NEW BLOG

BLOG INI TERLAH BERPINDAH KE www.adaa-inspiration.com

Monday, June 4, 2012

Testimoni: Luka bersalin baik sepenuhnya dalam 8 hari, berpantang dengan Shaklee~

Hari ni dah 4 June..tak lama lagi nak masuk ramadhan, syawal..cepatnye masa berlalu..huhu Pagi ni Adaa nak share satu testi dari kak Nafiza, one of my loyal customer. Baru je bersalin minggu lepas..so dah ada 3 heroes sekarang ni hehe Gud Luck kak! hehe Kak Nafiza start consume Shaklee since pregnant, sampailah berpantang ni..jom baca sikit apa yng ditulis:


Seingat Adaa, awal2 dulu kak nafiza ambil Eu-four pack, sbb masa tuh hb dia rendah, dan Alhamdulillah, after a few weeks hb naik n cantik je kan kak kan? hehe  N nak dekat bersalin hari tuh kak Nafiza ambil set c+vit e+esp.




Yang bestnya, 8 hari je luka dh completely heal. nk bersilat pon boleh dh haha. Apa yang membantu luka cepat baik? Dulu2 kita makan ikan haruan kan? Tau tak kenapa?



ehsan google

“Apa yang saya dapati daripada penyelidikan itu ialah ikan haruan satu sumber protein yang baik, iaitu kira-kira 60 hingga 70 peratus. Ia mengandungi lemak yang rendah, hanya kira-kira 20 peratus daripada beratnya berbanding ikan air tawar lain serta daging, kambing, ayam dan makanan laut,” katanya.

Haruan mengandungi sejumlah besar vitamin A. Kehadiran logam berat seperti kalsium, magnesium, tembaga, besi, mangan, nikel, plumbum dan zink juga lebih rendah daripada paras toksik yang dibenarkan untuk badan manusia.

Profesor Abdul Manan berkata, kandungan asid arakidonik yang tinggi dianggap luar biasa dan ketiadaan eikosapentaenoikasid dalam haruan adalah hasil penemuan yang amat menarik.

“Asid arakidonik adalah petanda bagi prostaglandin. Ia memulakan proses darah menjadi beku dan bertanggungjawab untuk pertumbuhan semula,” katanya.

Haruan juga mengandungi asid amino yang penting untuk menyembuhkan luka terutama glisin, satu daripada komponen penting kolagen dalam kulit manusia. 

Glisin merangkumi asid aspartik dan glutamik akan membentuk molekul protein yang penting untuk pertumbuhan semula dan penyembuhan.

“Oleh itu, ikan haruan mengandungi semua keperluan asas biokimia untuk penyembuhan luka,” katanya. here

Ha sbb tulah haruan ni bagus,salah satu nye sbb ianya sumber protein yang baik, asid amino yang membantu penyembuhan luka. Tapi tak semua orang boleh mkn ikan haruan kan..ade yg alah, ada yg kata hanyir. Jadi, alternatif? why don't kita terus ke source utama, iaitu protein.



Energizing Soy Protein
*****************
♥ Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel.
♥ Protein adalah amat penting dalam pembinaan tubuh badan kita, terutama kepada janin dan bayi yang sedang membesar,
♥ Membekalkan tenaga,
♥ Memberikan rasa kenyang
♥ Diperlukan untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat
♥ Membantu sistem pertahanan tubuh untuk melawan penyakit
♥ Membanyakkan susu badan (milkbooster)
♥ Membantu mengekalkan kepejalan otot
♥ Glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal
♥ mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat

Bagaimana protein membantu penyembuhan luka?

The body heals wounds in three stages: inflammation, tissue formation and remodeling. Protein works as both a stimulate and a factor to reproduce a healthy skin and blood vessel system.

Protein and Inflammation
The first step your body takes when healing a wound is the inflammation phase. During this stage, blood flow to the wound is increased in order to deliver white blood cells and protein to the area. The first part of this stage involves cleanup of the site. Neutrophils, a type of white blood cell, work first to remove foreign debris and bacteria from the wound. Next, monocytes, another type of white blood cell, binds to monocyte chemoattractant protein 1, which stimulates the monocyte to release granulated fibers that will become the substance that stops bleeding. In the end, it is fibrin, a protein fiber, that stops the bleeding. All of the steps involved in the blood clot formation end in the making of a protein.

Protein and Epithelialization
The second phase to healing a wound involves the regrowth of skin, or epithelial cells on the affected area. This process can occur just after a few hours after the injury. The interaction between epithelial cells and extra-cellular matrix proteins allows the cells to break down the blood clot and form skin again.

Protein and Remodeling
Once the wound is under control, your body next works to rebuild the epidermis and reconstruct damaged blood vessels. Protein works in both of these stages. The protein fibrin now acts as a means to support newly built epithelial cells. After the epithelial tissue is rebuilt, the body works on the restructuring the damaged blood vessels. Proteins contribute by stimulating the growth of new vessels and helping to build blood vessel walls.

Macam mana pulak dgn vitamin E yang kak nafiza ambil tuh?


Vitamin E: membantu mempercepat proses baik luka. Sangat membantu apabila si ibu yang melahirkan secara c-sec atau pun normal. Memperbaiki peredaran darah, yang mana perlu untuk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic buah dada.  Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan,mengurangkan tekanan darah dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.  

Sbb tulah 8 hari je dah baik luka sepenuhnya :) Nak tak? mestilah nak cepat baik kan..hihi

more to read:


I'm a Shaklee Independent Distributor

Teras Jernang Bangi
HP No. =017-9329859
Email = adaanoor@ymail.com
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...