NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Tuesday, November 1, 2011

Susu dan kepentingannya untuk IBU HAMIL~ nak baby sihat, pandai, sile minum susu =)

Sejak setahun dua ni ramai kwn2 berkahwin dan tgh tunggu nk menimang baby..maklum laa mmg tgh umur2 berkahwen..tuh yg sampai kdg2 satu hari ade 2 kwn buat kenduri hihi meriah gitu..tapi tak kurang jugak yg dah lama kawen tp tgh menunggu menimang baby jugak tapi bukan 1st lah, yg second, third dah hhehe. Oleh sbb tu lah Adaa rasa terpanggil utk share satu ilmu untuk ibu hamil  aka mak buyong ni ..pasal susu..Adaa tau memang ramai yg liat sgt nk minum susu kak,  kalo sebulan sekali x kira ek..tak aci..ni tiap2 hari punya cerita ye..susu ni kalo x mengandung pon dah penting, apatah lg waktu pregnant..dalam entry Adaa yg dulu  bertajuk Manfaat besar susu: Ostematrix Shaklee ~~ade dinyatakan betapa perlunya kita ni minum susu..


Tapi kali ni khas utk ibu hamil PLZ READ yeee..


KANDUNGAN NUTRISI DALAM SUSU KHUSUS IBU HAMIL

KALORI
  • Manfaat: Ia menyumbang sumber tenaga kepada ibu hamil
  • Kandungan/gelas: 150 kalori
  • Keperluan/sehari: 240 kalori
PROTEIN
  • Manfaat: Membentuk sel-sel tubuh janin dan menambah berat badan janin
  • Kandungan/gelas: 10.4 gm
  • Keperluan/sehari: 72 gm
KALSIUM
  • Manfaat: Mencegah keracunan kepada kehamilan, pre-eklamsia. Menjana pertumbuhan otot, jantung, saraf dan sistem enzim janin
  • Kandungan/gelas: 400 mg
  • Keperluan/sehari: 1000 mg
ZAT BESI
  • Manfaat: Membentuk sel darah merah ibu dan janin, memelihara kehamilan sehingga waktu bersalin dan membina sistem enzim pada susu ibu.
  • Kandungan/gelas: 10 mg
  • Keperluan/sehari: 30 mg
ASID FOLAT
  • Manfaat: Membantu pembentukan organ janin, mengelakkan cacat tulang belakan(spina bifida) dan gangguan pertumbuhan otak janin.
  • Kandungan/gelas: 400 ug
  • Keperluan/sehari: 400 ug
AHA/DHA
  • Manfaat: Komponen penyusunan membran sel otak dan menyediakan air susu berkualiti.
  • Kandungan/gelas: 20 mg
  • Keperluan/sehari: 9 mg
ZINK
  • Manfaat: Meningkatkan sistem kekebalan tubuh ibu dan janin
  • Kandungan/gelas: 2.5 mg
  • Keperluan/sehari: 2.5 mg
VITAMIN A
  • Manfaat: Membantu pertumbuhan kulit, tulang dan mata janin serta mengurangkan risiko kanser.
  • Kandungan/gelas: 1000 IU
  • Keperluan/sehari: 2100 IU
VITAMIN B1
  • Manfaat: Melepaskan tenaga daripada makanan bagi membolehkan ibu mendapatkan nutrisi dengan sempurna.
  • Kandungan/gelas: 0.45 mg
  • Keperluan/sehari: 1.1 mg
VITAMIN B2
  • Manfaat: Metabolisme asid amino, asid lemak dan karbohidrat.
  • Kandungan/gelas: 0.45 mg
  • Keperluan/sehari: 1.3 mg
NIACIN
  • Manfaat: Mengurangkan rasa mual dan muntah ibu hamil
  • Kandungan/gelas: 5 mg
  • Keperluan/sehari: 12.9 mg
VITAMIN B12
  • Manfaat: Pembentukan sel darah merah, sumsum tulang dan saraf ibu dan janin.
  • Kandungan/gelas: 1 ug
  • Keperluan/sehari: 1.2 mg
VITAMIN C
  • Manfaat: Pertumbuhan tulang dan gigi janin
  • Kandungan/gelas: 48 mg
  • Keperluan/sehari: 60 mg
FOSFUR
  • Manfaat: Pembentukan tulang dan gigi
  • Kandungan/gelas: 300 mg
  • Keperluan/sehari: 650 mg
SODIUM
  • Manfaat: Mencegah keguguran dan membantu pertumbuhan sel otak janin
  • Kandungan/gelas: 50 ug
  • Keperluan/sehari: 180 ug



Kadangkala susah untuk kita sukat dlm segelas susu, mencukupi ke nutrien yg diperlukan untuk ibu dan janin? haa sbb tuh kene ambil tahu ye..kalau susah nak sukat, apatah lagi bg yang liat nk minum susu, jgn risau..dalam set kehamilan kami yg br je di re-branding bulan lepas (EU-FOUR PACK) ada Ostematrix yang dilengkapi dengan mineral kalsium jadi, adelah alternatif buat anda..Adaa dulu pon sbb x dpt nk minum susu tiap2 hari, jadi Adaa consume je ostematrix ni..senang hehe ditambah pula dengan set lengkap untuk ibu hamil, mmg berbaloi, x letih, bertenaga, yang penting, tak pernah cramp mlm2, tak sakit belakang.

Baby Shaklee ku hehe

Jika anda dpt ambil Ostematrix dan minum susu lagi bagus ye..bukan untuk sesiapa..untuk anda dan baby jugak kan..Jadi? Fikir2kan lah..


sila tekan 'like' button dan nntkan kelebihan yang bakal anda perolehi. PM Adaa untuk keterangan lebih lanjut
 
Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini.
.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...