NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Wednesday, January 11, 2012

Kalsium& Vitamin D: Dos yang diperlukan dalam sehari~


Macam yang kita semua tahu, kalsium ni sangat penting untuk pertumbuhan gigi, tulang..itu lah yang paling glamor pon hehe tapi TAHUKAH anda yang kepentingan kalsium bukan setakat itu shj? Macam yang Adaa tulis dlm Ostematrix: Susu merudum? Sukar bgn tidur? Elak Komplikasi bersalin? Migrain? kalsium ni ada banyak lagi fungsi contohnye:
  • Membina & mengekalkan tulang dan gigi yang kuat
  • Memungkinkan pembekuan dalam darah
  • Mengeluarkan hormon dan enzim dalam badan
  • Mengawal muscle contraction (selalu kejang2, x cukup kalsium lah tu)
  • Menstabil,membantu dalam proses penyerapan oleh sel
  • Membantu pengeluaran tenaga
see the importance? As we know susu mengandungi bnyk kalsium tapi bg yang tak minum susu mcm mana? Boleh juga ambil makanan yang tinggi kalsium..contohnye:

  • 1 cup or milk, yogurt, pudding, or 1 ½ ounce cheese
  • Non-fat or low-fat milk or buttermilk
  • Low-fat chocolate milk
  • Non-fat or low-fat yogurt
  • Low-fat cheese
  • Whole Milk (high in fat)
  • Milkshake (high in fat)
  • Hot chocolate
  • Regular cheese (high in fat)
  • Pudding (made with skim milk)
  • Custard or Flan
  • Sardines with bones 

tapi, hanya dengan makanan, yakin ke kita dah dapat kalsium yang cukup? Lagi satu, makanan yang tinggi kalsium ni ada jumlah Vitamin D yang mencukupi jugak ke? Apa pulang sangkut pautnye? Tanpa Vitamin D, badan tak dapat nak menyerap Kalsium..Takpe, Sebelum tu jom tgk berapa yang anda perlukan setiap hari


How much calcium should I take in everyday?

According to the Health Promotion Board (Singapore), here is the recommended amount of calcium you should take daily.


RDA for calcium (mg)
Infants
0 to 6 months (breast-fed) 300
0 to 6 months (formula-fed) 400
7 to >12 months 400
Children
1 to 3 years 500
4 to 6 years 600
7 to 9 years 700
Adolescents
10 to 18 years 1000
Adults
19 to 50 years 800
50 years and above 1000
Women breastfeeding / pregnant 1000
References: http://www.hpb.gov.sg/hpb/adu/adu010101.asp

How much Vitamin D should I take in everyday?

One of the best sources for Vitamin D is sunlight! Hence, getting sufficient Vitamin D is often very easy for us. Just simply go out and enjoy the sunshine for 30 to 60 minutes.

If you really want the figures, here is a table of the recommended amount of Vitamin D you should take:


RDA for Vitamin D (mcg)
Children
Less than 7 years 10.0
7 - <13 years 2.5
Teenagers
13 - <18 years 2.5
Adults
18 and above 2.5
Women breastfeeding / pregnant 10.0
References: http://www.hpb.gov.sg/hpb/adu/adu010101.asp, http://www.hpb.gov.sg/hpb/chi/chi010101.asp


As said before: We need Vitamin D absorb calcium. Without enough vitamin D, we cannot absorb calcium from the food you eat. Then your body will have to take the calcium from your bones. As a result, your bones become weak, and you get diseases (just like when you do not eat enough calcium..) such as osteoporosis.

Herm, jadi berbalik pada soalan tadi? Macam mana nak tau jumlah Vitamin D dan Kalsium yang kita ambil ni mencukupi..jika anda yakin dpt hanya dari makanan, terpulang..tapi jika ade option yang lebih mudah, kenapa tidak anda gunakan kan kan? Pilihan Adaa? OStematrix laaa 




Kenapa? Ini sbbnye..OsteMatrix Membekalkan:
  • 1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
  • 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium
  •  Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal 
  • Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf
  • Menolong mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah eradang dan kemurungan
Sebiji OsteMatrix membekalkan 250mg Kalsium dan 100IU Vitamin D. Maka, untuk mendapatkan 100% nilai harian Vitamin D dan Kalsium, anda perlu ambil sebanyak 4 biji OsteMatrix setiap hari..mudah kan? Semua dah tersedia utk anda..so? It's ur call..
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
 
Sila hubungi Adaa untuk sebarang pertanyaan:
adaanoor@ymail.com
017-9329859

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...