NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Monday, September 5, 2011

Cerita Diabetes dan Fiber Unflavored

Salam Aidilfitri buat semua..sakan nih raya, hari ni baru dapat berblogging semula :) Hari ni nak share ttg Fiber Unflavored..sebelum ni saya ade cerita tentang Fiber dapat membantu menurunkan berat badan here tapi kali ni nk share pengalaman dari pesakit diabetes pula..

Saya sendiri sewaktu mengandungkan Adam dan Eilman, kena Gestational Diabetes (diabetes waktu mengandung) tapi waktu mengandungkan Adam, lagi 2 minggu nk bersalin baru dapat tahu so saya tak buat apa2 pun lah..bila mengandungkan Eilman, check2 ada jugak kene GD tapi very2 border je but still, kene control diet n all that. Rasa seksa je nak tahan makan ABC, coklat, nasik hehe yelah, selera org pregnant, nk yg sedap2 aje..so, saya ambil lah Fiber..lepas makan bende2 manis yang agak2 boleh menaikkan bacaan gula dlm darah saya ( nk mkn jugak tuh bende manis hehe) saya ambil Fiber dan Alhamdulillah bacaan terkawal aja n baby lahir pon x besar sgt..3.2kg je hehe. itu pengalaman saya..jom baca kisah Puan Intan pulak 
credit to lyana

Jom baca testimoni ibu Puan Intan (Pasir Gudang) yang bacaan gula dalam darah beliau turun hanya selepas 3 hari mengamalkan Fiber Plan Unflavoured.
"Mak dan ayah merupakan penghidap diabetes. Namun, paras gula dalam darah mak lebih tinggi berbanding ayah. Dah lama mak saya menghidap sakit ini, iaitu sejak hamil adik saya yang bongsu, berterusan hingga sekarang. Kedua-duanya bergantung kepada ubat. Bermakna ianya masih terkawal kerana masih mampu bergantung pada ubat dan belum lagi suntikan insulin. Mungkin berkat mak dan ayah menjaga pemakanan mereka sehari-hari. Ketika menjalani pemeriksaan bakal Haji, mak saya didapati paras kolesterol mak saya juga melebihi tahap yang sepatutnya. Mak telah dinasihati mengambil pula ubat mengawal kolesterol.

Namun saya terfikir, alangkah baiknya kalau mak dan ayah tidak bergantung lagi kepada ubat kencing manis itu atau paling tidak mengurangkan dosnya.


Akhirnya saya mengambil keputusan untuk membelikan ini sebagai bekalan untuk mak dan ayah.....
Performance Drink dan Fibre Plan Unflavoured dari Shaklee...


Minuman Fiber ini merupakan serbuk serat semulajadi yang tidak berperisa dan kaya dengan Vitamin C. Setiap hidangan Fiber Plan ini mengandungi 4 g serat larut air. Ianya juga dipercayai dapat mengawal kandungan gula dalam darah dan paras kolesterol serta dapat memperbaiki kesihatan jantung.

Sudah 3 hari mak dan ayah mengamalkan meminum Fiber ini setiap pagi sebelum mengambil sarapan. Hari ini, sepulangnya saya dari sekolah tadi, mak memberikan saya khabar gembira.


"Tadi mak check darah, gula mak turun 4.6!!! Selalunya paling rendah pun mak dapat 7 atau 8, tak pernah dapat sampai macam ni.... "
beritahu mak yang nampak gembira sangat dengan paras gula dalam darahnya.
(Mak ayah saya memang ada kit pemeriksaan darah untuk diabetes. Jadi mereka boleh periksa kandungan gula sendiri secara teratur)


SubhanAllah!!!! Saya yang dengar macam nak melompat kesukaan. Alhamdulillah... setelah pelbagai petua, ubatan dan minuman yang mak ayah saya cuba.. akhirnya hari ini dia berjumpa dengan yang sesuai dengannya. Saya memang gembira. Apatah lagi nampaknya tiada kesan sampingan daripada minuman ini. Tenang sikit hati saya bila mengetahui minuman Fiber ini sesuai dengan kedua orang tua saya. Tidaklah saya susah hati mengenangkan keadaan kesihatan mak dan ayah di Mekah nanti.


Satu lagi minuman yang saya bekalkan untuk mak dan ayah saya adalah
Shaklee Performance Drink khusus untuk membekalkan mereka tenaga dan mengelakkan dari dehidrasi sewaktu beribadah di Mekah kelak. Semoga mak dan ayah saya dapat melakukan ibadah Haji dengan lebih bertenaga dan sempurna tanpa sebarang halangan... insyaAllah..."

ha, percaya tak? Bahagia kan dapat melihat orang tersayang gembira dan sihat. Jadi, jika ada saudara terdekat yang mengidap diabetes, bolehlah cadangkan utk cuba Fiber atau lagi elok hadiahkan pada mereka jika mampu :)

Jika anda inginkan jadual mkn dan pilihan suplemen utk pesakit diabetes yg bersesuaian dgn budget anda, sila emel saya di adaanoor@ymail.com atau sms saya di 017-9329859. Pakej basic hanyalah dlm range Rm175-Rm250 shj..

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini.  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...