NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Wednesday, November 16, 2011

Stretch mark merunsingkan anda? Jom singkirkannya!

Bila tiba bab2 stretch mark ni mmg lah sgt merimaskan..Ada sesetengah orang beruntung sebab kulitnya tak terjejas dan kekal cantik walaupun mengandung. Tapi kalo dah masa mengandung tuh berat naik sampai 20kg, dah tentu tentu ade stretch mark kan..tak payah tunggu 20 kilo lah, 10 kilo pun dah berselirat stretch mark huhuhu.

Apa stretch mark ni sebenarnye? buruk sgt ke? ha meh2 kite tgk..


Stretch mark (tanda regangan) adalah guratan kulit berpola memanjang tidak beraturan. Garis-garis tersebut bervariasi panjangnya dari beberapa milimeter sampai belasan centimeter. Sebagaimana diketahui, kulit terdiri dari tiga lapisan utama:

  • Epidermis: lapisan luar kulit yang melindungi bagian dalam tubuh dan terdiri dari lapisan sel datar.
  • Dermis: lapisan pendukung kuat di tengah yang memberikan kekencangan dan fleksibilitas kulit.
  • Subkutis atau hipodermis: lapisan dalam kulit yang terdiri dari jaringan lemak dan ikat.
Stretch mark terjadi ketika lapisan dermis teregang melebihi daya fleksibilitasnya dalam waktu singkat. Akibatnya, dermis pecah sehingga membentuk stretch mark. Stretch mark sebenarnya hanya kerutan kulit, hanya  lapisan dermis yang terpengaruh sedangkan lapisan epidermis di atasnya tetap utuh.

Stretch mark dapat hadir di mana saja pada tubuh Anda, tetapi yang paling lazim adalah di tempat-tempat di mana lemak tersimpan atau di bagian kulit yang sering teregang. Tempat yang paling umum adalah perut (terutama dekat pusar), payudara, lengan atas, lengan bawah, punggung, paha, pinggul. Selain mengganggu penampilan, stretch mark tidak berisiko kesehatan.

Bila dah deliver pastinya semua mom nak cantik balik kan, badan dh slim, tapi bila tgk kulit uihhhh bersimpang siur garis ni..camno tuh? tak cukup dengan kat perut, kat paha pun adeeee hukhuk macam mana ni? jom baca pengalaman Mommy Razim..

credit to kak cery

sekarang baca cerita si Aula ni ttg stretch mark, dipetik dari blognya..

_____________________________________
Bila cerita pasal STRETCH MARKS nie memang adalah NIGHTMARE buat kebanyakan ibu-ibu yang dah bersalin.. Antaranya termasukla MOMMY RAZIM k…
Semalam la dok belek2 depan cermin tetiba tengok "eih macam dah berkurang la stretch mark nie… dok sapu2 rase licin jer… Nak tanye hubby of coz die kate cantik kan hahah :P".Takleh aula nak share gambar hahah segan la… tapi percayalah mmg dah bertambah licin rupa dan rase (macam makanan laks!) . Sebenarnya memang ramai yang dah share testimoni nie tapi takde lak aula rase kan.. tapi lepas mendisiplinkan diri untuk amalkan 3 CARA kat bawah nie alhamdulilah baru PERCAYA..

1. Pepagi breakfast memang Aula minum ESP+ FIBER wajib selain dari control diet dan tenaga nak make sure "Protien yang cukup untuk badan nie"
2. Amalkan minum air yang CUKUP sekurang-kurangnya 2-3Liter sehari wajib ye!!
3. Pengambilan VITAMIN C dan GLA sekurang-kurangya 2 biji sehari.
Nie memang rutin harian selama tak aktif berblogging tapi walau malas camne pun mesti takleh lepas dari ambil VItamin C.
PEngambilan protien yang mencukupi memang adalah PENTING sebab protien adalah sumber makanan buat sel-sel kita. Kalo tak cukup makanan macam mane nak kulit tampak segar dan awet muda kan?? Saya bolehla cerita macam2 kan tapi tak cuba tak tahu kan?? Tiada paksaan tau… Yang penting saya sharekan pengalaman saya.
__________
*Credit kepada Aula kerana berkongsi pengalaman. Anda boleh hubungi beliau,pengedar sah Shaklee di KLCC/ Balakong. 012-2522007 . Jika nak kepastian cerita ttg stretch mark ni,boleh tanya beliau pengalaman/ tips atau pun utk mendapatkan produk Shaklee...feel free to contact her
________________________________________

Tak banyak pun yg Aula ambil..just GLA+Vitamin C+Fiber+ESP tapi yang paling penting consistent InsyaAllah u'll get the same result mcm Aula ye..

here's another interesting fact, cannot resist from pasting it here..thanx kak cery

Tahukah anda pada 1977, Shaklee adalah syarikat pertama yg menghasilkan vitamin C dgn sistem pembebasan terkawal berasaskan tumbuhan (Sustained release). Dan ni ada lagi fakta yg best.. tahukah anda jika anda menyuntik vitamin C, side efeknya adalah ia menimbulkan endapan kristal dlm tubuh yg mengakibatkan gangguan fungsi ginjal jika kurang air.. Jadi daripada suntik menyuntik, apa kata mulakan hari anda dgn pengambilan suplemen natural 2bj Vitamin C sehari... Vitamin C berfungsi dlm pembentukan kolagen yg menghasilkan protein utk proses pembaharuan kulit. Vitamin C dan Vitamin E juga bertindak sebagai bahan antioksida yg melindungi radikal bebas dan melawan oksida yg menyebabkan penuaan.

So, choose the best for urself!

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan.
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...