NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Wednesday, April 25, 2012

Tips: Anak anda overweight? Jangan biarkan anak anda obes!

Hari ni nak share tentang obesiti dikalangan kanak-kanak..Adaa slalu tgk program THE BIGGEST LOSER or EXTREME MAKE OVER: WEIGHT LOST EDITION yang menonjolkan kisah orang2 dewasa yang sangat obes and their journey to lost weight in order to be healthy and live longer. Apa yang kita tak perasan, sebenarnya diorang ni bukannya obes bila dah dewasa, kebanyakannya bermula dari kecil..tabiat pemakanan yang tak seimbang, lack of exercise  merupakan penyumbang terbesar obesiti. 




credit


''Statistik menunjukkan 5.4% kanak2 Malaysia Obes (range umur 7-9 thn) manakala 6.4% dlm lingkungan usia 4-6tahun.''


Anak Adaa sendiri Adam, dari lahir memang cubby, well smp skang pon pipi mcm diternak2 gitu hehe..He's overweight and at the border menjadi obes. Tak tahu lah kenapa sbb dari kecik mmg dah bambam kan..bila bwk jumpe doc, doc kata 'ha, u punya weight dah takda dalam graf tau, jgn mkn bnyk sgt ya' hehe dah terkeluar graf rupenye. Orang lain punye weight ada jugak turun naik nya sejak dari lahir smp besar, but Adam x menurun pon, increase je..at 2++ yrs old berat dah 20kg..but now he's getting slimmer, Alhamdulillah..maybe sbb dah semakin aktif, susu pon dah kurang, makan pon sama.

So, jaga2 ye ibu2..make sure anak2 sihat n tak obes. Apa yang boleh kita lakukan untuk elak anak obes?


Tip mudah untuk mencegah obesiti di kalangan kanak-kanak
  • Elakkan mengambil minuman berkarbonat, sebaliknya minum jus buah yang segar ataupun susu
  • Galakkan kanak-kanak makan dalam kuantiti yang diperlukan sahaja
  • Jangan menggalakkan kanak mengamalkan diet; makan makanan yang berkhasiat berserta bersenam adalah cara yang lebih selamat untuk mengurangkan berat badan
  • Galakkan kanak-kanak bergerak cergas sepanjang hari dan elakkan aktiviti bermalasan dengan menonton TV dan bermain video game
  • Perkenalkan istilah makanan baik (makanan berkhasiat) dan makanan jahat (makanan yang tidak sihat) seperti gula-gula, air berkarbonat, burger, pelbagai makanan segera dan junk food.
Masa Adam warded di Prince Court hari tu (kene cellulities and taknak makan ubat, IV je lah jwbnye) Chinese Peads Doc yang merawat Adam keep on saying betapa besarnya Adam, n berat dah terkeluar graf hehe so he's giving me one tip yang Adaa rasa sangat bagus dan berkesan.
  

Setiap pagi, daripada kerap bagi anak mkn nasik goreng ke, bihun goreng ke roti canai ke, or tak breakfast langsung, it's better to give ur kid sebiji scramble egg (without oil ye) seasons with black paper n salt, with a glass of milk. if nk bg slice of bread pon ok. Memula adaa dengar, boleh ke ni..Adam ni setakat bnyk tuh mesti tak cukup, but adaa try je dulu. N guess what, it worked! Tahan lah smp kul 12 or 1. Kalo tak kul 11 dah mintak nasik. Protein mmg bagus to keep us full longer. :)


Pemakanan seimbang ni bukan untuk anak obes shj ye, anak yang underwight pon sama. Adaa tau bukan senang nak bagi anak mkn sayur, Adam pon x semua sayur dia mkn, setakat taugeh, kucai, cendawan, kubis tu dia mkn lah. Jadi apa yg boleh kita lakukan untuk pastikan anak cukup vitamin, zat mineral? Boleh cuba supplement..bnyk dipasaran dan jika ingin mencuba Shaklee, boleh juga. Ramai yang teruja dan berpuas hati selepas anak2 mereka mengambil Mealshake dan Omega. Gud for health and IQ!


Remember, obesity ni sekarang makin susah dikawal maklumlah fast food restaurant merata-rata. Jadi mulakan berikan yg terbaik buat anak2 ok? Bukan utk elak overwight shj tapi utk kesihatan menyeluruh anak2 anda. 

I'm a Shaklee Independent Distributor

Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...