NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Sunday, August 28, 2011

SALAM LEBARAN DARI KAMI

Kami di MYCUTEKIDS-MYINSPIRATION ingin mengambil kesempatan mengucapkan Salam Lebaran buat semua pengunjung web kami dan loyal customers..semoga AidilFitri kali ini membawa seribu kemanisan buat anda semua..
Bagi yang ingin membuat pesanan, sila hubungi saya di 017-9329859 (immediate respond) or adaanoor@ymail.com. Saya akan cuba memenuhi pesanan anda sebaik mungkin :)

Berpantang hanya dengan Shaklee? Boleh ke? Boleeehhhh Ibu sihat, anak pun 'semangat'!

Saya mula mengenali Shaklee bila mengandungkan anak kedua saya..mmg masa tuh badan lemah sgt smp sy dinasihatkan doktor agar mengambil supplement. Disitulah pertemuan pertama saya dengan Shaklee aiseeehh..hehe since consume, badan saya jd much better n bertenaga, urus rumah dan jaga anak first yang tembam tu x terasa berat bagi saya berbanding sebelumnya..keje sikit semputnye lebih hehe..disebabkan kesan positive yang saya dapat, saya tekad nak berpantang dengan SET BERPANTANG(SET C) shaklee sahaja..sbb masa anak first dulu saya beli jamu mahal2..xde kesan langsung pada badan..satu kerugian bagi saya..so sy xmo ambil dah..saya cuma bergantung pada vitamins dan masakan mak mertua saya yang enak hehehe. Alhamdulillah, Eilman membesar dengan sihat, jarang sangat sakit,demam kuning sgt rendah dn cuma seminggu berat saya pun turun dengan jaya ke berat asal, sekarang pada usia Eilman 5 bulan, berat Eilman 8kg lebih, baru 2 kali demam..tu pun sehari je..saya sangat2 berpuas hati Alhamdulillah... :) Nak baca kisah saya dari pregnant smp sekarang with shaklee klik here

Model Shaklee hehe

Ini pula kata salah seorang customer kak N yang mengguna kan set berpantang shaklee
credit


"salam..
Ok kak..thanks a lot..
Juz nk share dgn akak..hr 2 bwk anak sy g inject sebln. Bl timbang berat dia dh 4.55kg. Lahir hr tu 2.8kg je..susu sy pn semakin byk n excited nk kumpul stok susu byk2 b4 start keje next month..Alhamdulillah n syukur pd Allah...sy pantang kali ni mkn vitamin shaklee je..x sbr nk tgk dia membesar lg sht dgn minum susu ibu yg b'khasiat ni..time kasih n syukur sgt2 sbb dip'temukan Allah dgn akak..mudah2an bf journey sy yg ke2 ni dip'mudahkan Allah..Amin..
"

Amin. Mudah-mudahan lebih ramai ibu yang menyusukan anak dan mengambil berat tentang pemakanan seharian mereka. Apa yang ibu makan disalurkan kepada anak melalui susuibu sebab itu pentingnya si ibu menjaga pemakanannya serta kesihatan diri ibu itu sendiri.

Apakah yang terdapat dalam set berpantang?



Apa pula yang ada dalam set penyusuan susuibu?

  • Multivitamin
  • B complex
  • Vitamin c
  • Alfalfa
  • Sangat bagus jika diambil bersama ESP dan Ostematrix
Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini

Wednesday, August 24, 2011

Weight management: kenali Cinch, Fiber dan Lecithin~~

Sejak seminggu yang lalu saya asik ditanya tentang bagaimana nak mengurangkan berat badan..mcm berjanji janji pulak mereka semua ni..dan sukacita saya katakan yang Shaklee boleh membantu..antara product yang glemer untuk weight management ni Cinch (vanila, coklat, cafe latte), Fiber, dan Lecithin..

Cinch™ Shake merupakan minuman yang sungguh lazat dan berzat untuk membantu anda memelihara otot yang penting dan menjadikan anda sentiasa berasa kenyang dan berpuas hati di samping mengurangkan berat badan. Rumusan proprietary kami diperkaya dengan Leucine™ iaitu asid amino yang memberi signal kepada badan untuk memelihara otot semasa pengurangan berat badan. Dalam kata lain, leusina dalam Cinch™ Shake membantu anda menghilangkan lemak tetapi tetap memelihara otot anda. 

more info:
  • Memberikan khasiat seperti satu hidangan tetapi dengan rasa seperti santapan manis/ pencuci mulut
  • Mengandungi Cinch Pro™ iaitu suatu campuran protein eksklusif yang diperkaya dengan asid amino leusina
  • Diperkaya dengan Leucine™ untuk memelihara otot semasa anda mengurangkan berat badan
  • Terdapat 24 gram protein dalam setiap sajian bagi membolehkan anda berasa puas dan kenyang
  • Mempunyai kandungan serat yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian
  • Nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga
  • Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting
  • Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan
  • Soya bukan GMO
Fiber-Serbuk serat semulajadi yang tidak berperisa sangat kaya dengan Vitamin C dan sesuai dibancuh dengan jus buah-buahan, susu dan minuman yang lain.(fiber membantu penyerapan lemak dan penyingkirannya)
  • Setiap hidangan mengandungi 4 g serat larut air
  • Memperbaiki kesihatan jantung
fungsi lain fiber
  1. Boleh mengelakkan kanser usus
  2. Bertindak mengurangkan tahap kolesterol
  3. Mengeluarkan racun dari badan dengan mempercepatkan proses pembuangan najis
  4. Dapat mengurangkan gula dalam darah
  5. Baik utk mereka yang dalam proses pelansingan badan kerana serat akan berada lama dalam perut dan memberikan rasa kenyang
  6. menggalakkan bakteria yang baik dalam usus besar
  7. mengurangkan sembelit yang akan menyebabkan masalah buasir, angin pasang dan penyakit diverticular
Lecithin penting untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids). Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol. Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).  Membantu kawal paras triglycerides. Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah. Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol. Untuk fungsi lain lecithin klik here

Ini pula tips utk pengambilan protein yg efektif: (cinch, ESP, Mealshake)

Bagi anda yang sedang dalam proses mengawal berat badan, pastikan protein terkandung dalam setiap makanan anda. Protein sangat perlu untuk membantu meningkatkan metabolisme tubuh, meningkatkan perkembangan otot, menjaga nafsu makan dan menjaga otot bebas lemak. Kajian menunjukkan protein dapat membakar kalori sampai sebanyak 35%... Cth makanan yg kaya protein kacang soya, ikan, telur, hasil tenusu(susu,keju,yogurt), kekacang, avokado, ayam, tauhu,

Dan ini tips utk anda: "Waktu sesuai utk anda makan/minum Protin"

-Your first meal of the day (since you haven’t eaten for hours).
-At night before bed (so there’s protein in you over night when your body is repairing/recovering).
-In the meal you eat before your workout (your “pre workout meal”).
-In the meal you eat immediately after your workout (your “post workout meal”).
 
jika berminat, roger ye!
Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. 

LECITHIN: 13 perkara yang anda perlu tahu~~

Lecithin ni salah satu vitamin yg plg saya suka maklumlah, dh lama cuba memecahkan lemak2 tersembunyi ni, akhirnya saya dipertemukan dgn Lecithin..ibu2 menyusu pon sgt suka dgn lecithin ..kire hot stuff jugalah ni..same goes to mereka yg nk menurunkan berat badan..time nk menjelang syawal ni makin ramailah yang mencari..sebagai perisai menghadapi juadah hari raya ( mcm nk gi perang hihi) . apa yang best sgt psl Lecithin ni? 
my favourite :)

Sekilas fakta: Lecitin itu sendiri adalah lemak.. FAT??..oppss.Lecitin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh bdn .. contoh buat kek...yg basic tu mcm tepung gula telur..kalo dak..tak jadi kek tu..haa gitulah.Lecitin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, soybeans ...dan tahukah anda ~ Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin...dan yang menariknya..Lecitin Shaklee adalah bersumberkan dari soybean... i likeee...
 Dan tgh2 mlm ni saya nak share 13 kelebihan tentang Lecitin yang anda perlu tahu.,.
 
  • Lecitin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol,triglycerides dan lemak2 yg lain.Sebab tu ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure,stroke,heart disease, arteri yg mengeras ... Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini 
  •  
  • Kenapa org yang nak kurus suke lecitin?Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak)..Tahukah anda..Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian... Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
  •  
  • Lecitin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan....Banyak faktor seperti bahan2 kimia daripersekitaran yg tercemar,bahan2 metal,dadah,food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2...jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecitin ,pasti ianya keputusan yg bijak.,
  •  
  • Lecithin membantu mengurangkan atau mecegah penyakit berkaitan hati....
  •  
  • Lecitin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf.Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin
  •  
  • Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria.Disamping itu, struktur lecitin itu sendiri melindungi sel dari teroksida
  •  
  • Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf.Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory) . Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer's disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan...
  •  
  • Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur.Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia..
  •  
  • Lecitin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi,hay fever,asma,bronkitis dan emphysema
  •  
  • Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint(sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
  •  
  • Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat..cantik berkilat,kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  •  
  • Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine, .Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
  •  
  •  Lecithin, bersama unsur2lain digunakan utk membuat BILE.. Bile ni fungsinya plak mencairkan lemak dan ..Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan
 
*Sebiji lecitin Shaklee mengandungi 530mg of Lecitin..jadi kiralah sendiri yer brapa biji anda perlu mkn sehari.. :-)
 
nak dapatkan harga istimewa? roger saya!

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. 

EPO ke GLA? EPO ke GLA?

Saya rasa ramai wanita terutamanya familiar dengan EPO atau dikenali juga as Evening Primerose Oil..EPO ni serasi dgn masalah kewanitaan dan disbbkan itu lah EPO ni seakan akan vitamin WAJIB utk wanita..GLA ni apa pulak? apa bezanya?

credit to kak N

Suplemen Evening Primrose Oil, atau dengan nama singkatan nya EPO, amat masyhur di kalangan wanita. Ada yang menggunakan sejak dari muda, ada yang mengamalkan bila dah berusia, terutama apabila hampir-hampir menopause, dan tidak kurang juga yang menggunakan setelah berumah tangga, untuk menstabilkan hormon kewanitaan. Pendek kata, ada sesetengahnya yang berkata, "Kalau tak ambil suplemen lain pun takpalah, asalkan jangan skip makan EPO". Begitu sekali impak EPO kepada kaum wanita!

Di Shaklee, kami tidak mempunyai vitamin yang di panggil EPO, namun, Shaklee ada vitamin yang lebih baik daripada EPO, yang dikenali sebagai GLA Complex. Owh ya, dalam GLA Complex ini, turut ada kandungan Vitamin E dan Minyak biji matahari.

Kenapa kami konfiden yang GLA Complex Shaklee lebih baik daripada suplemen EPO di pasaran? Ini kerana, ramai yang tidak tahu, bahawa sebenarnya, kandungan bahan utama di dalam EPO ialah GLA - gamma-linolenic acid. Sedikit petikan daripada NCCAM.


* Evening primrose oil is extracted from the seeds of the evening primrose. *
Evening primrose is a plant native to North America, but it grows in Europe and parts of the Southern hemisphere as well. It has yellow flowers that bloom in the evening. Evening primrose oil contains gamma-linolenic acid (GLA), an essential fatty acid. Essential fatty acids are required by the body for growth and development, and must be obtained from the diet.
Jadi, apakah kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex nie?

  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid


  • Membantu meningkatkan kesuburan - for those trying to conceive baby!


  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid) - abdominal pain, breast pain


  • Membantu dalam menangani menopus


  • Menguatkan kuku dan rambut


  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri


  • Membantu menangai ekzema


  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid


  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri


  • Menguatkan imuniti tubuh


  • Memperlahankan proses penuaan


  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung


  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi


  • Mengawal kolesterol


  • Untuk fungsi saraf



  • *Source : Shaklee Malaysia

    bagi sesiapa yg berminat untuk mencuba, boleh cari saya :)
    Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. 

    GLA: Gama Linoleik Acid

    Theme ari ni mari mengenal vitamin yang anda makan heheh so sekarang nk berkenalan lak dengan GLA atau Gama Linoleik Acid..Inilah dia..
    GLA atau nama saintifiknya dikenali sebagai Gama Linoleik Acid (GLA). Ia merupakan bahan binaan bagi prostaglandin. Apa pula prostaglandin? Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah


    FAEDAH

    GLA dikatakan membantu mengurangkan keradangan yang biasa dalam sindrom pra-haid(PMS), arthritis rhematoid dan eczema. Selain itu GLA membantu mengurangkan sakit dan kebas yang berkaitan dengan masalah kencing manis. GLA juga dikatakan dapat membantu mengawal kencing manis (jenis 2) dengan membaiki kadar insulin & kolesterol. GLA juga membantu dalam menyingkirkan lebihan berat badan terutama bagi yang ingin mengurangkan berat badan.


    SIAPA YANG MEMERLUKAN GLA?


    GLA diperlukan bagi golongan wanita yang menghidap Pre Menstrual Syndrom atau PMS. GLA sangat diperlukan oleh pengidap arthritis rheumatoid dan eczema dan mereka yang menghadapi masalah kencing manis serta mereka yang bimbang dengan lebihan berat badan.

    MENGAPA SHAKLEE GLA

    1. Bahan Asid linoleik Gama hanya boleh didapat dari 3 tumbuhan (bijiran):-
    - Evening Primerose Oil
    - Black current
    - Borage – minyak tertinggi 2 x ganda dari primerose & 50% lebih tinggi dari
    black current


    2.Badan boleh membina GLAnya sendiri dengan menukarkan asid linoleik yang didapati secara semulajadi dalam minyak sayuran tetapi faktor-faktor seperti tekanan, penuaan, penyakit & pengambilan alkohol boleh menggangu proses penukaran tersebut. Oleh itu pemakanan tambahan GLA sangat di syorkan bagi memastikan tubuh mempunyai bekalan binaan yang mencukupi untuk postsglandin

    3.Diuji secara klinikal untuk bioavailabiliti, serapan & gabungan ke dalam sel & tisu

    4.Dari borage sumber semulajadi yang paling pekat asid lonileik gama

    5.Setiap kapsul mengandungi 90 mg asid linoleik gama, 216 mg asid linoleik & 15 IU vitamin E

    6.Di lindungi oleh Shaklee Guard – sistem anti –pengoksida semulajadi dipaten secara eksklusif bagi memastikan kestabilan dan kesegaran
    sumber asal here

    Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. 

    Fiber- Jom kenali fungsi serat dalam tubuh

    Sejak akhir2 ni ramai pula yang bertanyakan saya tentang fiber..so apakata kita share sikit info abt fiber

    Apakah itu fiber?


    Fiber merupakan gentian serabut yang terkandung dalam tumbuh-tumbuhan. Fiber membentuk dan menawarkan kekuatan serta struktur bagi tumbuh-tumbuhan. Gentian berkenaan merupakan salah satu gizi penting untuk mengekalkan kesihatan sungguhpun ia tidak dapat dicerna secara langsung oleh tubuh badan manusia. Fiber banyak terkandung dalam semua bijirin seperti beras, gandum, oat, psyllium husk , buah-buahan, sayur-sayuran dan kekacang seperti soya, kacang tanah, dhal, pea, guava dan sebagainya. Fiber hanya terdapat dalam tumbuh-tumbuhan dan tidak terkandung dalam daging haiwan, ikan dan bahan tenusu.

    Apakah kepentingan Fiber terhadap kesihatan manusia?

    Menurut pakar-pakar kesihatan, pengamalan kesihatan bermula dari penjagaan bahagian usus. (rumah penyakit ialah perut) Pengambilan fiber yang mencukupi setiap hari dapat memperkuat pengendalian bahagian usus secara berkesan. Fiber membantu meransang sistem penghadaman dan mengelakkan sembelit. Selain daripada itu, ia membuatkan anda merasa kenyang lalu mengurangkan kuantiti makanan yang diambil dan dengan demikian membantu mengawal berat badan.

    Benarkah fiber dapat membantu mengawal berat badan?

    Fiber berupaya memanjangkan waktu kekalan makanan dalam bahagian perut dan membuatkan anda berasa kenyang. Hal demikian dapat membantu anda mengurangkan pengambilan makanan dan kalori . Selain daripada itu, tabiat pemakanan yang baik dan rajin bersenam juga membantu dalam pengawalan berat badan.

    Berapakah jumlah pengambilan fiber yang sesuai bagi seseorang setiap hari dan apakah cara pengambilannya?

    Menurut cadangan pakar pemakanan, jumlah pengambilan fiber yang disyorkan bagi seseorang setiap hari adalah di antara 20-35 gram. Anda dicadangkan untuk menambah kuantiti pengambilan sedikit demi sedikit. Minumlah lebih banyak air apabila kuantiti pengambilan fiber kian menambah . 8 gelas air dicadangkan untuk diminum setiap hari.

    extract from here

    Jelas fiber sgt penting dalam mengekalkan kesihatan badan sama seperti vitamin yang lain..jadi jangan sekali kali kita mengabaikan pengambilan serat dalam diet harian kita, bnykkan makan sayur, buah, oat dll..untuk saya? saya pilih Fiber unflavoured dari Shaklee :) senang dan sedap hehe
    sedikit info ttg Fiber Unflavoured

    Serbuk serat semulajadi yang tidak berperisa ..kaya dgn vitamin C..Setiap hidangan mengandungi 4 gm serat larut air.It is fat free and Cholestrol Free.Directions:Mix 2 teaspoon with 8oz fluid of anyjuice,milk..or stir into any flavor of nonfat yogurt..
     
    Siapa yang perlukan Fiber ni?

    secara ringkasnya, inilah antara fungsi fiber:
    1. Boleh mengelakkan kanser usus
    2. Bertindak mengurangkan tahap kolesterol
    3. Mengeluarkan racun dari badan dengan mempercepatkan proses pembuangan najis
    4. Dapat mengurangkan gula dalam darah
    5. Baik utk mereka yang dalam proses pelansingan badan kerana serat akan berada lama dalam perut dan memberikan rasa kenyang
    6. menggalakkan bakteria yang baik dalam usus besar
    7. mengurangkan sembelit yang akan menyebabkan masalah buasir, angin pasang dan penyakit diverticular
    Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. 
      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...