NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Sunday, February 26, 2012

Khas untuk Umi: Umi I love u~~

26 February 2011..tarikh keramat yang takkan Adaa lupa sampai bila2..Hari ni genap setahun Umi pergi..Dulu selalu terfikir, mcm manalah hidup bila takde Umi..Abah mmg dah pergi dulu beberapa tahun sebelum Umi..Bagi Adaa Umi lah segala-galanya..

Hari Umi meninggal, hospital telefon pagi2 subuh, katanya keadaan umi kritikal..Adaa n kakak pergi ke hospital dan masa sampai..nurse cuma bgtahu, 'Anak Fadzilah ye, maaf ye, dia dah takde'..terus laju air mata yang ada cuma jasad Umi terbaring atas katil sudah pun di ikat seperti sudah dikafan kan..Adaa dgn kakak menangis mcm tak percaya sbb malam td baru je gelak2 dengan Umi, seloroh tentang gigi Umi yang dah tak tersusun..

Lebih menyedihkan Adaa masa tuh bila mengenangkan Eilman lahir 2 minggu selepas Umi pergi..Umi tak sempat pon melihat Eilman..Umi datang dari Kelantan, sanggup menapak sampai ke tingkat 5 (tanpa lif) wpon sangat lemah sbb penyakit buah pinggang..katanya nak tgk adik (my nickname kat umah)..siapa sangka..2 3 hari lepas tu Umi pergi buat selamanya di Hospital Serdang..Dan lebih menyedihkan, Adik yang bongsu baru sahaja meninggal 3 october 2010 ..Bila adik Ayu pergi, Umi pon pergi..sunyi betul rasanya...

Berpantang di rumah mertua, dengan Umi baru meninggal, Mak pulak terlalu baik..lagilah buat Adaa nanges..terharu dgn layanan Mak..smp sekarang, melihat kemesraan ipar duai dgn Mak , buat Adaa asik teringatkan Umi..terkenang waktu kami adik beradik bergurau dgn Umi..Umi mmg org yg ceria..sekarang tumpang kasih Mak je lahh...

Masa mandikan jenazah, Adaa insist utk tolong wpon sedara2 tak bg sbb masa tuh tgh sarat..tapi Adaa nak jugak tatap wajah Umi..dari saat Umi takde, sampailah setahun..Adaa selalu sgt mimpikan Umi sbb terlalu rindu agaknya..

Kenangan di STF

Masa kenduri arwah, ramai kwn Umi yang dtg, tak perlulah Adaa nyatakan betapa peramahnya Umi ni smp kwn2 dia ramai sgt..Umi ni niat dia sentiasa nk tolong orang, dia berniaga kedai runcit pon bukan sbb nakkan untung tapi nak tolong orang..dia suka bila orang gembira..sbb dia takmau orang jadi mcm dia..hidup susah..kdg2 Adaa pon pelik sbb stranger pon dia tolong mcm dh kenal lama..Dalam ramai2 kwn Umi yang dtg, ade sorang kwn yg dah lama x jumpa..bila dia tengok Adaa, dia kata 'Adik ni sebijik muka Umi..suara pon sama' herm..masa tu lagi lah sedih, pandang cermin pon teringat Umi..

Hidup kami sekeluarga dulu bukannya senang..Umi ni lah satu2nya orang yang adaa kenal sbg ibu yg sgt tabah..hidup Umi x kenal erti senang..walaupun sakit, nazak, fikiran dia tetap utamakan anak2..dia sedih mcm mana pun, nmpk je anak2 terus sembunyikan..Bila adaa sendiri bergelar ibu, rasanya Adaa x dpt buat mcm mana Umi buat dulu..sekarang Adaa rasa, mcm mana nk besarkan anak, nak cari duit, nak beri segala-gala pada anak..

Adaa tak malu nk mengaku..malam2, Adaa masih menangis sbb bayangan Umi dimandikan, perbualan dgn Umi mlm sblm Umi pergi, Adaa x dpt lupa..tak sedar pon dah dekat setahun rupanya..rasa mcm baru sgt2..Tanyalah husband Adaa..setiap hari, Adaa mesti ade sebut psl umi..mkn bendi goreng teringat Umi, terpandang CRV, teringat kereta idaman Umi..pendek kata, toleh lah kanan, kiri atas bawah depan belakang, pasti ade yang mengingatkan Adaa tentang Umi..Kalo ade masaalah, Umilah yg Adaa cari..dan wpon Umi dh pergi, Adaa pernah dial nombor Umi wpon tahu takde org akn jawab..mcm tulah rindunya Adaa pd Umi..

Umi pergi terlalu awal..adik tak sempat pon balas jasa Umi, senangkan hidup Umi..Hanya doa yang mampu adik titipkan buat Umi...


Adik rindu Umi..............

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...