Super Supplemental Vitamins and Minerals 2.7 78
Nature's Way Alive! Whole Food Energizer 6.1 31
Nikken Kenzen Mega Daily 4 4.9 48
NOW Foods Multiple Vitamins - Liquid Gels 6.4 28
Nu-life Ultimate One 3.7 66
Nutrilite (Amway, Quixtar) Double X 8.3 7
Nutrition Dynamics Optimum Health Essentials 6.8 22
One A Day Essential 4.5 57
Optimox Androvite 5.1 44
Perfect Choice Multivitamin Specially Formulated 2.9 73
Pharmanex (Nu Skin) LifePak Prime 5.4 38
PhytoPharmica Clinical Nutrients 4.7 53
Pilgrim's Silver Stars Multi 2.7 76
Puritan's Pride High Potency Ultra Vita Time Release 6.5 25
Purity Products Perfect Multi Focus Formula 7.0 18
QCI Nutritionals Ultra Vitality #1 5.2 41
Quest Maximum Once A Day 4.2 60
Rainbow Light Advanced Nutritional System 6.4 27
Reliv Classic 1.1 90
Ripple Creek Mega-100 (Slow Release) 3.3 70
Rite Aid Whole Source 0.8 93
Safeway Select Super Multivitamin 2.9 72
Schiff Single Day 2.4 82
Shaklee Vitalizer Gold 8.9 4
Sisu Only One 2.5 81
Solaray Iron-Free Spectro Multi-Vita-Min 5.8 36
Solgar Omnium 7.8 11
Source Naturals Life Force Multiple 8.7 5
SportPharma Multiguard 7.6 13
Spring Valley Maximum One Dally 0.6 95
Sundown Complete Ultra 0.9 91
Sunkist Multi-Men's 1.7 85
SupraLife Maxum Essentials 5.0 45
Swiss Natural Sources Super Adult Chewable 3.4 69
Thompson Human Nature Green Multi 3.0 71
Thorne Research Al's Formula 4.8 50
TwinLab Daily One Caps with Iron 6.7 23
Ultimate Nutrition Super Complete 7.7 12
USANA Health Sciences Essentials 9.3 3
Vitamin Power Power Source 100 2.8 75
Vitamin Research Products Extended Plus 7.9 9
Vitamin World Daily 3 With Antioxidant Factors 4.7 52
Walgreens Ultra Choice Premium 3.5 68
Watkins Superfood Multiple 2.8 74
Western Family Multra Forte 1.3 87
Xtend-Life Total Balance 9.6 1
YourLife Super Multi with Herbs 0.9 92
ZonePerfect Multi Vitamin & Mineral 2.6 80


So, dah tahu kan Shaklee ni berkualiti tinggi ke tak? Berbaloi~~ Make the best decision for ur health!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...