NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Wednesday, March 28, 2012

Jeragat? Jerawat? Parut? Ketahui Vitamin untuk kulit anda~

Masa zaman2 remaja dulu rasanya tak sah kalau tak naik jerawat..bila dah bersalin, berparut pulak..bila usia dah  up sikit jeragat lagi huhu..Kulit ni bukan satu isu yang remeh terutamanya bagi wanita, biasalah bab2 kecantikan ni wanita memang lebih sensitif berbanding lelaki. Bagi yang masih 'single and available' lagi lah risau kan bila kulit bermasalah. Kadang2 penggunaan bahan2 kosmetik kurang membantu , kalau ade pon effectnye sekejap aje..




Pernah dengar, 'Kecantikan Sebenar Datang dari Dalam'? Apa yang kita makan, itu yang akan memberi kesan pada kesihatan, kecantikan kulit kita. Sebab tuh penting pengambilan vitamin dalam diet harian. Kali ni Adaa nk share tentang Vitamin yang boleh membantu kulit mulus, di cedok dari blog Hafsah (thanx!)


original source: Utusan Online



Kajian American Journal of Clinical Nutrition terbitan Julai 2007 menunjukkan kaitan antara makanan yang rendah dengan indeks glisemik dan pembaikan masalah jerawat. Kajian mendapati dalam tempoh 12 minggu, jerawat berjaya dikurangkan dengan lebih baik di kalangan kumpulan peserta yang mengambil makanan dengan kandungan glisemik gula yang rendah berbanding kumpulan yang mengambil makanan yang tinggi dengan karbohidrat. (sebab itu lah ESP sangat laris kerana protein rendah dengan indeks glisemik dan sgt penting utk pembentukan sel yang sihat)

Secara umumnya, selain makanan berkarbohidrat ringkas yang tinggi, pengambilan makanan tinggi lemak tepu, makanan berminyak dan bergoreng, bergula akan memberi impak yang lebih ketara kepada masalah jerawat.

Minum air secukupnya sangat penting. Air yang bersih boleh membantu kulit menjadi remaja. Air penting untuk melembapkan sel-sel selain memudahkan penyingkiran toksin dan dalam masa yang sama menyenangkan kemasukan nutrien. Apabila tubuh dihidrat dengan sempurna, perpeluhan berlaku dengan lebih efisien yang membantu kulit kekal bersih dan cerah.


Dari segi vitamin, vitamin anti oksida membantu meneutralkan radikal bebas yang merosak serta mengurangkan kerosakan sel. Antara vitamin anti oksida yang memberi manfaat kepada kesihatan kulit termasuklah vitamin A, C dan Vitamin E.

Vitamin A diperlukan untuk pembinaan dan pengekalan sel-sel kulit. Nutrien ini membantu menentang kekeringan kulit, kulit berkuping dan penebalan lapisan luar kulit

Vitamin C diperlukan dan membantu dalam pembentukan tisu-tisu penghubung, kolagen dan pemeliharaannya. 

Vitamin E boleh memperlahankan penuaan tisu. Untuk kesihatan kulit terutamanya kulit bermasalah, mineral zink diperlukan untuk membantu fungsi normal kelenjar sebum kulit dan penyembuhan jerawat.

Oleh itu, pengambilan gabungan anti oksida seperti beta-karoten (pro-vitamin A), C, E, mineral zink dan selenium yang mencukupi akan membantu mencegah kerosakan sel-sel kulit akibat radikal.( our vitamin E is natural and complete with selenium which help vitamin E to work at optimum level) 

Asid-asid lemak yang mencukupi penting untuk mengekalkan kecantikan dan keremajaan kulit. Ini merangkumi asid lemak omega-3 dan omega-6. Asid-asid lemak perlu ini diperlukan untuk menguat dan meningkatkan kebendaliran membran sel kulit. Membran sel merupakan pelindung kulit, mengeluarkan toksin dan memberi lembapan serta nutrien. Ia juga meningkatkan pengaliran darah dengan mencairkan darah dan memperbaiki keanjalan sel darah merah supaya lebih banyak oksigen yang membantu menyubur dan melembap yang penting untuk keremajaan kulit.(here we have Omega Guard )


Kajian mendapati pengambilan Gamma linolenic acid (GLA) daripada minyak Evening Primrose secara berterusan membantu masalah jerawat, ekzema atopik, sindrom pra-haid (PMS), psoriasis dan kesihatan kulit. Mereka yang sering dibelenggu masalah ini lazimnya mempunyai paras GLA yang lebih rendah daripada normal. Ujian menunjukkan pengambilan minyak evening primrose yang kaya dengan GLA boleh memperbaiki kelicinan kulit, lembapan serta memperbaiki masalah dermatitis.( GLA Shaklee lengkap dengan pure Vitamin E and natural too )

Jika anda inginkan kulit yang bebas masalah, boleh lah mengamalkan makanan tinggi dengan vitamin2 A, C, E, Zinc, GLA, protein. tapi bukan senang kan? 

Vitamin A pula, jika diambil berlebihan boleh memudaratkan, tetapi jika diambil dalam bentu pro-vitamin A, ianya selamat kerana badan akan mengeluarkan pro-vitamin A yang tidak diserap dan digunakan oleh badan kita. ( and here we have Carotomax)


Jadi, jika inginkan kulit yang radiant, glowing, fair and flawless eat right, and take the right vitamins

I'm a Shaklee Independent Distributor
Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::


3 comments:

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal jerawat… sharing is caring :) - Cara Menghilangkan Parut/Bekas Parut Jerawat

adaa said...

thanx for the info :)

anne said...

Post best...sambil jalan2 sini...www.mysufisecret.blogspot.com

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...