NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Tuesday, January 24, 2012

Part 1 Gout: Ketahui Penyebabnya~

Semakin hari semakin ramai pula yang bertanyakan tentang penyakit Gout ni..dulu ingatkan hanya lelaki je yang selalu kena rupanya penyakit tidak memilih jantina ye. Kita sentiasa kene monitor tahap kesihatan diri kita. Hari ni nak share sikitlah how it happens and the causes so that kita aware dan dpt elak dari menghidap Gout ni..





How it happens:


  • Badan kita terdiri dari unit2 asas yang dikenali sebagai sel. Setiap kali sel ini pecah, nucleus sel akan turut pecah atau mati dan mengeluarkan hampasnya dalam bentuk ''nucleic acid''
  • ''Nucleic acid'' ini kemudiannya akan menjadi ''uric acid'' yang perlu dikumuhkan melalui urea (air kencing)
  • Proses ini akan berlaku secara semulajadi tanpa sebarang masalah sekiranya sel2 mengandungi cukup zat galian dan vitamin. Sebaliknya, jika berkurangan, uric acid tidak dpt diubah kepada urea dan terus mengalir didlm darah kita
  • Didalam darah, Uric acid akan bercampur dengan ''sodium'' dan menghasilkan ''uric crystal''
  • ''Uric crystal'' inilah yang akan tersendat disendi dan mencetuskan alahan yang membuatkan sendi2 itu bengkak.
  •  



So disini kita dapat lihat, puncanya daripada uric acid yang tak dpt dikumuhkan disebabkan kekurangan zat galian dan vitamin dalam tubuh kita. jadi kena kawallah Tahap uric acid ni..Nak kawal, kena tahu dulu keadaan yang bagaimana yang menyumbang kepada pertambahan uric acid kan?

Causes:


  • Stress- uric acid bertambah 18 kali ganda kerana sewaktu stress, terlalu bnyk enzim, vitamin, zat serta bahan2 minyak dalam kumpulan gamma lenolineic dan alpha lenolineic acid digunakan
  • Kegemukan
  • Pemakanan- makanan yang tinggi kandungan PURINE akan meninggalkan uric acid as waste product
  • Penggunaan dadah/ubat- risiko kerosakan buah pinggang dan menggangu proses menapis uric acid dalam darah.
  • Kekurangan Vitamin B5- yang berfungsi menukarkan uric acid kepada urea
  • Kekurangan Vitamin E- membantu menghindarkan pemecahan nucleus
  • Protein- protein yang tidak lengkap (kekurangan acid amino tertentu) akan menyebabkan bahan glycerine yang terdapat didlmnya mudah ditukarkan kpd uric acid
  • Kidney Failure- tak dapat menapis uric acid
  • Minuman Arak
  • Punca ''PSYCHOSOMATIC'' iaitu
  1. Psikologikal
  2. Emosional
  3. Memendam kemarahan (Faktor2 ini menyebabkan protein musnah)


Faktor2 inilah yang perlu dikawal ye..dari segi pemakanan, emosi, semuanya penting.

Faktor penyebab dah Adaa bagitahu, persoalannya sekarang, bolehkan ia dirawat dan apa simptom2 nya? Makan apa yang tinggi Purine? Bagaimana pula peranan supplement dalam hal ni? (Remember: kekurangan zat galian dan vitamin mengganggu proses uric acid ditukarkan kepada urea untuk dikumuhkan dari badan)

Adaa akan discuss dalam next entry :)


I'm a Shaklee Independent Distributor Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...