NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Thursday, February 9, 2012

Omega guard-Shaklee difference: Apa beza dengan fish oil lain?

Kali ni Adaa nak share tentang kelebihan Omega Guard Shaklee..mcm yang kita sedia maklum, omega 3 ni sangat penting dalam diet seharian kita..dalam iklan2 pun banyak kita dengar kan, ttg DHA dalam susu formula, minyak ikan untuk kanak2 supaya dapat membantu sistem imunisasi dan fungsi otak..mcm2 kan? Tapi tahukah kita apa sebenarnya Omega 3 ni? Jom jenguk sikit


 
Apakah itu Omega-3?


Omega-3 adalah nama yang diberikan kepada rantaian asid lemak politak-tepu yang panjang (yang mempuyai banyak ikatan). Asid lemak mempunyai minyak-minyak penting yg diperlukan untuk menjamin kesihatan kerana tubuh kita tidak dapat menghasilkannya sendiri. Malah, ia juga boleh mengakibatkan kegagalan untuk berkembang, melainkan asid lemak ini hadir di dalam makanan yang diambil. Asid lemak boleh ditemui di dalam ikan. Kajian nutrisi telah membuktikan bahawa minyak ikan amat kaya denagn asid lemak Omega-3, asid lemak inilah yang melindungi ikan-ikan laut dalam kerana ia mempunyai takat beku yang rendah dan membantu memanaskan ikan ketika berada di lautan yang paling sejuk. Ikan-ikan semestinya mati kebekuan sekiranya ketiadaan lapisan lemak ini.


Apakah kepentingan minyak ikan Omega?


Asid lemak Omega-3 adalah asid lemak yang penting. Tubuh kita tidak dapat menghasilkannya dan kita boleh maut sekiranya tubuh tidak menerima Omega-3 untuk jangkamasa yang lama. Walaupun sebelum kita dilahirkan, kita telah menerimanya melalui tali pusat di dalam rahim. Sehinggalah beberapa bulan seterusnya kita terus menerima asid lemak ini melalui susu ibu.


Apakah kandungan minyak ikan Omega-3?


2 jenis komponen utama asid lemak Omega-3 ialah minyak yg diaktifkan secara biologikal - asid eicosopentaenoic (ERA) dan asid docosahexaenoic (DHA). ERA adalah penting di dalam mengurangkan risiko penyakit-penyakit kardiak dan peredaran, manakala DHA adalah struktur komponen yang penting untuk sistem saraf manusia. DHA juga amat penting untuk perkembangan otak dan mata terutamanya kepada ibu-ibu mengandung dan kanak-kanak. Kajian telah menunjukkan bahawa DHA membantu meningkatkan kepintaran dan fungsi mental, la amat-amat berguna kepada kanak-kanak yang mempunyai masalah di dalam pembelajaran.


Adakah fungsi minyak ikan Omega-3 di dalam penjagaan kesihatan telah disahkan?


Kajian tentang fungsi dan kebaikan Omega-3 dan minyak ikan semakin pesat dijalankan semenjak semakin ramai yang sedar bahawa jumlah kematian masyarakat eskimo dan Jepun yg gemar memakan ikan adalah jauh lebih rendah berbanding masyarakat dunia yang lain. Ini adalah kerana minyak ikan mempunyai banyak khasiat. Lebih 10000 kajian saintifik telah diterbitkan di dalam Jurnal Perubatan Antarabangsa terkemuka seperti Jurnal Persatuan Perubatan Amerika (JAMA), Jurnal Perubatan British (BMJ), Lancet, Arkib Perubatan Dalaman, Kardiologi, Jurnal Perubatan New England dan Persatuan Jantung Amerika yang mendokumentasi khasiat-khasiat minyak ikan Omega-3.


Apakah yang membuatkan asid lemak Omega-3 begitu berharga?


Asid lemak Omega-3 mempunyai kanduangan kimia yg istimewa:
1. ia berupaya menarik molekul oksigen dengan berkesan kerana mempunyai struktur yang unik. Terma saintifik menerangkan keupayaan ini sebagai kecenderungan untuk menyebar. Ini membolehkannya mengangkut bahan-bahan seperti toksin ke atas permukaan kulit serta perkumuhan oleh usus, buah pinggang dan peparu.
2. asid lemak Omega-3 adalah sedikit beralkali, di mana ia berupaya menghasilkan ikatan lemak yang membolehkan berlakunya pergerakan sehala elektron, menyeberangi membran sel.


Apakah saranan pengambilan harian Omega-3?


Saranan pengambilan harian asid lemak Omega-3 ialah 1.5 g, bersamaan pengambilan harian 100 g ikan atau 500 g kod ikan secara purata. Pusat Keselamatan Makanan dan Pemakanan Applikasi bagi US Food & Drug Administration (PDA) telah memberikan GRAS sebanyak 3.6g minyak ikan setiap hari [GRAS-Generally Regard As Safe]. Kami menyarankan pengamalan 1.2g-1.8g minyak ikan untuk meningkatkan penyerapannya di dalam tubuh anda.

Seperti yg Adaa kongsikan, tubuh kita memerlukan at least 1.5g omega 3 which equivalent to 32 auns minyak ikan salmon..bnyk tuuuu jenuh nk mkn tetiap hari kan.Lagi satu, dengan pencemaran yang berleluasa sekarang ni, pastikah kita asid lemak dalam ikan yang kita mkn tuh 100% pure? Perlu diingatkan ye..Ikan mengandungi merkuri..jgn pula sebab nak dptkan 32 auns minyak ikan, tahap merkuri kita pon naik mencanak ..huhu itu mengundang bahaya namanya ye..

 Kenapa Shaklee Omega Guard?

Macam yang Adaa tulis tadi, kita ni hidup dalam pencemaran, plus, ikan ade kandungan merkuri..Adaa sarankan sbb bukan sahaja ianya natural, malah ianya ultra-pure and also the finest fish oil in the world! Untuk info secara visual, adaa selitkan video ni..tgk sampai abes ye



I'm a Shaklee Independent Distributor
Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

3 comments:

hasanah ahmad said...

MEncari gali info~ Sila lawat blog saya ya :)
http://imnah03.blogspot.com

masitah said...

Blog walking here. Btw, very informative article.

Visit my blog too:
http://behealthy-beyou.blogspot.com/

I LOVE SHAKLEE said...

http://impianibuyaya.blogspot.com/
salam semua, blog walking sini deh..tq for info..nak kenali diriku, bisnessku, sila2 lah klik2 blog saya

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...