NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Wednesday, April 4, 2012

TRIPPLE M: Kesal tak dapat susukan anak?

Fuh..lamanya blog x berupdate. Hujung bulan hari tuh Adaa pergi ke Johor di Parit Kahar untuk bersama keluarga angkat bawah anjuran kelab basikal kami nilah..balik dari johor, ade je hal nye smp x sempat nak menulis  (alasan haha). So hari ni curi masa sket la nak menulis.

bersama ayah angkat di parit kahar

Adaa sure, ibu2 pasti nak memberikan anak zat atau nutrisi terbaik untuk tumbesaran anak kan? Dari start dapat tahu je pregant dah start amek vitamin. Even sebelum tuh punyalah liat nak telan vitamin tapi demi anak, ditelan juge lah 9 bulan tuh..kemudian bila lahir niat tuh mesti nak breastfeeding kan sbb susu ciptaan Allah ni takkan ade yg setara dengan buatan manusia ni. Memang tak dinafikan beratus jenis susu formula ade dipasaran dengan extra dha, tiada gula tambahan etc. Tapi belum ade yang mampu menandingi susu ibu..cecair yang paling berharga.


Pengalaman Adaa, Adaa tak dpt menyusukan Adam (1st son) walaupun sekejap..lahir2 je, adaa pulak kene severe headache side effect dari epidural yang tak dpt nak masuk mase proses bersalin..Doktor nk cuba inject tapi mungkin ruang antara tulang tuh terlalu sempit, so dia try 2 3 kali. dan akhirnya, ubat tak masuk, sakit Adaa bertambah. sakit bersalin+sakit kepala (even nk mengiring or ubah position waktu atas katil pon x leh sbb sakit sgt) ..dan lepas bersalin, Adam terabai n Adaa x bother pon susukan sbb keadaan x mengizinkan..Adaa sendiri kene berulang alik ke klinik dengan bantuan kwn utk masuk air thru IV selama 2 minggu..so Adam kat rumah makanan nye hanyalah susu formula..huhu

Bila dah ade anak kedua, azam nk susukan anak sbb smp skang kekesalan tuh masih ade. Apa lagi bila tgkkan progress anak kedua ni lebih baik, jarang sekali sakit berbanding Adam..kesian Adam ..tapi perkara yang lepas usah dikenang bak kata orang hehe sekarang, masanya utk berikan Adam khasiat terbaik..sbb tuh Adaa cuba untuk bekalkan adam dengan omega dan mealshake.


As for Eilman, proses nak menyusukan Eilman jugak tak mudah..severe mastitis, cracked nipple and clog duct during confinement,Eilman mutah darah, susu berdarah buat Adaa rs hampir2 give up. Untung ade suami yang support , bagi moral support. So Adaa teruskan juga..sbbnya Adaa taknak kesal kali kedua.. so try lah jugak wpon susu takde..campur dengan formula..bulan ke 3 ke 4 susu formula lebih bnyk diminum dari susu ibu sbb tak bnyk..tapi mase tuh Ada redha je lah, bg setakat yang mampu..Adaa tetap teruskan pengambilan set TRIPPLE M dan KERAPKAN DIRECT FEEDING. Bila dah redha tadi, Adaa tak fikir bnyk dah, xdelah stress2 pk kenapa susu kurang dan tanpa Adaa sedar, masuk bulan ke 8 Eilman dah dpt fully breastfeed..so dengan senang hatinya Adaa dah boleh 'bye bye formula milk'. Alhamdulillah..harapnya dapat diteruskan sampai cukup 2 tahun.

Bagi Adaa, jika kita ade kemahuan, usaha, Allah pasti tolong. Wpon Adaa kurang budget, tapi pejam mata jelah beli supplement utk anak, dan sekarang Alhamdulillah..Adaa dah dpt rasa kemanisan nya..yang penting usaha ye..

so apa yang Adaa bagi Adam dan Eilman?

Untuk Adam mokmok :)

Untuk Eilman bambam :P
JIka betul kita nak susukan anak, go for it! Ramai yang menyokong ni, cuba yang terbaik, tapi if lepas tu masih kurang susu, barulah kita berserah..Pasti ade rezeki anak2 kita. Bagi ibu2 yang mengalami masalah yang sama, dan ingin mendapatkan set ni, Adaa ade special price and deal for u. Boleh PM adaa ye..sama2 kita berusaha bg yang terbaik untuk anak2 :)


I'm a Shaklee Independent Distributor

Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...