NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Tuesday, December 27, 2011

My Story: Gestational diabetes & Fiber Unflavored

Beberapa hari ni x dpt nk update blog..berkampung kat umah MIL, pastu bz dgn family, so hari ni br dpt jenguk blog..Adaa just nk share ttg Gestational Diabetes (GD) dan my feveret fiber, of course Fiber Unflavored from Shaklee.

Mula2, jom tgk sikit apa itu GD?

Gestational diabetes (or gestational diabetes mellitus, GDM) is a condition in which women without previously diagnosed diabetes exhibit high blood glucose levels during pregnancy (especially during third trimester of pregnancy). It is widely accepted as a disease only in the United States, there is some question whether the condition is natural during pregnancy . Gestational diabetes is caused when the body of a pregnant woman does not secrete excess insulin required during pregnancy leading to increased blood sugar levels.
read more 

Itu definition yang diberi oleh encik Wikipedia ye..Masa pregnant anak first, Adam, lagi 2 minggu nk deliver baru tahu ade GD so nothing much can be done..kawal makan jelah kejap heheh..then masa anak kedua, Eilman, pon kene jugak huhu tapi kali ni awal2 lagi doktor dh suruh kawal sbb takut baby besar.. so, mula lah beli glucometer sbb check sendiri je, nk gi ulang alik ke spital payah..

my gadget
Bila tahu kene GD, cepat2 adaa cari apa yg boleh membantu mengawal paras gula, n i found this! love it till now =)

Inilah peneman since pregnant sampai sekarang..Eilman dah nk masuk 10 months dh..Ok, untuk the first 2 weeks, doktor suh kawal diet, check paras gula , record sbb nnt dia nk tgk..mmg start dari situ, duk keje menggoogle ajelah..psl diet yg sesuai..paras gula yg normal dan mcm2 lagilah..so inilah hasilnye..


 Untuk wanita mengandung, reading ketika fasting is 3.7-5.6 mmol/L dan 2 hours after meal kene below 7.8 mmol/L so..boleh tgk lah kan betapa jayanya bacaan ku hehehe


Ini pulak contoh menu yang Adaa mkn dalam sehari..Shaklee with diet yang sehat dan terkawal..Lepas tunjuk kat doktor dia kata, takyah minum2 air gula ke ape dah..sbb dia kata dah pandai jaga diri heheh so lepas beberapa ketika, disiplin pon kurang lah kan..mau nye tak..9 bulan kot..huhu..so, Shaklee tetap mantain consume tapi bab mkn2 mmg terbabas hehehe ABC lah (sgt mencanak naik gula lepas mkn ni)..lemak2 semua bedal hehe yelah selera org mengandung, tau2 jelah kan..

Tapi, walaupun mkn kdg2 terbabas, Fiber tetap x tinggal..bukan bnyk pon, sesudu kecil sehari je, Adaa campur dgn ESP, mmg selera..hehe dan hasilnya


 Tetap lulus, siap tanda 'right' kat bwh tuh tau..heheh sbb tulah Adaa mmg suka Fiber ni..Alhamdulillah bnyk membantu..Eilman lahir pon tak besar sgt,,3.24kg je.. oklah kan..Sampai sekarang adaa tetap setia with Fiber sbb bantu Adaa elak sembelit, buasir (ha ni nnt kite story mory ye), kawal kolesterol.. keep me healthy ..

So, my that is my choice..how about you?

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Nak tahu apa yang sesuai dengan budget anda? Boleh emailkan adaanoor@ymail.com atau sms kan kepada saya 017-9329859 untuk pesanan dan consultasi percuma serta promosi terkini. Pelanggan MyInspiration juga layak untuk menerima mysteri free  gift, jadual makan, tips eksklusif dan menyertai group tertutup kami di FB untuk mendapatkan konsultasi berterusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...