NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Thursday, May 3, 2012

Breastfeeding: Vitamin b dan c tingkatkan pengeluaran susu?

Rasanya dah bnyk kali dibincangkan tentang makanan yang boleh up kan susu ibu, tapi rasanya jarang kita dengar tentang vitamin apa yang mempengaruhi production susu ibu. Adaa kalau bab2 meningkatkan pengeluaran susu ibu ni mmg berminat sbb nak juga tahu adakah pemakanan seharian kita dpt membantu atau sebaliknya. 
contoh milk booster dipasaran


Memang tak dinafikan pelbagai jenis milk booster ade kat luar sana..u name it. Dari segi makanan pula, ada yang kata TIDAK ada makanan yang bertindak sebagai milk booster, contoh mcm jantung pisang, ada yang kata boleh tambah susu, ada sesetengah orang mkn jantung pisang bagai nak rak, still x meningkat susunya.
Sebenarnya faktor meningkatkan susu ibu ni adalah makanan atau apa yang terdapat dlm makanan tersebut? Itu yang kita perlu tahu. 


Badan ibu ni umpama sebuah mesin, jika cukup minyak pelincirnya, enjin nya dalam keadaan baik, maka production pon tak terganggu. Bayangkan sebuah mesin yang rusty, kan dah sangkut..x dapat nak berfungsi dengan baik.


Begitu juga dengan penghasilan susu ibu. Jika ibu tidak cukup nutrisi, lompong sana sini, tubuh pon tidak berada dalam keadaa optimum..maka bagaimana nak menghasilkan susu yang terbaik buat si anak?


Ok kali ni adaa nak focus pada vitamin b dan vitamin c shj dulu. Contoh ye, dengan keadaan dunia sekarang, panas nya mencecah 30+ darjah celcius, jalan 'jam' sana sini, bebanan kerja yang meningkat, makan tak tentu waktu, agak2 apa kaitan nya dengan susu kita ni? Let see:


Vitamin B dan C sangat fragile dan mudah musnah kerana:

  • pencemaran air dan udara
  • pancaran matahari yang terik
  • Stress/tekanan
  • Memakan terlalu banyak makanan/minumam manis
  • Kegunaan anti-biotik, pil penenang
  • Tempoh memasak yang terlalu lama dan bersuhu tinggi

Agak2 dalam realiti cuaca, beban kerja semua yang Adaa sebut tadi memusnahkan vitamin b dan c tak? 




Tahukah anda, bila kita kekurangan vitamin seperti vitamin b dan c ini terutamanya, hormon anti-stress tak dapat di restore, kesannya kita akan stress lah, bila stress, akan mengganggu fungsi tubuh dan production susu ibu. Walau apa pun fungsi badan kita, ianya akan terganggu jika badan bukan berada dalam keadaan optimum. Contoh kalo selsema, dah susah nak bernafas, lemah nak bekerja dan sebagai nya.


Jadi pemakan yang seimbang amatlah perlu terutamanya pada Ibu yang menyusu yang ingin meningkatkan production susu ibu



According to Nutrition During Lactation (Hamosh, 1991):
“The evidence does not warrant routine vitamin-mineral supplementation of lactating women… Encourage lactating women to follow dietary guidelines that promote a generous intake of nutrients from fruits and vegetables, whole-grain breads and cereals, calcium-rich dairy products, and protein-rich foods such as meats, fish and legumes. Such a diet would ordinarily supply a sufficient quantity of essential nutrients… Encourage sufficient intake of fluids — especially water, juice, and milk — to alleviate natural thirst. It is not necessary to encourage fluid intake above this level… Calcium, multivitamin-mineral supplements, or both may be advised when dietary sources are marginal and it is unlikely that appropriate dietary practices will or can be followed.”-credit

Contoh makanan yang seimbang yang boleh kita ambil dan kenapa?

These are foods to help increase breast milk production:
Brown Rice - contains B vitamins, selenium, iron, fiber and manganese.
Avocados - contains potassium, vitamin B6, and Pantothenic acid
Beets - high in potassium
Carrots - high in vitamin C
Barley - high in phosphorus, magnesium, and vitamin B6.
Dulse - a red algae high in B vitamins, iron, and potassium.
Kombu - edible kelp rich in glutamic acid, which is responsible of one of the five basic tastes.

Jika anda pasti dapat makan secara seimbang, pengambilan vitamin tambahan mmg TIDAK perlu tapi jika sebalinya (anda nilai diri sendiri ye), boleh mula consider pengambilan supplement bagi MEMBANTU milk production..

Tahukah anda
§  Most mineral supplements (e.g., iron, calcium, copper, chromium, zinc) taken by the mother do not affect breastmilk levels. (But it is essential for the mother in order to make sure that she is not lacking any nutrient). 
§  Water soluble vitamin supplements (e.g., B vitamins, vitamin C) taken by the mother usually INCREASE breastmilk levels. Breastmilk levels of some water soluble vitamins, such as vitamin C, only increase up to a certain point, then remain steady – even if mom increases her dose.
§  Fat soluble vitamin supplements (e.g., vitamins A & E) taken by the mother can concentrate in human milk, and thus excessive amounts may be harmful to a breastfeeding baby.(Sebab itulah kita kena pastikan vitamin yg diambil adalah natural dan dlm dose yg betul, itu pentingnya consultation :D )
§  The safety of herbs and other nutritional supplements should be evaluated on a case-by-case basis – some are safe and some are not. (Jangan ambil sembarangan je..penting utk kita tahu apa yg kita mkn, jgn ikut-ikut orang ye)


Kesimpulannya, adakah vitamin b dan c membantu milk production? YES they do. Vitamin b dan c bantu ibu berada dalam keadaan tenang dan sihat (antara faktor utama utk memastikan pengeluaran susu dengan  baik). Sebab lain, vitamin b dan c adalah antara water soluble vitamin yang membantu meningkatkan susu ibu.

*Sebab tu lah breasfeeding set ada vitamin2 ni :)



Sekarang tahukan kenapa vitamin b dan c ada di dalam set yang HOT ni?



I'm a Shaklee Independent Distributor

Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...