NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Friday, February 17, 2012

Panduan Pengurusan EBM-Basic Info~~


Ini info yang dah berkali Adaa baca tapi keep on lupe hehe maklum le org direct feed je..slalu lupe..time2 emergency dah terlupa pulak..so ni nk semat btol2 dalam blog ni, so that lain kali senang nak carik hehe n i'm sure ibu2 yang muda ni pasti memerlukan info ni..

credit: mamafaiz
taken from mommamia



Reminder: Use clean containers, and wash your hands with soap and water before expressing. or pumping.

Panduan untuk menyimpan EBM..

Tempat simpanan
Suhu tempat penyimpanan susu
(Fahrenheit)
Suhu tempat penyimpanan susu
(degrees Celcius)
Berapa lama EBM boleh bertahan
Suhu bilik
60 degrees F
15 degrees C
24 jam
Suhu bilik
66-72 degrees F
19-22 degrees C
10 jam
Suhu bilik
79 degrees F
25 degrees C
4-6 jam
Dalam peti sejuk
32-39 degrees F
0-4 degrees C
8 hari
Dalam freezer *yg peti sejuk jenis satu pintu)
2 minggu
Dalam tempat beku (compartment asing..ie peti sejuk dua tiga pintu tu)
3-4 bulan
In a separate deep freeze with a constant temperature(ini yang deep freezer)
0 degrees F
-19 degrees C
6 bulan ke atas


Bagaimana dengan EBM yang dah dibuka atau dipanaskan? selebihnya nak disimpan atau dibuang?.. rujuk jadual ni yer


Type of Milk
Simpan atau buang?
Why
Baki susu (EBM) didalam botol yang dah diminum
Guna untuk next feeding (tapi dalam tempoh masa yang x terlalu lama), otherwise discard(buang)
Bacteria from the baby's mouth may have entered the milk during the feeding. This may lead to bacterial contamination if it sets too long
Susu yang dah dipanaskan
Save in the refrigerator for 24 hours after thawing, then   discard. Jangan dibekukan semula
Milk that has been frozen has lost some of the immune properties that inhibit bacterial growth in fresh refrigerated milk.
Susu didalam peti sejuk yang dah berada selama 8hari
Transfer to storage in the freezer, or buang saja
Mungkin masalah pertumbuhan bakteria bukan isunya.. tapi susu tu dah angkut bau2 dan perasa2 luaran dlm petisejuk tu jadi efek kat rasa susu tu.

So, boleh faham dan ingat? nnt kite cerita2 more about breastfeeding ye..

Sharing is Caring~~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...