NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Tuesday, August 23, 2011

SILENT KILLER: Watch ur cholesterol level! Apa vitamin yang anda perlu ada~

Bila raya je mesti kita dh terbayang lontong, rendang, lemang, kuih muih..huuuuu sedap nye kan..tambah2 setelah puasa sebulan, selera masa hari raya rasa membuak aje, ditambah pula dengan jemputan rumah terbuka yg tak putus2..Tapi dlm suasana yg gembira tu, kita kene juga ingat ye tentang kesihatan diri..jangan kita bebankan perut yg dah sebulan kosong tuh dengan kemasukan makanan yg sgt bnyk pada hari raya..kesian sistem badan..tambahan pula tabiat tu boleh mengundang banyak penyakit yang boleh spoil kan hari raya kita :)
Oklah, dalam melayan mood nk balik raya ni saya nak share sikit psl CHOLESTEROL AS SILENT KILLER

credit

Dalam kita seronok menjamah juadah raya, adakah kita prihatin dengan apa yang kita makan? Masih ingat lagi 14 tahun dahulu, arwah abah saya di serang strok pada malam raya yang kedua. Beliau mempunyai masalah darah tinggi secara kebetulan sehari sebelum raya arwah sangat suka makan satay. Rupa-rupanya dalam diam kadar kolestrolnya meningkat dan menyebabkan tekanan darah meningkat seterusnya merosakkan saraf dalam otaknya maka arwah paralyse selama 2 minggu sebelum terus meninggalkan kami 8 beranak buat selama-lamanya.

Kisah ini menjadikan iktibar buat saya dan suami. Bila nak makan rendang, lemang atau pulut, kami tak berani nak makan banyak sebab tahu kesannya ke atas kolestrol dan jantung. Makan berpada-pada. Sejak awal perkahwinan, keluarga mertua akan pastikan vitamin utama untuk mengurangkan kolestrol wajib ada untuk menampung seluruh keluarga.
 Kami akan makan vitamin tersebut dan fokus pada kolestrol terutama musim perayaan yang banyak dengan jemputan rumah terbuka.

 Tanpa kita sedari ada sesetengah juadah boleh menyebabkan kandungan lemak jahat dalam salur darah makin meningkat.

Apakah vitamin yang sekurang-kurangnya ada demi mengawal kandungan kolestrol dalam darah terutama dalam mengawal kolestrol jahat iaitu LDL.



VITAMIN C, LECITHIN, GLA

Atau jika anda berkemampuan lebih berkemampuan

VITAMIN C, LECITHIN, VITAMIN E


Secara ringkasnya kepentingan vitamin yang dinyatakan ialah :


Vitamin C sangat perlu dan penting untuk pembuluh darah. Salur darah yang kurang vitamin C ibarat getah paip yang reput dijemur matahari dan bila2 masa sahaja boleh pecah.

Lecithin penting untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids). Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol. Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).  Membantu kawal paras triglycerides. Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah. Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol
 
GLA ianya mengandungi vitamin E disamping ianya berfungsi untuk menstabilkan keadaan hormone di dalam tubuh badan kita. Ianya juga membantu membakar lemak di dalam salur darah. Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung. Mengawal kencing manis dan darah tinggi. Mengawal kolesterol dan bagus untuk fungsi saraf.

Vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.Menguatkan imuniti tubuh.Memperlahankan proses penuaan.
------------------------------------------------------------------------------------------
Jadi, sentiasalah perhatikan apa yang kita mkn, dan sentiasalah beringat agar tak menyesal nanti ye..peringatan untuk diri sendiri juga yang selalu lupa diri bila nmpk makanan huhuhuhu


untuk dapatkan vitamin dengan harga istimewa, hubungi saya ya

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...