NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Wednesday, February 15, 2012

My Story: Pengurusan EBM ketika travel~~

Malam ni tetibe rasa nak bercerita tentang EBM (expressed breast milk). Waktu mula2 mengandungkan Adam (first son) hati ni mmg lah nak bf anak, tapi yelah, kita hanya merancang, mungkin adaa pon masih mentah masa tuh..tambahan pula mmg Umi pon xde pengalaman sangat nyusukan anak2 disbbkan kurang susu..so bila time Eilman, mmg tetiap hari gali pasal breastfeeding, pengurusan susu and everything but never really compile all the info. Gadjet2 nak nyusu kan anak ke ape ke lagi lah tak pay attention sgt since Adaa ni full time house manager hehe so dalam mind mmg nak direct bf shj. 




Tapi nak jadikan cerita..satu hari tuh dapat tahu kene berjauhan dari baby..huhu kene jadi panitia kelab basikal (cycling club lah ni)..huhu so kenelah berjauhan selama 3 hari..ayo..dah mula gelabah, stok mmg takde..gadjet2 lagi lahh..so masa tuh sempat beli Pump, storage bag, n cooler bag. Dalam fikiran, x pernah terbayang susu berapa banyak sbb x pernah pump..so agak2 sikit je kot sbb selama ni mengalami masalah kurang susu..so rsnya cooler bag dah mencukupi..


Peneman setia ku
Konon cukup le simpan dalam ni je


Rupanya..baru satu hari susu dah x muat cooler bag..bergegas lah cari bekas termos yg org selalu buh nasik kenduri tuh..tapi beli yang kecik je sbb itu je choice yang ade. Lagi pon tempat berkayuh basikal ni bukan kat bandar ye..kat kampung2..so kedai pon nasib baik ade je..huhu 


gmbr ehsan (tapi sebijik mcm ni hehe)




Masa tuh nasib baik guna storage bag, so bnyk sket buleh sumbat dlm bekas tuh..tapi yang menjadi masalah, kami bukan menginap di hotel ye kawan2..so takde fridge..hari pertama ade sbb menginap di rumah tumpangan..but lepas tuh? mana mau simpan ebm2 beku ku? Waaaa hati dah gundah..nasib baiklah program ni bersama orang kampung..dengan berteman kan kakak ipar ku..kitorang dengan segan silunye ckp nk tumpang freezer eskem kat kedai sorang makcik ni (time kasih makcik). Dia kata, takpe, bg je kat dia sbb hari dh mlm, kedai pon dh tutup, nnt dia gi masukkan..


the next day..masa nk gi amek, rupenye makcik itu tak bukak tutup bekas td, so xde guna lah masuk dlm freezer pon..so 3 4 paket dah rosak huhuhu cair...retak seribu hatiku..


Beli yg ni pulak sbb tak muat huhu


Hari ke 3, event sepanjang hari di tepi pantai, mana mau cr freezer..sekali lagi ku tebalkan muka bersama kakak ipar..tumpang freezer eskem kedai cina huhuhu wpon muke pakcik tuh garang, nasib baik dia bagi tumpang..lagi pon dah janji nk beli bekas polisterin tuh kat kedai dia hehe ..dan akhirnya sepanjang perjalanan dari johor ke kl, EBM ku masih elok dan selamat tiba..huhu Alhamdulillah..


*moral of the story


1. Sediakan payung sebelum hujan..wpon direct feed, EBM tetap kene ade at least sikit untuk waktu emergency
2. Belief in urself yg rezeki anak kita ada, siapa sangka susu ibu bnyk utk Eilman masa 3 hari tuh..huhu smp 2 kali beli bekas, n bengkak2 susu huhuhu
3. If niat kita ikhlas, Allah mudahkan utk kita. wpon x duk kat hotel, masih ade jalan utk bekukan ebm seperti makcik n pakcik kedai td


Next time, ibu kene tinggal kan Eilman lagi huhuhu..kali ni lagi ulu ceruk ni..aduihaii mana lah ibu nak cr freezer sayang oiii.. xpe, i can do it! Kali ni nak beli bekas ni ah standby, leh ke? 


Ice box idaman
Yang ni tahan lama sket kot heheh mcm nak pegi mancing hahaha


Next time kita cerita bagaimana sebenarnya cara pengurusan yang betul sepanjang kita travel ok? 


Sharing is caring~~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...