NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Friday, December 30, 2011

Sintetik vs natural: Makanan Suplemen boleh memudaratkan?

Sbelum bercerita panjang,...


Bagi pengguna supplement sure anda terbaca kan artikel ni di utusan malaysia 28 Dec 2011 hari tuh..Terpandang je artikel ni, hati pon berderau gundah gulana..maka hebohlah masing2 ketakutan..pengguna Shaklee pon tertanya-tanya..jgn panic..relax2 dulu...

Bagi yang belum mengetahui atau terlepas pandang, Adaa nk bgtahu lah kan, dengan gaya hidup manusia yang semakin tak tentu ni, sebok memanjang, telah memberi dan membuka peluang yang sgt besar bagi pengeluar supplement sbb sudah pasti, mereka yg sibuk dengan life2 masing2 tak sempat nak pastikan badan mendapat nutrisi yang mencukupi, jadi, alternatif nye, adalah dengan pengambilan supplement. Bagus tuh, tapi apa yg kita tak tahu, market kita sekarang dilambakkan dengan supplement sintetik kebanyakannya, dan masyarakat kita pula ramai yang belum tahu bagaimana untuk memilih supplement yang sesuai..

Adalah penting untuk kita tahu apa yang kita makan..kalo amek yg sintetik mmg berbahaya ..

extract from here

According to Dr. Zoltan P. Rona, M.D., "Although most healthy people will have no obvious side effects from ingesting small amounts of toxins found in cheap vitamins, the long term consequences of continuous, daily intakes are potentially dangerous." Dr. Rona says that allergic reactions include fatigue, memory loss, depression and insomnia.

And yet, according to the Organic Health Association,
over 95% of vitamins manufactured contain synthetic ingredients!

Kenapa Adaa kata sintetik ni berbahaya?  Meh nak tunjuk sket:

 
extract from here
 
Synthetic Vitamins Versus Food Grown Vitamins
From Dr. Robert J. Thiel, Ph.D., N.M.D., The Truth About Vitamins in Supplements, American Naturopathic Medical Association Monitor, June 2003, vol. 7 No. 2#
Vitamin
Food Nutrient*
‘Natural’ Vitamin Analogue & Some Process Chemicals
Vitamin A/Beta carotene
Carrots
Methanol, benzene, petroleum esters; acetylene; refined oils
Vitamin B-1
Nutritional yeast, rice bran
Coal tar derivatives, hydrochloric acid; acetonitrole with ammonia
Vitamin B-2
Nutritional yeast, rice bran
Synthetically produced with 2N acetic acid
Vitamin B-3
Nutritional yeast, rice bran
Coal tar derivatives, 3-cyanopyridine; ammonia and acid
Vitamin B-5
Nutritional yeast, rice bran
Condensing isobutyraldehyde with formaldehyde
Vitamin B-6
Nutritional yeast, rice bran
Petroleum ester & hydrochloric acid with formaldehyde
Vitamin B-8
Rice
Phytin hydrolyzed with calcium hydroxide and sulfuric acid
Vitamin B-9
Broccoli, rice bran
Processed with petroleum derivatives and acids; acetylene
Vitamin B-12
Nutritional yeast
Cobalamins reacted with cyanide
Vitamin ‘B-x’
PABA Nutritional yeast
Coal tar oxidized with nitric acid (from ammonia)
Choline
Nutritional yeast, rice bran
Ethylene and ammonia with HCL or tartaric acid
Vitamin C
Acerola cherries, citrus fruits
Hydrogenated sugar processed with acetone
Vitamin D
Nutritional yeast
Irradiated animal fat/cattle brains or solvently extracted
Vitamin E
Rice, vegetable oils
Trimethylhydroquinone with isophytol; refined oils
Vitamin H
Nutritional yeast, rice bran
Biosynthetically produced
Vitamin K
Cabbage
Coal tar derivative; produced with p-allelic-nickel
  Synthetic vitamins were originally developed because they cost less.   Most synthetic, petroleum-derived, supplements will call their products ‘vegetarian not because they are from plants, but because they are not from animals.   Also beware; they will use the words “Food Based” another trick.   It means they added a green product to the synthetics such as algae.
Yang belah kanan sekali tuh sintetik..cuba lihat kandungannya..sbb itulah Vitamin berunsur sintetik ni kalo diambil dalam jangka masa panjang, boleh memudaratkan..memang lagi murah, tapi ada risikonye..Jadi kene buat pilihan yang tepat.
Jadi, bukanlah semua supplement memudaratkan, anda cuma perlu bijak memilih..pastikan yang NATURAL ye..
 *Next entry: bagaimana nak memilih vitamin pulak :)
Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...